• Etusivu
  • LVI

Painovoimainen ilmanvaihto paremmaksi

Hormi-imuri on helppo asentaa itse

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.12.2023
201810_55171.jpg

Avaa ikkuna ja aseta kynttilä sen eteen. Avoimesta ikkunasta pitäisi tulla ilmaa sisälle päin. Mikäli liekki vetää ulos, kertoo se ilman kulkevan väärään suuntaan.

Toimivan ilmanvaihdon ansiosta nukumme paremmat yöunet, pysymme virkeinä, työtehomme paranee ja huonosta sisäilmasta aiheutuvat sairaudet helpottavat. Toimivaan ilmanvaihtojärjestelmään tarvitaan raikasta tuloilmaa sekä poistohormi, joka vetää käytetyn ilman ulos. Aina ei kuitenkaan poistohormin oma veto riitä, jolloin sisäilma jää tunkkaiseksi tai alkaa toimimaan väärinpäin. Tällöin kannattaa hankkia hormi-imuri tehostamaan ilmanvaihtoa.

Eikö poistohormi vedä? Toimiiko ilmanvaihto väärin päin?

Ilmanvaihdon nyrkkisääntö on, että puhdasta ja raikasta ilmaa tuodaan oleskelutiloihin (mm. makuuhuoneet, olohuone) ja käytettyä ilmaa johdetaan ulos likaisista ja kosteista tiloista (mm. kylpyhuone, wc, keittiö).

Poistoilma sisältää epäpuhtauksia ja kosteutta, jotka ohjataan hormeja pitkin ulos. Aina ei näin kuitenkaan ole. Kun ilmanpoisto on riittämätön, ei kylpyhuone kuivu kunnolla, keittiön käryt leviävät toisiin huoneisiin ja hengitysilma on tunkkaista. Ilma voi myös alkaa vaihtua väärin päin, jolloin tunkkainen ja kostea ilma vedetään mm. kylpyhuoneista asuintiloihin.

On myös tilanteita, jolloin ilma ei vaihdu ollenkaan. Kun hormi ei vedä, ei likaista ilmaa saada ulos eikä raitista ilmaa sisälle, jolloin kosteus ja epäpuhtaudet ajautuvat hengitysteihin ja talon rakenteisiin.

Hormi-imuri tehostaa hormin vetoa ja ilmanpoistoa

Spiroflex-hormi-imuri toimii tuulenvoimalla. Sen käyttäminen ei näy sähkölaskussa, et tarvitse sähköjohdoille pistokkeita eikä sinun tarvitse murehtia mahdollisista sähkökatkoksista.

Teräksinen hormi-imuri pyörii herkästi pienelläkin tuulenvireellä. Siinä on suljettu laakeripesä, jossa on kaksi kuulalaakeria, joten se on varmatoiminen valinta. Kuulalaakeroidun imurin käyttöikä on pitkä ja laakerit on tarvittaessa helppo vaihtaa. Imuri on muotoiltu niin, että sadevesi ja roskat eivät pääse hormin sisälle. Näin ollen myös hormin käyttöikä pitenee.

LVI
ilmanvaihto
hormistot
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201510_44713.jpg
Huolellisuus ilmanvaihdon parantamisessa takaa hyvän lopputuloksen
As Oy Museokatu 30:ssa päätettiin toteuttaa putkiremontin yhteydessä laaja perusparannus ja ullakkorakentaminen. Hanketta suunniteltaessa osakkaat nostivat esille painovoimaisen ilmanvaihdon parantamisen tärkeyden.
20195_57737.jpg
Puhdasta korvausilmaa myös katupölykaudella
Suomessa pitkä siitepölykausi sekä keväinen katupöly aiheuttavat kuormituspiikin ilmanvaihdon suodattimille.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Muistilista asunnon ostajalle
Olemme listanneet asioita joihin asunnon ostajan tulisi kiinnittää huomiota asunnon ostoa suunniteltaessa. Ostopäätöstä tehtäessä on osatekijöiden kannalta mietittävä juuri se kokonaisuus, joka palvelee parhaiten ostajan henkilökohtaisia vaatimuksia faktoja unohtamatta.
Bosch akkupumppu
Uusi akkukäyttöinen painepumppu helpottaa ilmaamista huomattavasti
Pian on jälleen renkaiden vaihdon aika. Asennuksen yhteydessä on myös aina tarpeen tarkistaa rengaspaineet. Kätevä akkukäyttöinen ilmapumppu tekee renkaiden paineen säädöstä tarkkaa ja nopeaa. Kompakti laite on ihanteellinen niin auton-, moottoripyörän- kuin polkupyörän renkaiden paineistamiseen. Lisäksi se on erinomainen apuväline eri urheilulajien pallojen täyttämiseen.
202211_79936.jpg
Pitääkö väite paikkansa - suurien laattojen paikka on ainoastaan suurissa tiloissa?
Suuret laatat mielletään helposti julkisten tilojen, kuten kauppakeskusten ratkaisuiksi. Laatat toimivat paitsi käytännöllisenä, helposti puhdistettavana ratkaisuna, mutta myös rauhoittavat suurta ja muuten värikylläistä tilaa. Tämän päivän sisustustrendit ovat vihdoin tuoneet suuret laatat myös tavallisten ihmisten koteihin. Kookkaiden laattojen avulla on nyt kotiin mahdollisuus luoda näyttäviä pintoja ja todellisia katseenvangitsijoita – arjen käytännöllisyyttä unohtamatta.Ajatuksen siitä, että suuret laatat pienentäisivät tilaa, voi heittää romukoppaan. – Kai tiesit, että suuria laattoja pystyy nyt käyttämään myös pesuhuoneen lattialla kaatovaatimuksista huolimatta?
20171_48154.jpg
Rakenna & Sisusta -messut Turun Messukeskuksessa
Nyt on oikea hetki uudistaa asuntoa!Rakenna & Sisusta –messut on Lounais-Suomen alueen suurin rakennusalan messutapahtuma, joka tuo yhteen yli 300 näytteilleasettajaa. Tämän vuoden teemoina on rakentamisen ja sisustamisen lisäksi uudistaminen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton