• Etusivu
  • Talo

Värikästä sisustamista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.03.2008
20081_7962.jpg

Värimaailma tuntee käsitteet värispektri ja väriympyrä. Yksinkertaistettuna kysymyksessä on perusvärit ja näiden yhdistelmät, jonka ketjun toisessa päässä ovat väritehtaiden värikartat, jotka kattavat tuhansia ja taas tuhansia eri sävyjä. Kodin värimaailmaa pohdittaessa ei mennä kuitenkaan vielä tälle tasolle vaan puhutaan valkoisesta, punaisesta , sinisestä ja myös musta-valkoisesta, vaaleanvihreästä, sinivihreästä ja tummanpunaisesta.

Värit voidaan rinnastaa myös luontoon, tuttuihin materiaaleihin ja yleensäkin johonkin, joka antaa heti kuvan, mistä on suurin piirtein kysymys. Tällöin väriä verrataan esimerkiksi hiekkaan, sinappiin, kittiin, usvaan, mereen tai grafiittiin. Yhtä lailla vertaus löytyy kermanvalkoisesta, ruusunpunaisesta, sitruunankeltaisesta, havunvihreästä ja taivaansinisestä. Väreillä on vaalean-, keski- ja tummasävyn lisäksi myös lukuisia eri sävyn syvyyttä kuvaavia ilmaisuja.

Valkoinen

Valkoinen on yksi sisustamisen perusväreistä. Puhdas, valoisa ja luonnollinen. Valkoinen väri rauhoittaa ja sillä saadaan myös tunnelmaa aikaiseksi. On kuitenkin huomattava, että värin kiiltoasteella on merkitystä, koska valo taittuu kiiltävästä pinnasta eri tavoin kuin himmeästä.

Valkoinen on turvallinen, valoisa ja aikaa kestävä vaihtoehto. Siihen on helppo yhdistää useimpia värejä. Haasteitakin värissä on. Valkoinen on luonnollisesti herkkä likaantumisen suhteen, valkoisen ja muiden värien sopiva tasapaino vaatii silmää ja oikeiden valaisimienkin valinta on vähintään yhtä haasteellista kuin mudenkin värien kohdalla.

Sininen

20081_7964.jpg

Sinisen vaikutus sisustamisessa on viilentävä. Sininen on myös tilaa avartava. Se sopii erinomaisesti myös pinnoille, joihin heijastuu luonnonvaloa. Sininen sointuu kauniisti monien värisävyjen kanssa ja se on siksi kohtalaisen "turvallinen" väri erilaisiin yhdistelmiin.

Oleskelutilojen, olohuoneen ja keittiön, päävärinä sininen vaatii silmää ja rohkeutta. Toki mm. vanhoissa kartanoissa on käytetty hyvinkin runsaasti sinisen eri sävyjä ja siniharmaata. Nykykodissa voi sinistä olla aika räväkkänäkin tehovärinä yhdellä seinällä, portaissa, kaiteissa ja jopa väliovissa. Turvallisempi, mutta silti huomiota herättävä tapa on käyttää sinistä koriste-esineissä, maljakoissa, matoissa, valaisimissa, pikku hyllyissä, peilin tai taulun kehyksissä tai taulussa itsessään.

Punainen

Voiko mikään väri herättää enemmän tunteita, jopa suorastaan intohimoa, enemmän kuin punainen? Punainen on värinä yksiselitteinen, mutta samalla monitahoinen, sillä jos jostain, niin punaisesta löytyy lukemattomia värisävyjä laidasta laitaan.

Punainen lämmittää, viininä ja värinä. Koska punainen vaikuttaa tilaa pienentävästi, sitä on syytä käyttää ainakin voimakassävyisenä harkiten. Punainen onkin parhaimmillaan pieninä pintoina oikeissa paikoissa. Hyvin maanläheiset punaisen sävyt ovat jo lähellä ruskeaa ja terrakottaa ja ovatkin huomattavan monikäyttöisiä, aikaa kestäviä ja helpottavat yhdistämistä muihin väreihin.

20081_7997.jpg
20081_7998.jpg

Keltainen

Keltainen on kevään väri, kesän tulon siivittäjä. Varmaankin siksi keltainen on myös mielen piristäjä, ilon ilmoittaja ja valoisuuden veli. Koska keltainen on auringon väri ja symboli, antaa se myös lämpimän vaikutelman. Sen vastaväri on violetti, mikä tekee tilan puolestaan kylmäksi. Keltaisen lämpöisyys vetää päivänvaloa puoleensa, jota ominaisuutta tulisi hyödyntää varsinkin valittaessa väriä asunnon itä- ja pohjoispuolen huoneisiin.

Keltaista käytetään sisustuksessa usein seinien sävyttäjänä - maalattuna, tapetoituna tai näiden yhdistelmänä. Yhtä lailla kuin mitä tahansa muuta haluttua väriä käytettäessä, myös keltaisen kohdalla on hyvä tehdä huonekohtainen kokonaisvärisuunnitelma eli pohtia, mikä keltaisen sävyistä sopii parhaiten esim. tilaa hallitsevan ison sohvakaluston kanssa. Yhdistele keltaista voimakkaiden värien kanssa.

20081_8000.jpg

Vihreä

20081_8001.jpg

Vaikka näemmekin ympärillämme upeita luonnollisia vihreän sävyjä, emme ole silti turtuneet siihen, sillä vihreä on oikein käyttökelpoinen väri sisustamisessa mm. rohkeina seinäpintoina. Muutaman kymmenen vuoden takaiset värikkäät kodinkoneet – vihreätkin - eivät sen sijaan ole tämän päivän käytetyimpiä ratkaisuja. Viherkasveilla saa kotiin luonnollista vihreyttä. Kauniin vihreitä valaisimia, astiastoja ja koriste-esineitä löytyy monen sävyisiä. Punaisen käyttö vastavärinä korostaa vihreän eleganssisuutta. Vihreä on kaiken kaikkiaan tasapainoinen ja tasapainottava väri.

Ruskea

Sisustuksessa ruskea on rauhoittava tausta värikkäille pinnoille, mutta on muistettava, että ruskea ei kohota mielenvirkeyttä ja liian laajana pintana se voi olla masentava väri. Myös vaaleanruskea eli beige on rauhoittava, ja siihen pätee sama kuin ruskeaan - beigeäkään ei kannata käyttää huonetta hallitsevana värinä. Ruskea toimii kuitenkin hyvin tiloissa, joissa on paljon kirjavaa materiaalia, vaikkapa kirjoja sisältäviä hyllyköitä. Varsinkin vaaleammat, neutraalit sävyt soveltuvat hyvin kirkkaiden sävyjen kumppaniksi.

Ruskeaa voi olla isona pintana myös sohvakaluston nahkaverhoilussa, verhoissa ja matoissa. Pienet hyllyköt ja isot kaapistot ovat usein joko puun omaa väriä tai sitten ruskeaksi petsattuna.

20081_8004.jpg

Musta

Kokomustaa huonetta tuskin löytyy monestakaan kodista, jos yhdestäkään. Pienempinä pintoina musta on kuitenkin erittäin monikäyttöinen, aina hillitty ja tyylikäs valinta. Musta nahkasohva on joillekin kestosuosikki. Kylpyhuoneeseen on saatavissa laattoja kiiltävänä ja mattamustana sekä kuvioituna. Olohuoneen kiiltäväpintaiset puukalusteet ovat näyttäviä, mutta vaativia. Kodin elektroniikkalaitteista löytyy aina musta vaihtoehto. Myös kahvinkeitin, leivänpaahdin ja muut kodin pikkukoneet ovat usein mustia, tarkoituksella vastakohtana pöytätason vaaleudelle.

20081_8005.jpg
Artikkelin kuvat ja tekstit ovat Suomalainen koti -sisustuskirjasta vuodelta 2007.
Tutustu Suomalainen koti -sisustuskirjaan...
Talo
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
20154_43072.jpg
Löylyn henki kuntoon venttiilein
Saunaa remontoidessaSaunaa remontoidessa joudutaan monien valintojen eteen. Valitaan kiuas, laudemateriaali, seinien, katon ja lattian materiaalit sekä sävyt. Valinnat ovat usein kalliitakin. Kaiken kaikkiaan haluamme viihtyä ja nauttia saunomisesta. Kuitenkin liian usein löylyä ottaessa tuntuu kuin happi loppuisi ja alkaa ahdistaa.
20112_24194.jpg
ASTA RAKENTAJA 2012
Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 10.-12.2.2012Helmikuiset Asta Rakentaja 2012 -messut lupaavat jälleen kodin remontoijille ja rakentajille kattavan paketin alan ammattilaisten rakentavaa tietotaitoa ja tuotetietoutta sekä mahdollisuuden tutustua alan palveluntarjoajiin. Hae lisäpotkua rakennus- ja remonttihankkeeseesi Asta Rakentaja -messuilta!Tulosta Kirjakuponki tästä...
20207_65797.jpg
Moduulit ja magneetit tuovat vapautta säilytystilojen muunteluun
Geberitin uudessa Acanto-mallistossa on panostettu moduuliajatteluun, jossa erilaisia seinä-, sivu- ja allaskaappeja voi vapaasti yhdistää toisiinsa. Magneettikiinnitys tuo helppoutta laatikoiden ja hyllyjen siirtelyyn.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton