• Etusivu
  • Sisustus

Viikon sisustusidea: Miten vaalennetaan vanha hirsipinta?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.03.2021
20212_68783.jpg

KYSYMYS:
Tarkoitus olisi vaalentaa sisäilmettä lähes 50 v. vanhassa saunamökissä. Hirsiseinille ei ole tehty mitään käsittelyä koskaan ja ne ovat tummuneet. Mökki on talvisin kylmillään. Mitä käsittelyä voisi ajatella seinille ja katolle? Onko jotain aineita millä saisi puunsyyt jäämään näkyviin ainakin seinissä ja niin, että lopputulos olisi kaunis eikä tumma seinä paistaisi läpi?

VASTAUS:

Sooda- tai kuivajääpuhallus on hellävarainen puhdistus noille pinnoille ja sen jälkeen pinnat voi käsitellä erilaisilla väriliikkeiden markkinoimilla esimerkiksi Nostalgia Puuöljyillä yms. Ota yhteys urakoitsijoihin ja pyydä tarjous.

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit Ry

Toimituksen kommentti:
Vanhan ja kellastuneen hirsi- tai puupinnan "vaalentaminen" on varmempaa maalaamalla kuin kuultokäsittelyllä. Umpihirsisiä seiniä käsitellessä on otettava huomioon myös ulkomaali. Jos ulkopuoli hirrestä on maalattu, tulisi sisäpinnat käsitellä hengittävällä tuotteella.

Kellastunut pinta vaikuttaa aina lopputuloksen väriin sekä käsittelyn tasaisuuteen. Vaikka pinnan saa vaaleaksi, se saattaa jäädä kirjavaksi. Esimerkiksi jotkut valkoiseksi sävytetyt lakat saattavat vanhalla puupinnalla saada hieman lilan vivahteen.

Vanhaa pintaa käsitellessä on aina hiottava pinta täysin puhtaaksi, oli pinnassa lakkaa tai ei. Ota myös huomioon, että erilaiset kuultavat pintakäsittelyt (lakka, vaha, öljy) käyttäytyvät eri tavalla vanhalla puupinnalla ja niiden peittokyky on erilainen. Jos olet epävarma lopputuloksesta, tee aina koemaalaus ensin.

Huomio

Huomio

Jätä oma sisustuskysymyksesi Eevalle

Onko sinulla kysymyksiä sisustukseen liittyen? Jätä kysymyksesi sisustussuunnittelija Eeva Hauta-Heikkilälle Kysy, vastaamme -palvelussa. Eeva vastailee kysymyksiin viikottain.

Sisustus
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
201012_23926.jpg
Joulukuusen valinta
Joulukuusen hankintatapoja on niin sanotusti lukemattomia...Kuusen voi hakea omasta, naapurin tai valtion metsästä. Kahden viimeksi mainitun osalla on vielä kaksi mahdollisuutta: luvan kanssa tai ilman. Ja jos valitsee jälkimmäisen, on jälleen kaksi tietä: jäädäkö kiinni vai eikö jäädä.
20087_11952.jpg
Vasas bostadsmässomrode
Under Vasa bostadsmässas öppningsvecka invigdes och offentliggjordes 9.7 tre betydande kulturobjekt på området. Simon Gripenbergs konstverk Korthus, Österbottens konstkommissions festival för konstträdgårdar och Alexander Reichsteins installationskonstutställning Konstiga väsen och förvandlingskonst kan ses av mässbesökarna under hela den tid bostadsmässan pågår. Syftet med kulturobjekten är både att ge nytt innehåll till mässevenemanget och att ge en för hela området trivsam och fascinerande framtoning. – Varje generation lämnar sina egna avtryck i den byggda miljöns skiktningar. Vi måste väl övervägt och ansvarsfullt sköta våra skyldigheter med respekt för såväl föregående generationers som de efterkommandes livsverk, värden och högre mänskliga strävanden för att skapa en bättre morgondag. Konstens uppgift är att vara en föregångare, en vägvisare, att pröva, känna efter och staka ut vägen för såväl vetenskapen som tekniken, även för byggande och arkitektur. För mig skildrar det här konstverket, som avtäcks inför öppnandet av bostadsmässan, ett samförstånd att sträva allt högre och ett starkt förtroende för andra aktörer, med vilket man har fått mycket till stånd, konstaterade Finlands Bostadsmässas verkställande direktör Pasi Heiskanen i sitt hälsningstal.Konstverket Korthus har uppförts på bostadsmässområdets strandskvär, som senare kommer att fungera som en plats där invånarna kan mötas och fördriva tiden invid havslandskapet. Festivalen för konstträdgårdar har ordnats i Stenparken på mässområdet alldeles intill strandskvären. Parken har fått sitt namn av de stora flyttblock som vid mörkrets inbrott lyses upp med ett blått sken. I parken och bland stenarna finns flera konstverk dit parkstigar leder. Installationskonstutställningen Konstiga väsen och förvandlingskonst finns för sin del i gymnastiksalen i Sunnanviks skola på mässområdet.
20147_40278.jpg
Puu- ja pellettikattilan uudistaja: lisää käyttöikää
Miten saadaan tehot talteen kattilasta? Miten pidentää laitteiston elinikää? Jos olet hankkimassa tai uudistamassa puu- tai pellettilämmitystä, lue tämä artikkeli. Saat ohjeita siitä, miten Laddomat latauspumpuilla sekä Akvatermin varaajilla parannat lämmitysjärjestelmän hyötysuhdetta sekä venytät laitteiston elinikää.Puu- ja pellettikattilaa käyttävät lämmitysjärjestelmät kannattaa varustaa latauspumpulla. Neljä painavaa syytä latauspumpun käyttämiseen ovat järjestelmän eliniän pidentäminen, parempi taloudellisuus, käyttömukavuus sekä ympäristöystävällisyys.Katso video Laddomatin toiminnasta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton