• Etusivu
  • Rakentaminen

Omakotitalon rakentaja, huomioi ajoissa myös pihan rakentaminen!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.01.2012
20117_27023.jpg

Rakennusalueella puut vahingoittuvat helposti

Tontin raivausta suunniteltaessa kannattaa huomioida rakennusten rakentamiseen tarvittava tila. Puita ja muuta kasvillisuutta ei ole hyvä jättää rakennuksen välittömään läheisyyteen. Kasvillisuus on yleensä vaan rakennustöiden tiellä ja vaurioituu myös helposti. Säästettäväksi aiotut puut ja pensaat tuleekin siksi suojata ajoissa - ja huolella.

Suunniteltujen rakennuksen, ympäröivien tonttien ja rakenteiden korot kannattaa mitata ensimmäiseksi, jotta mahdolliset maantäytöt saadaan tehtyä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Ajoita oikein ja säästä selvää rahaa

Rakennuksen pohjia kaivavalta koneurakoitsijalta käy yleensä myös pihaympäristön kulkuväylien ja muiden rakennealueiden pohjien kaivu. Näin säästyy helposti paljon aikaa ja ennen kaikkea rahaa verrattuna siihen, että pihan kaivutyöt tehdään erikseen rakennuksen valmistuttua. Pihan muotoilu ja mahdolliset maantäytöt voidaan tehdä heti kun rakennuksen sokkelin korko on määritelty. Sitten kun sokkeli on paikoillaan, maamassojen siirtely tontilla on jo usein paljon vaikeampaa. Pääasiassa pihan rakentaminen ajoittuu sulan maan kauteen. Maanrakennusta voi tehdä talvellakin, mutta yleensä se nostaa kustannuksia.

Piha alkaa talon seinästä

Pihan rakentaminen alkaa sokkelin vierestä. Sokkelin ja porraskorkeuksien huolellinen määrittäminen on pihan tasojen kannalta tärkeää. Pihan korkomittauksissa on aina syytä turvautua ammattilaiseen, joka mittaa ja merkitsee korot piirustuksiin ja maastoon luotettavasti. On hyvä huomioida, että vain tasaisilla alueilla (maksimi kaltevuus 5 %) on varsinaista käyttöarvoa. Erilaiset muurit ja muut tekniset korkoratkaisut ovat usein varsin kalliita, vaikkakin näyttäviä. Hyvällä korkosuunnittelulla ja erilaisilla rinneistutuksilla saavutetaan usein hyvä lopputulos. Seinänvierusmateriaaliksi suositellaan seinänvierussepeliä, someroa tai seulanpääkiveystä. Multaa tai muuta tiivistyvää materiaalia ei tulisi käyttää seinänvieruksissa. Seinänvierusmateriaalin tulee luonnollisesti peittää rakennuksen patolevyt.

Sadevedet hallintaan

Kattovesien johtamiseen on tarjolla erilaisia rännivesikaivoja tai loiskekuppeja. Loiskekupit eivät välttämättä riitä rankkasateilla, mutta sakkapesälliset rännikaivot varmistavat sadevesikaivojen toiminnan myös ääriolosuhteissa. On myös tärkeää, että rakennuksen kattovesijärjestelmä asennetaan riittävän syvään, jotta kaivot voidaan puolestaan asentaa oikeaan syvyyteen.

Pihan niin sanonut sidotut pinnat, esimerkiksi betonikiveys ja asfaltti, aiheuttavat katon tavoin sadevesikertymää, jonka hallittu poisjohtaminen on huomioitava pihan suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa. Erilaiset sadevesikaivot tai -kourut tulee johtaa joko kunnan osoittamaan hulevesijärjestelmään tai ne tulee mahdollisuuksien mukaan imeyttää omalla tontilla. Hulevesien johtaminen naapurin tontille on kiellettyä.

Kasvit pihan vaatteet

Tontilla olevaa kasvillisuutta, etenkin puita, kannattaa säästää mahdollisuuksien mukaan. Pihasuunnittelija tai viherrakentaja osaa sanoa, mitkä kasvit selviävät pihan rakennustöistä sellaisenaan tai suojattuna. Esimerkiksi koivut, vaahterat ja pihlajat kestävät erittäin huonosti juuristoalueen täyttöä eli maan pinnan korottamista.

Hyvä muistaa piharakentamisessa

Rakentamisesta kannattaa aina pyytää tarjous tai laskutusperusteinen kustannusarvio. Tarjoavilta yrityksiltä on myös hyvä vaatia todistus yhteiskunnallisten velvollisuuksien hoitamisesta. Urakasta on syytä tehdä kirjallinen sopimus, esimerkiksi RT. Pientalon piharakentamisen urakkasopimus, johon kirjataan myös aikataulu ja laskutusperusteet.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20133_34374.jpg
Sähköenergian hinta
Sähköenergian hinta muodostuu kahdesta erillisestä palvelustaSähköenergian hinta muodostuu sähkön siirtopalvelusta, itse sähköenergiasta sekä näihin molempiin liittyvistä veroista. Sähkön siirto, eli verkkopalvelu on aina paikallisen jakeluverkonhaltijan yksinoikeus, mikä tarkoittaa sitä että siirtopalveluaan kuluttaja ei voi kilpailuttaa.
20072_3463.jpg
Sovellan uudet kotisivut
Sovella laittaa elämäsi hetkessä järjestykseen. Ideoi ja toteuta mielesi mukainen säilytysratkaisu eteiseen, makuuhuoneeseen tai varastoon.
20081_8439.jpg
Marimekko-tuotteet keittiöön
Marimekon monipuoliseen keittiö- ja kattaustuotteiden valikoimaan kuuluu sekä suosittuja klassikkokuoseja että sesongin uutuuksia. Eritunnelmaisten sarjojen monet tuotteet essuista tarjottimiin ovat myös erinomaisia lahja- ja tuliaistavaroita.Hauskasti kuvioidut astiat ja keittiöliinat lukemattomine yksityiskohtineen piristävät kattauksia ja kotitöitä. Kauniiden kattausten perustaksi Marimekko tarjoaa valmiita pöytäliinoja sekä arkeen että juhlaan. Valikoimaan sisältyy useita erityylisiä kuoseja, niin uutuuksia kuin klassikoitakin. Lisäksi Marimekko-kuoseissa on saatavana myös magneetteja, jotka ovat jääkaapin ovessa kuin miniatyyritaideteoksia.
200810_13818.jpg
Piippaako sinulla?
Piippaako sinulla? on palovaroitinkampanja, joka käynnistyy torstaina 30. lokakuuta. Kampanjan tavoitteena on saada kansalaiset kiinnostumaan omista palovaroittimistaan, hankkimaan niitä riittävästi ja tarkistamaan niiden toiminta säännöllisesti. Kampanja näkyy televisiossa, internetissä ja pelastuslaitosten tapahtumissa, ja sen järjestelyistä vastaavat muun muassa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja pelastuslaitokset.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hankkeen dokumentointi
Pöytäkirjojen jakelulistaVastuuhenkilöt:Jakelulistaa ylläpitää projektipäällikkö Jakelusta vastaa projektipäällikköDokumentit:Jakelulista, säilytys projektimapissa
20206_65428.jpg
Ulkotilojen led-valaisussa on monia vaihtoehtoja
Led-valaistuksella tuot energiatehokkaan ja pitkäikäisen valaistuksen ulkotiloihin. Pihan valaisu kiinteillä seinävalaisimilla on hyvin toimiva perusratkaisu. Uppoasennettavilla led-spoteilla, eli alasvaloilla, esimerkiksi 9W spoteilla voidaan valaista tehokkaasti ulkotiloja, terasseja, kuisteja, räystäitä ja kesäkeittiöitä. Led-nauhavalaistuksella asennettuna alumiiniprofiiliin saadaan linjakasta valaistusta ulkotiloihin, kuten terasseihin, ulkoportaiden käsijohteisiin tai portaikon askelmaylityksen alapintaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton