• Etusivu
  • Rakentaminen

Onnistunut rakennushanke

Arkkitehdin neuvot rakennusprojektiin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Doventus Oy
Päivitetty 22.11.2023
näin-rakennusprojekti-etenee-1920x1080

© Doventus Oy

Omakotitalon tai huvilan rakentaminen lyhyen kaavan mukaan: on tarve ja tahtotila, rahoitus on kunnossa, ostetaan tontti, valitaan toteutustapa, hoidetaan luvat, rakennetaan ja muutetaan asumaan.

Doventus Oy:n toimitusjohtaja Tero Seppänen haluaa nähdä ja toimia yrityksensä kautta huomattavasti laajakatseisemmin ennakoiden kaikissa vaiheissa hyvää ja laadukasta lopputulosta. Hyvään lopputulokseen, tavoitteena onnistunut rakennushanke, päästään Seppäsen mukaan esimerkiksi alla olevan prosessin mukaan edeten.

Rakennusprojektin kulku

Näin rakennusprojekti etenee:

  • Etsi, jos mahdollista, muutama mieleinen tontti, mutta älä tee liian nopeaa ostopäätöstä. Toki usein tätä mahdollisuutta ei ole, jos kyseessä on esim. perintötontti tai kunnalta "arvonnassa" saatu tontti.
  • Valitse jo tontin analyysivaiheessa avuksesi kokenut pääsuunnittelija, mahdollisesti koulutukseltaan arkkitehti.
  • Valitse pääsuunnittelijan kanssa kohteessa tarvittavat muut suunnittelijat ja asiantuntijat.
  • Teetä tontilla pintavaaitus ja pohjatutkimus, erityisesti rinnetonttien osalta.
  • Selvitä rakentamisen reunaehdot ja viranomaisvaatimukset.
  • Arkkitehti luonnostelee vaihtoehtoiset ratkaisut asiakkaan toivelistan perusteella, jos on mahdollista valita eri tonttien välillä.
  • Tee luonnosten ja maastokatselmuksen pohjalta valinta ja osta tontti.
  • Luonnossuunnittelun avulla tutkitaan runkovaihtoehdot ja perustusratkaisut tontin muodon ja muiden olosuhteisen mukaan.
  • Laaditaan seuraava luonnos, jonka pohjalta voidaan laskea jo alustava kustannusarvio.
  • Päätös runkorakenteesta ja perustustavasta.
  • Pääsuunnittelija esittelee luonnokset kunnan lupavalmistelijalle.
  • Tässä vaiheessa, kun rakennuskohteen muoto, volyymi, mitoitus ja materiaalit ovat tiedossa, on kustannukset määritelty yleensä 80 %:sti. Kustannuksiin vaikuttaa vielä pinta- ym. materiaalit sekä onnistunut kilpailuttaminen kyseisessä markkinatilanteessa.
  • Kun tässä vaiheessa tehdään kakkosluonnosta, olisi hyvä, jos kaikki erityissuunnittelijat olisivat tiimissä mukana (rakenne, LVI-, sähkö- ja mahdollisesti sisustussuunnittelija). Esim. rakennesuunnittelija näkee karkeat linjat ja virheet pystyen eliminoimaan ei kustannustehokkaat ratkaisut. Viimeistään tässä vaiheessa arkkitehti- ja rakennesuunnitelmat "hitsataan yhteen." LVIS-suunnittelijat varmistavat, että talotekniikan vaatimat ratkaisut ja tilavaraukset voidaan ottaa huomioon.
  • Laaditaan pääpiirustukset ja lupa-asiakirjat , lunastetaan rakennuslupa.
  • Erityissuunnittelijat laativat omat suunnitelmansa urakkalaskentaa varten.
  • Arkkitehti laatii työpiirustukset ja tarvittavat työselitykset sekä detaljit.
  • Valitaan suunnitteluvaiheessa vastaava työnjohtaja ja kilpailutetaan urakoitsijat urakkamuotoon soveltuvilla asiakirjoilla.
  • Laaditaan urakkasopimukset ajoissa ilman kiirettä, huomioidaan urakoiden määrä ja urakkamuoto sekä rakennuttajan rooli työmaavaiheessa.
  • Työmaan alkaessa panostetaan työn valvontaan ja työmaakokouksilla kontrolloidaan sopimuslaadun toteutumista tilaajan eduksi.
  • Rakennuksen valmistuttua asumiskuntoon pidetään osaloppukatselmus puutelistojen korjauksen jälkeen, laaditaan huoltokirja.
  • Muutto, jonka jälkeen mahdolliset viimeistelyt julkisivuissa ja piha-alueella.
  • Lopputarkastus ja viranomaisleimat kaikkiin kuviin varmistavat osaltaan rakennuksen jälleenmyyntiarvon. Pääsuunnittelija toimittaa ajantasapiirustukset rakennusvalvontaan ja vastaava työnjohtaja toimittaa rakennuttajalle viranomais-asiakirjat loppuun viedystä hankkeesta.
rakentaja ja nainen tarkastava talon perustuksia

Pääsuunnittelijalla on keskeinen rooli rakennusprojektissa

Edellä oleva rakennusprojektin prosessi on viitteellinen, mutta näin tämän päivän hyvin suunniteltu ja johdettu pientalon rakentamisprosessi toimii, sanoo Tero Seppänen. Hyvin keskeinen rooli on tietysti pääsuunnittelijalla, jonka tehtävänä on niveltää kaikki suunnitelmat yhteensopiviksi. Pääsuunnittelija valvoo osaltaan suunnittelun aikataulua. Suunnitteluun kannattaa varata riittävästi aikaa ja resursseja.

Vastaava työjohtaja valvoo puolestaan rakentamisen teknistä laatua, hoitaa viranomaistarkastukset ja valvoo muun muassa työmaaturvallisuutta.

– Korostaisin vielä työmaakokouksien tärkeyttä myös pientalokohteissa; ne pidetään kuitenkin tilaajan eli rakennushankkeeseen ryhtyneen eduksi. Niihin kutsutaan tarvittaessa suunnittelijat tai ainakin pääsuunnittelija. Kokouksissa ratkaistaan muun muassa mahdolliset epäselvyydet suunnitelmien ja toteutuksen välillä kuulemalla toteuttajia. Sopiva kokoustiheys voisi olla noin viitisen kertaa 11 kuukauden hankkeen aikana. Näin kontrolli säilyy koko projektin ajan, tähdentää Seppänen Doventus Oy:stä

Lisätietoa onnistuneesta hankkeesta...

Tero Seppänen arkkitehti SAFA ja Doventus Oy:n toimitusjohtaja
Tero Seppänen arkkitehti SAFA ja Doventus Oy:n toimitusjohtaja
Doventus Oy
Rakentaminen
hankkeen aloitus
projektinjohto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

talon pohjapiirustukset kuvan alalaidassa ja sen päälle on piirretty moderni kolmiulotteinen talo
Pääsuunnittelijan tehtävä rakennushankkeessa
Rakentamisen laatu lähtee taitavasta suunnittelusta. Pientalonkin suunnittelua koordinoi pääsuunnittelija. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan pääsuunnittelija vastaa suunnittelun kokonaisuudesta ja sen laadusta. Pääsuunnittelijan kelpoisuusvaatimuksista on asetuksessa (MRA 48 §) mainittu "asianomaiseen suunnittelutehtävään soveltuva rakennusalan korkeakoulututkinto taikka aikaisempi rakennusalan ammatillisen korkea-asteen tai sitä vastaava tutkinto sekä riittävä kokemus kyseisen suunnittelualan tehtävistä" sekä lisäksi "hyvät ammatilliset edellytykset huolehtia suunnittelun kokonaisuudesta".Espoolaisen Doventus Oy:n toimitusjohtaja, arkkitehti SAFA Tero Seppäsen mukaan pääsuunnittelija on rakennuttajan luottamushenkilö.– Näkisin myös, että rakennuttajan ja pääsuunnittelijan tulisi aloittaa yhteistyö jo ennen tontin ostopäätöstä, jolloin pääsuunnittelija voisi tutkia tontin maasto-olosuhteet peilaten sitä kaava- ja rakennusmääräyksiin. Mutta jos tontti on jo hankittu, tulee pääsuunnittelijan selvittää aluksi suunnittelun ja rakentamisen reunaehdot: aikataulu ja resurssit.
202210_60332.jpg
Kaunis ja käytännöllinen kivitalo tarkalla budjetilla
Unelma omasta, juuri oman perheen tarpeisiin piirretystä yksilöllisestä pientalosta elää monen mielessä vahvana. Lue, millainen merkitys ammattitaitoisella suunnittelulla oli Mikko ja Lotta Merisaaren täydellisen talounelman toteutumisessa.
mies ja nainen istuvat lattialla ikkunan edessä ja suunnittelevat taloa
Rakennus- tai remonttihankkeen valmistelu
Pientalohankkeissa rakennushankkeeseen ryhtyvä on yleensä rakentajaperhe, jolla toiveet ovat korkealla. Realistiset tavoitteet ja kustannustilastot eivät kuitenkaan aina vastaa rakennuttajan kaikkia haaveita. Koko hankkeen onnistumisen kulmakivenä on rakennusalan realiteetit ymmärtävä rakennuttaja. Rakennuttaja tekee hankkeen valmisteluvaiheessa keskeiset päätökset, jotka suuntaavat projektin halutulle reitille.Kaikilla rakennuttajilla, varsinkin kun lähdetään ensimmäiseen pientalohankkeeseen, ei ole kovinkaan laajaa kokemusta johtaa hallitulla tavalla rakennushanketta alan normien mukaan. Urakassa piilee myös lisätyövaaroja, jotka pitää ottaa huomioon heti alussa.Useimmiten tarvitaan kokeneita asiantuntijoita rakennuttajan luottohenkilöiksi, jotta säästytään turhilta yllätyksiltä ja budjetin pettämiseltä.Tilaajan (=rakennuttajan) oikeaksi kädeksi tyypillisesti valittu rakennuttajakonsultti valmistelee hankkeen keskeisimmät päätökset ja laatii realistisen hankeaikataulun heti alussa tilaajan käyttöön. Rakennuttajakonsultti vahvistaa rakennuttajan ja suunnittelijoiden yhteistyön onnistumisen edellytyksiä tuomalla suunnittelu- ja työmaavaiheeseen oikea-aikaista tietoa tilaajan päätösten pohjaksi.
202112_74278.jpg
Miltä oman kodin rakentaminen tuntuu? Kuuntele podcast lapsi­perheen taloprojektista
Janina Hannukainen perheineen päätti toteuttaa haaveensa omakotitalosta. Projekti on pitänyt sisällään paljon vaiheita, oppeja ja yllätyksiä.Taloprojekti on kestänyt vähintäänkin melkein vuoden ajan nuorenparin ajatuksissa. Joulun lähestyessä ollaan jo hyvässä vauhdissa ja omakotitalon runko saatiin pystyyn ennen vuoden vaihtumista.Uusimmassa podcast-jaksossa kuulemme, miltä oman kodin rakentamisen prosessi näyttää tulevan asukkaan näkökulmasta.Kuuntele jakso alta tai yleisimmissä podcast-sovelluksissa, kuten Spotify, Apple podcastit, Google podcastit ja StitcherPodcast on tallennettu 2021 vko 50.
Loviisan asuntomessualueelle rakentuu myös Wienerbergerin kohde, Queen´s Stone -pientalo.
Queen´s Stone -kennoharkkotalo Loviisan Asuntomessuille
Vuoden 2023 Asuntomessut järjestetään Loviisan merellisissä maisemissa. Tänne asuntomessualueelle rakentuu myös Wienerbergerin kohde, Queen´s Stone -pientalo. Kennoharkoista rakentuva koti sai nimensä rantaviivassa sijaitsevalta siirtolohkareelta. Samainen lohkare myös inspiroi talon suunnitellutta arkkitehtia.
Omakotitalo vehreällä tontilla
Parhaan pientalotontin valinta arkkitehdin ohjeilla
Onko seuraava unelma sinulle tuttu? ”Haluaisin asua elämäni tärkeimpien ihmisten kanssa itse rakennuttamassa ja yksilöllisessä pientalossa. On niin kiehtovaa kiinnittää ajatukset siihen ikiomaan kotitaloon, missä elämän piiri sujuu mukavasti miellyttävässä asuinympäristössä.” Moni meistä ajattelee juuri näin. Ennen rakentamisen matkaa on kuitenkin aina ensin löydettävä se sopiva rakennuspaikka eli tontti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton