• Etusivu
  • LVI

Kymmenen yleisintä kysymystä lämpöpumpuista

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vaillant A/S
Päivitetty 30.05.2023
20235_81925.jpg

Lämpöpumppuihin liittyy paljon kysymyksiä, koska tuotteita on monta ja lämpöpumput yleistyvät valtavasti. Löytyy esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppuja, ilmalämpöpumppuja ja maalämpöpumppuja. Mutta mikä on paras lämpöpumppu? Entä kuinka paljon lämpöpumpun asennus maksaa? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa Christian Petersen, lämpöpumppujen tuotepäällikkö Vaillantin pohjoismaiden yksiköstä.

1. Lämpöpumppu ja hinta: Kuinka paljon on lämpöpumpun kokonaiskustannukset?

Lämpöpumpun valinta määräytyy kotitalouden lämmön ja lämpimän veden tarpeen mukaan ja riippuu myös siitä, missä päin maata asut ja minkälainen lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmä kodissasi on tällä hetkellä. Hinta vaihtelee siis kohteen mukaan. Kokonaiskustannukset koostuvat itse lämpöpumpusta ja sen asennustöistä.

2. Lämpöpumppu ja säästö: Kuinka paljon lämpöpumpulla voi säästää?

Kasvava määrä suomalaisia vaihtaa öljylämmityksen tai suoran sähkölämmityksen lämpöpumppuun, joka säästää sekä rahaa että ympäristöä. Kun ottaa huomioon tämänhetkisen sähköhinnan nousun, on lämpöpumppu ehdottomasti edullisin lämmitysmuoto.

Lämpöpumpusta riippuen voit säästää jopa 50–75 prosenttia sähkölaskustasi, jos vaihdat pois öljy- tai sähkölämmityksestä. Lisäksi investointi maksaa itsensä takaisin reilussa viidessä vuodessa. On myös syytä muistaa, että lämpöpumppu on investointi kiinteistöösi. Saat käyttämäsi rahat takaisin myyntivoittona, jos myyt kotisi.

3. Mikä on tavallisin lämpöpumppu? Maalämpö-, ilmalämpö- vai ilma-vesilämpöpumppu?

Maalämpö ja ilma-vesilämpöpumppu ovat melkein yhtä suosittuja suomessa. 12 prosenttia kotitalouksista lämmitetään pääasiassa ilma-vesilämpöpumpulla, kun taas 9 prosentilla kotitalouksista on maalämpö. Määrällisesti myymme eniten ilmalämpöpumppuja, mutta nämä täydentävät muita lämmitysmuotoja, kuten sähkö-, puu- tai pellettilämmitystä. Näitä pumppuja käytetään myös kesämökkien lämmittämiseen ja viilentämiseen.

4. Lämpöpumppu ja tehokkuus: Mikä on lämpöpumppujen tehokkuus ja miten sitä mitataan?

Lämpöpumput kattavat jopa 100 prosenttia kotitalouksien lämmitystarpeesta, joten myös kansantalouden kannalta lämpöpumput ovat paras vaihtoehto. Tämä on ainoa lämmitysmuoto, joka moninkertaistaa energiatehokkuuden, siksi maksat ainoastaan viidesosan omakotitalosi lämmityksestä.

Info

Info

Mitä tarkoittavat SCOP / COP -arvot lämpöpumppujen tehokkuudessaa?

COP (Coefficient Of Performance) = Lämpökerroin eli laitteen hyötysuhde
SCOP
(Seasonal Coefficient of Performance) = Vuosilämpökerroin eli laitteen koko lämmityskauden hyötysuhde markkina-alueella

SCOP/COP -arvot kertovat paljonko lämpöpumppu tuottaa lämmitysenergiaa suhteessa laitteen kuluttamaan energiaan eli kuinka monta kilowattia lämpöenergiaa lämpöpumppu tuottaa yhtä kilowattia sähköä kohden.

5. Lämpöpumppu ja huolto: Lämpöpumppu asennettu, mutta miten sitä huolletaan?

Jotta lämpöpumppu saavuttaa optimaalisen tehokkuuden, tulee valtuutetun asentajan suorittaa asennustyöt. Tämän jälkeen pumppu huolletaan joka toinen vuosi. Lämpöpumppua voi todella hienosäätää, mikä on myös merkittävä ero fossiilisiin lämmitysmuotoihin verrattuna.

6. Lämpöpumppu ja tuki: Kuinka paljon tällä hetkellä saa tukea lämpöpumpun asentamiseen?

Kyllä, Suomessa saat 60 prosenttia kotitalousvähennystä työnosuudesta, kun asennutat lämpöpumpun. Ne kotitaloudet, jotka korvaavat vanhan öljylämmitysjärjestelmän fossiilittomalla lämmitysmuodolla voivat hakea erillisen tuen ELY-keskukselta. Molempia tukia ei voi saada. Kotitalousvähennys ei koske uudiskohteita.

7. Lämpöpumppu ja ympäristöystävällisyys: Mitä tarkoittaa käytännössä ympäristöystävällinen lämpöpumppu?

Lämpöpumppu tuottaa keskimäärin viisinkertaisen määrän lämpöä siihen nähden, kuinka paljon sähköä järjestelmä käyttää. Näin ollen lämpöpumppu on yksi ympäristöystävällisimmistä vaihtoehdoista. Vain 20 prosenttia sähkönkulutuksestasi tulee sähköverkosta. Sähkökustannuksia voi vähentää entisestään asentamalla katolle aurinkopaneeleja.

8. Lämpöpumppu ja asennus: Miten lämpöpumppu asennetaan?

Vanhan lämmitysjärjestelmän vaihtaminen lämpöpumppuun sujuu helposti. Kuinka paljon aikaa asennukseen kuluu, riippuu täysin siitä, minkälaisen pumpun päädyt hankkimaan. ilmalämpöpumpun asennus kestää nelisen tuntia, kun taas maalämpöpumpun asennustöihin menee jopa 2–4 päivää, sillä asennus edellyttää kallioperän poraustöitä.

9. Lämpöpumppu ja ääni: Pitääkö lämpöpumppu meteliä?

Ei aiheudu. AroTHERM Plus ja Split ovat meidän hiljaisimmat tuotteemme, eivätkä ne häiritse sinua tai naapureitasi. 3–4 metrin etäisyydeltä et kuule inahdustakaan. Sitä paitsi äänitasoa voi hienosäätää asennuksen ja huollon yhteydessä.

10. Lämpöpumppu ja hankinta: Haluan lämpöpumpun, mutta miten etenen?

Tutustu mielellään eri pumppuihimme täällä ja kotisivuillamme. Perehdyttyäsi aiheeseen jonkin verran, voit ottaa yhteyttä valtuutettuun Vaillant-asentajaan. Kaikki kiinnostuneet ovat toki myös tervetulleita olemaan suoraan yhteydessä meihin.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vaillant A/S
LVI
ilmavesilämpöpumppu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20238_82756.jpg
Poikkeuksellisen hiljainen lämpöpumppu ei häiritse kotirauhaa
Tämän päivän kodit ovat täynnä elektroniikkaa. Hurinaa, surinaa, särinää ja pärinää syntyy ties mistä. Mutta miten ihanaa onkaan kun ympärillä vallitsee hiljaisuus. Voi kuulla omat ajatuksensa ja vaikka lintujen viserrystä niin halutessaan. Se, mitä tämän päivän laitteiden valmistajilta voisi odottaa, on halua kehittää laitteistaan hiljaisia ja miellyttäviä käyttää.
20214_70287.jpg
Lämpöpumppu haastaa öljylämmityksen - tutustu Martin kokemukseen
Tehokkaat ja innovatiiviset lämmitysratkaisut, jotka vähentävät hiilidioksidipäästöjä, ovat välttämättömiä ilmaston hyvinvoinnin kannalta. Tämä koskee myös yksityisiä kotitalouksia. Uuden ilmavesilämpöpumpun asentaminen Tamperelaisen Martin puurakenteiseen 170 m2 omakotitaloon on esimerkkinä teknologisesta kehityksestä miten lämpöpumppu toimii myös ainoana kodin lämmitysjärjestelmänä.
20211_68248.jpg
Miten valita oikein markkinoilla olevista lukuisista lämpöpumpuista?
Oikean lämmitysjärjestelmän valinta on tärkeä päätös, jolla on pitkäaikaiset taloudelliset ja asumismukavuuteen liittyvät vaikutukset. Teknologia ja kehitystyö menevät jatkuvasti eteenpäin, ja markkinoilla olevien erilaisten tuotteiden lukumäärä on korkea. Tämä tarkoittaa, että tavalliselta kuluttajalta vaaditaan huomattava panostus taustatyön tekemiseen ja oman asiantuntemuksen kartuttamiseen, jotta voi olla varma, että valitsee oikean tuotteen.
20203_63032.jpg
Tarkista vinkit parhaan lämpöpumppu­tarjouksen valintaan
Lämpöpumppu on iso hankinta ja se hankitaan yleensä vain muutaman kerran elämässä. Hankintaan kannattaa paneutua ja tutustua eri tuotteiden ominaisuuksiin. Kannattaa myös miettiä, mitkä ominaisuudet ovat itselle tärkeitä ja, mitä tarpeita lämpöpumpun tulee täyttää.Monesti kiinnitetään huomiota kokonaisuuden kannalta pieniin asioihin lämpöpumpputarjouksia vertaillessa. Tärkeämpää kuin tarkastella esimerkiksi yksittäistä COP-arvoa on tarkastella tarjousta suurempana kuvana. Kun suurempaan kuvaan ja itselle tärkeisiin asioihin unohdetaan keskittyä voi seurata pettymyksiä lämpöpumpun ominaisuuksissa ja toiminnassa. Tärkeää on, että kokonaisuutena tarjous on paras juuri sinulle ja täyttää kaikki vaatimuksesi.Apuna kannattaa käyttää esimerkiksi uutta lämpöpumpun valintatyökalua. Vastaat vain muutamaan kysymykseen ja lopputuloksena saat vaihtoehdot kohteesesi sopivista lämpöpumpuista.
202211_80360.jpg
Halvimpia sähkötunteja hyödyntäen lämpöpumppu maksimoi energiansäästön
Kun käytössä on pörssisähköohjaus, NIBE-lämpöpumpun toimintaa painotetaan niihin vuorokaudenaikoihin, jolloin sähkön hinta on halvimmillaan. Smart Price Adaption -pörssisähköohjaus on NIBE lämpöpumppujen toiminto, joka löytyy vakiona lähes kaikista uusista lämpöpumpuista.
Asentaja keittiössä keskustelemassa asiakkaan kanssa
Valitse ammattilainen lämpöpumpun mitoitukseen ja asennukseen
Lämpöpumpulla lämmittäminen pienentää asumisen hiilijalanjälkeä huomattavasti. Lämpöpumppuun vaihtaminen on helppo ilmastoteko, jonka hankinnassa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ammattitaitoiseen asennukseen pitkäikäisyyden ja oikean toiminnan takaamiseksi. Bosch on kehittänyt Lämpömestari-konseptin, jonka avulla koko myynti ja asennusprosessi on asiantuntevissa käsissä. Konseptin ansiosta lämpöpumpuille pystytään antamaan myös ennätyspitkä takuu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton