Takkaremontilla voi vaikuttaa pienhiukkaspäästöihin

Tiesitkö, että sinä voit omalta osaltasi vaikuttaa pienhiukkaspäästöjen vähentämiseen omassa lähiympäristössäsi? On tärkeää tiedostaa mitä tulisijassaan polttaa ja miten. Myös itse tulisijalla on päästöjen syntymisessä oma osansa.

750 fire-fireplace-firewood-22254

Päästöjä voit pienentää ottamalla huomioon...

Lähtökohtaisesti pienhiukkaspäästöihin vaikuttaa se, mitä poltetaan ja miten. Kostea puu, roskat sekä kituva liekki ovat lähes varma yhdistelmä saada aikaan päästöjä sekä savuhaittoja ympäröivälle asuinalueelle. Tällainen polttotapa korostuu tyyninä pakkaspäivinä, jolloin ilma ns. jää paikoilleen. Taloustutkimuksen tekemän tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat aktiivisia puulämmittäjiä; loka-huhtikuun välisenä aikana tulisija lämpeää lähes päivittäin niissä kodeissa, joista tulisija löytyy. Tutkimuksen vastaajajoukko käsitti sekä omakotiasujia että omakotitalon hankkimista harkitsevia - heidän joukostaan suurin osa oli sitä mieltä että jokaisessa omakotitalossa tulisi olla takka.

Vaikka pienhiukkaspäästöt ovat suurena puheenaiheena, on puun poltossa kuitenkin paljon hyvää, sillä suomalaisten pientaloissa lämmitettävien takkojen sekä uunien avulla pienennetään sekä kotitalouksien että kansantalouden sähkölaskua. Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Pasi Holm muistuttaa pienhiukkaspäästöistä kertovassa tiedotteessaan, että jos sähkölämmitteisissä pientaloissa käytettäisiin ainoastaan sähköä osittaisen puulämmityksen sijaan, lisääntyisi Suomen sähkönkäyttö talvikuukausien aikana jopa 775 GWh, joka on lähes koko ydinvoimala Olkiluoto II:n sähkötuotanto.

Tutkimukseen osallistuneiden puulämmittäjien näkökulmasta pienhiukkaspäästöjen torjumiseksi löytyisi ratkaisuna esimerkiksi vanhan tulisijan 1 500 euron romutuspalkkio, lähes joka viides olisi valmis takan vaihtoon mikäli saisi säästöjä sähkölaskusta. Myös omia varoja oltiin valmiita käyttämään yli 3 000 euroa.
Vastanneet kuitenkin kaipaisivat ylipäätään lisää tietoa pienhiukkaspäästöjen vähentämisestä.

Myös itse tulisija vaikuttaa päästöjen määrään. Useampi vuosikymmen sitten ei pienhiukkaspäästöjä ole mietitty yhtä paljon kuin tänä päivänä ja sen aikaisissa takoissa ei asiaan ole juurikaan kiinnitetty huomiota. Polttotekniikoita on noista ajoista kehitetty ja nykyään markkinoilta löytyy jopa vuonna 2022 Suomeenkin tulevien päästörajoitusten alittavia malleja. Erityisesti vientimarkkinoilla toimivat tulisijayritykset ovat joutuneet vastaamaan tiukkoihin päästörajoituksiin jo useamman vuoden ajan. Varaavien takkojen hyöty on Suomessa ollut tiedossa jo pitkään. Täällä lämmöllä onkin erityinen merkitys pitkien kylmien talvien johdosta. Varaavalla takalla on saatu lämpöä pitkään pienellä puumäärällä. Kun tuo puu poltetaan tehokkaasti, niin samalla saadaan pienhiukkaspäästöt pysymään alhaisella tasolla.

Puulämmitys on luonnollinen, perinteikäs sekä tunnelmallinen tapa lämmittää. Lisälämmönlähteenä se on korvaamaton, sillä se on muista energialähteistä riippumaton lämmitysmuoto. Ja hyvä tapa pienentää omaa sähkölaskuaan paukkupakkasella. Tulikiven varaavan tulisijan avulla saat pehmeää lämpöä kotiisi vielä pitkäksi aikaa puunpolton loputtua, jopa 24-36 tunniksi. Pienellä puumäärällä lämpenevät takat ovat energiatehokkaita ja polttavat polttopuun puhtaasti, jäljelle jää vain pieni määrä tuhkaa. Mallistoista löytyykin monen kokoisia ratkaisuja erilaisiin koteihin.

Tiesitkö: Mikäli kunnollisen polttopuun hankinta sekä sen säilytys on ongelmallista, voit tietyissä Tulikiven takkamalleissa polttaa myös pellettiä. Oikein säilytettynä pelletti on aina kuivaa ja puhdasta.

Voit tutustua mallistoihin täältä!

Polttamalla puhdasta, kuivaa puuta hyvällä vedolla, voit vähentää pienhiukkaspäästöjen määrää.Polttamalla puhdasta, kuivaa puuta hyvällä vedolla, voit vähentää pienhiukkaspäästöjen määrää.

Takkaremontin neljä helppoa askelta

  1. Suunnittelu – Millainen takka kotiisi sopii? Hyödynnä uunimestarin ilmainen kotikäynti jo suunnitteluvaiheessa.
  2. Purku ja valmistelut – Uunimestari hoitaa purun siististi ja valmistelee tilan uutta takkaa varten.
  3. Toimitus ja asennus – Takka toimitetaan mallista riippuen joko kokonaisena tai osissa. Uunimestari huolehtii asennuksesta sekä loppusiivouksesta.
  4. Käyttöönotto – Nauti uudesta takastasi ja sen tuomasta pehmeästä lämmöstä.

tulikivi_askelmat

Uusi takka vanhan tilalle

Tulikivi tarjoaa sinulle mahdollisuuden korvata vanhan takkasi uudella ja tehokkaammalla. Saat avuksesi ammattilaiset, joilla on vuosien kokemus niin takan asennustyöstä kuin myös vanhojen tulisijojen purkamisesta kotiasi kunnioittaen. Vanhan tulisijan voit korvata uudella varaavalla Tulikivi-tulisijalla, kun haluat säästää lämmityskustannuksissa tai vaikka haluat lisäominaisuutena valmistaa herkullista ruokaa. Varaava tulisija on ainoa sähköstä riippumaton lämmitysmuoto — johon eivät myrskyt tai sähkön hinnankorotukset vaikuta!

Mitä sitten hyödyt uuden varaavan takan hankinnasta?
Ensimmäisen muutoksen huomaat kotisi lämpötilassa, sillä varaava tulisija luovuttaa hiljalleen pehmeää ja miellyttävää lämpöä. Myös lämmityskustannuksissa tapahtuvan säästön huomaa nopeasti, sillä Tulikiven takan ansiosta lämmität kotisi pienellä puumäärällä pitkään ja puhtaasti. Vanhemmat takat ovat yleensä kooltaan massiivisia verrattuna nykytakkoihin, jotka ovat kooltaan pienempiä ja tehokkaampia, joten saat kotiisi myös lisätilaa. Tulikiven keraamisen takkamalliston leivinuuneissa sinulla mahdollisuus valmistaa herkullisia ruokia perheellesi leivinuunin lämmössä. – Ja viimeiseksi, mikä olisikaan sen rentouttavampaa kuin nauttia pimenevistä illoista elävän tulen äärellä omalla sohvalla.

Tulikivi huolehtii takkaremontin jokaisesta vaiheesta

Ensimmäinen askel kohti uutta takkaa on Tulikiven uunimestarin ilmainen kotikäynti. Yhdessä uunimestarin kanssa valitset kotiisi parhaiten soveltuvan takan, hän ehdottaa, miten sinun tulisi edetä ja samalla arvioi työn aikataulun sekä laajuuden. Tarjouksen kokonaisuudesta saat omaan sähköpostiisi. Kun tilaus on tehty, ottaa Tulikivi asian hoidettavakseen ja sinä voit rentoutua.

Tarvittavista purkutöistä huolehtii uunimestari. Vanhan takan ympäristö suojataan asianmukaisesti, jotta kotisi pysyy siistinä. Vanhaa takkaa ei ole tarkoitus purkaa suurieleisen näyttävästi, vaan huolellisesti ja siististi. Takan paikka siistitään ja valmistellaan uutta Tulikivi-takkaasi varten. Ammattilainen tasoittaa pinnat, siirtää hormiliitännän, pinnoittaa ja siistii – tarvittaessa myös vahvistaa lattian.

Valitsemastasi mallista riippuen uusi takkasi tuodaan paikalle joko osissa tai kokonaisena. Uunimestari tarkistaa toimituksen täydellisyyden ennen muuraustyön aloittamista. Takan ollessa valmis, liitetään se asianmukaisesti hormiin ja vaikka talosi vesikiertoon. Sinun kantaessasi lämmityspuita sisälle, siistii uunimestari työnsä jäljet.

Tulikivi huolehtii vanhan takan purkamisesta.Tulikivi huolehtii vanhan takan purkamisesta.

Asennustyön jälkeen alkaa tärkein vaihe: takkatulesta ja pehmeästä Ololämmöstä nauttiminen. Tulisijan kokoamisessa käytetty laasti kuivuu pieniä pesällisiä polttamalla noin viikon kuluessa. Varaava Tulikivi-takkasi antaa lämpöä ja tunnelmaa vuosia eteenpäin. Tulikivi antaakin takoilleen kattavan takuun.

Yksilöllisesti alusta loppuun

Tulikiveltä saat kokonaispalvelun, jolloin sinun ei tarvitse muuta kuin ilmoittaa Tulikivelle koska vanha puretaan ja minkälaisen uuden Tulikivi-takan haluat sen tilalle.

Tulikivi hoitaa puolestasi myös mahdolliset rakennusluvat, pohjanteon ja oikaisun, uusien palomuurien muurauksen, vanhojen palomuurien oikaisun, tasoitus- ja pinnoitustyöt, hormin purkamisen tai sen tukemisen sekä muut tarvittavat työt. Pyydä tarjous siitä kokonaisuudesta, joka on juuri sinulle tarpeellinen! Nauti kylminä iltoina uuden, tehokkaan takan lämmöstä ja tunnelmasta!

Ota yhteyttä sinua lähimpään Tulikivi-studioon, niin saat kotiisi kunnon lämmittäjän!

Kaikki, mitä sinun tarvitsee tehdä, on nauttia takastasi.Kaikki, mitä sinun tarvitsee tehdä, on nauttia takastasi.

Mietitkö takan vaihtoa?

Kutsu ihmeessä Tulikiven Uunimestari vierailulle. Tulikiven Uunimestari tekee sinulle tarjouksen vanhan tulisijasi purkamisesta sekä tarpeisiisi parhaiten soveltuvasta uudesta kokonaisuudesta.

Voit kutsua Uunimestarin kylään tästä.

Uunimestarit auttavat sinua myös Tulikivi-studioilla. Katso lähin studiosi täältä.

Tulikiveltä saat kokonaispalvelun, jolloin sinun ei tarvitse muuta kuin ilmoittaa, milloin vanha tulisija puretaan ja minkälaisen uuden Tulikivi-takan haluat tilalle. Tulikivi huolehtii puolestasi mahdolliset rakennusluvat, pohjanteon sekä oikaisun, uusien palomuurien muurauksen, vanhojen palomuurien oikaisun, tasoitus- ja pinnoitustyöt, hormin purkamisen tai sen tukemisen sekä muut tarvittavat työt. Tarjouksen saat juuri sellaisesta kokonaisuudesta kuin sinä tarvitset.

Tutustu Tulikiven mallistoon
 


Jätä yhteydenottopyyntö tulisijoista!


 
Päivitetty
21.2.2019