Terassin rakentaminen - Tee Se Itse

Terassin rakentaminen omalle pihalle tai mökille on varsin helppo ja nopea toimenpide, vaikka kesäloman puhdetyönä tehtäväksi. Terassin tekeminen käy helposti painekyllästetystä puusta ja rautakaupoissa myytävistä valmiista aitaelementeistä. Hintaa yksinkertaiselle pihaterassille tulee n. 400 – 700 euroa, koosta riippuen.

Terassi on mukava paikka viettää helteisiä kesäpäiviä, auringonvarjon alla istuen ja virvokkeita nauttien. Esittelemme nyt yhden toteutetun ratkaisun.

Terassi rakennettiin vanhojen betonilaattojen päälle ja reunustettiin muurikivillä. Tolpat ovat ostopituudessaan, 1500 mm pitkiä. Ne olisi voinut lyhentää, mutta ne haluttiin jättää pitkiksi. Tarkoituksena on syksymmällä hyödyntää niitä valaistuksen toteuttamisessa.Terassi rakennettiin vanhojen betonilaattojen päälle ja reunustettiin muurikivillä. Tolpat ovat ostopituudessaan, 1500 mm pitkiä. Ne olisi voinut lyhentää, mutta ne haluttiin jättää pitkiksi. Tarkoituksena on syksymmällä hyödyntää niitä valaistuksen toteuttamisessa.

Terassin rakentaminen - perustukset

Terassin rakentaminen alkaa perustuksista. Perustaksi käy tiivistettyä maapintaa vasten, painekyllästetystä soirosta rakennettava kehikko. Esimerkkikohteen terassi on rakennettu n. 30 vuotta vanhan betonilaatoituksen päälle. Vaihtoehtona olisi ollut laattojen uusiminen, mutta koska laatoitus oli kallistettu rakennuksesta poispäin ja sen tilalle haluttiin tasainen alusta puutarhakalusteita varten, päätettiin rakentaa vanhan laatoituksen päälle uusi terassi kyllästetystä puusta. Vanhoista betonilaatoista muodostuikin tukeva pohja perustamiseen. Vanha laatoitettu alue oli kooltaan 3,5m x 3,7 m, joten siitä saatiin mitat pohjakehikolle.

Varsinainen terassilaudoitus päätettiin asentaa kohtisuoraan seinästä poispäin. Pohjakehikon pitkät puut asennettiin täten seinän suuntaisesti k 500 jaolla. Niiden päihin asennettiin pitkät puut, joihin koolaukset kiinnitettiin. Koolausten välille asennettiin jokaiseen väliin kaksi 450 mm pitkää puuta, jotka naulattiin päistään kiinni koolausten kylkiin.

Valmis kehikko vaaitettiin suoran vesiletkun avulla. Kehikon alle laitettiin kyllästetystä puusta tehtyjä korokkeita, jotta alustan epätasaisuudet ja kallistukset saatiin eliminoitua. Betonilaatan ja puun väliin asennettiin vielä bitumihuopakaista, aivan kuin sokkelin ja puisen alajuoksun välissä on tapana käyttää. Terassi reunustettiin vielä muurikivillä, mutta myös ns. otsalauta olisi ollut mahdollinen.

Tämä kooltaan 3,6 x 3,9 m² terassi on hyvä sijoituspaikka puutarhakalusteille. Tilaa jää vielä mm. yksivuotisille kukkasille ja vaikkapa makoiluun.Tämä kooltaan 3,6 x 3,9 m² terassi on hyvä sijoituspaikka puutarhakalusteille. Tilaa jää vielä mm. yksivuotisille kukkasille ja vaikkapa makoiluun.

Terassin lattian rakentaminen

Lattia rakennettiin 28 x 95 mm pyöreäkulmaiseksi höylätystä kyllästetystä laudasta. Laudat ostettiin puutavaraliikkeestä 3,9 m pitkinä, joten hukkaa ei juuri syntynyt. Lautojen väliin jätettiin n. 5 mm rako, joka hieman leveni puiden vielä kuivuessa auringon paahteessa. Laudoitusta tehtäessä on syytä seurata mittaamalla laudoituksen etenemää, jotta raot pysyvät loppuun asti mahdollisimman tasaisina. Lautojen kiinnitys tapahtui kuumasinkityillä dyckert nauloilla. (Painekyllästetyn kiinnittämiseen suositellaan rst- tai haponkestäviä kiinnikkeitä. Esim. harvakierteisiä rst terassiruuveja.)Muurikivistä muodostui hyvä "sokkeli" terassille. Vaihtoehtoisesti olisi voinut käyttää myös kyllästettyä lautaa peittämään kehikkoa.

6
Terassin laudoitussuunnaksi valittiin kohtisuoraan seinästä poipäin. Vanha laatoitus, uuden laudoituksen alla johtaa edelleen veden poispäin sokkelilta, alkuperäisen tarkoituksensa mukaisesti. Vankan kehikon päälle olisi voinut kiinnittää myös kyllästetystä puusta valmistettuja pihalaattoja.Terassin laudoitussuunnaksi valittiin kohtisuoraan seinästä poipäin. Vanha laatoitus, uuden laudoituksen alla johtaa edelleen veden poispäin sokkelilta, alkuperäisen tarkoituksensa mukaisesti. Vankan kehikon päälle olisi voinut kiinnittää myös kyllästetystä puusta valmistettuja pihalaattoja.

Terassin aidan rakentaminen

Terassin aita rakennettiin valmiista aitaelementeistä ja aitatolpista, jotka ostettiin rautakaupasta. Aitatolpat kiinnitettiin alapäästään kyllästettyyn lautaan ja aitaelementit kiinnitettiin ruuveilla aitatolppiin. Koska esimerkkikohteessa aita asennettiin vain kahdelle reunalle, lyhyempi aita ankkuroitiin tiukasti maahan ja nurkka jäykistettiin rakentamalla pieni pöytätaso aitojen sisäkulmaan. Toinen pää jäykistettiin tilapäisesti vinotuella. Myöhemmässä vaiheessa on tarkoitus kolmannelle reunalle rakentaa vielä köynnösristikot.

Kuvan ensimmäinen tolppa on ankkuroitu tiukasti vanhaan betonilaattaan, joka joskus on valettu portaiden eteen. Kulma on jäykistetty sisäpuolelle asennetulla pöytätasolla, jota on hyödynnetty tuhkakupin sijoituspaikkana.Kuvan ensimmäinen tolppa on ankkuroitu tiukasti vanhaan betonilaattaan, joka joskus on valettu portaiden eteen. Kulma on jäykistetty sisäpuolelle asennetulla pöytätasolla, jota on hyödynnetty tuhkakupin sijoituspaikkana.
Vasemmalla näkyy tilapäinen vinotuki. Avoinaiseen reunaan on tarkoitus myöhemmin rakentaa köynnösristikot, joiden väliin jää kulkuaukko. Etualalla näkyvät muurikivet, jotka tältä sivulta tulevat yli terassin. Laudoituksen ja muurikivien väliin jää tilaa tulevien villiviinien istuttamista varten.Vasemmalla näkyy tilapäinen vinotuki. Avoinaiseen reunaan on tarkoitus myöhemmin rakentaa köynnösristikot, joiden väliin jää kulkuaukko. Etualalla näkyvät muurikivet, jotka tältä sivulta tulevat yli terassin. Laudoituksen ja muurikivien väliin jää tilaa tulevien villiviinien istuttamista varten.
Terassin rakentamisen hinta
Terassin rakentamisen kokonaiskustannukset nousivat n. 700 euroon ja omaa työtä kului kaksi päivää. Toinen tarvikkeiden haalimiseen ja toinen itse rakentamiseen. Työv&aum...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Terassin rakentaminen on mielekästä puuhaa.Terassin rakentaminen on mielekästä puuhaa.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Julkaistu
3.4.2017