• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakentaja.fi-blogit:Energiatehokkuudesta pientaloissa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.02.2015
20152_42310.jpg

Meillä Suomessa puhutaan hyvin paljon rintamamiestaloista ja nykyaikaisista taloista, joita jotkut henkilöt nimittelevät " pullotaloiksi ". Monissa keskusteluissa kehutaan rintamamiestaloja, jotka ovat hyvin ja oikeaoppisesti rakennettuja, lähinnä siksi, että niissä ei ole käytetty höyrynsulkua ja talot ovat "hengittäviä". Minulla on omakohtaisia kokemuksia niiden " hengittävyydestä ", tuulisilla ja varsinkin pakkasilmoilla.

Sänkyni sijaitsi pääpuoli ulkoseinää vasten, huoneen nurkka oli pääpuolesta vajaan metrin päässä, ulkona 25 astetta pakkasta ja aamuyöllä herätessäni tuntui kuin hiukset olisivat jäätyneet kiinni sängyn päätyyn. Siihen aikaan oli yleisesti käytössä polttotekniikan ihmesaavutus Upo-kultaliekki, polttoöljyllä toimiva jatkuvalämmitteinen kamiina. Ei auttanut muu kuin pipo päähän ja uinailemaan, koska kamiinassa oli jo täydet tehot päällä, lisäksi illalla lämmitetyt pari Porin Matti kamiinaa ja iso leivinuuni.

Oliko ennen kaikki paremmin?

Rakennus ei ollut erityisen energiatehokas ja väittäisin, että niitä löytyy vieläkin maastamme liian paljon. Siihen aikaan öljy ja polttopuu oli halpaa, eikä energiatehokkuudesta paljon keskusteltu, tuskin monikaan tiesi mitä se käytännössä tarkoittaa. Nykyaikaisen pientalon rakentaneelle energiatehokkuus on tuttu juttu, sillä jo rakentamismääräykset ohjaavat energiatehokkuuteen, samoin rakentamista suunnittelevan on otettava asia huomioon.

Rakennuksen muodolla ja koolla sekä sijoittamisessa ilmansuuntiin nähden, ikkunoiden koolla ja sijainnilla sekä niiden lämpöhukkaa vähentävällä rakenteella, samoin ulko-ovien rakenteilla ja niiden tiivis liittyminen rakennuksen runkorakenteisiin, rakennuksen vaipan hyvällä lämmöneristävyydellä, ulkoseinien ja yläpohjan hyvällä ilmanpitävyydellä, ulkoseinien ja yläpohjarakenteiden kylmäsiltojen välttäminen. Näillä kaikilla edellä mainituilla on erittäin suuri merkitys rakennuksen energiatehokkuuteen.

Kirjoittaja on Pekka Niemelä, Porin Rakennusmestarit ja –insinöörit ry
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

9_P_139803_1.jpg
Lämmitysjärjestelmän valinta - kuuntele Kivijalka-podcastista ammattilaisten vinkit
Kivijalka-podcastissa puhutaan asumiseen, teknologiaan sekä tietenkin rakentamiseen ja remontoimiseen liittyvistä aiheista.Tällä kertaa keskustelemme lämmityksestä, lämmitysjärjestelmän valinnasta sekä sen tuomista mahdollisuuksista ja säästöistä. Ammattilaiset kertovat mietteitään vanhoista lämmitysjärjestelmistä ja kurkistetaan myös tulevaisuuden näkymiin. Kuuntele jakso alta tai Kivijalka-podcastin sivuilta!Jos saat KIVIJALASTA polttoainetta ajatuksillesi, niin ota meidät seurantaan! Se onnistuu tilaamalla Rakentaja.fi YouTube-kanava.Voit kuunnella podcastin myös yleisimmissä podcas-sovelluksissa, kuten Spotify,Apple podcastit, Google podcastit jaStitcher.(Podcast on tallennettu 2021 vko 6)
20146_39996.jpg
Vanhan koneen tilalle sopiva uusi kone ja iv-remonttiin sopiva kanavisto
Vallox 121 SE on matalaenergiailmanvaihtokone, joka sopii ilman kanaviston muutostöitä takavuosien yleisimmän omakotitalojen ilmanvaihtokoneen, MUH-Ilmavan tilalle. Vallox 121 SE sopii myös monien samaan aikaan valmistettujen MUH-Ilmavakopioiden tilalle. Kanavayhteet (6 kpl) ovat samat kuin vuosien 1983–2004 aikana valmistetuissa MUH-Ilmava 100 ja 120 ilmanvaihtokoneissa.Kone on teholtaan keskisuuren asunnon ilmanvaihtolaite. Se soveltuu erinomaisesti niin pien-, rivi- kuin kerrostaloasuntojenkin ilmanvaihdon peruskorjaukseen ja uudisrakentamiseen. Sen lämmöntalteenoton tuloilman hyötysuhde on yli 80 prosenttia ja koneessa on tasavirtapuhaltimet.Vallox 121 SE koneen käyttö on helppoa ja energiatehokasta, kun sitä ohjaa Vallox Digit SED säätöjärjestelmä. Ilmanvaihto mukautuu kosteus- jahiilidioksidiantureiden (lisävarusteita) ansiosta automaattisesti asunnon muuttuviin sisäilmaolosuhteisiin, joten ilmanvaihto toimii aina optimaalisella tasolla todellisen tarpeen mukaan. Näin estetään turha ilmanvaihto ja energiankulutus.Vallox 121 SE kone on varustettu Digit SED:n ohjaamalla kesäilmanvaihtotoiminnolla ja siinä on sekä etu- ja jälkilämmityspatterit.Tilaa esite esitepalvelusta
20214_70248.jpg
Mitäpä jos tekisitkin jotain vallan uutta pihallesi
Sinä pihan rakentaja tai pihan uudistaja, koetko olevasi hämilläsi pihasi toiminnallisuuksien suunnittelussa ja toteutuksessa? Ilmoille heitettävänä ajatuksena, mitäpä jos loisit pihallesi jotain, joka herättää mielenkiintoa, kohdistaa katseen ja korostaa haluamiasi asioita uudella tavalla.
200911_19415.jpg
Varmalla parempaan pintaan
Maalaustyötä suunniteltaessa huomio kiinnittyy usein vain pintamaalin valintaan. Onnistunut lopputulos edellyttää kuitenkin myös hyviä pohjatöitä. Tikkurilan akrylaattiperheen uusin jäsen, Varma-pohjamaali, parantaa lopputulosta pohjasta pintaan.Varma on pitävä pohjamaali uudis- ja huoltomaalaukseen. Se sopii erityisesti Tikkurilan akrylaattimaalien kuten Harmonyn, Jokerin, Remontti-Ässän ja Lumi-sisustusmaalin pohjaksi rappaus-, betoni-, tasoite-, kipsi-, lastulevy- ja puukuitulevypintojen pohjamaalaukseen. Hyvän pitokykynsä ansiosta Varma toimii myös tapettien alla. Se ei pehmene veden vaikutuksesta, joten tapetti pysyy siinä hyvin kiinni.Varma tarttuu tiukasti alustaansa tasaten huokoistenkin pintojen imevyyttä, jolloin myös pintamaali tarttuu paremmin. Hyvän tartuntakykynsä ansiosta Varmaa voidaan käyttää sisätiloissa myös sinkityillä pinnoilla. Varma pidentää pintamaalin aukioloaikaa, jolloin pintamaalilla maalaaminen on helpompaa. Pitkä aukioloaika varmistaa, että lopputuloksesta tulee tasainen ja siisti. Varmalla onnistut varmemmin!
20229_60049.jpg
Viimeinen sammuttaa kynttilät!
Kynttilä, tuo herkkä tunnelmanluoja arjessa ja juhlassa. Kynttilät eivät ole vain syksyyn ja talveen tarkoitettuja sesonkijuttuja, vaan niitä käytetään ympäri vuoden luomaan kotoista tai jopa juhlavaa tunnelmaa. Hypnoottisesti tanssahtelevan liekin kanssa tulee kuitenkin muistaa olla erityisen varovainen, poltat sitten kynttilää sisällä tai ulkona.
20116_26830.jpg
Loma-asuntomessut avattiin
Loma-asuntomessut Mäntyharjussa avattiin tänään. Erityispiirteenä esillä olevissa loma-asunnoissa on energiatehokkuus ja ekologisuus. Loma-asuntomessut ovat avoinna yleisölle kahden viikon ajan. 27.6.-10.7.2011.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton