• Etusivu
  • LVI

Tutustu Martin kokemukseen miten ilma-vesilämpöpumppu toimii kodin ainoana lämmitysjärjestelmänä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vaillant A/S
Päivitetty 02.10.2023
20214_70287.jpg

Tehokkaat ja innovatiiviset lämmitysratkaisut, jotka vähentävät hiilidioksidipäästöjä, ovat välttämättömiä ilmaston hyvinvoinnin kannalta. Tämä koskee myös yksityisiä kotitalouksia. Uuden ilmavesilämpöpumpun asentaminen Tamperelaisen Martin puurakenteiseen 170 m2 omakotitaloon on esimerkkinä teknologisesta kehityksestä miten lämpöpumppu toimii myös ainoana kodin lämmitysjärjestelmänä.

Ilma-vesilämpöpumpun hankkimisesta seuraa lukuisia hyötyjä. Aiemmin lämpöpumpuilla on ollut sellainen maine, etteivät ne ole tarpeeksi tehokkaita tuottamaan riittävästi energiaa vaadittavaan tarpeeseen – varsinkaan kylmien talvikuukausien aikana.

Viimeaikainen teknologinen kehitys on kuitenkin tehnyt lämpöpumpusta uskomattoman tehokkaan lämmitysratkaisun, joka on täysin kilpailukykyinen esimerkiksi öljylämmityksen kaltaisen ympäristöä kuormittavan lämmitysjärjestelmän rinnalla. Nykyaikainen lämpöpumppu onkin sekä ympäristöystävällinen että energiatehokas lämmitysvaihtoehto.

Mutta tuleeko siirtyminen ympäristöystävälliseen lämpöpumppuun kalliimmaksi pitkällä aikavälillä? Vastaus on ei, sillä uusiutuvaa energiaa ja siihen liittyvää energiatehokkuutta hyödyntämällä voivat kuluttajat myös saada aikaan huomattavia säästöjä monin eri tavoin.

Hyvästit vanhalle öljykattilalle

Tamperelainen Martti Toivainen on tyytyväinen uuden orgaanisella kylmäaineella varustetun ilma-vesilämpöpumpun hankintaan.

Elokuussa 2020 Martin vuonna 1970 rakennettuun 170 m2 puurakenteiseen taloon asennettiin aroTHERM plus -ilma-vesilämpöpumppu. Talon alkuperäinen lämmitysmuoto oli ilmastoa kuormittava öljylämmitys, jonka rinnalle oli otettu vanhan mallinen ilma-vesilämpöpumppu. Se ei kuitenkaan riittänyt tuottamaan tarvittavasti energiaa kovimpien pakkasten aikana, joten Martin oli pakko lämmittää kotiaan edelleen myös öljyllä.

Tamperelainen Martti Toivainen on tyytyväinen uudella teknologialla varustetun ilma-vesilämpöpumpun hankintaan.
Tamperelainen Martti Toivainen on tyytyväinen uudella teknologialla varustetun ilma-vesilämpöpumpun hankintaan.

– Vaillantin ilma-vesilämpöpumppuun päädyin, kun putkiliike saneerasi kotiini uudet vesikiertoiset patterit toissa vuonna, Martti kertoo.

Vaillant oli hänelle entuudestaan tuntematon, mutta puolen vuoden käyttökokemuksen perusteella hän on valintaansa tyytyväinen.

Katso videolta, mitä Martti kertoo kokemuksistaan uudesta ilma-vesilämpöpumpusta

Talvi ei tuota ongelmia

– Alkuun epäröin, riittääkö pelkkä ilma-vesilämpöpumppu, ja pohdin öljykattilan jättämistä rinnakaislämmönlähteeksi, selvittää Martti.

Valtion lanseeraama 4000 euron energiatuki öljylämmityksestä luopumiseen sinetöi lopulta päätöksen, ja öljykattila korvattiin Vaillantin aroTHERM plus -ilma-vesilämpöpumpulla.

– Ilma-vesilämpöpumpun varassa ollaan oltu nyt tämän talven kovat pakkaset ja oikein hyvin on toiminut, Martti hymähtää tyytyväisenä.

Martin kokemus todistaa, että nykyaikaiset lämpöpumput pystyvät vihdoinkin haastamaan ilmastolle haitallisen öljylämmityksen ja tuottamaan riittävästi lämpöä kotitalouksien tarpeisiin. Yksityisten kotitalouksien rooli on erittäin tärkeä taistelussa hiilidioksidipäästöjä vastaan. Kuten Martin tapauksessa, lämpöpumppuun vaihtamisella laskevat myös lämmityskustannukset.

Vaillant aroTHERM plus ulkoyksikkö
Vaillant aroTHERM plus ulkoyksikkö

Kun energia hyödynnetään kokonaan, lämmityslasku pienenee automaattisesti. Toisin sanoen aroTHERM plus -ilma-vesilämpöpumpulla voidaan tulevaisuudessa säästää lämmityskustannuksissa ja vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Helppokäyttöinen ja erittäin hiljainen

Uusi lämmitysjärjestelmä on Martin mielestä erittäin helppokäyttöinen. Lisävarusteena tulevalla etäohjauksella huoneiden ja käyttöveden lämpötilaa on mahdollista säätää, oli itse sitten missä tahansa.

– Erittäin kätevä, ei ole tarvinnut pannuhuoneessa ravata, Martti toteaa.

Lämpöpumppuja on perinteisesti pidetty meluisina, minkä myös Martti oli todennut edellisen lämpöpumppunsa kanssa ja päättänyt siksi, että tällä kertaa lämpöpumppua ei asenneta aivan makuuhuoneiden läheisyyteen.

Pannuhuone on tullut vähemmän tutuksi uuden ilmavesilämpöpumpun myötä Martin taloudessa
Pannuhuone on tullut vähemmän tutuksi uuden ilmavesilämpöpumpun myötä Martin taloudessa
Vaillantin lämpöpumpun oltua kuukausia käytössä, Martti on huomannut, että ulkoyksikön olisi voinut asentaa myös vanhalle paikalle. Lämpöpumpun hiljaisuus tarkoittaa myös sitä, että sen voi sijoittaa esimerkiksi tontin rajalle naapureiden häiriintymättä.

aroTHERM plus ilmavesilämpöpumppu on myös todella hiljainen desibelien ollessa
metrinkin etäisyydellä vain 38 dB.

Kylmäaineen muutoksen vaikutus hiilidioksidipäästöihin aroTHERM plus ilmavesilämpöpumpussa
Kylmäaineen muutoksen vaikutus hiilidioksidipäästöihin aroTHERM plus ilmavesilämpöpumpussa
aroTHERM plus ilmavesilämpöpumppu on todella hiljainen metrinkin etäisyydellä desibelien ollessa vain 38 dB (A) (=lintujen laulu, hiljainen kirjasto)
aroTHERM plus ilmavesilämpöpumppu on todella hiljainen metrinkin etäisyydellä desibelien ollessa vain 38 dB (A) (=lintujen laulu, hiljainen kirjasto)
Info

Info

Uskomattoman tehokas lämpöpumppuVaillant aroTHERM plus

Tehokkuutta voidaan mitata lämpökertoimella eli COP-arvolla (Coefficient of Performance), joka kertoo tuotetun lämmön ja käytetyn energian välisen suhteen. Kuten sanottu, aiemmin lämpöpumppuja on kritisoitu siitä, etteivät ne ole riittävän tehokkaita.

Vaillantin aroTHERM plus -ilma-vesilämpöpumpun COP-luku on kuitenkin jopa 5,4 (A7/W35), jolla se sijoittuu lämpöpumppujen parhaimmistoon ja kykenee tuottamaan jopa 75 Celsius-asteen virtauslämpötilan. Näin korkea COP-arvo takaa erinomaisen energiatehokkuuden, lämpimän veden käyttömukavuuden sekä uusiutuvan energian täysimääräisen hyödyntämisen.

Info

Info

Orgaanisen kylmäaineen käyttöVaillant aroTHERM plus

aroTHERM plus -ilma-vesilämpöpumppu on tulosta saksalaisen Vaillantin usean vuoden työstä tehokkaan ympäristöystävällisen lämpöpumpun kehittämiseksi. aroTHERM plus erottuu edukseen monella eri osa-alueella, ja sen voidaankin sanoa aiheuttaneen pienen vallankumouksen lämpöpumppumarkkinoilla.

Vaillantin ilma-vesilämpöpumpun vallankumouksellisuus johtuu osittain siitä, että siinä käytetään orgaanista R290-kylmäainetta, mikä vähentää hiilijalanjälkeä merkittävästi. Ilmastolle aiheutuvat haittavaikutukset pienenevät yleisesti käytettyyn R410a-kylmäaineeseen verrattuna 700-kertaisesti, sillä yksi kilogramma R290-kylmäainetta vapauttaa hiilidioksidia vain kolme kilogrammaa R410a-kylmäaineen vapauttaman 2088 kilogramman sijaan.

Sen vuoksi aroTHERM plus ilma-vesilämpöpumpun GWP (Global Warming Potential, ilmaston lämmityspotentiaali) on erittäin alhainen, vain 3 GWP, mikä on suuri edistysaskel.

Vallankumouksellisuus ei kuitenkaan rajoitu vain hiilijalanjäljen pienenemiseen. Lämpöpumppu, jossa käytetään uudenlaista kylmäainetta, on myös erittäin tehokas.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vaillant A/S
LVI
ilmavesilämpöpumppu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20238_82756.jpg
Poikkeuksellisen hiljainen lämpöpumppu ei häiritse kotirauhaa
Tämän päivän kodit ovat täynnä elektroniikkaa. Hurinaa, surinaa, särinää ja pärinää syntyy ties mistä. Mutta miten ihanaa onkaan kun ympärillä vallitsee hiljaisuus. Voi kuulla omat ajatuksensa ja vaikka lintujen viserrystä niin halutessaan. Se, mitä tämän päivän laitteiden valmistajilta voisi odottaa, on halua kehittää laitteistaan hiljaisia ja miellyttäviä käyttää.
20235_81925.jpg
Arvaatko 10 yleisintä kysymystä lämpöpum­puista? Lue kysy­mykset ja vastaukset
Lämpöpumppuihin liittyy paljon kysymyksiä, koska tuotteita on monta ja lämpöpumput yleistyvät valtavasti. Löytyy esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppuja, ilmalämpöpumppuja ja maalämpöpumppuja. Mutta mikä on paras lämpöpumppu? Entä kuinka paljon lämpöpumpun asennus maksaa? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa Christian Petersen, lämpöpumppujen tuotepäällikkö Vaillantin pohjoismaiden yksiköstä.
20211_68248.jpg
Miten valita oikein markkinoilla olevista lukuisista lämpöpumpuista?
Oikean lämmitysjärjestelmän valinta on tärkeä päätös, jolla on pitkäaikaiset taloudelliset ja asumismukavuuteen liittyvät vaikutukset. Teknologia ja kehitystyö menevät jatkuvasti eteenpäin, ja markkinoilla olevien erilaisten tuotteiden lukumäärä on korkea. Tämä tarkoittaa, että tavalliselta kuluttajalta vaaditaan huomattava panostus taustatyön tekemiseen ja oman asiantuntemuksen kartuttamiseen, jotta voi olla varma, että valitsee oikean tuotteen.
20203_63032.jpg
Tarkista vinkit parhaan lämpöpumppu­tarjouksen valintaan
Lämpöpumppu on iso hankinta ja se hankitaan yleensä vain muutaman kerran elämässä. Hankintaan kannattaa paneutua ja tutustua eri tuotteiden ominaisuuksiin. Kannattaa myös miettiä, mitkä ominaisuudet ovat itselle tärkeitä ja, mitä tarpeita lämpöpumpun tulee täyttää.Monesti kiinnitetään huomiota kokonaisuuden kannalta pieniin asioihin lämpöpumpputarjouksia vertaillessa. Tärkeämpää kuin tarkastella esimerkiksi yksittäistä COP-arvoa on tarkastella tarjousta suurempana kuvana. Kun suurempaan kuvaan ja itselle tärkeisiin asioihin unohdetaan keskittyä voi seurata pettymyksiä lämpöpumpun ominaisuuksissa ja toiminnassa. Tärkeää on, että kokonaisuutena tarjous on paras juuri sinulle ja täyttää kaikki vaatimuksesi.Apuna kannattaa käyttää esimerkiksi uutta lämpöpumpun valintatyökalua. Vastaat vain muutamaan kysymykseen ja lopputuloksena saat vaihtoehdot kohteesesi sopivista lämpöpumpuista.
202211_80360.jpg
Halvimpia sähkötunteja hyödyntäen lämpöpumppu maksimoi energiansäästön
Kun käytössä on pörssisähköohjaus, NIBE-lämpöpumpun toimintaa painotetaan niihin vuorokaudenaikoihin, jolloin sähkön hinta on halvimmillaan. Smart Price Adaption -pörssisähköohjaus on NIBE lämpöpumppujen toiminto, joka löytyy vakiona lähes kaikista uusista lämpöpumpuista.
Asentaja keittiössä keskustelemassa asiakkaan kanssa
Valitse ammattilainen lämpöpumpun mitoitukseen ja asennukseen
Lämpöpumpulla lämmittäminen pienentää asumisen hiilijalanjälkeä huomattavasti. Lämpöpumppuun vaihtaminen on helppo ilmastoteko, jonka hankinnassa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ammattitaitoiseen asennukseen pitkäikäisyyden ja oikean toiminnan takaamiseksi. Bosch on kehittänyt Lämpömestari-konseptin, jonka avulla koko myynti ja asennusprosessi on asiantuntevissa käsissä. Konseptin ansiosta lämpöpumpuille pystytään antamaan myös ennätyspitkä takuu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton