• Etusivu
  • LVI

Miksi tiilestä?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Julkaistu 04.02.2008
20071_3186.jpg

Uusi voimaan astunut energiamerkkijärjestelmä, ilmaston muutoksesta johtuva kasvihuonepäästöjen rajoittaminen sekä jatkuvasti kohoava energian hintataso asettaa omakotirakentajat miettimään entistä tarkemmin, millä rakenneratkaisulla oma koti kannattaa rakentaa. Enää ei valintaperusteeksi riitä pelkästään ulkonäkö, vaan rakenteen alhaiset käyttökustannukset ja pitkäaikaiskestävyys tulevat olemaan yhä tärkeämpi syy myös ulkoseinän rakennetta ja julkisivua valittaessa.

Tiilijulkisivu on kaikkiin runkoratkaisuihin soveltuva, arvonsa säilyttävä ja huoltovapaa julkisivuvaihtoehto. Tiili sopii julkisivuksi lähes kaikkiin eri runkovaihtoehtoihin, lisäksi tiilijulkisivun hyvät ääneneristysominaisuudet parantavat ratkaisevalla tavalla esim. puurunkoisen talon ääneneristävyyttä liikennemelualueilla. Elinkaari- ja ekologiselta kannalta katsottuna tiili julkisivuna on todettu 100 vuoden aikaperspektiivillä kaikkein huoltovapaimmaksi julkisivumateriaaliksi. Se on materiaali, jolle ei tuona ajanjaksona tarvitse tehdä mainittavampia huoltotoimenpiteitä. Tämä on asia, jota ei useinkaan hankintahetkellä tule loppuun asti mietittyä. Jo huoltotarpeista aiheutuvalla vaivannäöllä ja menetetyllä vapaa-ajalla, merkittävien huoltokustannuksien lisäksi, on suuri merkitys rakennustapaa valittaessa.

Tiili on myös paras rappausalusta

Mikäli haluat rapattupintaisen pientalon, olipa runkoratkaisusi tiili, harkko tai vaikkapa puuelementti, on tiili rappausalustana ominaisuuksiltaan ylivoimaisesti paras. Se ei vaadi muurauksen jälkeen pitkiä kuivumisaikoja ennen rappaustyön aloittamista. Karhean pinnan ja rappaukselle sopivan vedenimuominaisuuden sekä pienen kutistumansa ansiosta tiili on myös kaikkein riskittömin rappausalusta, josta on pitkäaikaiset ja hyvät kokemukset.

Miksi rakentaisit täystiilitalon?

Terca-runkotiilen ja ohutsaumamuurauksen kehittäminen oli askel poltetun tiilen uudelle muurausaikakaudelle. Wienerbergerin kehittämä täystiilinen Terca-tiilikoti järjestelmä on pientaloratkaisu, joka koostuu ohutsaumamuurattavista keraamisista Terca-runko- ja julkisivutiilistä. Julkisivut voidaan jättää joko puhtaaksi muuratuiksi tai yhtä hyvin rapata. Isokokoisista runkotiilistä valmistuu nopeasti talon runko ja väliseinät. Väliseinien paksuudeksi voidaan valita joko 130 mm tai 85 mm paksu ohutsaumamuurattava väliseinätiilivaihtoehto. Rungon muurauksen helpottamiseksi on kehitetty myös järjestelmään valmiiksi mitoitetut oven- ja ikkunanylityspalkit. Myös sähköasennuksien kannalta Terca-tiilirunko on edistyksellinen, sillä seiniä ei tarvitse putkituksia varten erikseen roilota, vaan johdotukset voidaan helposti vetää niitä varten suunnitelluissa tiilien sisäisissä pystyrei'issä.

Ohutsaumamuuraukseen perustuva muurausmenetelmä on perinteistä muuraustapaa nopeampi. Parhaimmillaan yksikerroksisen, 200-300 m2 talon, rungon muuraus vie kolmen hengen työkunnalta aikaa vain neljä työpäivää.

20082_8582.jpg

Terca-tiilikoti on lämpö-, kosteus- ja ääniteknisesti erinomainen ratkaisu

Terca-tiilikodin ulkoseinärakenne on sekä lämpö- että kosteusteknisesti optimaalinen. Se ei sisällä höyrynsulkua, mutta on silti tutkimusten mukaan yksi tiiviimmistä pientalon ulkoseinärakenteista. Terca-tiilikodin rungon ja julkisivumuurauksen välissä on ainoastaan lämmöneriste ja ilmarako, joten rakenne on myös täysin epäorgaanisista materiaaleista koostuva ja siten terveellinen ja kosteuden suhteen turvallinen rakenne. Tiilirakenteen on todettu tasaavan myös sisäilman kosteusvaihteluita vaikuttaen positiivisesti myös huoneilman laatuun läpi vuoden. Ulkoseinärakenteen kosteusteknistä toimintaa parantaa myös julkisivumuurauksen takana oleva ilmarako, jonka ansiosta eristävin osa ulkoseinärakenteesta pysyy kaikissa olosuhteissa mahdollisimman kuivana ja samalla rakenne täyttää aina sille asetetut teoreettisetkin lämmöneristysvaatimukset. Terca-tiilikodin teoreettinen U-arvo esimerkiksi 155 mm:n eristepaksuudella on 0,212 W/m2K, mutta jo 30 mm eristepaksuuden lisäyksellä päästään matalaenergiatasonmahdollistavaan 0,185 W/m2K. Massiivisten tiiliseinien hyötynäkökohdat eivät rajoitu pelkästään kosteusteknisiin asioihin, vaan niillä on yhtälailla myös ääneneristyksen kannalta positiivisia ominaisuuksia.

Energian hinta vaikuttaa varmuudella tulevaisuuden rakennustapavalintoihin

Energianhintojen nopea nousuvauhti on saanut oman kodin rakentajat miettimään myös muita, kuin investointivaiheen kustannuksia. Yhä enemmän puhutaan matalaenergiaratkaisuista, mutta pelkkä U-arvo ei välttämättä aina kerro rakennuksen todellista energiatehokkuutta.

Lämmöneristävyyslaskelmissa ei toistaiseksi ole voitu ottaa huomioon esimerkiksi julkisivumuurauksesta eikä sen takana olevasta ilmaraosta saatavaa energiahyötyä. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan julkisivumuuraus ja sen takana oleva tuuletusaukoilla varustettu 30-40 mm ilmarako parantaa kuitenkin ulkoseinärakenteen U-arvoa yli 10%. Energiankulutusta laskeva vaikutus on jopa 6- 8% lämmityskaudella. Tuuletusraossa olevan ilman lämpötila on lämmityskauden aikana 1-2 astetta lämpimämpi kuin ulkoilma. Tutkimuksissa (TKK-2001) on lisäksi todettu, että ilmaraolla varustettu ulkoseinä kuivattaa rakennetta tehokkaasti myös rakennusaikaisesta kosteudesta. Tämä seikka mahdollistaa esimerkiksi rappauksen teon paljon aikaisemmin kuin muissa rakenneratkaisuissa, koska rakenne kuivuu nopeasti ja kosteuden poistumisesta aiheutuva materiaalin kutistuma on pieni.

Myös lämmöneristeen sisäpuolisen massan on todettu säästävän energiaa. Jos esimerkiksi asunnon ulko- ja väliseinät sekä väli- ja alapohjarakenteet on tehty kivirakenteisina, voidaan energialaskussa saada vuositasolla tuntuvaa hyötyä. Esimerkiksi matalaenergiataloissa, joissa ulkoseinärakenteen laskennallinen U-arvo on alle 0,19 W/m2K, voidaan massiivisia sisäpuolisia rakenteita käyttämällä saada jopa 5- 15% parempi energiatehokkuus. Ikkuna-aukotusten kasvaessa massiivisuudesta saatava hyötysuhde vain paranee. Massiivirakenteet toimivat kuten tulisijat, varaten lämmönlähteestä lämpöä itseensä ja luovuttaen sitä edelleen hitaasti ympäristöönsä. Kesällä sisäpuolinen kivirakenne toimii myös päinvastaisesti. Erilaisten jäähdytysjärjestelmien yleistyessä massiiviset rakenneosat pitävät huoneilman pidempään viileänä myös hellejaksojen aikana.

20074_4308.jpg
20082_8584.jpg

Terca-tiililaatat sisustamiseen

Kodin sisustamisen suosio on koko ajan lisääntynyt. Yksi tapa muuttaa kotia persoonallisemmaksi on päällystää seiniä tai seinän osia aidoilla kasinlyödyillä Tercatiililaatoilla. Niillä luot persoonallista tunnelmaa kotiisi. Voit helposti tehdä erilaisia yksityiskohtia niin keittiöön kuin olohuoneeseenkin. Valikoimassa on useita eri värejä ja malleja, ja mikä parasta, ne on mahdollista asentaa vaikka itse.

Tiilestä muuratut savupiiput

Tiili on perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali. Tiilihormisto on edullinen rakentaa ja lämpötaloudellisilta ominaisuuksiltaan se on ylivoimainen: se on ainoa massiivinen hormisto, joka pystyy luovuttamaan siihen varastoituneen lämmön huonetiloihin.

Tiilihormiston edut korostuvat erityisesti huonetiloiltaan korkeissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Rakennuskustannukseltaan muurattu savupiippu on hyvin kilpailukykyinen ja siihen on helppo tehdä tarvittava määrä hormeja.

Tulisijojen ja savupiippujen varaavuus on viimeaikaisten tutkimusten mukaan noussut kuluttajan kannalta yhdeksi keskeisimmistä ominaisuuksista, mikä merkitsee huomattavia säästöjä jo yhden lämmityskauden aikana.

Paikalla muurattu yksilöllinen Terca-tulisija vaikkapa asennettuna kotiisi

Tiilestä muuratun tulisijan valintaan on monta hyvää syytä kuten hyvä lämmönvarausominaisuus ja tasainen lämmönjakautuminen. Tiilestä muuratun tulisijan hyvä lämmönvarausominaisuus perustuu materiaalien lisäksi sen kokonaismassaan. Alhaisen pintalämpötilan vuoksi tiilestä muurattu tulisija luovuttaa lämpöä hitaasti ja pitkään: lämpötila ei nouse kiusallisen korkeaksi pitkänkään lämmitysvaiheen aikana, joten se on myös turvallinen. Tiilitulisijan tehokas palaminen ja hyvä hyötysuhde takaavat sen, että puusta irtoavat kaasut palavat loppuun asti ja näin hormiin johdettavien savukaasujen lämpötila on alhainen ja tulisijan hyötysuhde tästä johtuen korkea sekä hiukkaspäästöt alhaiset.

Tiilestä voit rakentaa juuri omien toivomustesi ja tarpeidesi mukaisen tulisijan. Tiilien väri-, pinta- ja kokovaihtoehdot tarjoavat mahdollisuuden toteuttaa kotisi arkkitehtuuriin, sisustukseen ja henkeen sopivan tulisijan. Puhtaaksimuurauksen lisäksi tulisija voidaan kaakeloida, rapata, slammata (ohutrapata) tai maalata. Terca-tulisija on nyt mahdollista saada vaikka valmiiksi asennettuna kotiisi.

Lisätietoa Terca-tiilijulkisivuista

Wienerberger Oy Ab
LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20072_3689.jpg
Terca -julkisivutiilet
Tiilestä on muurattu taloja jo vuosituhansien ajan. Aikojen kuluessa tiilenvalmistuksen tekniikka on kehittynyt, mutta kestävä tiili on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa ja luonteensa. Tiilen väri- ja pintavalikoima sen sijaan on kasvanut. Tiili on turvallinen materiaali: se ei pala eikä lahoa ja se kestää hyvin sekä kosteus- että lämpötilan vaihteluja. Muuratun julkisivun kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen ja ikääntyessäänkin tiiliseinä patinoituu kauniisti.Tiili sopii julkisivuksi lähes kaikkiin runkovaihtoehtoihin ja se sopeutuu myös muiden julkisivumateriaalien rinnalle osaksi julkisivua.
20074_4308.jpg
TERCA -tiililaatat sisustamiseen
Kodin sisustamisen suosio on koko ajan lisääntynyt. Yksi tapa muuttaa kotia persoonallisemmaksi on päällystää seiniä tai seinän osia aidoilla käsinlyödyillä TERCA -tiililaatoilla. Näillä luot persoonallista tunnelmaa kotiisi. Voit helposti tehdä erilaisia yksityiskohtia niin keittiöön kuin olohuoneeseenkin. Valikoimassa on useita eri värejä ja ne on helppo asentaa vaikka itse.
20078_5978.jpg
TERCA -tiilikoti
Wienerbergerin tiilet ja rakenneratkaisut ovat näyttävästi esillä Hämeenlinnan asuntomessuilla, sillä Wienerberger on mukana messuilla kahdella kohteella. Wienerbergerin kohteet ovat kohde numero 27, Terca -tiilikoti sekä kohde numero 44, Talo Wienerberger. Molemmissa kohteissa talon runko on tiili-villa-tiili tyyppinen ulkoseinäratkaisu, jossa runko on muurattu ohutsaumamuurausmenetelmällä Terca –runkotiilistä.Terca -tiilikoti, kohde 27Talo Wienerberger, kohde 44
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Laskujen maksamisen varmistaminen
Toimenpiteet:Tilaaja maksaa laskut viimeistään laskun eräpäivänä.Vastuuhenkilöt:Valvoja ja projektipäällikköDokumentit:MaksutositeHyväksyntä:Projektipäällikkö
202111_73470.jpg
147 vuotta innovointia - lue miten kylpemisestä tuli luksusta kaikille
Vaillantin historia on tarina innovaatiosta, teknisestä kekseliäisyydestä ja saksalaisesta laadusta. Tarina alkoi vuonna 1874, ja seuraavien 147 vuoden aikana yritys kasvoi ja kehittyi yhdeksi maailman johtavista kuumavesi- ja lämmitysjärjestelmien toimittajista.Lähde matkalle historiaan ja lue huippuhetkistä kuten esimerkiksi miten kylpemisestä saatiin luksusta kaikille ja miten maailman ensimmäinen seinään asennettava lämminvesivaraaja kehitettiin. Tutustu samalla kehityskulkuun yhä terävämmästä keskittymisestä ympäristöystävällisiin, älykkäisiin ja energiaa säästäviin ratkaisuihin.
20115_25991.jpg
Raudoituskoukun käyttö?
Olen alkamassa raudoittamaan lattiaa ja ongelmana on, etten osaa käyttää raudoituskoukkua. Miten sitä raudoituskoukkua oikeaoppisesti käytetään sidottaessa teräksiä yhteen?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton