• Etusivu
  • LVI

Allergiakaudella moni jättää tekemättä olennaisen huoltotyön

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Suomen Terveysilma Oy
Päivitetty 27.05.2019
20195_57753.jpg

Katupölyn ja siitepölyn kulkeutumista sisään voi estää kunnollisilla ilmansuodattimilla. Eri suodattimien välillä on suuria laatueroja, mitä moni ei tule ajatelleeksi. Suodatustehon voi tarkistaa pakkaukseen merkitystä suodatinluokasta. Tähän asti ilmanvaihdon suodattimien vaihtaminen on ollut asukkaan tehtävä. Monessa kodissa ne on kuitenkin jätetty vaihtamatta, joskus jopa vuodesta toiseen. Tämä heikentää sisäilman laatua. Terveysilman kyselyn mukaan joka neljäs suomalainen ei osaa sanoa, milloin suodattimet on viimeksi vaihdettu. Kiinteistöliiton uuden linjauksen mukaan asukkailta helposti unohtuva velvollisuus on nyt siirretty taloyhtiön vastuulle. Omakotiasujien täytyy yhä itse muistaa vaihtaa suodattimet säännöllisin väliajoin.

– Jos imurin pölypussi täyttyy, sen imuteho heikkenee. Samalla tavalla käy ilmanvaihdon suodattimille. Jos suodatin likaantuu liikaa, ilma ei enää kulje kunnolla sen läpi. Tämä aiheuttaa tunkkaisuutta. Lisäksi kodin sisäilman laatu kärsii, kun poistoilmaventtiilit alkavat imeä korvausilmaa sieltä mistä saavat, kuten viemäristä ja rakenteiden raoista, muistuttaa Terveysilman avainasiakaspäällikkö Teemu Parkkinen.

Ilmanvaihto on yksi taloyhtiön keskeisistä järjestelmistä. Asukkaiden ja rakennuksen kannalta on tärkeää, että se toimii kunnolla. Monilta asukkailta suodattimien vaihto kuitenkin unohtuu tai se ei tule koskaan edes mieleen. Ei vaikka sisätiloissa vietetään yli puolet päivästä.

Hyvälaatuisilla suodattimilla estetään tehokkaasti katupölyn ja siitepölyn kulkeutuminen sisään. Siksi ne tulee vaihtaa säännöllisin väliajoin.

– Keväisin puhutaan katupölystä ja hiekoitushiekan poistosta. Siitepölykauden lähestyessä muistutetaan allergialääkityksen aloittamisesta. Puhtaiden suodattimien merkitystä ei kuitenkaan muisteta korostaa, vaikka ne helpottaisivat erityisesti allergikkojen oloa. Siitepölykausi on jatkuu Suomessa pitkään, elo-syyskuulle asti, Parkkinen sanoo.

"Ilmanvaihdon suodattimissa on suuria laatueroja: heppoisimmat ovat hyönteissuojan luokkaa."

Tarkista suodatinluokka, se kertoo suodatustehosta

Ilmanvaihdon suodattimet poistavat sisään tulevasta raittiista ilmasta siitepölyä, katupölyä ja muita pienhiukkasia. Puhdas tuloilma parantaa sisäilman laatua, helpottaa hengitysteiden ärsytystä ja estää esimerkiksi seinien ja verhojen tummumista.

– Ilmansuodatinten välillä on todella isoja laatueroja. Heppoisimmat ovat hyönteissuojan luokkaa. Ne keräävät kyllä näkyvät hiukkaset, mutta pienemmät hiukkaset kulkevat niistä läpi. Siksi suodattimia valitessa kannattaa kiinnittää huomiota suodatinluokkaan. Se kertoo materiaalin laadusta ja tiheydestä, Parkkinen neuvoo.

Suodatinluokka on merkitty tuotepakkaukseen. Esimerkiksi F7-luokan hienosuodattimet nappaavat lähes kaikki yli 0,4 mikrometrin kokoiset hiukkaset. Sairaaloissa leikkaussalien laitteissa ja hengityssuojaimissa käytetään Filtrete-suodatinmateriaalia, jonka kuiduissa on pieni sähköinen varaus. Se vetää pienhiukkasia puoleensa kuin magneetti. Samaa suodatustehoa on saatavana kodin ilmanvaihtoon tavallisesta rautakaupasta. Hintaero erilaatuisten suodattimien välillä on olematon, mutta vaikutus sisäilman laatuun on todella suuri.

20195_57754.jpg

Tiedätkö, milloin suodattimet on viimeksi vaihdettu?

Suurimmassa osassa suomalaiskodeista on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto. Niissä suodattimet vaihdetaan seinään, ikkunankarmiin tai puiseen tuuletusluukkuun asennettuihin venttiileihin. Suodatinkankaan voi kiinnittää myös tuuletusikkunaan, jossa on hyönteisverkko tai säleikkö. Täysin koneellinen ilmanvaihto löytyy joka neljännestä kodista. Niissä vaihdettavat suodattimet sijaitsevat ilmanvaihtokoneen sisällä, eivät asunnon tuloilmaventtiileissä.

– Terveysilman kuluttajakyselyn* mukaan vain joka kolmas suomalainen vaihtaa ilmanvaihdon suodattimet kerran tai pari vuodessa, niin kuin suositellaan. Joka neljäs ei osaa sanoa, milloin suodattimet on viimeksi vaihdettu puhtaisiin. Loput, eli noin viidennes väestöstä, vaihtaa suodattimet enintään joka toinen vuosi tai sitäkin harvemmin. Tai sitten kotoa puuttuvat kokonaan korvausilmaventtiilit, joista raitis ilma pääsee sisään. Jos venttiilit puuttuvat, ne voi asentaa myös jälkikäteen, Parkkinen kertoo.

Suodattimien riittävä vaihtoväli riippuu rakennuksen sijainnista. Esimerkiksi vilkas liikenne ja runsaasti siitepölyä tuottavat puut vauhdittavat suodattimien likaantumista. Vähintään ne kannattaa vaihtaa 1–2 kertaa vuodessa.

* Terveysilman laaja ilmanvaihtokysely toteutettiin marraskuussa 2017. Siihen vastasi 1000 iältään 18–86-vuotiasta suomalaista. Vastaajista 49 % oli miehiä ja 51 % naisia.

Suodattimien vaihto on nyt taloyhtiön velvollisuus

Kiinteistöliitto on tänä keväänä tehnyt tarkistuksia vastuunjakotaulukkoon, jossa määritellään taloyhtiön ja osakkaan välistä kunnossapitovastuuta. Uusina vastuina taloyhtiölle on siirretty ilmanvaihdon suodatinten vaihtaminen sekä tukkeutuneen pesualtaan hajulukon puhdistus. Aiemmin nämä ovat kuuluneet asukkaan velvollisuuksiin. Poistoilmaventtiileiden ja lattiakaivojen puhdistus kuuluu jatkossakin asukkaan tehtäviin. Jos uutta vastuunjakoa ei haluta noudattaa, se tulee kirjata yhtiöjärjestykseen.

– Kun koko yhtiöön vaihdetaan suodattimet samalla kertaa, se tulee edullisemmaksi. Huolto voi hankkia suodattimet tukkuliikkeestä. Jos asiaa ei ehditty käsitellä kevään yhtiökokouksessa, asukkaiden kannattaa muistuttaa asiasta taloyhtiön hallitusta ja isännöitsijää, Parkkinen toteaa.

Omakotitaloissa asuvilla vastuu suodattimien vaihdosta kuuluu edelleen asukkaille.

Venttiilit ja suodattimet saat verkkokaupasta

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Suomen Terveysilma Oy
LVI
asuminen
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200710_7047.jpg
Ilma paranee vaihtamalla
Nykykäsityksen mukaan huoneilman vaihtuminen ainakin kerran kahdessa tunnissa on välttämätöntä hyvän sisäilman laadun takaamiseksi. Vanhoissa painovoimaisen ilmanvaihdon taloissa, etenkään kerrostaloissa, ei näitä vaatimuksia useinkaan täytetä. Ilmanvaihto ei riitä ja ilma tulee hallitsemattomasti ja suodattamatta sisään.
200710_7047.jpg
Ilma paranee vaihtamalla
Nykykäsityksen mukaan huoneilman vaihtuminen ainakin kerran kahdessa tunnissa on välttämätöntä hyvän sisäilman laadun takaamiseksi. Vanhoissa painovoimaisen ilmanvaihdon taloissa, etenkään kerrostaloissa, ei näitä vaatimuksia useinkaan täytetä. Ilmanvaihto ei riitä ja ilma tulee hallitsemattomasti ja suodattamatta sisään.
200710_7047.jpg
Ilma paranee vaihtamalla
Nykykäsityksen mukaan huoneilman vaihtuminen ainakin kerran kahdessa tunnissa on välttämätöntä hyvän sisäilman laadun takaamiseksi. Vanhoissa painovoimaisen ilmanvaihdon taloissa, etenkään kerrostaloissa, ei näitä vaatimuksia useinkaan täytetä. Ilmanvaihto ei riitä ja ilma tulee hallitsemattomasti ja suodattamatta sisään.
20203_63639.jpg
Vaivaako katupöly? - ilmankostutin auttaa oireisiin
Asiantuntijoiden mukaan kuiva sisäilma aiheuttaa ja lisää hengitysteiden, limakalvojen ja ihon ärsytysoireita. Hengitystiet voivat tuntua kuivilta ja kutisevilta ja silmät saattavat vuotaa herkästi. Lisäksi allergiaoireet saattavat korostua, sillä kuivassa sisäilmassa on enemmän pölyä kuin kosteassa.Erityisesti katupölystä kärsivät astmaatikot, pienet lapset, vanhukset sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastavat.Herkkiin väestöryhmiin kuuluvien on suositeltavaa välttää altistumista pahimpaan katupölyaikaan ja huolehtia mahdollisen perussairauden asianmukaisesta hoidosta.
20203_63639.jpg
Katupöly ja kuiva sisäilma vaikuttaa terveyteemme
Asiantuntijoiden mukaan kuiva sisäilma aiheuttaa ja lisää hengitysteiden, limakalvojen ja ihon ärsytysoireita. Hengitystiet voivat tuntua kuivilta ja silmät saattavat vuotaa herkästi. Kuiva sisäilma heikentää myös liman poistumista hengitysteistä, mikä puolestaan lisää limakalvojen tulehdusriskiä. Paikallaan pysyvä lima on hyvä kasvualusta bakteereille ja viruksille, jotka pääsevät näin rauhassa lisääntymään ja aiheuttamaan tauteja. Lisäksi allergiaoireet saattavat korostua, sillä kuivassa sisäilmassa on enemmän pölyä kuin kosteassa. Erityisesti kuivasta ilmasta kärsivät astmaatikot ja he, joilla on muutenkin kuiva iho.
Legistum Markku Lappalainen asianajaja
Asianajaja vastaa: Mikä on asukkaan oikeus terveelliseen sisäilmaan?
Viime vuosina on lehdistä saanut lukea suomalaisten terveysongelmista, jotka aiheutuvat kodin sisäilman huonosta laadusta. Ongelmia ovat aiheuttaneet etenkin aikaisemmilla vuosikymmenillä rakennetut talot, joissa ilmanvaihtoa ei ole huomioitu riittävästi sekä lisääntyvässä määrin myös liikenteen ja teollisuuden aiheuttamat saasteet, jotka kulkeutuvat asuntojen sisäilmaan. Tässä artikkelissa asianajaja Markku Lappalainen vastaa kysymykseen taloyhtiöasukkaan oikeudesta terveelliseen sisäilmaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton