• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee Se Itse - Saunajakkara

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.11.2020
200611_691.jpg

Saunan alin askelma tai pesuhuoneen istuin valmistuu kätevästi saunan lauteiden ylijäämäpalasista. Aikaakaan moisen tekemiseen ei kauaa mene, kunhan lähistöllä on mitta, käsisaha, vasara, nauloja tai ruuveja sekä hiekkapaperia.

Lisäksi tarvitaan tietenkin ne laudankappaleet (höylätyt), 6 kpl 45x45 pituus (l) 300 mm, 2 kpl 45x95 l = 500 mm, 2 kpl 45x95 l = 400 mm sekä 4x33x95 l = 500 mm (kehikon rakentamiseen voi käyttää laudepuuta eli 28 x 95 mm). Jakkaran voi tehdä myös sahatavarasta, jolloin käsivoimat vahvistuvat hiekkapaperin käytössä.

200611_692.jpg

Aloitetaan:


Ensin tehdään nelikulmainen laatikko kahdesta 45x95 l = 500 mm ja kahdesta 45x95 l = 400 mm. Naulataan tai mieluimmin ruuvataan napakasti kiinni toisiinsa.

Seuraavaksi joka nurkkaan vasaroidaan 45x45 l = 400 mm. Jalat voi laittaa joko pystyyn tai sahata kiinnityspäästä tolpat vähän vinoon, jolloin jakkaran jalat ovat istuinosan reunan ulkopuolella (tukipisteet reunan ulkopuolella) ja jakkarasta tulee tukevampi. Jalkojen pituus voi vaihdella käyttötarpeen ja mieltymyksen mukaan, 300...400 mm. Nelikulmioon kiinnitetään lisäksi tasaisin välein istuinosan vaakatuet 45x45 l = 400 mm.

Jatketaan:


Kehikon päälle naputellaan 4x33x95 l = 500 mm niin, että lautojen väliin jää pienet raot, josta vesi pääsee valumaan pois. Laudat asetellaan niin, että lautojen reunat tulevat pitkällä sivulla hieman kehikon yli. Samoin laudoista voi tehdä hieman pidemmät, jos haluaa reunojen ylettyvän kehikon yli lyhemmässä reunassa.

Jos haluaa, ettei jakkara seiso suoraan lattian päällä, jalkoihin voi asentaa säätöjalat, jotka saat lähimmästä rautakaupasta.

Lopuksi:


Katsotaan, että naulojen tai ruuvien kannat eivät ole koholla ja polta ahteria. Lisäksi kaikki terävät särmät hiotaan pois, samoin katsotaan, ettei työssä ole tikkuja sojottamassa sinne sun tänne. Jakkaran voi käsitellä esim. Tikkurilan Supi Laudesuojalla tai sävyttää saunavahalla, samalla kun lauteetkin käsitellään. Jalkoihin voi asentaa 10 mm:n kumityynyt, jotta puu ei ole jatkuvassa kosketuksessa märkään lattiaan.

200611_693.jpg
200611_694.jpg

Ja vihoviimeiseksi:

Eikun pesulle!

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20085_10687.jpg
Ajattele tulevaisuutta - valitse aurinkoenergia
Aurinko tarjoaa ilmaista energiaa käyttöveden ja huonetilojen lämmittämiseen. Etelä- ja Keski-Suomessa auringon vuosittainen säteilyenergia on n.1000 kWh/m2. Säteilytaso on lähes sama tai jopa korkeampi kuin Keski-Euroopassa.Aurinkoenergialla lämmitetään joko käyttövesi- tai energiavaraaja. Varaajan lämmittämiseen voidaan käyttää lämminvesikierukkaa tai lämmönvaihdinta. SataSolar aurinkokeräinjärjestelmät sopivat erittäin hyvin lisäenergialähteeksi muiden energiamuotojen rinnalle (esim. öljy-, kiinteä polttoaine- ja suorasähkölämmitys).
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Tehtävistä vastaava
Rakennuttamistehtävistä vastaa sovittu organisaatio tai tilaajan edustaja, rakennuttamistehtävistä vastaava henkilö on rakennuttajainsinööri.
20085_11054.jpg
Kotimaista, kodikasta lämpöä
Kermansavi-uunit on valmistettu kaakeleita myöten Tulikiven Heinäveden tehtaalla. Koristekaakelit, hyllyt, reliefit ja syvennykset ovat ammattilaistemme käsityönä tekemiä ja jokaisen uunin kaakelit valmistetaan aina kyseistä tulisijaa varten. Kaikille Kermansavi-uuneille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton avainlipputunnus.Kermansavi-uunimallit ovat varaavia ja sopivat niin kotiin kuin kesämökille. Niiden hyötysuhde on korkea ja lämmönluovutus tasaisen tehokasta. Silti pinnan lämpötila jää kaksirunkorakenteen ansiosta turvallisen alhaiseksi.Lisätietoa Kermansavi-uuneista...
1_P_107886_1.jpg
Rakennusmääräyskokoelma, mittava uudistus valmis
Ympäristöministeriö on saanut joulukuussa päätökseen vuonna 2013 käynnistyneen rakentamismääräyskokoelman uudistustyön. Mittavassa uudistuksessa kokoelma päivitettiin vastaamaan kestävän ja hyvän rakentamisen nykyaikaisia vaatimuksia, vuonna 2013 voimaan tulleen maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämällä tavalla.Rakentamismääräyskokoelma on uudistettu vaiheittain. Kokonaisuudessaan uudet vaatimukset tulevat voimaan 1.1.2018. Vuoden 2017 puolella vireille tulevissa rakennushankkeissa sovelletaan vielä vanhoja määräyksiä."Uudistamisessa on käyty koko ajan hyvää vuoropuhelua rakennusalan toimijoiden kanssa, ja uusien vaatimusten pääasiallinen sisältö on ollut jo pidempään alalla tiedossa", kertoo rakennusneuvos Teppo Lehtinen ympäristöministeriöstä.Uudistus selkeyttää sääntelyä. Lisäksi yksittäisiä vaatimuksia on vähennetty noin puoleen aiempaan verrattuna. Tämä on tehty rakentamisen laadun vaatimustasoa heikentämättä."Vaatimukset ja suosituksina annettavat ohjeet on nyt erotettu toisistaan, mikä helpottaa vaatimusten soveltamista. Myös korjausrakentaminen on uutena kokonaisuutena mukana. Asetukset ottavat huomioon yhteiseurooppalaiset rakennustuotteiden sisämarkkinat, mikä edistää myös kotimaisen rakennusalan vientiä", Lehtinen sanoo.Kaikkiin asetuksiin on laadittu perustelumuistio. Olemassa olevissa rakennuksissa voidaan pääsääntöisesti soveltaa rakentamisen aikana voimassa olleita määräyksiä.Asetukset julkaistaan Suomen säädöskokoelmassa Finlex-palvelussa. Rakentamismääräyskokoelma on jatkossa ministeriön sähköinen julkaisu, joka tarjoaa kootusti maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset asetukset ja niihin liittyvät suositukset koskien rakenteiden lujuutta ja vakautta, paloturvallisuutta, terveellisyyttä, käyttöturvallisuutta, esteettömyyttä, meluntorjuntaa ja ääniolosuhteita sekä energiatehokkuutta.1.1.2018 voimaan tulevat asetukset päivitetään ympäristöministeriön verkkosivuilla julkaistavaan rakentamismääräyskokoelmaan 2.1. mennessä:ym.fi/rakentamismaarayksetListaus vuoden 2018 alusta voimaan tulevista ympäristöministeriön säädöksistäYmpäristöministeriön ohjeita
20229_79494.jpg
Säästöä sähkönkulutukseen - näillä vinkeillä onnistut
Kun sähkön hinta nousee, kasvavat myös asumiskustannukset. Sähkösopimuksella on merkittävä vaikutus energialaskun suuruuteen, mutta omia kulutustottumuksia muokkaamallakin laskun pienentäminen on mahdollista.
20111_24048.jpg
Rahoitus on
Rahoituksessa on merkittävää oman rakentamiseen sijoitettavan rahan määrä. Kokonaisrahoituksessa pankit normaalisti edellyttävät oman pääoman määräksi 30 %. Rahoituksen kokonaismäärä on varsin tarkkaan jo tiedossa. Rakentajalla pitää olla tässä vaiheessa selvillä omat resurssinsa rakentamista varten. Tarvittavan lainan määrä on siis rakentajan tiedossa. Rakentaja.fi -sivuilta rahoituksen laskureista voi helposti tarkistaa kuukausittaiset lainanhoitokulut eri lainamäärille. Lainaehdot vaihtelevat asiakassuhteen ja ennakkosäästöjen mukaan eri pankeissa. Rakentaja.fi -sivuilta löytyy lainoituksesta ja lainoitussanastosta lisätietoa myös Rakennussanaston yhteydessä. Siellä on selvitetty mm. mitä tarkoittavat todellinen vuosikorko, luottokustannukset, viitekorot, kokonaismarginaalit sekä selvitetty erilaiset takaisinmaksutavat. Näillä sanoilla on oma merkityksensä käytäessä lainaneuvottelua ja lainaneuvottelut käydään usein ilman avustajaa, joten rakentajan pitää itse tietää mitä haluaa ja mitä saa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton