• Etusivu
  • Piha

Terassin rakentaminen – tee se itse

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.09.2023
20075_5117.jpg

Terassi rakennettiin vanhojen betonilaattojen päälle ja reunustettiin muurikivillä. Tolpat ovat ostopituudessaan, 1500 mm pitkiä. Ne olisi voinut lyhentää, mutta ne haluttiin jättää pitkiksi. Tarkoituksena on syksymmällä hyödyntää niitä valaistuksen toteuttamisessa.

Terassin rakentaminen omalle pihalle tai mökille on varsin helppo ja nopea toimenpide vaikka kesäloman puhdetyönä tehtäväksi. Terassin tekeminen käy helposti painekyllästetystä puusta ja rautakaupoissa myytävistä valmiista aitaelementeistä. Terassi on mukava paikka viettää helteisiä kesäpäiviä auringonvarjon alla istuen ja virvokkeita nauttien. Esittelemme nyt yhden toteutetun ratkaisun ja miten terassi uudistettiin modernimmaksi pari vuotta myöhemmin. Tarvikkeet ja niiden määrät löydät myös tästä artikkelista sekä hinta-arvion terassille.

Terassin rakentaminen – perustukset

Terassin rakentaminen alkaa perustuksista. Terassin perustuksiksi käy tiivistettyä maapintaa vasten painekyllästetystä soirosta rakennettava kehikko. Esimerkkikohteen terassi on rakennettu noin 30 vuotta vanhan betonilaatoituksen päälle. Vaihtoehtona olisi ollut laattojen uusiminen, mutta koska laatoitus oli kallistettu rakennuksesta poispäin ja sen tilalle haluttiin tasainen alusta puutarhakalusteita varten, päätettiin rakentaa vanhan laatoituksen päälle uusi terassi kyllästetystä puusta. Vanhoista betonilaatoista muodostuikin tukeva pohja perustamiseen. Vanha laatoitettu alue oli kooltaan 3,5 m x 3,7 m, joten siitä saatiin mitat pohjakehikolle.

Varsinainen terassilaudoitus päätettiin asentaa kohtisuoraan seinästä poispäin. Pohjakehikon pitkät puut asennettiin täten seinän suuntaisesti k500-jaolla. Niiden päihin asennettiin pitkät puut, joihin koolaukset kiinnitettiin. Koolausten välille asennettiin jokaiseen väliin kaksi 450 mm pitkää puuta, jotka naulattiin päistään kiinni koolausten kylkiin.

Valmis kehikko vaaitettiin suoran vesiletkun avulla. Kehikon alle laitettiin kyllästetystä puusta tehtyjä korokkeita, jotta alustan epätasaisuudet ja kallistukset saatiin eliminoitua. Betonilaatan ja puun väliin asennettiin vielä bitumihuopakaista, aivan kuin sokkelin ja puisen alajuoksun välissä on tapana käyttää. Terassi reunustettiin vielä muurikivillä, mutta myös niin sanottu otsalauta olisi ollut mahdollinen.

Terassin lattian rakentaminen

Lattia rakennettiin 28 x 95 mm:n pyöreäkulmaiseksi höylätystä kyllästetystä laudasta. Laudat ostettiin puutavaraliikkeestä 3,9 m pitkinä, joten hukkaa ei juuri syntynyt. Lautojen väliin jätettiin noin 5 mm rako, joka hieman leveni puiden vielä kuivuessa auringon paahteessa. Laudoitusta tehtäessä on syytä seurata mittaamalla laudoituksen etenemää, jotta raot pysyvät loppuun asti mahdollisimman tasaisina. Lautojen kiinnitys tapahtui kuumasinkityillä dyckert-nauloilla. (Painekyllästetyn kiinnittämiseen suositellaan rst- tai haponkestäviä kiinnikkeitä. Esimerkiksi harvakierteisiä rst-terassiruuveja.)

Muurikivistä muodostui hyvä "sokkeli" terassille. Vaihtoehtoisesti olisi voinut käyttää myös kyllästettyä lautaa peittämään kehikkoa.

20075_5119.jpg
Terassin laudoitussuunnaksi valittiin kohtisuoraan talon seinästä poispäin. Vanha laatoitus uuden laudoituksen alla johtaa edelleen veden pois perustusten viereltä, alkuperäisen tarkoituksensa mukaisesti. Vankan kehikon päälle olisi voinut kiinnittää myös kyllästetystä puusta valmistettuja pihalaattoja.
Terassin laudoitussuunnaksi valittiin kohtisuoraan talon seinästä poispäin. Vanha laatoitus uuden laudoituksen alla johtaa edelleen veden pois perustusten viereltä, alkuperäisen tarkoituksensa mukaisesti. Vankan kehikon päälle olisi voinut kiinnittää myös kyllästetystä puusta valmistettuja pihalaattoja.

Terassin aidan rakentaminen

Terassin aita rakennettiin valmiista aitaelementeistä ja aitatolpista, jotka ostettiin rautakaupasta. Aitatolpat kiinnitettiin alapäästään kyllästettyyn lautaan ja aitaelementit kiinnitettiin ruuveilla aitatolppiin. Koska esimerkkikohteessa aita asennettiin vain kahdelle reunalle, lyhyempi aita ankkuroitiin tiukasti maahan ja nurkka jäykistettiin rakentamalla pieni pöytätaso aitojen sisäkulmaan. Toinen pää jäykistettiin tilapäisesti vinotuella. Myöhemmässä vaiheessa on tarkoitus kolmannelle reunalle rakentaa vielä köynnösristikot.

Kuvan ensimmäinen tolppa on ankkuroitu tiukasti vanhaan betonilaattaan, joka joskus on valettu portaiden eteen. Kulma on jäykistetty sisäpuolelle asennetulla pöytätasolla, johon voi asettaa vaikka kukkasen.
Kuvan ensimmäinen tolppa on ankkuroitu tiukasti vanhaan betonilaattaan, joka joskus on valettu portaiden eteen. Kulma on jäykistetty sisäpuolelle asennetulla pöytätasolla, johon voi asettaa vaikka kukkasen.
Vasemmalla näkyy tilapäinen vinotuki. Avonaiseen reunaan on tarkoitus myöhemmin rakentaa köynnösristikot, joiden väliin jää kulkuaukko. Etualalla näkyvät muurikivet, jotka tältä sivulta tulevat yli terassin. Laudoituksen ja muurikivien väliin jää tilaa tulevien villiviinien istuttamista varten.
Vasemmalla näkyy tilapäinen vinotuki. Avonaiseen reunaan on tarkoitus myöhemmin rakentaa köynnösristikot, joiden väliin jää kulkuaukko. Etualalla näkyvät muurikivet, jotka tältä sivulta tulevat yli terassin. Laudoituksen ja muurikivien väliin jää tilaa tulevien villiviinien istuttamista varten.

Terassin rakentamisen hinta

Terassin materiaalikustannukset vaihtelevat materiaalivalinnoista riippuen. Esimerkkiterassin kokoiseen rakennelman kustannukset lähtevät noin tuhannesta eurosta ylöspäin.

Työhön kului aikaa kaksi päivää, toinen tarvikkeiden haalimiseen ja toinen itse rakentamiseen. Työvälineinä käytettiin vasaraa, käsisahaa ja akkukäyttöistä poraa/ruuviväännintä. Puutavaraliikkeestä löytyi terassilaudoille ihanteellinen 3,9 jm:n pituus, jota ei tarvinnut katkaista ollenkaan. Mikäli katkomista olisi tarvinnut tehdä enemmän, olisi ollut viisasta hankkia käyttöön katkaisusirkkeli.

Info

Info

Terassin rakentamisessa käytetyt tarvikkeet:

  • Painekyllästetty 50x100 mm 45 jm
  • Painekyllästetty terassilauta 28x95 mm 153 jm
  • Aitaelementit 3 kpl
  • Aitatolpat 4 kpl
  • Kuumasinkityt naulat 2 kg
  • Muurikiviä 15 kpl

Lisäksi tarvittiin ruuveja ja bitumihuopakaistaa, jotka löytyivät omasta varastosta.

Vanha terassi sai uuden ilmeen

Alkuperäinen terassi on edelleen paikoillaan ja sen päälle on osittain rakennettu kulkusilta uudelle isommalle terassille. Rakenteellisesti vanha terassi on edelleen samanlainen. Terassin näkösuojaksi on tehty yhtenevä rimoitus muun kokonaisuuden kanssa.

Alkuperäinen terassi on kestänyt hyvin aikaa ja on edelleen täysin toimiva.
Alkuperäinen terassi on kestänyt hyvin aikaa ja on edelleen täysin toimiva.
Vanha terassi on kestänyt vuosia ja on nyt yhtenäinen osa kokonaisuutta.
Vanha terassi on kestänyt vuosia ja on nyt yhtenäinen osa kokonaisuutta.
Piha
terassi
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20189_54579.jpg
Helppohoitoinen ja pitkäikäinen terassi
Nappaa tästä ideoita terassin ja oleskelualueen suunnitteluun. Pihakivien malli- ja värivalikoima on laaja. Ota kuitenkin pihakivien valinnassa huomioon muutamia eri asioita kuten pihan maastonmuodot, kiveysalueiden muodot sekä alueiden kuormitus ja hoito. Pienikokoinen kivi taipuu eri suuntiin kallistuviin kaatoihin ja muotoihin. Isokokoinen laatta sopii tasaisiin, maltillisesti kallistuviin kohteisiin. Mitä isompi kivi tai laatta, sitä vähemmän saumapintaa. Talon ja ympäröivän maiseman värit ohjaavat myös pihakivien värin valintaa.
20186_53390.jpg
Ohjeita ja vinkkejä terassin pintakäsittelyyn
Talven jäljiltä terassi voi olla huonossakin kunnossa ja kesän lähestyessä terassin pintakäsittely onkin taas ajankohtaista. Terassin pintakäsittelyyn on muutamia niksejä, jotka on hyvä muistaa. Paras suoja terassille saadaan, kun käsittely uusitaan joka vuosi. Parhaimmat maalauskelit ovat toukokuusta syyskuuhun.Mitä pitää huomioida ennen käsittelyäPuun kosteus tulee olla enintään 18 %. Kostea puu aiheuttaa maalin huonon tartunnan ja voi johtaa maalin ennenaikaiseen irtoamiseen. Ilman, käsiteltävän pinnan ja tuotteen lämpötilan on oltava vähintään +5°C. Ilman suhteellisen kosteuden on oltava alle 80 %.
20154_43216.jpg
Uusi tyylikäs sivuunliukuva terassilasitus
Lumonin liukulasi on monikäyttöinen. Se sopii katettujen ja avoterassien sekä puu- ja alumiinirunkoisten ulkonevien terassien lasittamiseen. Lisäksi liukulasi soveltuu myös katoksien ja sisääntulojen suojaksi.Lasituksen rakenne ei vaadi välttämättä kiinteää reunalasia, minkä ansiosta lasit on mahdollista saada avautumaan kahteen eri suuntaan. Liukulasielementin toinen pystypuite voidaan myös jättää haluttaessa pois.
20182_51771.jpg
Hanki lasitettu terassi kesän juhliin viimeistään nyt
Onko juhlia tiedossa tulevana kesänä? Ylioppilasjuhlat, viisikymppiset, rippijuhlat, kesäjuhlat tai vaikkapa juhannus. Jos mielit hankkia terassilasit ennen kesän juhlakautta, alkaa olla jo kiire. Kesä on kiireisintä sesonkiaikaa lasitoimittajilla ja lupaprosessissakin voi vierähtää kunnan puolella tovi. Kannattaa siis toimia heti.
20102_20221.jpg
Onko kotisi akustiikka kunnossa?
Äänitiedettä kutsutaan akustiikaksi. Itse sana "akustiikka" tulee Kreikan kielestä sanasta akoustos, joka tarkoittaa samaa kuin kuulla. Akustiikka on osaltaan myös klassista fysiikkaa. Kun tutkimme värähtelyjä sekä säteilyä, huomaamme, että värähtely muuttuu ilmassa paineenvaihteluksi, joka etenee aaltoliikkeenä alkuperäisen värähtelyn taajuudella. Akustiikasta tuleekin näin tärkeä lähes kaikilla elämänalueilla.Useimmiten akustiikalla tarkoitetaan tilan jälkikaiunta-aikaa tai ääneneristysominaisuuksia. Eri tilojen kohdalla akustiikka jaetaan hyvin helposti vain hyvään tai huonoon, mutta akustiikalla tarkoitetaan kuitenkin kaikkia äänen ominaisuuksia jossakin tilassa. Määrityksiä voidaankin tehdä esimerkiksi puheenymmärrettävyydellä, ilmaääneneristysominaisuuksilla, jälkikaiunta-ajalla tai taustamelutasolla.Tutustu Gyptone-tuotteisiin
201910_60867.jpg
Mitä kestävyys tarkoittaa tuotantojohtajalle?
Jos joku asia kuvaa Gyprocia, niin se on kestävyys. Aloitetaan nimestä, josta on vuosien saatossa muodostunut kipsilevyn synonyymi. "Kyprokki" kestää hyvin käyttöä vielä tänäkin päivänä, vaikka ominaisuuksissa, kuten kestävyydessä, ollaan tultu pitkälle sitten ensimmäisen Erikoiskova-levyn. Jatkuvan tuotekehityksen ja innovoinnin vuoksi Gyproc kestää myös vertailun – ja tuotantojohtaja Kaisa Ara kertoo nyt miksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton