• Etusivu
  • Rakentaminen

Remontoijan tarvitsemat luvat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.10.2014
20149_40740.jpg

Uuden parketin asentamisen ei tarvita erillistä lupaa.

Kiinteistön omistaja saa omassa kiinteistössään tehdä kaikkia rakennuksen ylläpitoon liittyviä töitä. Osa tehtävistä töistä on kuitenkin luvanvaraisia, joten oman kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta kannattaa tarkistaa tehtävän työn luvanvaraisuus. Paikallinen rakennustarkastaja osaa parhaiten ottaa kantaa tehtävän työn luvanvaraisuuteen sekä antaa asemakaavan pohjalta tietoa korjaamiseen liittyvistä reunaehdoista.

Yleensä lupa tarvitaan silloin, kun muutetaan rakennuksen käyttötarkoitusta tai kosketaan rakennuksen kantaviin rakenteisiin. Myöskään palo-osastoja ei saa muuttaa ilman lupaa. Toisin sanoen lupa tarvitaan sellaisiin korjaus- ja muutostöihin, jotka ovat verrattavissa uuden rakennuksen rakentamiseen. Siinä vaiheessa, kun jo olemassa olevaan kiinteistöön ollaan aikeissa rakentaa lisärakennus tai muuttaa sen käyttötarkoitusta, tulee tarkistaa, että asemakaavamääräykset sekä tontin rakennusoikeus sallivat kyseisen toimenpiteen.

Kaikkiin rakennuksen käyttäjien turvallisuuteen sekä terveellisyyteen vaikuttavat toimenpiteet edellyttävät lupaa, tällaisia toimenpiteitä ovat muun muassa lämmitysjärjestelmän, ilmanvaihtojärjestelmän ja kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiden muutostyöt. Kiinteistön laajennukset ovat luvanvaraisia. Korjauksiin, jotka liittyvät rakennuksen ylläpitoon, ei yleensä tarvita erillistä lupaa. Tällaisia ylläpitoon liittyvä töitä ovat esimerkiksi pintarakenteiden korjaukset sekä uusimiset. Näistäkin valitettavasti löytyy poikkeuksia, joten jos haluaa olla työn luvallisuudesta aivan varma, kannattaa asiasta tiedustella oman kunnan rakennusvalvonnasta. Tällaisia luvanvaraisia ovat esimerkiksi julkisivumuutokset tai suojeltuun kohteeseen tehtävät muutostyöt.

Energiaselvitys sekä sen liitteenä oleva energiatodistus laajenivat koskemaan myös korjausrakentamista 1.9.2013 lähtien. Uudessa energiatehokkuutta käsittelevässä määräyksessä esitetään vähimmäisvaatimuksia kun kyseessä on luvanvarainen korjaaminen, rakennuksen käyttötarkoituksen muuttaminen tai teknisten järjestelmien korjaaminen. Korjausrakentamisen osalta säilyy kuitenkin vapaaehtoisuus, joka tarkoittaa että kiinteistön omistaja saa itse päättää oman rakennuksensa korjauksen yhteydessä, mitkä ovat parhaat keinot parantaa energiatehokkuutta annettujen säädösten puitteissa. Kunnossa olevaa ei tarvitse lähteä kunnostamaan, vaan energiatehokkuuden parantaminen tulee ajankohtaiseksi vasta silloin, kun toimenpiteelle haetaan rakennus- tai toimenpidelupaa. Mikäli energiatehokkuutta parantavat toimenpiteet eivät ole teknisesti, toiminnallisesti tai taloudellisesti toteutettavissa, toimenpiteitä ei tarvitse tehdä.

Info

Info

Lupaa tarvitsevia töitä ovat muun muassa:

• Kosteisiin tiloihin liittyvät rakennusosien muutokset esimerkiksi seinärakenteiden muutokset.

• Kosteiden tilojen laajeneminen tai rakentaminen rakennuksen muihin tiloihin

• Lämpö-, vesi- tai ilmanvaihtojärjestelmässä tapahtuvat oleelliset muutokset

• Julkisivumuutokset

• Energiatehokkuuden parannus – esimerkkinä lisätty lämmöneristystä

• Muutokset kantavissa rakenteissa

• Muutokset kattomuodossa

• Uuden hissin rakentaminen

• Uuden savuhormin tai tulisijan rakentaminen tai vanhan uusiminen

Info

Info

Erillistä lupaa ei kuitenkaan vaadita, kun:

• Tehdään maalaus- tai kalustekorjaus, laatoitetaan, tapetoidaan tai tehdään jokin muu pintarakenteen muutos tai korjaus

• Uusitaan kuivan tilan lattiaa

• Korjataan tai uusitaan saniteettitilojen pintoja. Tähän voi sisältyä vesieristeidenkin uusiminen.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20214_69933.jpg
Rakentaja.Fin toimisto muuttaa 13.4. - käyttö­katko sivullamme tiistaiaamuna
Toimistomme Porissa muuttaa uusiin tiloihin tiistaina 13.4. Palvelimien siirto aiheuttaa käyttökatkoksen sivustoillamme Rakentaja.fi, Omataloyhtiö.fi, Puutarha.net ja Rakentaja PRO. Sivustomme ovat sen vuoksi tiistaiaamuna pois käytöstä. Mutta älä huoli, yritämme hoitaa asian pikaisesti ja saada kaiken valmiiksi mahdollisimman nopeasti! Käyttökatko ei vaikuta Talovertailuun eikä Rakentaja.fi-verkkokauppaan, vaan ne palvelevat normaalisti.Voit lukea uudesta toimistostamme lisää tästä.
202211_79927.jpg
Ontelolaatat
Talon rakentamista suunnitellessa kannattaa ehdottomasti huomioida toteutustapojen kustannustehokkuus työmaalla. Tähän tehdasvalmisteiset betonielementit tarjoavat erinomaisen ratkaisun. Ontelolaattoja hyödyntämällä säästetään monta työvaihetta tontilla ja vauhditetaan rakennusprojektin valmistumista.
20236_82400.jpg
Alumasi Oy – Terassilasitukset, lasikaiteet ja lasiseinät ammattitaidolla
Haaveiletko kauniista ja ajattomasta lasiterassista, lasikaiteista, lasisesta tilanjakajasta tai liukulasiovista? Alumasi toimittaa kaiken tarvitsemasi Uudenmaan alueella tai jälleenmyyjien kautta ympäri Suomen.
20225_78328.jpg
Uusi luottokortti tarjoaa nopeutta ja helppoutta
Moni yritysluottokortti on suunnattu ennen kaikkea isommille yrityksille. Pienille yrityksille tarjontaa on ollut vähemmän. Qred aikoo paikata tämän puutteen.
20177_49717.jpg
Yksilöllisesti suunnitellut Ankkuri ja Ink
Mikkelin Asuntomessujen portit aukeavat muutaman päivän kuluttua. Messualue sijaitsee Kirkonvarkaudessa Saimaan rannalla vain kolme kilometriä Mikkelin keskustasta. Kaiken kaikkiaan alueelle on noussut mm. 29 pientaloa, paritalo, kaksi rivitaloa viihtyisiä puisto-ja ulkoilualueita unohtamatta. Näistä 29 pientalokohteesta kaksi on Honkarakenteen yksilöllisesti suunniteltuja hirsitaloja.
20236_82445.jpg
Muuttuva tila - tilanjakajalla
Mustaruutuisina seininä ja liukuovina tunnetuiksi tulleet tilanjakajat ovat erinomainen ratkaisu vaihtelunjanoiselle sisustajalle. Tee kodistasi elävä näyttämö, joka muuttuu helposti tunnelman ja käyttötarkoituksen mukaan. Avaa tilanjakaja saadaksesi käyttöösi suuremman tilan tai vastaavasti sulje, jotta saat rajattua tilan mukavan kotoisaksi. Yhdistä tai erota – valinta on sinun.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton