Ajatuksia takan valinnasta, hankinnasta ja sen käytöstä

Kesän korvalla kannattaa suunnitella takkaremonttia, takan asennus on nopeaa ja vaivatonta. Mikä olisikaan sen mukavampaa kuin käpertyä pehmeälle sohvalle ja nauttia takan tuomasta lämmöstä ja katsella liekkien iloista tanssahtelua. Takan tuoma lämpö on suloisen pehmeää sekä miellyttävää. Tuollainen lämpö on mahdollista saada aikaan vain puulämmitteisellä tulisijalla. Vuolukivinen takka luovuttaa lämpöä ei vain lämmitettäessä vaan myös pidempään aktiivisen lämmittämisen jo loputtua.

Laivo S ClassicLaivo S Classic

Tuota puolet kodin lämmitykseen tarvittavasta lämmitysenergiasta - takalla

Tulisija on ehdottoman kannattava hankinta, sillä se tuo myös osaltaan turvaa esimerkiksi sähkökatkojen aikana. Mahdollisesti useita päiviä kestävät sähkökatkot saavat nyky-yhteiskunnan äkkiä enemmän tai vähemmän sekaisin. Koti ei enää lämpenekään sähköllä eikä ruokaa niin vain lämmitetäkään mikrossa tai sähköhellalla. Ratkaisuna tässäkin tilanteessa on takka, sillä se on ainoa lämmitysmuoto, joka on täysin sähköstä riippumaton. Saat kotisi lämpimäksi, ja lisäksi pystyt laittamaan myös niiden avulla ruokaa perheellesi. Uudella tehokkaalla sekä varaavalla takalla sinun on mahdollista tuottaa jopa lähes puolet kodin lämmitykseen tarvittavasta energiasta.
 

Tiesitkö: Pitkään kestävä lämmityksen puuttuminen ei kylmetä paitsi asuintiloja, mutta myös rakenteita. Lämpötilan nosto takaisiin normaaleihin lukemiin voi viedä jopa useita päiviä.

750 taulukko jäähtyminen

Takka investointina

Tulisijojen etuna mainittiin jo niiden riippumattomuus sähköstä ja niiden tuomasta lämmitysvarmuudesta hurjillakin säillä. Uudet sekä hyötysuhteiltaan ihanteelliset tulisijat ovat kannattava investointi niin kotiin kuin vapaa-ajan asunnollekin. Uuden tulisijan hankkiminen vanhan tulisijan tilalle on tehty helpoksi, sillä sen kokonaisuuteen ja kokonaiskustannuksiin pystyt itse vaikuttamaan.

Paljonko takkaremontti maksaa?

Onnistu takan hankinnassa
422 money-3097319_1920

Viisi vinkkiä asiantuntijoilta – näin optimoit lämmityskustannukset

1: Puulämmitykseen kannattaa sijoittaa


Tulisija auttaa säästämään selvää rahaa. Suomalaisissa kotitalouksissa puulämmittäminen auttaa säästämään keskimäärin noin 300 e vuodessa, enemmän säästöä – jopa 650 euroa syntyy silloin kun puilla lämmitetään lähes päivittäin. Mikäli panostaa tulisijan laatuun sekä korkeaan hyötysuhteeseen, voi päästä vielä suurempiinkin tuottoihin.

Parin pesällisen ansiosta Tulikiven tulisijat pysyvät lämpimänä pitkään. Lämmityksen aikana lämpö varautuu takan massaan ja säteilee sieltä vähitellen huoneilmaan.

Uusi takka

KTLU 2050KTLU 2050

2: Vanhan takan vaihto uuteen


Nykyaikaiset tulisijat polttavat puuta tehokkaasti. Palamisesta aiheutuvat pienhiukkaspäästöt ovat uusissa tulisijoissa jopa 30-50% pienemmät kuin vanhemmissa takoissa. Myös uusien takkojen hyötysuhde verrattuna vuosikymmeniä vanhempiin tulisijoihin on aivan toista luokkaa. Uuden varaavan tulisijan lämmityskerta kestää ajallisesti noin kaksi tuntia aina sytytyshetkestä siihen, että saat suljettua pellin. Enää ei tarvitse varata aikaa useita tunteja, saati kokonaista päivää kodin lämmittämiseen.

Tehokkaasta lämmityksestä

3: Muista oikeanlainen puu


Takassa soveltuvat poltettavaksi kaikki puulajit sekä myös pelletti. Eniten lämpöenergiaa löytyy koivuklapissa, jos vertailukohteena on sekapuu. Pinomotillinen koivua tuottaa nimittäin 1 250 kilowattituntia lämpöenergiaa sekapuun vastaavan luvun ollessa 1000.

Polta vain kuivaa puuta.Polta vain kuivaa puuta.

Tärkeintä puiden poltossa on se, että muistaa polttaa ainoastaan kuivaa puuta. Muista tuoda puut jo edellisenä päivänä sisätiloihin, jolloin ne lämpiävät sekä ehtivät kuivahtaa pinnastaan.

Mistä tiedät, että puu on sopivan kuivaa? Lyö koivuklapit vastakkain. Kun niistä kuuluu kilahdus, on puu sopivan kuivaa poltettavaksi.


Lue lisää puiden polttamisesta

4: Yhdistä muihin kodin lämmitysmuotoihin


Tulikiven takat alittavat maailman tiukimmat päästönormit. Tulisijasta syntyvän lämmön pystyy optimoimaan yhdistämällä takan kodin muuhun lämmitykseen, se toimii niin ilmalämpöpumpun kuin maalämmönkin kaverina mainiosti. Puulämmitys kannattaa olla muun lämmityksen rinnalla olipa päälämmitysmuoto mikä tahansa, koska se on ainoa sähköstä riippumaton lämmönlähde. Näin turvataan kodin lämpö myös sähkökatkojen ja myrskyjen aikana. Tulikiven takkoihin on myös mahdollista ottaa tuloilma suoraan ulkoa sekoittamatta ilmastointia, sopii myös koneellisen ilmastoinnin kanssa.

5: Älä ylilämmitä takkaa


Voisi kuvitella, että polttamalla useampia pesällisiä puita, saisi pidempiaikaisesti lämpöä kotiin. Tämä ajatus on kuitenkin virheellinen. Kun tulipesä sammuu, tuo varaava takka lämpöä vielä yli vuorokauden ajan. Tulisijaa on siis turha lämmittää enemmän kuin valmistajan laatimissa käyttöohjeissa on kerrottu. Ylilämmittäminen nimittäin laskee takan hyötysuhdetta, sillä puun energiasta häviää suuri osa taivaan tuuliin liiallisen lämmityksen aikana. Lisäksi kodista voi tulla epämiellyttävän kuuma.

Helppo kaava tulisijan maksimipuumäärän määrittämiseksi yhdelle lämmityskerralle on noin 0,8-1 kg puuta tulisijan 100 kiloa kohden. Toisin sanoen, 1300 kg painavassa takassa voidaan polttaa korkeintaan 13 kg puuta yhdellä lämmityskerralla.


Älysovelluksella puhdasta palamista

Älysovelluksen avulla puhdasta palamista.Älysovelluksen avulla puhdasta palamista.

Uutuustakka Petro

Varaavien takkojen mallistoon on saapunut uutuustakka Petro. Petron suuri kulmaluukku antaa tulen loimun laajemmalle alalle huonetta, lisäksi jämerä vuolukivipinta tuo luonnon sisälle kotiisi.

Tutustu Petroon ja muihin kevään uutuustuotteisiin! Mukana myös kuusi uutta ennennäkemätöntä kamiinamallia, Mukka, Rova, Lieko, Siljo, Palsa ja Louru.

Tutustu uutuuksiin!

PetroPetro

Kiinnostuitko?


 
Päivitetty
12.5.2021