• Etusivu
  • Rakentaminen

VTT: Omakotitalon rakentaminen kallistuu edelleen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 19.10.2007
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Rakennuskustannusindeksin mukaan pientalorakentamisen kustannukset nousivat syyskuussa 2007 noin 6 prosentin vuosivauhtia. Asuinrakentamisen väheneminen parantaa monien rakennustuotteiden tarjontaa, mikä merkitsee paineita kustannusten alentamiseen. Monien raaka-aineiden nousseet hinnat eivät kuitenkaan ole vielä näkyneet tuotteiden hinnoissa. Tuotteiden ja yleensäkin rakennuskustannusten sekä tonttien hintojen nousu pitävät omakotirakentamisen kustannukset edelleen nousussa.

Vilkas rakentaminen ja siitä johtuva kova rakennustarvikkeiden ja työn kysyntä ovat nostaneet viime vuosina omakotitalon rakentamiskustannuksia. Merkittävä tekijä kustannusten nousussa on ollut myös metallien, öljyn ja sahatavaran maailmanmarkkinahintojen nousu. Ne ovat tärkeitä raaka-aineita rakennustuotteille.

Sahatavarasta on jo liikatarjontaa markkinoilla niin USA:ssa, Euroopassa kuin Suomessakin, mikä johtuu mm. omakotirakentamisen hiljentymisestä. Tällä perusteella sahatavaran hinnan odotetaan laskevan nykytasolta. Rakennuskustannusindeksin mukaan hinta onkin laskenut Suomessa elokuusta syyskuuhun. Paluuta vuoden takaisiin lukemiin ei kuitenkaan ole odotettavissa.

Omakotitalotonttien kysyntä on edelleen runsasta, ja myös tarjontaa on tullut lisää. Kalliiden tonttien ja rakennustuotteiden hintojen nousun takia omakotirakentamista aikovia on aiempaa vähemmän. Uusien omakotitalojen aloitusmäärä on vähenemässä ehkä hieman nopeammin kuin aiemmin on ennustettu. Asuntolainojen korkojen merkittävä nousu vuosien 2006 ja 2007 aikana on myös tärkeä vaikuttava tekijä.

Rakennustuotteiden hinnat eivät palaa lähtötasolle, vaikka niiden nousu pysähtyy ja joidenkin hinta laskee. Kustannuskehitykseen vaikuttaa myös se, että korjausrakentamisen kasvu säilyy voimakkaana ja monissa tuotteissa korjausrakentamisen kysyntä on suurempaa kuin uudisrakentamisen. Rakentajien kannattaa hyödyntää myös talotehtaiden kiristynyttä kilpailutilannetta.

Kustannusnousuista huolimatta omakotirakentajan ei kannata tinkiä rakentamisen laadusta ja energiatehokkuudesta. Parempi talo merkitsee käytön taloudellisuutta.

Hintojen nousu näkyy rakentamiskustannuksissa


Tonttien hinnannousu on ylittänyt selvästi rakennuskustannusten nousun. Tonttien hinnoista löytyykin merkittävä tekijä omakotihankkeen kallistumiseen. Hintojen nousu on viime aikoina hidastunut, mutta on edelleen yli 10 prosentin vuositasolla.

Suurin yksittäinen omakotitalon kustannuserä ovat työkustannukset. Niiden osuus omakotitalon hinnasta on kolmannes. Rakennuskustannusindeksin mukaan työkustannukset ovat nousseet vuodessa noin 3,5 prosenttia. Rakennuskustannusindeksin työpalkat mittaavat lähinnä rakennusliikkeiden maksamien palkkojen muutosta. Kertarakennuttajilla muutokset voivat olla hyvinkin erilaiset.

Puutavaran hinnalla on tärkeä, mutta ei ratkaiseva merkitys omakotitalon rakennuskustannuksissa. Uusimman rakennuskustannusindeksin mukaan sahatavaran osuus keskimääräisen pientalon hinnassa on noin 5 prosenttia ja muiden puutuotteiden kuten ovien, ikkunoiden, parkettien ym. 11 prosenttia. Näin 25 prosentin nousu puutavaran hinnassa nostaa omakotitalon rakennuskustannuksia 4 prosenttia eli rahassa kuitenkin tuhansia euroja.

Teräksen hinta on noussut voimakkaasti. Betoniteräksen ja terästuotteiden kustannusosuus omakotitalossa on kuitenkin vain noin 3 prosenttia. Siten teräksen hinnannousu näkyy hyvin vähän omakotirakentamisen kokonaiskustannuksissa.

LVIS-laitteiden osuus rakennuskustannuksista on 12 prosenttia. Näiden hinnannousut ovat olleet 5 prosentin luokkaa. Rakentamisessa tärkeiden tulisijojen, kattomateriaalien, tiilten, harkkojen, laattojen ja lattiamateriaalien hintojen nousut ovat olleet varsin kohtuullisia.

Omakotirakentajan kannattaa nyt edetä harkiten, tarkastella eri vaihtoehtoja sekä hyödyntää kasvanut tarjonta ja kiristynyt kilpailutilanne. Hankkeen lykkääminen esimerkiksi vuodella hintojen laskuodotusten takia ei näytä perustellulta.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20111_23963.jpg
Kastellin Talvitulet - Talvitulilla esitellään Uutuusmalleja
Kastelli julkistaa Talvituli-tapahtumissaan uusia talo- ja huvilamalleja kysytyimpiin mallistoihinsa. Arkkitehti Jouko Saari on suunnitellut uuden Economy 93 -talomallin, joka jatkaa Economy-malliston edullista ja toimivaa linjaa. – Toimivan ja edullisen kodin suunnittelussa jokainen neliö täytyy harkita tarkkaan. Kaikki tarpeellinen täytyy olla, eikä toimivuudesta ja viihtyvyydestäkään saa tinkiä, kertoo Jouko Saari suunnitteluperusteista. Uuden Economy 93:n yläkerta on helppo jättää aluksi tilavaraukseksi ja ottaa se käyttöön perheen kasvun myötä. Kokonsa ja toiminnallisuutensa ansiosta Economy on helppo myös sijoittaa monenlaisille tonteille.
20114_25241.jpg
Turvalasi ja harjattu teräs on lyömätön yhdistelmä
Näyttävistä STEELMAN-kaide- ja porrasmalleista löydät sopivat niin sisätiloihin kuin parvekkeille, kuisteille ja terasseille. STEELMAN-tuotteet on myös suunniteltu täyttämään kaikki turvallisuusmääräykset.Lisää Steelman-tuotteista
20165_46569.jpg
Pieni vaiva, suuret säästöt
Voiko uusiutuvaa energiaa käyttää kodin lämmitykseen ja jäähdytykseen? Ilmalämpöpumpulla tämä onnistuu. Lisäksi sillä pienennät energiakustannuksia ympäristöä ja ilmastoa säästävällä tavalla.Ilmalämpöpumpun asennus ei vaadi suuria toimenpiteitä tontillasi eikä talossasi. Investoinnista tulee nopeasti kannattava ja pääset nauttimaan paremmasta sisäilmasta heti asennuksen jälkeen.
41_P_27948.jpg
Fenestran uutuustuote
Uusi Fenair-tuloilmaikkuna on kustannustehokas ja yksinkertainen ratkaisu.Suomen johtaviin ovi- ja ikkunavalmistajiin kuuluva Fenestra esittelee Kiinteistö 09 -messuilla Helsingin Messukeskuksessa uuden Fenair-tuloilmaikkunan osastolla 1c23.Taloyhtiöiden energiatehokkuutta voidaan parantaa merkittävästi Fenair-tuloilmaikkunalla. Fenairin raitisilmasuodatinpalkki on sijoitettu ikkunan yläosaan, mikä varmistaa lämmön täydellisen talteenoton; ilma lämpenee keskimäärin yli 10 astetta ja aurinkoisilla seinillä parhaimmillaan jopa 20 astetta ulkoilman ollessa -20 astetta. Tehokkaat suodattimet voidaan puhdistaa ja vaihtaa tarvittaessa.Suurin säästö saavutetaan tuloilmaikkunan ja ilmanvaihtojärjestelmän optimoinnilla. Ilmanvaihtoon on helppo vaikuttaa samalla, kun vanhat ikkunat vaihdetaan uusiin ja rakenteita tiivistetään. Energiatehokkuutta voi parantaa erittäin helposti ja kustannustehokkaasti yhdistämällä energiaikkunaan ulkoilman sisäänottojärjestelmän.Ratkaisu parantaa ikkunan U-arvoksi jopa 0,79 (TKK:n testi) ja pienentää talon energiakuluja 5–10 prosenttia. Sen ansiosta korvausilma on terveellistä ja vetoisuus vähenee olennaisesti. Jos samalla tehostetaan koko ilmanvaihdon ketjua asentamalla huoneistokohtaiset säätöventtiilit sekä talteenottoyksikkö, asuntojen kokonaissäästöt voivat nousta jopa 20–40 prosenttiin.
29_P_14933.jpg
Vaarallinen tuote markkinoilla
Turvatekniikan keskus (TUKES) varoittaa kuluttajia erittäin vaarallisesta sähkölaitteesta, jota on kesän aikana myyty ympäri Suomea. Laite on akkukäyttöinen ladattava kärpäslätkä (kärpäsmaila), jonka sähköä johtavaan ritiläosaan tulee ladattaessa lähes suoraan verkkojännite pistorasiasta. Ritilän koskettaminen latauksen aikana on hengenvaarallista, vaikka laite olisi sammutettu varressa olevasta kytkimestä. TUKES kehottaa kaikkia laitteen hankkineita poistamaan sen heti käytöstä ja palauttamaan ostopaikkaan. Laitteen ritiläosaan ei missään tapauksessa saa koskea silloin, kun laite on kytketty pistorasiaan.Markkinoilla on ollut jo pidempään paristoilla toimivia kärpäslätkiä. Niiden toiminta perustuu siihen, että ritiläosaan kehitettävä heikkotehoinen suurjännite polttaa ritilään osuvan hyönteisen hengiltä, kun sähkövirta kulkee hyönteisen läpi. Nyt vaaralliseksi havaittu laite on periaatteessa samanlainen, uutta on vain latausominaisuus. Lataustoiminnon suunnittelussa ei ole kuitenkaan otettu riittävästi huomioon turvallisuutta ja lopputuloksena on laite, joka on hengenvaarallinen muillekin kuin hyönteisille.Laitetta on myyty läpinäkyvässä muovipussissa, jossa itse kärpäslätkän lisäksi on laitteen kojeliitosjohto laitteen kytkemiseksi pistorasiaan sekä tuote-esite, jossa lukee:Ladattava Kärpäsmaila Sisältää LED-valon - eroon hyttysistä myös hämärässäTuote-esitteen alareunassa lukee tuotemerkki So-Lite ja kääntöpuolella esitteessä on laitteen suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet.Laitteen maahantuoja on SoliferPolar Oy ja yritys on saanut määräyksen kerätä kaikki tuotteet pois markkinoilta ja loppukäyttäjiltä.Kuva laitteesta ja tuotepakkauksesta TUKESin Internet-sivulla www.tukes.fiLisätietoja: Kari Lehto, ylitarkastaja puh. 010 6052 561 tai 040-841 0768 sähköposti: etunimi.sukunimi@tukes.fiOlli Tiainen, turvallisuusinsinööri puh. 010 6052 517 tai 050-469 0140 sähköposti: etunimi.sukunimi@tukes.fiYhteyshenkilö SoliferPolar Oy:ssä: Aino Salminen, puh. 040 562 3058
20235_81915.jpg
Näin kattoremontista saatiin stressitön kiireisen vauva-arjen keskellä
Harri ja Johanna Hämäläinen asuvat perheineen Sastamalan Karkussa vuonna 1991 rakennetussa tiilitalossa, jonne perhe muutti vuonna 2012. Syksyllä 2022 alkoi kattoremontti kolkutella mielissä. Alkuperäisen tiilikatteen päälle oli levittäytynyt sammal ja näytti siltä, että aluskatekin veteli viimeisiään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton