• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee Se Itse - Puunkantoteline

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.09.2020
200611_654.jpg

Tämän kertaisessa Tee Se Itse -sarjassa tehdään puunkantoteline. Puunkantoteline on hyvä apuväline takkapuiden hakureissulla. Kantotelineen nikkaroimiseen voi käyttää rakentamisesta jääneet rimat ja listan pätkät. Ohjeita voi soveltaa oman puutavaratilanteen ja mielikuvituksen mukaan. Alustan voi myös tehdä umpinaiseksi, esim. paneelin pätkistä tai levystä.

Tarvikkeet:


lista 4 kpl 12x42 mm, L= 250 mm


lista 1 kpl 12x42 mm, L= 260 mm


pystytuki 2 kpl 15x45 mm, L= 450 mm


alapuu 2 kpl 15x45 mm, L= 320 mm


kantokahva, halk. 25 mm, L= 280 mm


sidepuu, halk. 15 mm, L= 280 mm


nauloja

Työkalut:

porakone
puuporanterä halk. 25 mm ja 15 mm
puuliima
saha / sirkeli
vasara
mitta
suorakulma
...ja iloista mieltä

Kantotelineen alusta:


Sahaa alapuut, sidepuu ja listat tarvikelistan mukaisesti valmiiksi. Merkitse molempiin alapuihin merkit sidepuun vaatimaa reikää varten (kts. mitat alla olevista kuvista ). Porauksen jälkeen aseta sidepuu paikoilleen, siten että sidepuu tulee yli alapuun reunojen n. 15 mm ( pystytuen vahvuuden verran ). Sidepuun tehtävä on sitoa ja kannattaa alustan rakennetta kantotelinettä nostettaessa.

Listojen kiinnitys:


Aseta "kehikko" tasaiselle alustalle. Aseta yksi lista ( 250 mm ) toiseen päähän paikoilleen, siten, että listan päät ovat tasaisesti alapuun reunojen kanssa. Päätyyn laitettava lista voi tulla hieman yli alapuiden, kts. kuva sivusta. Naulaa lista kiinni.


Naulaamisessa voit käyttää pieniä listanauloja tai viimeistelynaulainta.

Ensimmäisen listan kiinnityksen jälkeen aseta toinen lista ( 250 mm ) toiseen päähän. Tarkista ristimitta ja naulaa lista paikoilleen.
Merkitse keskimmäisen listan paikka ja aseta lista (260 mm ) n. 5 mm alapuun reunasta yli. Näin lista antaa hieman tukea pystytuen naulauksen lisäksi, jotta alusta ei pääse keikauttamaan telinettä kannettaessa.

Kiinnitä loput listat paikoilleen. Tasaa listojen välit samansuuruisiksi ennen kiinnitystä.

200611_655.jpg

Kahva teko ja asennus


Sahaa kantokahva ja pystytuet oikeaan pituuteen. Pystytuen molempiin päihin porataan reiät. Toiseen päähän halk. 25 mm ja toiseen halk. 15 mm. Merkitse molempiin pystytukiin reikien keskipisteet alla olevan leikkauskuvan avulla. Poraa reiät molempiin pystytukiin. Lovea pystytuen päähän koko pystytuen leveydeltä n. 12 mm paksu kolo (syvyys n. 5 mm). Kolon alareuna on 45 mm pystytuen päästä. Kiinnitä kantokahva toiseen pystytukeen ja asenna kyseinen pystytuki paikoilleen. Kiinnitä sen jälkeen toinen pystytuki paikoilleen.

200611_656.jpg

Käsittely


Kantokorin voi tarvittaessa koristella eri tavoin esim. maalaamalla.

Eikun lisää puita pesään!
Eikun lisää puita pesään!
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201212_33237.jpg
Kastellin yllätys talokuumeisille
Kastelli toi jouluksi yllätyksen talokuumeisille lanseeraamalla innovatiivisen ja erittäin edullisen omakotitalon, Verson. Ennakkovarauksia Verso-kodeista vastaanotettiin ensimmäisten päivien aikana runsaasti ja kiinnostuneita oli tuhansia 21.12.2012 alkaneessa kampanjassa. 10 nopeinta kaupantekijää sai muuttovalmiin Verso-kodin kampanjahintaan, ja nopeimmat ehtivät kaupantekoon jo ennen joulunpyhiä. Innovatiivisen Verson saa jatkossakin muuttovalmiina huippuedullisesti. Tutustu tarkemmin Versoon!Katso Verso-video
20198_59420.jpg
Pientalo ansaitsee arvoisensa lattian
Mitä ominaisuuksia sinä arvostat kotonasi? Raikasta sisäilmaa, lämpömukavuutta, kodikkuutta, hyvää ääniympäristöä, turvaa… Ainakin osa näistä luultavasti lukeutuu listaasi. Lattialla on merkittävä vaikutus kaikkiin näihin – ei siis ole samantekevää, minkälainen lattia kotonasi on. Olemme perinteisesti usean vuosikymmenen ajan tottuneet näkemään Weberin Plaano-lattioita esimerkiksi kerrostalo-/julkisessa rakentamisessa ja pientalojen välipohjarakenteissa. Nyt nämä kestävät ja luotettavat Plaano-ratkaisut ovat saatavilla myös pientalojen maanvaraisiin lattioihin! Plaano Pientalolattiat on suunniteltu lähtökohtaisesti siten, että ihmisille voidaan tarjota mukavaa, terveellistä ja turvallista elämistä.
20182_51513.jpg
Kasvintunnistus on koukuttavaa salapoliisityötä
Luonnonkasvien tunnistus on kuulunut aina osaksi koulun biologian opetusta. Kasvien keruu herbaarioon herättää monella muistoja omasta kouluajasta, ja joillain meistä on vieläkin vintillä haalistuneita näytteitä kasviprässissä. Herbaariot ovat vaihtuneet digitaalisiksi, mutta samojen ulkoisten tunnusmerkkien avulla kasvintunnistusta vielä nytkin tehdään kuin silloin ennen vanhaan.
20089_13032.jpg
Finlaysonin Muumi-tuoteperhe laajenee
Finlaysonin suosittu ja hellyyttävä Muumi-tuoteperhe kasvaa syksyllä 2008 muhkealla Muumimatolla sekä Puistomuumi-pussilakanasetillä. Myös Muumi-froteepyyheperhe kasvaa suositulla Nuuskamuikkunen-hahmolla.Lisätietoa Finlayson-tuotteista...
202011_67356.jpg
DIY - laatat pois betoniportailta ja maalia tilalle
Laatat etuoven edessä katetulla terassilla olivat joskun ihan hyvä idea - ei enää. Olihan näistä haittaakin muun muassa liukkaus, saumojen likaantuminen ja värjääntyminen sekä lopussa laattojen irtoaminen. Ruosteinen rappuralli jätti myös aikoinaan pysyvät jälkensä keraamisiin laattoihin ja kallistuksetkin taisivat olla pielessä. Vesi jäi makaamaan sinne, minne sen ei kuulunut jäädä. Laatat saivat lähteä ja tilalle tuli uusi pinta ja maalikerros.
202110_72912.jpg
Viikon sisustusidea: Kierrätettyä sisustusta ja uusia ideoita
Kierrätys ja tuunaus lisäävät huonekalun tai esineen arvoa ja antavat sille samalla lisäaikaa. Tuunatessa saattaa jopa keksiä ja kehittää uuden trendin. Kertakäyttöinen ei ole muodikasta – tavarat tarvitsevat sekä ansaitsevat saada lisää käyttöikää. Tarvitset vain vähän mielikuvitusta ja muutamia työvälineitä. Löydä inspiraatiosi täältä!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton