• Etusivu
  • Talo

VTT keräsi asukkaiden kokemuksia

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.04.2008
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Putkiremonteissa parantamisen varaa

VTT toteutti helmi-maaliskuussa internetkyselyn, jossa kerättiin kerrostaloasukkaiden kokemuksia ja mielipiteitä putkiremonteista. Suurin osa vastanneista oli tyytyväisiä tehtyihin remontteihin. Eniten tyytymättömyyttä aiheuttivat remontin kesto, aikataulujen pitämättömyys, laatuongelmat ja tiedotus.

Taloyhtiöt luottavat edelleen vanhoihin korjausmenetelmiin. Pinnoitusten osuus käytetyistä menetelmistä on ollut alle 10 %. Kysely liittyy tutkimusprojektiin, jossa kehitetään uusia toimintamalleja taloyhtiöiden putkisaneerauksiin.

Internetkyselyyn vastasi hieman yli 400 asukasta noin 330 pääosin pääkaupunkiseudulla sijaitsevista taloyhtiöstä. Putkiremonttien lopputulokseen ollaan kyselyn perusteella varsin tyytyväisiä, ja lähes kaikki uskovat, että asunnon arvo nousee remontin myötä.

Remontit ovat pääosin kattaneet vesijohtojen ja viemärien korjaukset. Yleensä on uusittu myös vesikalusteet, vesieristeet ja märkätilojen pintamateriaalit. Muita korjauskohteita putkiremontin yhteydessä ovat sähköverkko, ilmastointi, tietoverkot, yhteiset tilat ja lattialämmitys. Lämmitysverkostoja on korjattu noin 10 %:ssa vastaajien yhtiöissä. Yllättävän harvassa taloyhtiössä on tutkittu putkistojen kuntoa ennen remonttia. Kuitenkin noin 60 % on laatinut 5 - 10 vuoden korjausohjelman.

Käsitys putkistojen kunnosta, ikä ja vesivahingot olivat merkittävimpiä syitä putkiremonttiin. Alle puolessa taloyhtiöistä on tehty putkistojen sisäpuolinen kuntotutkimus päätöksenteon tueksi. Noin puolessa taloyhtiöistä on tarkasteltu vain yhtä tai kahta korjaustekniikkavaihtoehtoa ennen päätöksentekoa.

Remontin yhteydessä asukkaille yleensä tarjotaan kaluste- ja pintamateriaalivaihtoehtoja sekä mahdollisuuksia lisäremontteihin. Asukkaita kiinnostavat erityisesti kylpyhuoneiden ja WC:iden yksilölliset kaluste-, seinäpinnoite- ja valaisinratkaisut.

Yhtiöiden korjaushankkeet eroavat varsin paljon toisistaan, joten asukkaiden mielipiteet urakoitsijoiden ja asentajien toiminnasta, remontin kestosta, yleisten tilojen siisteydestä ja remontin turvajärjestelyistä vaihtelivat merkittävästi. Eniten tyytymättömyyttä aiheuttivat remontin kesto, aikataulujen pitämättömyys, laatuongelmat ja tiedotus. Noin 70 % oli kuitenkin tyytyväisiä remontteihin. 65 % vastaajista oli asunut koko remontin tai osan aikaa sijaisasunnossa. Lähes kaikki asukkaat järjestivät sijaisasunnon itse, koska taloyhtiöt tai urakoitsijat eivät juuri tarjoa väliaikaisasuntopalveluja.

Enemmistö asukkaista on pitänyt putkiremontista tiedottamista riittävänä, mutta 40 %:ssa hankkeista tiedottamisessa on epäonnistuttu.

Koko vastaajaryhmä jakautui remontin tilanteen osalta putkiremontin suunnittelusta jo toteutettuihin. Noin 60 % remontti oli joko jo valmistunut tai parhaillaan käynnissä.

Korjausrakentamisen volyymi vuonna 2007 oli arviolta noin 8,7 mrd euroa. Korjausraken¬tamisen osuus Suomen talotekniikan markkinoista on lähes puolet.

Vanhojen taloyhtiöiden ongelmana on päättää, millä tekniikalla vanhat vesi- ja viemäriputkistot pitäisi korjata. Valintapäätöksen tueksi ei ole tällä hetkellä riittävästi tietoa. Tietoja puuttuu erityisesti eri vaihtoehtojen käyttöiästä, käyttökokemuksista, hyväksynnöistä ja testaustuloksista sekä työn ja lopputuloksen valvontamenetelmistä. Kyselyssä saatuja tietoja käytetään VTT:n InSert-tutkimusprojektissa, jonka tavoitteena on kehittää putkiremonttipalveluja. Tutkimuksessa tuotetaan putkiremontin eri osapuolille työkaluja ja tietoa. Hankkeessa kehitetään myös uusia havainnollisia malleja, joilla saneerauksista tiedotetaan asukkaille. InSert-hankkeen tulokset julkaistaan vuonna 2009.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20152_42310.jpg
Energiatehokkuudesta pientaloissa Osallistu keskusteluun!
Meillä Suomessa puhutaan hyvin paljon rintamamiestaloista ja nykyaikaisista taloista, joita jotkut henkilöt nimittelevät " pullotaloiksi ". Monissa keskusteluissa kehutaan rintamamiestaloja, jotka ovat hyvin ja oikeaoppisesti rakennettuja, lähinnä siksi, että niissä ei ole käytetty höyrynsulkua ja talot ovat "hengittäviä". Minulla on omakohtaisia kokemuksia niiden " hengittävyydestä ", tuulisilla ja varsinkin pakkasilmoilla.Sänkyni sijaitsi pääpuoli ulkoseinää vasten, huoneen nurkka oli pääpuolesta vajaan metrin päässä, ulkona 25 astetta pakkasta ja aamuyöllä herätessäni tuntui kuin hiukset olisivat jäätyneet kiinni sängyn päätyyn. Siihen aikaan oli yleisesti käytössä polttotekniikan ihmesaavutus Upo-kultaliekki, polttoöljyllä toimiva jatkuvalämmitteinen kamiina. Ei auttanut muu kuin pipo päähän ja uinailemaan, koska kamiinassa oli jo täydet tehot päällä, lisäksi illalla lämmitetyt pari Porin Matti kamiinaa ja iso leivinuuni.
20081_7962.jpg
Lue väreistä Suomalainen koti -sisustuskirjasta
Värimaailma tuntee käsitteet värispektri ja väriympyrä. Yksinkertaistettuna kysymyksessä on perusvärit ja näiden yhdistelmät, jonka ketjun toisessa päässä ovat väritehtaiden värikartat, jotka kattavat tuhansia ja taas tuhansia eri sävyjä. Kodin värimaailmaa pohdittaessa ei mennä kuitenkaan vielä tälle tasolle vaan puhutaan valkoisesta, punaisesta , sinisestä ja myös musta-valkoisesta, vaaleanvihreästä, sinivihreästä ja tummanpunaisesta.Värit voidaan rinnastaa myös luontoon, tuttuihin materiaaleihin ja yleensäkin johonkin, joka antaa heti kuvan, mistä on suurin piirtein kysymys. Tällöin väriä verrataan esimerkiksi hiekkaan, sinappiin, kittiin, usvaan, mereen tai grafiittiin. Yhtä lailla vertaus löytyy kermanvalkoisesta, ruusunpunaisesta, sitruunankeltaisesta, havunvihreästä ja taivaansinisestä. Väreillä on vaalean-, keski- ja tummasävyn lisäksi myös lukuisia eri sävyn syvyyttä kuvaavia ilmaisuja.
20156_43548.jpg
Etäohjattava älylukko kotiisi
Luotettava lukitus kuuluu turvallisen kodin perusominaisuuksiin. Kun tähän lisätään etäohjausmahdollisuus, helpottaa se useita arjen tilanteita. Voit tarkistaa tuliko lähtiessäsi ovi lukkoon sekä lukita sen tarvittaessa. Mobiilisovelluksen avulla saat myös tiedon kun lapset saapuvat kotiin.
202110_73096.jpg
Korosta mitä et voi piilottaa - näin toteutat näyttävän kylpyhuoneen
Myös pieni voi olla kaunista – miten siis tehdä pienestä kylpyhuoneesta todellinen helmi? Niin remontti- kuin uudiskohteessakin pätevät muutamat pienet vinkit, joiden avulla kylpyhuoneunelmasi on taattu.
20153_42771.jpg
Sähkötyökalut rakentamisen eri vaiheisiin
Talonrakennuksessa kuten myös kodin remonttipuuhissa tarvitaan aina tarkoituksen mukaisia työvälineitä ja koneita. Monet sähkötyökalut ovat lähes välttämättömiä työn sujuvuuden varmistamiseksi. Käyttämällä tehokkaita sähkötyökaluja, työt etenevät nopeasti ja jälki on suunnitellun mukaista.
20081_8214.jpg
Elämänkumppaneita tositarkoituksella
Vepsäläinen on merkkikalusteiden erikoisliike, joka palvelee asiakkaitaan tarjoamalla heille johtavien koti- ja ulkomaisten valmistajien tuotteita. Valikoimasta löytyvät niin ikuiset klassikot kuin trendikkäät uutuudet. Edustettuina on suomalaisille tuttuja laatuhuone-kalujen tekijöitä kuten Adea, Artek, BoConcept, Boknäs, Calligaris, Fritz Hansen, HT-Collection, Hästens, Interface, Jensen, Muurame, Natuzzi ja Tempur. Huonekalujen ohella Vepsäläisen valikoimiin kuuluu myös muita sisustustuotteita. Liikkeiden valikoimat vaihtelevat jonkin verran paikkakunnittain.Kaikkia Vepsäläisen yhteistyökumppaneita – huone-kalujen ja sisustustuotteiden valmistajia – yhdistää luja laatu, kestävyys ja korkeatasoinen suunnittelu. Edustamamme merkit kattavat suurimman osan parhaista itsenäisistä valmistajista. Laaja merkki-valikoima ja se, ettemme ole sidottuja yhden valmistajan tai valmistuttajan mallistoihin, tarjoaa myös asiakkaillemme enemmän valinnanvaraa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton