• Etusivu
  • LVI

147 vuotta innovointia – uskomaton tarina yhdestä maailman johtavista kuumavesi- ja lämmitysjärjestelmien toimittajista

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vaillant A/S
Päivitetty 17.11.2023
202111_73470.jpg

Vaillantin historia on tarina innovaatiosta, teknisestä kekseliäisyydestä ja saksalaisesta laadusta. Tarina alkoi vuonna 1874, ja seuraavien 147 vuoden aikana yritys kasvoi ja kehittyi yhdeksi maailman johtavista kuumavesi- ja lämmitysjärjestelmien toimittajista.

Lähde matkalle historiaan ja lue huippuhetkistä kuten esimerkiksi miten kylpemisestä saatiin luksusta kaikille ja miten maailman ensimmäinen seinään asennettava lämminvesivaraaja kehitettiin. Tutustu samalla kehityskulkuun yhä terävämmästä keskittymisestä ympäristöystävällisiin, älykkäisiin ja energiaa säästäviin ratkaisuihin.

Yrityksen perustaja Johann Vaillant syntyi vuonna 1851 räätäli Franz Theodor Vaillantille ja hänen vaimolleen Marialle. Hän oli ranskalaissukuisen perheen kymmenes lapsi. Johann Vaillant osoittautui uteliaaksi ja oppivaiseksi pojaksi, joten jo peruskoulun päätyttyä hän lähti lapsuudenkodistaan opiskelemaan kuparisepän luo. Vuonna 1869 hänestä tuli kisälli ja hän aloitti kisällin vaelluksensa. Seuraavien viiden vuoden aikana hän työskenteli kymmenelle eri mestarille Reininmaalla. Hänestä sanottiin, että hän viipyi vain niin kauan kuin hänellä oli uutta opittavaa.

Vuonna 1874 Johann Vaillant vakiinnutti itsensä itsenäisenä kupariseppänä ja pumpunvalmistajana Reimscheidissa Kölnin lähellä. Hänellä oli onnea matkassa, kun pubin omistaja pyysi apua viallisen olutjärjestelmän kanssa, ja yksi vieraista huomasi Vaillantin taidot. Vieras oli rakennusurakoitsija ja tilasi kylpyvälineet uuteen taloonsa. Vaillant laittoi kaiken uutteruutensa ja kekseliäisyytensä projektiin, mikä loi pohjan teollisuuden menestystarinalle.

21. heinäkuuta 1894 Johann Vaillant sai patentin kaasulämmitteiselle kylpykattilalle, jossa oli "suljettu järjestelmä". Keksintö mullisti aikansa kylpykulttuurin, sillä kylpeminen oli 1800-luvun lopulla melko hankalasti tuotettavaa luksusta. Useimmat ihmiset käyttivät hiiltä tai puuta kylpyveden lämmittämiseen. Muutamissa olemassa olevissa kaasulämmittimissä on "avoin järjestelmä", jossa veden lämpötilaa ei voitu säätää ja polttokaasut tiivistyivät kylpyveteen.

Johann Vaillant (1851–1920). Visionääri, joka mullisti aikansa kylpykulttuurin.
Johann Vaillant (1851–1920). Visionääri, joka mullisti aikansa kylpykulttuurin.

Vaillantin keksinnössä vettä lämmitettiin kaasuliekillä sen virratessa suljetun putkijärjestelmän läpi, jotta palamiskaasut eivät tiivistyisi veteen. Prosessi oli turvallisempi ja hygieenisempi, ja nyt oli myös mahdollista säädellä veden lämpötilaa. Innovatiivinen tuote menestyi välittömästi, ja vuonna 1897 tuotanto jouduttiin siirtämään huomattavasti suurempaan tehtaaseen. Vaillant oli kasvanut konepajasta teollisuusyritykseksi.

Suljetulla järjestelmällä varustettu kaasulämmitteinen kylpykattila patentoitiin vuonna 1894 ja siitä tuli lähtöpiste Vaillantin kehitykselle konepajasta teollisuusyritykseksi.
Suljetulla järjestelmällä varustettu kaasulämmitteinen kylpykattila patentoitiin vuonna 1894 ja siitä tuli lähtöpiste Vaillantin kehitykselle konepajasta teollisuusyritykseksi.
202111_73726.jpg

Eräänä pääsiäispäivänä vuonna 1899 Johann Vaillant oli rentoutumassa työpäivän jälkeen ja selasi lehteä, jossa hän näki piirroksen munasta kuoriutuneesta pääsiäispupusta. Intuitiivisesti hän päätti, että jäniksen tuli olla yrityksen logo.

202111_73727.jpg

Näin hänestä tuli edelläkävijä myös mainonnassa ja brändäyksessä, sillä ajan myötä jäniksestä kehittyi Euroopan tunnetuin kuumavesi- ja lämmitysjärjestelmien logo.

1900-1950: Tuotekehitys tekee kylpemisestä luksusta kaikille

1900-luvun alussa valtaosa kodeista oli paljon pienempiä kuin nykyään. Johann Vaillant osasi ennakoida asiakkaiden tarpeita ja kehitti maailman ensimmäisen seinään asennettavan lämminvesivaraajan, jotta kylpyhuoneen lattiapinta-ala ei pienenisi. Varaaja nimettiin Geyseriksi, Islannin kuumien lähteiden mukaan.

Vaillantin vuosituotanto Remscheidin uudella tehtaalla oli 10 000 lämminvesivaraajaa vuonna 1914, ja valmistelut yrityksen 40-vuotisjuhlaa varten alkoivat. Juhlat kuitenkin peruttiin, kun ensimmäinen maailmansota syttyi ja Johann Vaillantin kaksi poikaa, Franz ja Max, kutsuttiin palvelukseen. Johann Vaillant kuoli vuonna 1920, 68-vuotiaana. Pojat ottivat yrityksen haltuunsa, ja Vaillant on ollut perheomistuksessa siitä lähtien.

1920-luvun puolivälissä Vaillant hyötyi talouden elpymisestä. Asuntokiinteistöjä rakennettiin paljon eikä ajatus kotikylpylästä tuntunut enää niin kaukaiselta. Seinälle asennettavan Geyserin kysyntä kasvoi rajusti ja Vaillant kolminkertaisti liikevaihtonsa vuoteen 1914 verrattuna.

Ilo oli kuitenkin lyhytaikaista, sillä New Yorkin vuoden 1929 pörssiromahduksen myötä myynti romahti ja tuotanto puolittui. Vaillant nousi hitaasti 1930-luvulla, mutta toinen maailmansota teki raa'an lopun myönteiselle kehitykselle. Remscheidin laaja pommitus vuonna 1943 iski voimakkaasti Vaillantin tehtaaseen ja tuotanto pysähtyi.

Geyser tuotiin markkinoille vuonna 1905 maailman ensimmäisenä seinään asennettavana lämminvesivaraajana.
Geyser tuotiin markkinoille vuonna 1905 maailman ensimmäisenä seinään asennettavana lämminvesivaraajana.

1950-2000: Uudelleenrakentaminen ja kansainvälistyminen

Vuonna 1961 Vaillant lanseerasi innovatiivisen ja tilaa säästävän Circo-Geyser MAG-C 20:n, maailman ensimmäisen seinälle asennettavan varaajan.
Vuonna 1961 Vaillant lanseerasi innovatiivisen ja tilaa säästävän Circo-Geyser MAG-C 20:n, maailman ensimmäisen seinälle asennettavan varaajan.

Toisen maailmansodan päätyttyä Vaillantin tehdas rakennettiin uudelleen ja toukokuussa 1947 toiminta jatkui. Sodan jälkeisenä aikana Vaillant keskittyi tuoteinnovaatioihin ja kansainväliseen laajentumiseen. Vuonna 1960 lanseerattiin sähköllä toimiva Geyser-lämminvesivaraaja ja vuonna 1961 Circo-Geyser MAG-C 20, maailman ensimmäinen seinälle asennettava varaaja.

Vuonna 1967 Vaillant esitteli maailman ensimmäisen lämminvesivaraajan, jota voidaan käyttää sekä tilan että veden lämmitykseen. Tästä syystä innovatiivinen tuote oli nimeltään Combi-Geyser, ja sitä käytettiin laajalti kompaktin rakenteensa ja lyhyen lämmitysajan ansiosta.

Ennen toista maailmansotaa yritys vei ulkomaille 10–20 prosenttia vuosituotannostaan, mutta 1970-luvulla kansainväliset tavoitteet kasvoivat ja tytäryhtiöitä perustettiin Alankomaihin, Itävaltaan, Belgiaan, Ranskaan, Italiaan ja Englantiin. Vaillantissa työskenteli noin 3 000 työntekijää ja lukumäärä kaksinkertaistui seuraavan 20 vuoden aikana.

Combi-Geyser vuodelta 1967 pystyi lämmittää sekä tilaa että vettä ja sopi täydellisesti senaikaiseen asumistyyliin
Combi-Geyser vuodelta 1967 pystyi lämmittää sekä tilaa että vettä ja sopi täydellisesti senaikaiseen asumistyyliin

1990-luvun alussa Vaillantilla oli 15 ulkomaista tytäryhtiötä. Kaikki kuusi tehdasta pystyivät vastaamaan suureen kysyntään Itä-Saksan yhdistymisen jälkeen vuonna 1990. Itäsaksalaisiin koteihin asennettaessa modernia lämmitystekniikkaa enenevissä määrin, myyntiluvut laskivat ja samalla kilpailu kiristyi.

Vuodesta 1990 vuoteen 1999 suorien kilpailijoiden määrä kasvoi yhdeksästä 50:een, ja samalla ajanjaksolla hinnat laskivat noin 20 prosenttia. Vaillantia tarvitaan kaikkialla, ja siksi tarvittiin myös strategiaa yrityksen palauttamiseksi menneisyyden suvereeniin johtoasemaan. Strategia keskittyi kolmeen osa-alueeseen: tuottavuuteen, laatuun ja innovaatioon.

Strategiaa toteutettiin Vaillant Excellence -nimellä ja suuri osa tuotannosta ulkoistettiin ulkomaille. Tehostamistoimia toteutettiin yhdessä henkilöstön kanssa siten, että he tunsivat myös henkilökohtaista vastuuta prosessien ja laadun optimoinnista. Tulokset olivat toivottuja. Tuotantokustannukset alenivat 25 prosenttia, valitusprosentti laski ja uusien tuotteiden kehitysaika puolittui. Työnsä seppeleeksi Vaillant sai kunniamainintana Deutschen Qualitätspreis -palkinnon vuonna 1999 ja sai samalla juhlia 125-vuotisjuhliaan ja yhteensä 40 miljoonan lämminvesivaraajan myyntiä.

2000: Kestävä innovaatio ja maailmanlaajuinen kasvu

Uuden vuosituhannen alussa Vaillant vahvisti asemaansa markkinajohtajana. Se edisti yhtiön tavoitteita kehittää uusia liiketoiminta-alueita, jotka keskittyvät ympäristöystävällisiin, älykkäisiin ja energiaa säästäviin ratkaisuihin.

Vaillant lanseerasi kuuman käyttöveden aurinkolämmitysjärjestelmät, ja seuraavana innovatiivisena askeleena oli polttokennolämmittimet. Pian seurasivat erittäin tehokkaat ja ympäristöystävälliset lämpöpumput, jotka on helppo asentaa kotiin ja jotka maksavat itsensä muutamassa vuodessa innovatiivisten teknologioiden ansiosta. Nämä teknologiat hyödyntävät ilmasta, maaperästä tai pohjavedestä saatua luonnollista uusiutuvaa energiaa.

Vahvana todisteena yrityksen vahvasta ympäristöpainotteisuudesta Vaillant voitti Saksan kestävän kehityksen palkinnon (Deutschen Nachhaltigkeitspreis) suuryritysten kategoriassa vuonna 2015.

Vuonna 2015 Vaillant voitti saksalaisen kestävän kehityksen palkinnon suuryritysten kategoriassa.
Vuonna 2015 Vaillant voitti saksalaisen kestävän kehityksen palkinnon suuryritysten kategoriassa.

Nykyään Vaillant tarjoaa laajan valikoiman tuotteita, teknologioita ja järjestelmiä. Tuotevalikoima koostuu tulevaisuudenkestävistä ja supertehokkaista lämmitysratkaisuista kaasukattiloissa, maalämpöpumpuissa, ilma-vesilämpöpumpuissa, ilma-ilmalämpöpumpuissa, aurinkolämmitysjärjestelmissä, sähkökattiloissa sekä kuumavesisäiliöissä ja säätimissä. Kattava valikoima lisävarusteita ja -palveluita täydentää tuotevalikoimaa.

Vaillantin uuden sukupolven lämpöpumput vähentävät ilmastovaikutuksia 700 kertaa aiempaan verrattuna R290-kylmäaineen käytön ansiosta. Sillä on uskomattoman pieni vaikutus kasvihuoneilmiöön, sillä sen GWP-luku on vain 3, kun taas nykypäivän yleisimmin käytettyjen kylmäaineiden GWP-luku on 2088.
Vaillantin uuden sukupolven lämpöpumput vähentävät ilmastovaikutuksia 700 kertaa aiempaan verrattuna R290-kylmäaineen käytön ansiosta. Sillä on uskomattoman pieni vaikutus kasvihuoneilmiöön, sillä sen GWP-luku on vain 3, kun taas nykypäivän yleisimmin käytettyjen kylmäaineiden GWP-luku on 2088.

Vaillant Group työllistää maailmanlaajuisesti 15 000 henkilöä, joista noin 30 % vastaa asiakaspalvelusta. Vuonna 2020 Vaillant-konsernin kokonaismyynti oli noin 2,7 miljardia euroa.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vaillant A/S
LVI
ilmavesilämpöpumppu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20238_82756.jpg
Poikkeuksellisen hiljainen lämpöpumppu ei häiritse kotirauhaa
Tämän päivän kodit ovat täynnä elektroniikkaa. Hurinaa, surinaa, särinää ja pärinää syntyy ties mistä. Mutta miten ihanaa onkaan kun ympärillä vallitsee hiljaisuus. Voi kuulla omat ajatuksensa ja vaikka lintujen viserrystä niin halutessaan. Se, mitä tämän päivän laitteiden valmistajilta voisi odottaa, on halua kehittää laitteistaan hiljaisia ja miellyttäviä käyttää.
20235_81925.jpg
Arvaatko 10 yleisintä kysymystä lämpöpum­puista? Lue kysy­mykset ja vastaukset
Lämpöpumppuihin liittyy paljon kysymyksiä, koska tuotteita on monta ja lämpöpumput yleistyvät valtavasti. Löytyy esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppuja, ilmalämpöpumppuja ja maalämpöpumppuja. Mutta mikä on paras lämpöpumppu? Entä kuinka paljon lämpöpumpun asennus maksaa? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa Christian Petersen, lämpöpumppujen tuotepäällikkö Vaillantin pohjoismaiden yksiköstä.
20214_70287.jpg
Lämpöpumppu haastaa öljylämmityksen - tutustu Martin kokemukseen
Tehokkaat ja innovatiiviset lämmitysratkaisut, jotka vähentävät hiilidioksidipäästöjä, ovat välttämättömiä ilmaston hyvinvoinnin kannalta. Tämä koskee myös yksityisiä kotitalouksia. Uuden ilmavesilämpöpumpun asentaminen Tamperelaisen Martin puurakenteiseen 170 m2 omakotitaloon on esimerkkinä teknologisesta kehityksestä miten lämpöpumppu toimii myös ainoana kodin lämmitysjärjestelmänä.
20203_63032.jpg
Tarkista vinkit parhaan lämpöpumppu­tarjouksen valintaan
Lämpöpumppu on iso hankinta ja se hankitaan yleensä vain muutaman kerran elämässä. Hankintaan kannattaa paneutua ja tutustua eri tuotteiden ominaisuuksiin. Kannattaa myös miettiä, mitkä ominaisuudet ovat itselle tärkeitä ja, mitä tarpeita lämpöpumpun tulee täyttää.Monesti kiinnitetään huomiota kokonaisuuden kannalta pieniin asioihin lämpöpumpputarjouksia vertaillessa. Tärkeämpää kuin tarkastella esimerkiksi yksittäistä COP-arvoa on tarkastella tarjousta suurempana kuvana. Kun suurempaan kuvaan ja itselle tärkeisiin asioihin unohdetaan keskittyä voi seurata pettymyksiä lämpöpumpun ominaisuuksissa ja toiminnassa. Tärkeää on, että kokonaisuutena tarjous on paras juuri sinulle ja täyttää kaikki vaatimuksesi.Apuna kannattaa käyttää esimerkiksi uutta lämpöpumpun valintatyökalua. Vastaat vain muutamaan kysymykseen ja lopputuloksena saat vaihtoehdot kohteesesi sopivista lämpöpumpuista.
202211_80360.jpg
Halvimpia sähkötunteja hyödyntäen lämpöpumppu maksimoi energiansäästön
Kun käytössä on pörssisähköohjaus, NIBE-lämpöpumpun toimintaa painotetaan niihin vuorokaudenaikoihin, jolloin sähkön hinta on halvimmillaan. Smart Price Adaption -pörssisähköohjaus on NIBE lämpöpumppujen toiminto, joka löytyy vakiona lähes kaikista uusista lämpöpumpuista.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Mitä pitäisi ilmanvaihdon kanssa tehdä?
Kysymys:Terve Meillä on 1992 valmistunut yksikerroksinen omakotitalo, jossa vaihdatimme joitakin kuukausia sitten ikkunat ja ulko-oven. Remontilla oli sinänsä haluamamme vaikutus - lämmitysenergiaa muodosta riippumatta kuluu nyt huomattavasti vähemmän. Tiiveys toi kuitenkin mukanaan toisenlaisen ongelman puutteellisen ilmanvaihdon muodossa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton