• Etusivu
  • Rakentaminen

Vuokraoikeuden siirto/jatkaminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.06.2015
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Vuokralaisella ei ole oikeutta siirtää vuokraoikeutta ilman vuokrasopimuksessa annettua tai vuokranantajan erikseen antamaa lupaa. Mikäli vuokranantaja ei anna kuukauden kuluessa pyynnöstä lupaa vuokraoikeuden siirtoon, vuokralaisella on oikeus irtisanoa sopimus kuukauden kuluessa siitä, kun vastausaika vuokranantajalta päättyi.

Yllä olevasta säännöstä poiketen, vuokralaisella on oikeus ilman vuokranantajan lupaa siirtää vuokraoikeus huoneistossa asuvalle puolisolleen, perheeseen kuuluvalle lapselleen tai jomman kumman puolison vanhemmalle, jollei vuokranantajalla ole perusteltua syytä vastustaa vuokraoikeuden siirtoa.

Mikäli vuokralaisella on oikeus siirtää vuokrasopimus, vuokralainen vapautuu vuokrasuhteen velvoitteista, siitä lukien kun hän kirjallisesti on siirrosta ilmoittanut vuokranantajalle.

Vuokralaisen kuolema ei katkaise vuokrasuhdetta, mutta kuolinpesällä on aina oikeus irtisanoa vuokrasopimus kuin kyseessä olisi toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus. Vainajan kanssa huoneistossa asuneella henkilöllä, leskellä tai lähiperheeseen kuuluvalla on oikeus kolmen kuukauden kuluessa kuolemantapauksesta ilmoittaa halustaan jatkaa vuokrasuhdetta. Mikäli vuokranantaja vastustaa sopimuksen jatkamista, on hänellä oikeus kuukauden kuluessa ilmoituksesta saattaa asia tuomioistuimen päätettäväksi.

Tuomioistuin voi avioero tai yhteiselämän tai yhteisen asumisen lopettamistilanteessa antaa määräyksen siitä, kuka on oikeutettu jatkamaan esim. puolisoiden yhteisen kodin vuokrasuhdetta. Vuokranantajaa on tällaisessa asiassa kuultava, eikä määräystä vuokrasuhteen jatkumisesta voida antaa, mikäli vuokranantaja saattaa todennäköiseksi, että hänelle aiheutuisi tästä määräyksestä vahinkoa.

Vuokralaisen konkurssissa vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus, ellei konkurssipesä ole ottanut vuokrasopimusta vastatakseen.

Vuokralaisella on oikeus yrityssaneerausmenettelyn alkamisen johdosta irtisanoa vuokrasopimus päättymään kahden kuukauden kuluttua irtisanomisesta vuokrasopimuksessa tai laissa olevien ehtojen estämättä. Vuokranantajalla on oikeus vahingonkorvaukseen sopimuksen ennenaikaisen päättymisen johdosta.

KKO:2003:31
Määräaikainen vuokrasopimus oli yrityksen saneerauksesta annetun lain 27 §:n 1 momentin nojalla irtisanottu päättymään ennenaikaisesti. Vuokranantajalle tästä aiheutunutta, irtisanomisajan jälkeistä aikaa koskenutta vuokratulojen menetystä oli pidettävä lainkohdan nojalla korvattavana muuna vahinkona.

Velkajärjestelyn alettua velallisella on oikeus vuokrasopimuksessa tai laissa olevien irtisanomista koskevien ehtojen estämättä irtisanoa vuokrasuhde päättymään kahden kuukauden kuluttua irtisanomisesta. Velallinen ei ole velvollinen suorittamaan irtisanomisajan vuokraa lukuun ottamatta muita korvauksia vuokranantajalle ennenaikaisen päättymisen vuoksi.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20083_9429.jpg
Lapetekin allasperheuutuus BlancoLexa
Kevään trendivärit kahvi ja silkinharmaaLapetekin BlancoLexa -allasperhe sisältää viisi helppohoitoisesta ja kestävästä Silgranit®-kivimassasta valmistettua allasta. Värivaihtoehtoja on kymmenen – kevään uutuusvärinä kahvi ja silkinharmaa. Altaiden muotoilu on hyvin suoralinjainen, jolloin suurien astioiden, kuten uunipellin pesu, käy altaassa vaivattomasti. Altaan toiminnallisuutta täydentää pyökkinen leikkuulauta.BlancoLexa on täydellinen allasperhe sisältäen allasmallit niin pienen keittiön 45 cm allaskaappiin, yleisimmin käytettyyn 60 cm allaskaappiin kuin ison keittiön 80 cm allaskaappiinkin. Lisäksi mallistossa on kulmakaappiin suunniteltu 9E-malliAltaan kanssa soveltuvia hanoja ovat esimerkiksi Silgranit®-väreissä saatavat BlancoElipso ja BlancoMerkur.
20115_25991.jpg
Onko runkotolpparatkaisujen välillä merkittävää eroa?
Kysymys:Yleisesti ottaen, onko seuraavien ratkaisujen välillä merkittäviä eroja rakennusteknisessä toimivuudessa (tuulikuormien kesto, tukevuus, lumikuorman kesto.a) Lyhyet runkotolpat kaikkialla, ja ensimmäinen kattoristikko aivan ulkoreunaan kiinni päädyssä (runkotolpat samanpituisia päädyissä ja sivuilla).b) Pitkät runkotolpat päädyssä porrastettuna kattoristikon yläpaarteen nousun mukaan, kattoristikko heti runkotolppiin kiinni.Lyhyt tolppainen pääty sopisi pienellä porukalla tehtävään asennukseen. Lisäksi runkotolpat voi varastoida vaikka pakettiauton perälle, säältä suojaan asentamishetkeen asti. Tosinaan myös tuntuu, että pidempi päätytolppa ottaa herkemmin "tuulta purjeisiinsa".
20115_25704.jpg
6. Alueella kunnallinen jätevesijärjestelmä tai alueellinen osuuskunta
Jos alueella on kunnallinen jätevesijärjestelmä asiat ovat tällöin kunnossa riippumatta siitä, millainen vedenkäyttö kiinteistöllä on. Edellyttäen, että kaikki jätevedet ohjataan kunnalliseen jätevesijärjestelmään. Jos kiinteistö sijaitsee jonkun kunnan viemäriverkoston piirissä on kiinteistöllä velvollisuus liittyä kunnallisen jätevesijärjestelmään. Poikkeusta voidaan kuitenkin hakea, jos kiinteistö on esim. ennen kunnallisen järjestelmän saapumista uudistanut jätevesijärjestelmänsä vaatimusten mukaiseksi tai kiinteistön liittäminen järjestelmään aiheuttaa kohtuuttomasti kustannuksia, esimerkiksi laajamittaisten räjäytystöiden takia.Osuuskunnalla ei välttämättä aina ole kunnan vahvistamaa jätevesiviemärin toiminta-aluetta, jolloin liittymisvelvollisuutta ei synny. Mahdollinen toiminta-alue ja sen rajaus kannattaa varmistaa aina oman kunnan vesihuoltolaitokselta tai kunnan ympäristöviranomaiselta.
201412_41845.jpg
Puukoulu osa 13 - Puu piharakentamisessa
Puu sopii erinomaisesti piharakentamisen materiaaliksi. Sitä on helppo työstää ja käsitellä. Puu on lämmin materiaali, luonnonmukainen ja miellyttävä kosketella. Rakenteellisesti oikein toteutettuna ja tarkoituksenmukaisen puumateriaalin valitsemalla puurakenteet ovat ulkokäytössäkin erittäin pitkäikäisiä. Näin ollen on tärkeää, että valitaan oikea puumateriaali oikeaan paikkaan. Puulla tehtyjä rakenteita ja tuotteita voi myös helposti jälkikäteen kunnostaa.
20194_57204.jpg
Ideakuvia pihakivien ladonnasta
KATSO MUITA IDEAKUVIA TÄÄLTÄ >>
Laituri järven rannalla
Mökin ilmanvaihto kesäksi kuntoon
Onko kesämökillä ummehtunut, kostea sisäilma? Kuluuko ensimmäinen tunti mökille saavuttua aina tuuletushommissa? Silloin voi olla aika päivittää rakennuksen ilmanvaihto.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton