• Etusivu
  • Piha

Rintamamiestalon laajennusosan terassi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.03.2022
20209_66571.jpg

Rungon ensimmäinen kerros terassijalkojen päälle vaaittuna.

Terassi päätettiin rakentaa katoksen sisäpuolelle niin, että se seisoo "omilla jaloillaan". Pihalle oli jo aiemmin rakennettu suurempi terassi vastaavalla tavalla. Tukevarunkoinen ja varsin raskasrakenteinen terassi katsottiin paremmaksi rakentaa niin, ettei se tukeudu ollenkaan itse rakennukseen, vaan on oma kokonaisuutensa.

Perusmaa terassin alla on tiivistettyä soraa ja sokkelin vierusta on terassinosalta myös routaeristetty. Terassi seisoo betonilaattojen päälle asennettujen säädettävien terassijalkojen varassa. Terassin runko toteutetaan järeästä painekyllästetystä puutavarasta sekä mitallistetusta kuusisahatavarasta, joka käsiteltiin puunsuoja-aineella.

Terassin perustaminen - valittu perustamisvaihtoehto

Terassin rakentaminen talon yhteyteen voidaan toteuttaa niin, että se tukeutuu osin tai kokonaan talon rakenteisiin. Vähänkin isompi terassi tarvitsee kuitenkin omat perustukset. Terassille voidaan valaa anturat ja upottaa valuun pilarikengät. Jos maaperä on sovelias, perustamiseen voidaan käyttää myös kierrepaaluja. Yhtenä vaihtoehtona on terassinjalka, jos alapuolella oleva maaperä on hyvin kantavaa.

Terassinjalkojen käyttö valittiin ratkaisuksi tässä laajennuksessa, jossa maaperä on kallioinen ja tasattu tiivistetyllä soralla. Kunkin terassijalan alle laitettiin vielä betoninen pihalaatta. Korkeuseroja saa maaperässä olla, sillä terassijaloissa on säätö.

Toisen kerroksen lankut mitattuna paikoilleen.
Toisen kerroksen lankut mitattuna paikoilleen.

Terassin runko

Painekyllästetystä puutavarasta toteutetun rungon ensimmäinen kerros oli kooltaan 45 x 195 mm lankkua ja sen päälle ristiin 45 x 145 mm lankut. Valtaosa risteyskohdista jäykistettiin sopivilla naulauslevyillä, jolloin rungosta tuli tukeva jo tässä vaiheessa. Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa, että runko on vaaterissa, koska tarvittaessa sitä on vielä helppo säätää.

Rungon päälle ladottiin vielä höylätystä kuusesta tehdyt koolaukset, 45 x 120 mm. Runko on kantavuudeltaan jopa turhankin järeä, mutta siihen haluttiin myös massaa, sillä omilla jaloillaan seisovasta tulee näin tukevuuden lisäksi myös hyvin paikallaan pysyvä ja se kestää tarvittaessa raskaammankin pistemäisen kuorman, kun esimerkiksi side by side -jääkaappipakastin pitää uusia.

Koko rakenne. Tarkasti katsottuna runkoa jäykistäviä naulauskulmia näkyy kaksi kappaletta.
Koko rakenne. Tarkasti katsottuna runkoa jäykistäviä naulauskulmia näkyy kaksi kappaletta.

Terassin kansilaudoitus

Kansilaudoitus toteutettiin niin ikään painekyllästetystä 28 x 120 mm kokoisesta terassilaudasta. Vaihtoehtoina olisi ollut myös esimerkiksi lehtikuusi tai komposiittilauta. Koolausjako (k600) on sopiva valitulle kansilautakoolle. Kansilautojen ja koko rungon kiinnitykseen on käytetty rst-ruuveja.

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20111_24109.jpg
Vallox BlueSky
Vallox BlueSky on erityisesti ilmanvaihtoon kehitetty taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
20222_76747.jpg
Milloin talon salaojaremontti on ajankohtainen?
Edes asianmukaisesti tehty salaojitus ei ole ikuinen. Säännöllisillä huoltotoimenpiteillä salaojajärjestelmälle saadaan lisäaikaa, mutta 70−80-luvuilla tehtyjen omakotitalojen salaojitukset alkavat väistämättä olla jo elinkaarensa päässä. Vuonna 1999 voimaan tulleiden rakennusmääräysten mukaiset muoviputket kestävät huollettuina noin 50 vuotta. Tätä ennen tehdyt salaojat vanhenevat keskimäärin 30−40 vuodessa. Jos tarkastuskaivoja ei ole, salaojajärjestelmää ei voi huoltaa, mikä lyhentää käyttöikää.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hyvinkään Asuntomessut 2013
Hyvinkään vuoden 2013 asuntomessualueen tontinhaku alkaa 11. toukokuuta. Tontinhaku käynnistyy tonttiseminaarilla, joka pidetään 11.5. kello 15 Hyvinkään Laurean Rauhala-salissa osoitteessa Uudenmaankatu 22.Seminaarissa kerrotaan tontinhakumenettelystä, tontinsaajien valintakriteereistä, kaavasta ja rakentamistapaohjeista. Tuntia ennen tilaisuutta ja sen jälkeen voi tutustua näyttelytilassa esittäytyviin yrityksiin.Avoin tontinhaku päättyy 1.8.2011. Tavoiteaikataulun mukaisesti rakennusluvat käsitellään maaliskuun 2012 loppuun mennessä, joten messualueelle pääsee rakentamaan huhtikuussa 2012.Alueen tontit on jaoteltu kolmeen hintavyöhykkeeseen: 45 €/m2, 50 €/m2 ja 55 €/m2. Omakotitonttien hinnat vaihtelevat 34 300–67 485 euron välillä.Kerrostaloista ryhmärakentamiseen ja omakotitaloihinAsuntomessualueella on haettavissa 31 omakotitonttia, kaksi yhtiömuotoista pientalotonttia, kaksi pienkerrostalotonttia ja yksi kerrostalotontti.– Hyvinkää tarjoaa mahdollisuuden omatoimiseen tai konsulttivetoiseen ryhmärakentamiseen. Asuntomessualueen kaksi yhtiömuotoista tonttia soveltuvat erinomaisesti ryhmärakentamiseen ja ryhmärakennuttamiseen, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen toteaa.Ryhmärakentaminen yhdistää omatoimirakentamisen ja urakoinnin. Rakennuttajina voivat olla ryhmän jäsenet tai heidän yhdessä palkkaamansa rakennuttajakonsultti.– Konsulttivetoinen ryhmärakentaminen on hyvä vaihtoehto omatoimirakentamiselle, sillä silloin projektilla on ammattitaitoinen vetäjä. Ryhmärakentaminen tarjoaa tavallisille kertarakentajille mahdollisuuden hankkia itselleen mieleisensä asunto suhteellisen vaivattomasti ja kilpailukykyiseen hintaan, sanoo Asuntomessut Hyvinkäällä -projektijohtaja Raija-Leena Ahtola-Marks.Hyvinkään Metsäkaltevan asuinalue rakentuu 6000 asukkaan eläväksi kaupunginosaksi vuoteen 2030 mennessä. Ensimmäisenä toteutuu vuoden 2013 asuntomessualue Kravunharju. Asuntomessualueesta rakennetaan ekologisesti kestävä, asumisen ja asuntosuunnittelun uusia innovatiivisia konsepteja hyödyntävä asuinalue, joka vahvistaa Hyvinkään kaupungin asemaa asumisen mallipaikkakuntana ja asumisratkaisujen edelläkävijänä metropolialueella.
20169_47433.jpg
Suojaa terassi syksyn viimoilta ja nauti illoista lasitetulla terassilla
Haluaisitko syödä aamiaista tai vaikkapa illallista terassilla kärsimättä kylmästä tuulesta ja sateista? Lasitus muuttaa avoimen, tuulisen ja säille alttiin tilan suojatuksi oleskelutilaksi, joka suorastaan kutsuu viettämään aikaa siellä. Lumon lasitus muuttaa terassin tai parvekkeen mukavaksi lisätilaksi. Syksyn hämärtyessä onkin mukavaa sisustaa myös terassia tai parveketta.Tilaa maksuton esite!
20131_33562.jpg
Laaja talomallisto ja yksilöllinen suunnittelujoustavuus
Kastellin talomallisto on taitavasti suunniteltuMarkkinoiden laajimman talomalliston kodit ovat pientalosuunnitteluun erikoistuneiden arkkitehtien taitavasti suunnittelemia. Myös mallien yksilöllinen muuntelu on helppoa. Kastellin arkkitehtien ja rakentamisjärjestelmän avulla myös omien suunnitelmien toteuttaminen sujuu joustavasti ja edullisesti.
20173_48448.jpg
Mummonmökistä moderneihin huviloihin
Kastelli-huviloiden monipuolinen mallisto ja ammattitaitoinen arkkitehtisuunnittelu takaavat, että kukin rakennuspaikka saa arvoisensa rakennuksen. Taidokkaasti suunniteltu huvila maastoutuu sulavasti kaikenlaiseen ympäristöön. Kastellin Täyslämpimiä huviloita on eri kokoisia ja mallisia jokaiseen niemeen, notkoon ja saarelmaan sekä myös tunturiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton