• Etusivu
  • LVI

Taloyhtiön ilmanvaihto parani selkeästi hormi-imurilla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.12.2023
201510_44713.jpg

As Oy Museokatu 30:ssa päätettiin toteuttaa putkiremontin yhteydessä laaja perusparannus ja ullakkorakentaminen. Hanketta suunniteltaessa osakkaat nostivat esille painovoimaisen ilmanvaihdon parantamisen tärkeyden.

Ratkaisut vallinneisiin ongelmiin

Putkiremontin laajuus pieneni suunnitellusta, koska huomattava osa taloyhtiön kylpyhuoneista ei ollut saneerauksen tarpeessa. Alkuperäisen suunnitelman mukaisen perinteisen putkiremontin sijasta päädyttiin pitkän pohdinnan jälkeen toteuttamaan viemäreiden pinnoitukset sekä uusien vesijohtojen asentaminen uusiin paikkoihin. Koska rakennusteknisten töiden tarve väheni, päätettiin myös, ettei ilmanvaihtohormeja lähdetä kunnostamaan.

– Koska toisaalta ilmanvaihdon kohentamista pidettiin erittäin tärkeänä, todettiin hallituksen selvityksen pohjalta hormi-imurit käytännössä ainoaksi kustannuksiltaan järkeväksi ratkaisuksi. Osakkaat hyväksyivätkin yksimielisesti hormi-imureiden lisäämisen perusparannukseen, hankkeen aikainen hallituksen puheenjohtaja Pekka Niskanen kertoo.

– Alan lehdistöä tutkimalla löysimme pari toimijaa, joilta pyysimme tarjouksen taloyhtiötämme koskien. Toimijoiden tarjousten esittelyjen sekä hankkeen kumppaneiden kokemusten pohjalta Eskonin tuotteisiin päätyminen oli helppo päätös, Niskanen jatkaa.

Hormi-imureiden hankinta osana taloyhtiön monimuotoista perusparannushanketta sujui kaiken kaikkiaan hyvin. Hankkeen aikana suurimmaksi haasteeksi paljastui taloyhtiön hormiston monimuotoisuus sekä siihen ullakkorakentamisen myötä kohdistuneet muutokset.

– Hankkeen aluksi tehty hormikartoitus valitettavasti paljastui epäluotettavaksi ja tarkennustöitä jouduttiin suorittamaan. Omalta osaltaan tämä tarkoitti Eskonin toimitussisällön kasvattamista alkuperäisestä sekä toimitusaikojen muuttumista aiemmin suunnitellusta. Toimitusaikaa pidensi myös ullakkorakentamisen yhteydessä uusitun peltikaton viimeistelytöiden sekä Eskonin toimituksen yhteensovitus, Niskanen kiteyttää prosessia.

201510_44712.jpg

Hankkeen valmistumisen jälkeen ilmanvaihto parantunut selkeästi

Pekka Niskasella on omakohtaista kokemusta ilmanvaihdon parantumisesta. Omassa asunnossa on ollut helppo seurata tilanteen kehittymistä sekä todeta kokemusperäisesti ilmanvaihdon parantuminen. Asunnossa ei ole enää ollut havaittavissa hajuhaittoja, jotka johtuivat vedon riittämättömyydestä. Hajuhaitat ovat poistuneet käytännössä kokonaan.

– Meidän kokemuksemme pohjalta hormi-imurit etenkin kokoojakammioita hyödyntäen ovat kustannustehokas ja toimiva tapa parantaa painovoimaista ilmanvaihtoa. Voimme suositella Eskonia toimittajaksi heidän käytännössä todistetun ammattitaitonsa ja toisaalta laajan tuotevalikoimansa puolesta, sillä he olisivat voineet toimittaa myös harkitsemiamme hormien osittaiskorjauksia useammalla menetelmällä, Niskanen kertoo.

201510_44714.jpg

– Hormi-imureiden hankkimista harkitseville taloyhtiöille haluamme korostaa huolellisen hormikartoituksen tärkeyttä. Jälkiviisaana voimme todeta, että se olisi kannattanut tehdä Eskonin kanssa yhteistyössä siten, että he olisivat asiantuntijana voineet valvoa kartoittajan työnlaatua, Niskanen opastaa.

LVI
ilmanvaihto
hormistot
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Kynttilä ikkunan edessä
Hormi-imurilla parempi sisäilma - Nyt vielä tarjouksessa
Toimivan ilmanvaihdon ansiosta nukumme paremmat yöunet, pysymme virkeinä, työtehomme paranee ja huonosta sisäilmasta aiheutuvat sairaudet helpottavat. Toimivaan ilmanvaihtojärjestelmään tarvitaan raikasta tuloilmaa sekä poistohormi, joka vetää käytetyn ilman ulos. Aina ei kuitenkaan poistohormin oma veto riitä, jolloin sisäilma jää tunkkaiseksi tai alkaa toimimaan väärinpäin. Tällöin kannattaa hankkia hormi-imuri tehostamaan ilmanvaihtoa.
20197_59088.jpg
Uutta ja vanhaa tiilipintaa Asuntomessuilla
Kesän 2019 asuntomessut järjestetään Kouvolassa, Korian Pioneeripuistossa. Vanha kasarmialue täydentyy uudella, monipuolisella asuntorakentamisella. Materiaalina tiili on vahvasti esillä alueella ja messutaloissa.
20109_23152.jpg
Alusmattoa tarvitaan
Hyvän lattianalustuotteen tehtävä on estää mahdollisen kosteuden pääsyn lattianpinnotteisiin sekä mahdollistaa kosteuden poistumisen rakenteesta. Samalla se toimii hyvänä askeläänieristeenä sekä tasaa alustan epätasaisuuksia.Betonisten välipohjien tai kosteiden tilojen (esim. saunan ja pesutilojen) yläpuolelle asennettaessa parketti vaatii aina kosteuseristeen.
20204_63740.jpg
Integroitavilla kodinkoneilla toimiva ja tyyliltään yhtenäinen keittiö
Integroitavien kodinkoneiden ominaisuudet ovat tänä päivänä huippuluokkaa, joten laitteita valittaessa ei tarvitse tehdä kompromisseja ulkonäön ja käytännöllisyyden välillä. Esimerkiksi NoFrost-automaattisulatus löytyy melkein kaikista integroitavista kylmälaitteista. Enää nykyisin integroitavien kodinkoneiden hintakaan ei karkaa tavallisia malleja korkeammalle.
20212_68783.jpg
Viikon sisustusidea: Miten vaalennan vanhan hirsipinnan?
KYSYMYS:Tarkoitus olisi vaalentaa sisäilmettä lähes 50 v. vanhassa saunamökissä. Hirsiseinille ei ole tehty mitään käsittelyä koskaan ja ne ovat tummuneet. Mökki on talvisin kylmillään. Mitä käsittelyä voisi ajatella seinille ja katolle? Onko jotain aineita millä saisi puunsyyt jäämään näkyviin ainakin seinissä ja niin, että lopputulos olisi kaunis eikä tumma seinä paistaisi läpi?
20149_40740.jpg
Tarvitseeko remontoija luvan työlleen?
Kiinteistön omistaja saa omassa kiinteistössään tehdä kaikkia rakennuksen ylläpitoon liittyviä töitä. Osa tehtävistä töistä on kuitenkin luvanvaraisia, joten oman kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta kannattaa tarkistaa tehtävän työn luvanvaraisuus. Paikallinen rakennustarkastaja osaa parhaiten ottaa kantaa tehtävän työn luvanvaraisuuteen sekä antaa asemakaavan pohjalta tietoa korjaamiseen liittyvistä reunaehdoista.Yleensä lupa tarvitaan silloin, kun muutetaan rakennuksen käyttötarkoitusta tai kosketaan rakennuksen kantaviin rakenteisiin. Myöskään palo-osastoja ei saa muuttaa ilman lupaa. Toisin sanoen lupa tarvitaan sellaisiin korjaus- ja muutostöihin, jotka ovat verrattavissa uuden rakennuksen rakentamiseen. Siinä vaiheessa, kun jo olemassa olevaan kiinteistöön ollaan aikeissa rakentaa lisärakennus tai muuttaa sen käyttötarkoitusta, tulee tarkistaa, että asemakaavamääräykset sekä tontin rakennusoikeus sallivat kyseisen toimenpiteen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton