• Etusivu
  • Talo

Onko runkotolpparatkaisujen välillä merkittävää eroa?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.01.2014
20115_25991.jpg

Kysymys:

Yleisesti ottaen, onko seuraavien ratkaisujen välillä merkittäviä eroja rakennusteknisessä toimivuudessa (tuulikuormien kesto, tukevuus, lumikuorman kesto.

a) Lyhyet runkotolpat kaikkialla, ja ensimmäinen kattoristikko aivan ulkoreunaan kiinni päädyssä (runkotolpat samanpituisia päädyissä ja sivuilla).

b) Pitkät runkotolpat päädyssä porrastettuna kattoristikon yläpaarteen nousun mukaan, kattoristikko heti runkotolppiin kiinni.

Lyhyt tolppainen pääty sopisi pienellä porukalla tehtävään asennukseen. Lisäksi runkotolpat voi varastoida vaikka pakettiauton perälle, säältä suojaan asentamishetkeen asti. Tosinaan myös tuntuu, että pidempi päätytolppa ottaa herkemmin "tuulta purjeisiinsa".

Vastaus:

Molempia ratkaisuja käytetään riippuen rakennesuunnittelijan mieltymyksistä. Rakenteellisena ratkaisuna molemmat tavat ovat käyttökelpoisia ja esimerkiksi lämpöeristys onnistuu samalla tavalla molemmissa. Tietenkin pitkän tolpan asennus on hankalaa ja tuuli ottaa siihen kiinni. Ensimmäisen ristikon asennus on helppoa, kun se pysyy pystyssä. Lyhyellä tolpalla ristikon pystyttämiseen tarvitaan enemmän tukemista. Tässä on varmaankin syy, miksi kirvesmies haluaa tehdä päädyn pitkillä tolpilla.

Tutustu lisää talopaketteihin sekä runkoratkaisuihin tästä.

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää rakentamisaiheisia kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Lue kysymyksiä ja vastauksia tai esitä uusi kysymys

Keskustelupalsta

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201711_50809.jpg
Villa Saksa, Naantali
Naantalin vanhan kaupungin idyllinen talo sai ylleen tyylikkään Ormax Granat -savitiilenKATTOJEN KUNKKU 2018 -REMONTTIKOHDETOTEUTUS /Rakennus-Saneeraus J.Koski OyTämä kattoremontti kohde sijaitsee Suomen kauniissa ja aurinkoisessa kesäkaupungissamme Naantalissa, Presidentin kesäasuntoa Kultarantaa vastapäätä. Naantalin vanhassa kaupungissa oleva arvokohde sijaitsee aivan meren rannalla Rantakadun varrella, Myllymäen länsirinteessä. Alue on ollut rakennettua jo keskiajalta lähtien. Villa Saksa on 1800-luvulta ja talolla on pitkä ja mielenkiintoinen historia. Sitä on asuttanut monia sen ajan tunnettuja henkilöitä mm. porvareita. Villa Saksan todennäköisesti vanhin tunnettu omistaja oli Claes Hansson. Nykyään upean Villa Saksan omistavat Maaret ja Juha Peltonen.
20096_17329.jpg
Universal-vedeneristysjärjestelmä
Maaperän kosteus, sulamisvedet ja sadevesi ovat esimerkkejä kosteudesta, jolle sokkeli on jatkuvasti alttiina. Siksi on tärkeää eristää sokkeli ulkoapäin tulevalta kosteudelta. Kun rakennat uutta taloa tai kunnostat vanhaa, varmista, että kaikki rakenteissa oleva ja niihin ajan myötä muodostuva kosteus pääsee poistumaan vahinkoa aiheuttamatta. Samalla turvaat itsellesi miellyttävän, viihtyisän ja terveellisen asuinilmaston.
Kauniin kukkulamaiseman päälle on piirretty talon hahmotelma
Onnistunut hanke
Omakotitalon tai huvilan rakentaminen lyhyen kaavan mukaan: on tarve ja tahtotila, rahoitus on kunnossa, ostetaan tontti, valitaan toteutustapa, hoidetaan luvat, rakennetaan ja muutetaan asumaan.
20153_42879.jpg
Rakentaja.Fi-blogit: Kotisi ilmanvaihto ei taida toimia
Meillä täällä kalliissa kotimaassamme on paljon pientaloja, joissa ilma vaihtuu painovoimaisesti tai pelkästään poistoilmakoneen avulla. Kummassakin tapauksessa harakkaparvet kiittävät avokätistä lämmittäjää, joka otattaa korvausilman hallitusti tai hallitsemattomasti sieltä, mistä sen sattuu saamaan. Useimmiten korvausilman tuloventtiileistä ei raitista ilmaa saada tarpeeksi ja lisäilma tulee kaikista mahdollisista raoista esim. lattian ja seinän välisestä raosta hajuineen päivineen.
20142_38150.jpg
Hongan ratkaisuilla alati muuttuva maisemataulu
Kaupungin vilinä ja arjen kiireet –kukapa meistä ei niistä tietäisi. Kaipaatko itsellesi paikkaa jossa rentoutua ja ihan vain nauttia elämästä ja luonnosta? Hongan laajasta hirsihuvila- ja mökkimallistosta löytyy monenlaista vaihtoehtoa erilaisiin maisemiin ja erilaisiin tarpeisiin. Välttämättä mallistosta ei aina löydy sitä oman perheen tarpeisiin sekä toiveisiin soveltuvaa ratkaisua suoraan. Hongalta sinun on kuitenkin mahdollista saada myös toiveidesi mukaan suunnitellut hirsimökit, huvilat sekä saunat tai laajennus vanhaan mökkiisi.
20166_46883.jpg
Terassin käyttöaikaa pidennettiin aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn
Jukka Ruoho perheineen muutti uudelle omakotialueelle Lahden Kerinkallioon muutama vuosi sitten. Yksi naapureista oli tilannut omalle takapihalleen terassin Lumonilta ja siitä se idea sitten lähti. "Halusimme laajentaa terassin käyttöaikaa aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn.Tilaa maksuton esite!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton