• Etusivu
  • Sisustus

Sisustussuunnittelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.07.2008
20081_7891.jpg

Koti ja viihtyminen

Koti on elämän sydän. Koti on turvapaikka, persoonallinen tila, missä perheenjäsenillä on omat yksityiset ja yhteiset alueensa erilaisille toiminnoille. Mistä asioista muotoutuu kodin sielu, mitkä tekijät vaikuttavat viihtymiseen? Mikä tyyli ja muoto miellyttää? Mikä väri kutsuu luo, mikä tekee olon rauhattomaksi? Kotona on myös paljon tavaroita, jotka vaativat tilansa. Hyvät säilytysratkaisut auttavat viihtyisyyden luomisessa.

Sisustussuunnittelu

Sisustussuunnittelussa lähestytään kodin muutosta haluavaa tai uuden kodin rakentajaa selvittäen mieltymykset ja toiveet kuin myös taloudelliset sekä ajankäytön resurssit toteutukseen. Suunnitteluvaiheessa on hyvä kuunnella kaikkia kodin käyttäjiä, jotta arjen toiminnoista saadaan sujuvia. Eri perheenjäsenillä huomioonotettavien asioiden painotus voi olla erilainen; ajaako tyylikkyys käytännöllisyyden yli, vaaditaanko askeettista minimalismia ja tiukka järjestys vai saako kodista huokua eloisa elämä kuin tunnelmallinen sekamelska. Onko koti hallittu kokonaisuus vai saavatko yksityiskohdat suuremman roolin kuin piste iin päälle?

20081_7892.jpg
20081_7894.jpg

Ajoitus

Sisustussuunnittelussa kannattaa ensin tehdä kartoitus kohteesta ja yleissuunnitelma. Prosessi etenee luonnosvaiheiden kautta yksityiskohtien hiomiseen. Pienemmässä muutoksessa voi riittää sisustussuunnittelijan konsultointikäynti antamaan ideoita ja markkinoilla olevia ratkaisuvaihtoehtoja. Uudisrakentamisessa sisustussuunnittelija kannattaa ottaa mukaan vaiheessa, jolloin arkkitehdin luonnossuunnitelmat on hyväksytty. Valaistussuunnittelun tiedot ehtivät sähkösuunnittelijalle ja vältetään epäesteettiset jälkiasennukset eli roikkuvat johdot. Vesi- ja viemäriputket huolehditaan haluttuihin kohtiin LVI-suunnitelmissa. Pääsuunnittelija koordinoi, että kaikki tehdään oikeassa järjestyksessä. Varsinaisessa sisustusvaiheessa uuteen taloon tehtävät purkutöitä vaativat muutokset harmittavat ja maksavat.

20081_7980.jpg
20081_7982.jpg

Rajoituksia

Rahaa muutostöissä tarvitaan valitettavasti, vaikka olisitkin käsistäsi kätevä ja käyttäisit wanhaa materiaalia. Kodin kunnostus ja uuden talon sisustaminen täytyy budjetoida. Nälkä usein kasvaa syödessä, uudelleen sisustetun tilan viereinen tila näyttäisi myös kaipaavan ehostusta. Laatuun kannattaa panostaa ja suunnitella suuremmat hankinnat huolella. Remontin vaatima aika täytyy arvioida, samoin miettiä mahdollisimman mutkaton asuminen ja eläminen remontin aikana, sen keskellä vai muissa tiloissa. Onko talo suojelukohde, mitä lupia muutostyöt vaativat? Kajotaanko kantaviin rakenteisiin, tuleeko julkisivuun muutoksia? Entä historialliset ja tyyliseikat, ulkopuoliset näkymät ja näkyminen ulos. Mistä löytyvät ammattiosaajat?

20081_8008.jpg
20081_8009.jpg

Sisustussuunnittelun perusasioita

Kodin perusluonteeseen vaikuttavat valaistus, värit, materiaalit, tyyli, aukot (ovet ja ikkunat), ulkonemat (palkit ja putket) ja mittasuhteet. Yksityiskohdat antavat vivahteet ja loppusilauksen. Pintojen suunnittelussa mietitään materiaalit kattoon, seiniin, lattiaan, ovet, ikkunat ja listat. Kalustesuunnittelun osaksi huonekalujen lisäksi mielletään takat, kodinkoneet ja laitteet sekä kaapistot.

20081_8016.jpg
20081_8017.jpg
Teksti: Sisustustoimittaja Anu Tuovinen
Sisustus
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
20139_36337.jpg
Kastellin Täyslämpimät huvilamallistot
Täyslämmin huvila on ympärivuotinen rauhoittumispaikka - meille jokaiselle. Kastellin tiiviit rakenteet pitävät huolen, että huvila ei jäähdy talvella vaan huvilalle voidaan lähteä vuoden- ja vuorokaudenajasta riippumatta.Tutustu Kastelli-huvila mallistoonTilaa Kastellin huvilaesite
20234_81368.jpg
Miten valitaan nykymääräysten mukainen käymälä ja harmaavesi­suodatin?
Aurinko lämmittää jo ihanasti jokaisen poskia ja tuleva mökkikausi odottaa ihan nurkan takana alkuaan. Yleisin ratkaisu mökeillä on edelleenkin, vuosikymmenten jälkeen, itse rakennettu kompostoiva käymälä. Takavuosikymmeninä hajuhaitat ja jätöksiin pesiytyneet kärpäset olivat suorastaan hellepäivän painajainen. Nykyään kaikki on toisin. Laki edellyttää, että kuivakäymälän jätökset kerätään tiiviille pohjalle, eikä käsittelemätöntä jätettä saa haudata maahan. Täten varmistetaan, etteivät mahdolliset taudinaiheuttajat ja erilaiset bakteerit kulkeudu vesistöihin. Käymäläjätteet tulee kompostoida, ja Pikkuvihreä tarjoaa mökkiläisille parhaat ratkaisut.
20149_40938.jpg
Rakentaja: muistathan nämä eristystä tehdessäsi
Rakennuksen toimivuuden kannalta on tärkeää, että muutama perusasia on huolehdittu kuntoon jo alusta alkaen: Riittävä eristys, sopivaksi mitoitettu ilmanvaihto sekä rakenteiden kuivana säilyminen, joilla saadaan rakennukselle pitkä elinkaari. Eristämisen pieniin yksityiskohtiinkin kannattaa paneutua huolella, sillä kylmäsillat ja epätiiviit rakenteet aiheuttavat vedon tunnetta asujalle sekä nostavat energiankulutusta turhaan. Seinärakenteen rakennusfysikaaliset ominaisuudet on otettava huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Esimerkiksi ilman-/ höyrynsulun sijoittuminen seinärakenteeseen sekä sen tiiviys on tarkkaa. Höyrynsulku tulisikin sijoittaa aina lämmöneristeen lämpimälle puolelle, jotta se toimisi tarkoituksensa mukaisesti ja estäisi eristeen kastumista/kostumista. Lisäksi rakenteen suunnittelussa tulee ottaa huomioon rakennekosteus ja ulkoa sisälle suuntautuva kosteus sekä kosteuden poispääsy rakenteista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton