• Etusivu
  • LVI

Ajatuksia takan valinnasta, hankinnasta ja sen käytöstä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Päivitetty 14.02.2024
20212_68718.jpg

Laivo S Classic

Kesän korvalla kannattaa suunnitella takkaremonttia, takan asennus on nopeaa ja vaivatonta. Mikä olisikaan sen mukavampaa kuin käpertyä pehmeälle sohvalle ja nauttia takan tuomasta lämmöstä ja katsella liekkien iloista tanssahtelua. Takan tuoma lämpö on suloisen pehmeää sekä miellyttävää. Tuollainen lämpö on mahdollista saada aikaan vain puulämmitteisellä tulisijalla. Vuolukivinen takka luovuttaa lämpöä ei vain lämmitettäessä vaan myös pidempään aktiivisen lämmittämisen jo loputtua.

Tuota puolet kodin lämmitykseen tarvittavasta lämmitysenergiasta - takalla

Tulisija on ehdottoman kannattava hankinta, sillä se tuo myös osaltaan turvaa esimerkiksi sähkökatkojen aikana. Mahdollisesti useita päiviä kestävät sähkökatkot saavat nyky-yhteiskunnan äkkiä enemmän tai vähemmän sekaisin. Koti ei enää lämpenekään sähköllä eikä ruokaa niin vain lämmitetäkään mikrossa tai sähköhellalla. Ratkaisuna tässäkin tilanteessa on takka, sillä se on ainoa lämmitysmuoto, joka on täysin sähköstä riippumaton. Saat kotisi lämpimäksi, ja lisäksi pystyt laittamaan myös niiden avulla ruokaa perheellesi. Uudella tehokkaalla sekä varaavalla takalla sinun on mahdollista tuottaa jopa lähes puolet kodin lämmitykseen tarvittavasta energiasta.

Tiesitkö: Pitkään kestävä lämmityksen puuttuminen ei kylmetä paitsi asuintiloja, mutta myös rakenteita. Lämpötilan nosto takaisiin normaaleihin lukemiin voi viedä jopa useita päiviä.
20212_68717.jpg

Takka investointina

Tulisijojen etuna mainittiin jo niiden riippumattomuus sähköstä ja niiden tuomasta lämmitysvarmuudesta hurjillakin säillä. Uudet sekä hyötysuhteiltaan ihanteelliset tulisijat ovat kannattava investointi niin kotiin kuin vapaa-ajan asunnollekin. Uuden tulisijan hankkiminen vanhan tulisijan tilalle on tehty helpoksi, sillä sen kokonaisuuteen ja kokonaiskustannuksiin pystyt itse vaikuttamaan.

Paljonko takkaremontti maksaa?

Onnistu takan hankinnassa

20212_68719.jpg

Viisi vinkkiä asiantuntijoilta – näin optimoit lämmityskustannukset

1: Puulämmitykseen kannattaa sijoittaa

Tulisija auttaa säästämään selvää rahaa. Suomalaisissa kotitalouksissa puulämmittäminen auttaa säästämään keskimäärin noin 300 e vuodessa, enemmän säästöä – jopa 650 euroa syntyy silloin kun puilla lämmitetään lähes päivittäin. Mikäli panostaa tulisijan laatuun sekä korkeaan hyötysuhteeseen, voi päästä vielä suurempiinkin tuottoihin.

Parin pesällisen ansiosta Tulikiven tulisijat pysyvät lämpimänä pitkään. Lämmityksen aikana lämpö varautuu takan massaan ja säteilee sieltä vähitellen huoneilmaan.

<p data-block-key="ob5tp">Raita</p>
Raita

2: Vanhan takan vaihto uuteen

Nykyaikaiset tulisijat polttavat puuta tehokkaasti. Palamisesta aiheutuvat pienhiukkaspäästöt ovat uusissa tulisijoissa jopa 30-50% pienemmät kuin vanhemmissa takoissa. Myös uusien takkojen hyötysuhde verrattuna vuosikymmeniä vanhempiin tulisijoihin on aivan toista luokkaa. Uuden varaavan tulisijan lämmityskerta kestää ajallisesti noin kaksi tuntia aina sytytyshetkestä siihen, että saat suljettua pellin. Enää ei tarvitse varata aikaa useita tunteja, saati kokonaista päivää kodin lämmittämiseen.

3: Muista oikeanlainen puu

Takassa soveltuvat poltettavaksi kaikki puulajit sekä myös pelletti. Eniten lämpöenergiaa löytyy koivuklapissa, jos vertailukohteena on sekapuu. Pinomotillinen koivua tuottaa nimittäin 1 250 kilowattituntia lämpöenergiaa sekapuun vastaavan luvun ollessa 1000.

Tärkeintä puiden poltossa on se, että muistaa polttaa ainoastaan kuivaa puuta. Muista tuoda puut jo edellisenä päivänä sisätiloihin, jolloin ne lämpiävät sekä ehtivät kuivahtaa pinnastaan.

Mistä tiedät, että puu on sopivan kuivaa? Lyö koivuklapit vastakkain. Kun niistä kuuluu kilahdus, on puu sopivan kuivaa poltettavaksi.
<p data-block-key="j1dbs">Polta vain kuivaa puuta.</p>
Polta vain kuivaa puuta.

4: Yhdistä muihin kodin lämmitysmuotoihin

Tulikiven takat alittavat maailman tiukimmat päästönormit. Tulisijasta syntyvän lämmön pystyy optimoimaan yhdistämällä takan kodin muuhun lämmitykseen, se toimii niin ilmalämpöpumpun kuin maalämmönkin kaverina mainiosti. Puulämmitys kannattaa olla muun lämmityksen rinnalla olipa päälämmitysmuoto mikä tahansa, koska se on ainoa sähköstä riippumaton lämmönlähde. Näin turvataan kodin lämpö myös sähkökatkojen ja myrskyjen aikana. Tulikiven takkoihin on myös mahdollista ottaa tuloilma suoraan ulkoa sekoittamatta ilmastointia, sopii myös koneellisen ilmastoinnin kanssa.

5: Älä ylilämmitä takkaa

Voisi kuvitella, että polttamalla useampia pesällisiä puita, saisi pidempiaikaisesti lämpöä kotiin. Tämä ajatus on kuitenkin virheellinen. Kun tulipesä sammuu, tuo varaava takka lämpöä vielä yli vuorokauden ajan. Tulisijaa on siis turha lämmittää enemmän kuin valmistajan laatimissa käyttöohjeissa on kerrottu. Ylilämmittäminen nimittäin laskee takan hyötysuhdetta, sillä puun energiasta häviää suuri osa taivaan tuuliin liiallisen lämmityksen aikana. Lisäksi kodista voi tulla epämiellyttävän kuuma.

Helppo kaava tulisijan maksimipuumäärän määrittämiseksi yhdelle lämmityskerralle on noin 0,8-1 kg puuta tulisijan 100 kiloa kohden. Toisin sanoen, 1300 kg painavassa takassa voidaan polttaa korkeintaan 13 kg puuta yhdellä lämmityskerralla.
<p data-block-key="rmgfl">Älysovelluksen avulla puhdasta palamista.</p>
Älysovelluksen avulla puhdasta palamista.

Varaava takka Petro

Varaavien takkojen mallistosta löytyy Petro. Petron suuri kulmaluukku antaa tulen loimun laajemmalle alalle huonetta, lisäksi jämerä vuolukivipinta tuo luonnon sisälle kotiisi.

Tutustu Petroon ja muihin tuotteisiin! Mukana myös kuusi kamiinamallia, Mukka, Rova, Lieko, Siljo, Palsa ja Louru.

Tutustu mallistoon

<p data-block-key="n7d1b">Petro</p>
Petro
Info

Info

Kiinnostuitko Tulikiven tuotteista?

Jätä yhteydenottopyyntö Tulikivelle.

Tulikivi Oyj
LVI
hormit
lämmitys
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201411_41685.jpg
Käytätkö tulisijaasi tehokkaasti?
Oletko uusimassa tai hankkimassa kotiisi tulisijaa? Nyt voit liittää tulisijasi W10-vesilämmitysjärjestelmään ja lämmittää takalla osan käyttövedestä tai hyödyntää lämpöenergian lattialämmityksessä. Näin sekä säästät lämmityskustannuksissa että jaat lämmön tasaisesti eri puolille taloa.
20202_62770.jpg
Takka on muutakin kuin vain koriste - luonnollista lämpöä kotiin!
Puulämmitys - se luonnollinen, perinteikäs ja tunnelmallinen tapa lämmittää koti. Tulisija tarjoaa lisälämmönlähteenä varmuutta, sillä se on myös luotettava tapa lämmittää silloinkin kun sähköt ovat poikki. Tulisijalla lämmitys on erinomainen keino säästää esimerkiksi silloin kun sähkö on kalleimmillaan tai on muuten tarve leikata lämmityskustannuksia. Vaikka paukkuvat talvipakkaset antavatkin vielä hetken odottaa itseään, kannattaa niiden tuloon kuitenkin varautua. Takka on myös ainoa lämmönlähde, joka luo aitoa tunnelmaa kotiin. Takkatulen ääreen on helppo jäädä rauhoittumaan kaiken kiireen keskelle.Tiesitkö, että jopa yli miljoonassa suomalaisessa pientalossa on tulisija?
20202_62775.jpg
Poikkeuksellisen varaava kiertoilmatakka kotiisi
Tulikiven Pielinen-takkamallisto koostuu useammasta pienikokoisesta kiertoilmatakasta, jotka sopivat monipuoliseen lämmittämiseen – myös mökille. Toisin kuin perinteisissä kamiinoissa niiden paksu vuolukivikuori varaa lämpöä pitkään hiilloksen sammuttua. Lisäksi etuna on kevytrakenteisuus, minkä vuoksi takan voi sijoittaa helposti lähes mihin tahansa.
20232_80792.jpg
Ecodesign-direktiivi: mistä on kyse, ja miksi siitä kannattaa kiinnostua?
Oletko kuullut puhuttavan Ecodesign-direktiivistä? Kyseessä on tulisijoja koskeva tuore ekosuunnitteluasetus, joka määrittelee uudelle myytävälle takalle päästövaatimukset sekä kuukausittaisen energiatehokkuuden minimirajan. Melkoinen direktiivi eikö, mutta mitä se tarkoittaa sinulle konkreettisesti?
20222_76890.jpg
Takan energiatehokkuus, palotekniikka sekä rakennusmääräykset
Tulisija on tarpeellinen varuste suomalaisissa kodeissa, se edistää kodin huoltovarmuutta ja huoltovarmuus on erityisen tärkeä nykypäivänä. Mahdolliset sähkökatkot eivät millään lailla estä tulisijan käyttöä, puulämmitys toimii aina ilman sähköä, se onkin itseasiassa ainoa lämmitysmuoto, joka toimii puhtaasti ilman sähköä. Lämmityksen lisäksi tulisijalla valmistat ruokaa melkein kuin lämmityksen sivutuotteena.Energiatehokkaiden ratkaisuiden kehittäminen markkinoille sekä niiden hankkiminen omaan kotiin ovat osittain seurausta tiukentuvista rakennusmääräyksistä sekä tällä hetkellä korkeasta energian hinnasta. Miten hyvää energialukua sitten tavoitellaan? Esimerkiksi tiiviimmällä rakennustavalla sekä tiukasti kontrolloiduilla ilmanvaihtojärjestelmillä. Tiesitkö, että voit ottaa energiatehokkuuden huomioon myös takan kohdalla?
20223_65173.jpg
Muutamia syitä miksi takkaremontti kannattaa tehdä
Haaveiletko uudesta takasta ja katseletko takkakuvastoja? Oletko jo löytänyt unelmiesi takan? Syystä tai toisesta takkaremonttisi ei ole kuitenkaan edennyt. Takan vaihto mietityttää ja monenlaiset kysymykset pyörivät mielessä kuten, onko se iso ja työläs prosessi, mitä kaikkea joutuu tekemään itse ja maksaako remontti takan hinnan lisäksi jotain ylimääräistä? Takkaremontissa asiantuntijan kotikäynti säästää aikaasi ja lompakkoasi sekä pääset nauttimaan takkatulen loimusta nopeammin kuin uskotkaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton