Painekyllästetyn puutavaran kiinnittäminen

Suomalaisissa sääolosuhteissa käytetään ja joudutaan käyttämään ajoittain painekyllästettyä puutavaraa. Tämä asia on jokseenkin kaikille tuttua, mutta sen sijaan kestopuun kiinnittäminen ei olekaan kaikille itsestään selvä asia.
 

Kyllästetty_uusi
Kyllästetyn puutavaran kiinnityksessä tulee käyttää kiinnikkeitä, ruuveja ja nauloja, jotka kestävät kyllästysaineiden sisältämien metallisuolojen ja kosteiden käyttöolosuhteiden aiheuttamat korroosiovaikutukset.

Lähtökohtaisesti on suositeltava käyttää kaikissa kestopuun asennuksissa vain ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä, ruuveja ja nauloja!

Sen sijaan kaikissa, säälle alttiissa tai muuten kosteisiin olosuhteisiin tulevissa, kantavissa ja henkilöturvallisuuden kannalta merkittävissä rakenteissa tulee käyttää ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä, ruuveja ja nauloja. Tämä ei ole enää suositus.

Edellisen lisäksi haponkestävästä tai ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä vaaditaan myös, jos kiinnityskohde on alttiina jatkuvalle kosteudelle, kemikaaleille (esim. kloori) tai tavallista voimakkaammille ilmansaasteille. Myös kiinnitykset meriveden roiskealueille vaativat ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä.

Muissa kiinnityksissä voidaan käyttää myös laatuvalmistajien, kuten Sormat Oy, tarjoamia korroosionkestoa parantavilla pinnoitteilla käsiteltyjä kiinnikkeitä. Lähtökohta on, että uloimmassa pinnoitekerroksessa ei ole mukana sinkkiä.

Älä sekoita materiaaleja keskenään

Tapauskohtaisesti voidaan käyttää kuumasinkittyjä tai mekaanisesti sinkittyjä kiinnikkeitä, ruuveja ja nauloja sekä niin sanottuja terassiruuveja. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kuumasinkityn metallin kestoikä voi olla alhaisempi kuin painekyllästetyn puun. Toisin sanoen, vaikka puurakenne näyttää päällisin puolin hyvälle, niin sen kiinnittämiseen käytetyt kiinnitystarvikkeet ovatkin jo ehkä syöpyneet.

Edellisen lisäksi on hyvä muistaa, että eri materiaaleista valmistetut ja yhdessä käytettävät kiinnikkeet, kulmaraudat, naulauslevyt, aluslevyt ja muut rakenteet ovat samaa materiaalia. Sinkityt ja ruostumattomat tuotteet eivät saa joutua kosketuksiin toistensa kanssa!

Kiinnikkeen valinta alustan mukaan

Painekyllästettyä puuta kiinnitettäessä tulee siis huomioida edellä esitetyn mukaisesti oikea kiinnike, mutta myös kiinnitysalusta voi asettaa omat erityisvaatimuksensa. Esimerkiksi kevytbetoni ja kevytsoraharkot vaativat erilaiset kiinnikkeet, kuin mitä kovemmat alustat. Perusteena ovat huokoisen alusmateriaalin erilaiset ominaislujuusominaisuudet.

Kiinnitettäessä painekyllästettyä puuta harkkoihin, kuten Leca® tai Siporex, kiinnittämiseen voidaan käyttää nanopinnoituksensa ansiosta C4 -korroosioluokkaan hyväksyttyjä KBRM, KBRM P– ja KBRM 10,5 -kevytbetoniruuveja. Näillä karkealla kierteellä varustetuilla ruuviankkureilla onnistuvat raskaammatkin kiinnitykset sisällä sekä ulkona!

KBRM KevytbetoniruuviKBRM Kevytbetoniruuvi
S-UP MG YleiskarmitulppaS-UP MG Yleiskarmitulppa

Sormatin ratkaisut painekyllästetyn puutavaran harkkokiinnityksiin

Myös karmitulppa–tyyppinen kiinnike, joka on varustettu hyvin korroosiota kestävällä ruuvilla, soveltuu kestopuun kanssa käytettäväksi. Tällöin nailonista valmistetun tulpan kaulus estää sinkityn ruuvin ja kestopuun suoran kosketuksen ja uhkana olevan kontaktikorroosion.

Sormatin valikoimassa tällaisia tuoteryhmiä ovat ruostumattomasta A2 -teräksestä valmistetulla ruuvilla varustettu 10 mm karmitulppa S-UF® A2 sekä mekaanisesti sinkityllä ruuvilla varustetut S-UF® MG sekä S-UP® MG.
Painekyllästetty puu kiinnitetty S-UP –karmitulpalla tiiliseinään.Painekyllästetty puu kiinnitetty S-UP –karmitulpalla tiiliseinään.
Myös kaikki Sormatin muovimateriaaleista tai thermoplastisesta elastomeerista valmistetut tulpat, kuten Gripper™, NAT, NAT 8 L, NAT 10 L, YLT ja KBT sopivat painekyllästettyjen puukappaleiden kiinnittämiseen, kunhan tulpan kanssa käytettävä ruuvi on kuumasinkitty tai ruostumaton.

Tuotteen löydät myös Rakentaja.fi-verkkokaupasta
Suomalainen Gripper™Suomalainen Gripper™

S-KAK Kiila-ankkurit (Soveltuvat käyttöolosuhteet: Kuivat sisätilat / Kosteat tilat, maaseutualueet)

S-KAH Kiila-ankkurit (Soveltuvat käyttöolosuhteet: Kuivat sisätilat / Kosteat tilat, maaseutualueet / Ulkoilma)

S-KAH HCR Kiila-ankkurit (Soveltuvat käyttöolosuhteet: Vaikeat korroosio-olosuhteet / Kuivat sisätilat / Kosteat tilat, maaseutualueet / Ulkoilma)
S-KAH Kiila-ankkuriS-KAH Kiila-ankkuri

Kiinnitys kiila-ankkureilla tai kierretangoilla

Kiinnittämisessä yleensä ja niin myös kestopuun kiinnittämisessä voi tulla tilanteita, että tarvitaan kiila-ankkureita tai kierretankoja. Tämä mielletään helposti ammattirakentamiseen, mutta kotioloissakin voi tulla tilanne, että painekyllästettyä puuta kiinnitetään vaikkapa betoniin. Esimerkkeinä mainittakoon terassin rungon kiinnitys sokkeliin tai alaohjauspuun kiinnitys perusmuurin päälle.

Painekyllästetty puu on hyvä kiinnittää injektointimassalla sekä RST-kierretangolla betonisokkeliin.Painekyllästetty puu on hyvä kiinnittää injektointimassalla sekä RST-kierretangolla betonisokkeliin.
Kemiallisilla ankkureilla kiinnittäminen ei kuitenkaan ole vain ammattilaisille varattua salatiedettä, vaan yleisesti luultua yksinkertaisempaa. Sormatin tarkkaan testatuilla ja hyväksytyillä ITH -injektointimassoilla sekä asiantuntevilla ohjeilla onnistut kotioloissakin.

Kiinnityskoulu: Massamanuaali
 
Julkaistu
21.6.2017