• Etusivu
  • LVI

Puhdasta korvausilmaa myös katupölykaudella

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Suomen Terveysilma Oy
Päivitetty 11.12.2023
20195_57737.jpg

Likaisista ilmansuodattimista ei ole tarkoituksen mukaista hyötyä. Hyvälaatuinen suodatin on tiheä ja sillä on VTT:n hyväksyntä sekä suodatusluokka vähintään F7.

Suomessa pitkä siitepölykausi sekä keväinen katupöly aiheuttavat kuormituspiikin ilmanvaihdon suodattimille.

Likaantuneet suodattimet heikentävät sisäilman laatua

Kun korvausilmaventtiilin suodatin likaantuu, sen ilmanläpäisykyky heikkenee. Tällöin huoneisiin tulevan raittiin ilman määrä laskee, varsinkin painovoimaisessa ilmanvaihdossa. Koneellisessa ilmanvaihdossa tukkeutunut suodatin rasittaa lisäksi ilmanvaihtokonetta. Oikea hetki suodatinvaihdolle on katupölykauden päättyessä ja ennen siitepölykauden alkua. Näin estetään suodattimien ylikuormitus ja varmistetaan riittävä raittiin ilman tulo. Hyvälaatuisiin suodattimiin panostaminen kannattaa. Hintaerot ovat olemattomia, mutta vaikutus sisäilman laatuun suuri.

Kodin sisäilmaa voi parantaa toimivilla suodattimilla

Huono sisäilma aiheuttaa ihmisillä erilaisia terveyshaittoja. Tavallisimpia ovat hengitysteiden ärsytysoireet, kuten nenän tukkoisuus ja vuoto, silmien kutina, kurkun kuivuus ja käheys sekä kuiva yskä. Myös väsymys ja päänsärky voivat johtua siitä. Usein oireet tulevat voimakkaampina lapsille. Huono sisäilma rasittaa erityisesti keuhkosairaita ja allergioista kärsiviä, joiden hapenottokyky on jo valmiiksi alentunut.

Suodattimet kannattaa tarkistaa ja vaihtaa vähintään 1-2 kertaa vuodessa. Otollisia ajankohtia ovat loppukesä siitepölykauden jälkeen sekä alkukevät katupölykauden loputtua. Riittävä vaihtoväli riippuu osin talon sijainnista. Suodattimien teho heikkenee nopeammin vilkkaasti liikennöidyn tien tai paljon siitepölyä levittävien puiden lähellä.

Taloyhtiöissä ilmanvaihtojärjestelmän korjaus ja uusiminen kuuluvat taloyhtiölle, mutta Kiinteistöliiton uuden vastuunjakotaulukon myötä myös korvausilmasuodattimien vaihto siirretään taloyhtiön vastuulle. On asukkaiden etu, että suodattimet tulevat vaihdetuksi, sillä huono sisäilma heikentää asumisviihtyvyyttä. Siksi asia kannattaa ottaa esille kevään yhtiökokouksessa. Omakotitaloissa ilmanvaihdon huolto ja suodattimien vaihto on aina omistajan vastuulla.

20193_57060.jpg

Hyvälaatuinen suodatin ei ole kalliimpi

Suurimmassa osassa suomalaisista kodeista on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto. Näissä asunnoissa raitisilmaventtiilien sisällä on usein vaihdettava suodatin, jonka ulkonäkö riippuu venttiilin mallista. Koska venttiilejä on monenlaisia, myös suodatinvalikoimista löytyy lukuisia eri malleja.

Suodattimen valinnassa kannattaa panostaa hyvälaatuisiin ja testattuihin suodattimiin. Hintaero erilaatuisten suodattimien välillä on olematon, mutta vaikutus sisäilman laatuun on todella suuri. Niin kuin imurien pölypusseissa, olennaisinta on tarkistaa, minkä kokoinen ja tyyppinen suodatin venttiiliin sopii. Vanhoja korvausilmaventtiilejä uusittaessa kannattaa ottaa huomioon myös millaisia suodattimia niihin on tarjolla. Laadukkaiden ja testattujen suodattimien ero erilaisiin tarvikesuodattimiin verrattuna voi olla huikea.

Mistä laadukkaan suodattimen erottaa sitten erottaa? Suodatinpakkauksista kannattaa katsoa mitä suodatusluokkaa suodattimet ovat ja ovatko ne testattuja riippumattoman tahon toimesta. Suodatinluokat kertovat, minkä kokoisia hiukkasia suodattimet nappaavat: esimerkiksi F7-luokan hienosuodatin pysäyttää lähes kaikki yli 0,4 mikrometrin kokoiset hiukkaset. Viime aikoina myös karmiventtiileihin on tullut tarjolle tehokkaampia suodattimia aiempien verkkomaisten suodattimien rinnalle.

Jos raitisilmaventtiilit puuttuvat kokonaan, tuuletusikkunan ikkuna-aukkoon voi kiinnittää suojaksi ikkunasuodattimen. Sen kuitumainen rakenne päästää ilman hyvin läpi, mutta estää ulkoilman epäpuhtauksia kulkeutumasta sisään tuuletettaessa. Ikkunasuodattimissa laatuerot ovat erityisen suuria. Siksi erityisesti allergikkojen on syytä kiinnittää niihin huomiota.

Ilmansuodattimen voi asentaa tuuletusluukkuunkin. Tuloilmaventtiilin idea katoaa, jos suodatinta ei vaihdeta.
Ilmansuodattimen voi asentaa tuuletusluukkuunkin. Tuloilmaventtiilin idea katoaa, jos suodatinta ei vaihdeta.

Ilmanvaihtokoneen sisältä löytyy suodatinkasetti

Suurimmassa osassa 2000-luvulla rakennettuja taloja on täysin koneellinen ilmanvaihto, jossa sekä tulo- että poistoilma puhalletaan koneellisesti.

Täysin koneellisessa ilmanvaihdossa suodatinkasetti löytyy ilmanvaihtokoneen sisältä. Vaihtaminen käy helposti avaamalla koneen ovi, irrottamalla vanha kasetti ja laittamalla uusi tilalle. Tuloilmaventtiileissä ei näissä asunnoissa ole erillisiä suodattimia, joten pelkkä koneen suodattimen vaihto riittää. Venttiilit pitää silti puhdistaa säännöllisesti, esimerkiksi imuroimalla ja pyyhkimällä kertynyt pöly pois.

Ohje

Ohje

Venttiilit ja suodattimet saat verkkokaupasta

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Suomen Terveysilma Oy
LVI
asuminen
ilmanvaihto
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20183_52052.jpg
Näin parannat 1970-80-luvun talon ilmanvaihtoa
Puiset tuuletusluukut ja julkisivun puolelta löytyvät metalliset ikkunasäleiköt ovat tyypillinen näky 1970-1980-luvuilla rakennetuissa asunnoissa. Kyseisinä vuosikymmeninä asuntojen riittävään ilmanvaihtoon ei kiinnitetty samalla tavalla huomiota kuin nykyään. Yleinen sisäilmaan laatuun vaikuttava ongelma on korvausilmaventtiilien puuttuminen.Liian vähäisen korvausilman voi havaita sisäilman tunkkaisuutena tai epämiellyttävinä hajuina, jotka kulkeutuvat rakenteiden raoista. Usein oman kodin sisäilmaan ollaan totuttu, eikä huonosti vaihtuvaan ilmaan kiinnitetä huomiota. Kodissa vierailevat ihmiset tämän kyllä huomaavat, mutta kynnys huomauttaa asiasta on varsin korkealla. Mikäli asiasta pystyy hienovaraisesti vihjaamaan, saattaa tehdä ison palveluksen sekä asukkaan, että hänen kotinsa terveydelle.Kodeista löytyvät puiset tuuletusluukut tarjoavat vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden korvausilman saannin parantamiseen.Velco VTR-100 –korvausilmaventtiilit on helppo asentaa kodin puisiin tuuletusluukkuihin. Termostaatilla toimivat venttiilit eivät vaadi sähköä toimiakseen vaan toiminta perustuu venttiilin vahatermostaattiin. Venttiili vetäytyy kylmällä ilmalla pienemmälle, jolloin niiden säätämisestä ei tarvitse kantaa huolta. Venttiileihin on myös saatavilla lisävarusteena äänenvaimentimet ja tehokkaat Filtrete-suodattimet. Näin venttiilien kautta ei kantaudu melua ja ulkoilman epäpuhtaudet jäävät suodattimeen.
20195_57753.jpg
Allergiakaudella moni jättää tekemättä olennaisen huoltotyön
Katupölyn ja siitepölyn kulkeutumista sisään voi estää kunnollisilla ilmansuodattimilla. Eri suodattimien välillä on suuria laatueroja, mitä moni ei tule ajatelleeksi. Suodatustehon voi tarkistaa pakkaukseen merkitystä suodatinluokasta. Tähän asti ilmanvaihdon suodattimien vaihtaminen on ollut asukkaan tehtävä. Monessa kodissa ne on kuitenkin jätetty vaihtamatta, joskus jopa vuodesta toiseen. Tämä heikentää sisäilman laatua. Terveysilman kyselyn mukaan joka neljäs suomalainen ei osaa sanoa, milloin suodattimet on viimeksi vaihdettu. Kiinteistöliiton uuden linjauksen mukaan asukkailta helposti unohtuva velvollisuus on nyt siirretty taloyhtiön vastuulle. Omakotiasujien täytyy yhä itse muistaa vaihtaa suodattimet säännöllisin väliajoin.
200710_7047.jpg
Ilma paranee vaihtamalla
Nykykäsityksen mukaan huoneilman vaihtuminen ainakin kerran kahdessa tunnissa on välttämätöntä hyvän sisäilman laadun takaamiseksi. Vanhoissa painovoimaisen ilmanvaihdon taloissa, etenkään kerrostaloissa, ei näitä vaatimuksia useinkaan täytetä. Ilmanvaihto ei riitä ja ilma tulee hallitsemattomasti ja suodattamatta sisään.
20214_70151.jpg
Näistä merkeistä tiedät, toimiiko mökkisi ilmanvaihto oikein
Kuten kaikissa rakennuksissa, myös mökillä tai vapaa-ajanasunnossa pitää olla toimiva ilmanvaihto, Tavallisiin asuinrakennuksiin verrattuna mökkien käyttötavat ja rakennusstandardit ovat erilaisia. Esimerkiksi mökki on tyhjänä pidempiä aikoja, ja niistä puuttuu mahdollisesti sähkö tai sisätilojen juokseva vesi.Nico Stenroos on tuoteinsinööri VILPE Oy:ssä ja hänellä on monen vuoden kokemus ilmanvaihtotuotteista. Hän korostaa, että mökin huonoa ilmanvaihtoa ei tarvitse hyväksyä.- Kun ilmanvaihto on huono, rakenteet alkavat hajota ja lahota, jos ne ovat suljettuja ja kosteita. Lisäksi rakennuksessa säilytettävät tavarat vahingoittuvat, Stenroos kertoo.Muutamasta merkistä voi huomata, toimiiko ilmanvaihto.- Selkein merkki ilmanvaihdon toimimattomuudesta on tunkkainen haju, joka syntyy, kun talo on tyhjillään esimerkiksi talven jälkeen. Hajun aiheuttaa liika kosteus ilmassa: se tarkoittaa, että sisäilma ei vaihdu riittävän usein. Mitä kosteampi ilma, sitä voimakkaampi haju. Toinen liiallisen kosteuden merkki on kondenssivesi ikkunaruuduissa tai maalin irtoaminen ikkunakarmeista. Kolmas merkki on, että pyykki kuivuu huonosti ja tekstiilit, esimerkiksi sängynpeitto, voivat tuntua kylmiltä ja kosteilta. Lisäksi ongelma voi olla takan huono veto, Stenroos sanoo.
Legistum Markku Lappalainen asianajaja
Asianajaja vastaa: Mikä on asukkaan oikeus terveelliseen sisäilmaan?
Viime vuosina on lehdistä saanut lukea suomalaisten terveysongelmista, jotka aiheutuvat kodin sisäilman huonosta laadusta. Ongelmia ovat aiheuttaneet etenkin aikaisemmilla vuosikymmenillä rakennetut talot, joissa ilmanvaihtoa ei ole huomioitu riittävästi sekä lisääntyvässä määrin myös liikenteen ja teollisuuden aiheuttamat saasteet, jotka kulkeutuvat asuntojen sisäilmaan. Tässä artikkelissa asianajaja Markku Lappalainen vastaa kysymykseen taloyhtiöasukkaan oikeudesta terveelliseen sisäilmaan.
Sisäilma mittaus
Testaa helposti ilmanvaihdon riittävyys
Sisäilman hiilidioksidipitoisuus on hyvä mittari, kun halutaan arvioida ilmanvaihdon toimivuutta. Kun mittari näyttää selkeästi kohonnutta hiilidioksiditasoa, se viittaa siihen, että tilojen ilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin ilmanvaihdon parantamiseksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton