• Etusivu
  • LVI

Suomen asuintalot matalaenergia-aikaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.02.2010
20101_19849.jpg

TERCA-passiivienergiatiilitalon vähäinen lämpöenergiankulutus perustuu rakenteen hyvään lämmöneristävyyteen ja tiiveyteen.

Tämän vuoden alusta astuivat voimaan ympäristöministeriön uudet määräykset koskien rakennusten energiatehokkuutta. Vanhat määräykset tiukentuivat tuntuvasti, noin 30-40%.

Pohjana uudistukselle on koko rakennuksen lämpöhäviön kartoittaminen. Laskennassa otetaan huomioon rakennuksen ilmanvaihdon, vuotoilman sekä vaipan lämpöhäviöt ja saatua arvoa verrataan jokaiselle rakennukselle annettuun vertailuarvoon. Laskennallinen tulos ei saa olla suurempi kuin vertauiluarvo. Käytännössä tämä tarkoittaa muutoksia mm. eristyksiin ja ilmanvaihtojärjestelmiin.

Keskeisimmät asiat on koottu Suomen rakentamismääräyskokoelman osaan D3 sekä osissa C3 ja D2 on myös tapahtunut muutoksia.

U-arvoihin muutoksia

RakMK:n osassa C3 on määritelty lämmönläpäisykertoimien eli U-arvojen minimiarvot, joita nyt on kiristetty tuntuvasti.

Esimerkiksi yläpohjarakenteen vanha U-arvo oli 0,15 W/(m²K) ja juuri voimaantulleen määräyksen mukaan 0,09 W/(m²K) ja ulkoseinän 0,17 W/(m²K) (vanha 0,24). Uusi ikkunoille ja oville asetettu arvo on 1,0 W/(m²K) (vanha 1,4) sekä alapohjalle 0,16 W/(m²K)(vanha 0,24).

Rakennusajan kustannuksia uudet määräykset nostavat arvioiden mukaan muutamia prosentteja. Toisaalta energiapihi rakennus säästää vuosien saatossa sijoitetun rahan takaisin. Tiiviin rakennuksen kanssa on kuitenkin muistettava olla tarkkana ja pitää ilmanvaihtojärjestelmät kunnossa. Varsinkin vielä pihimmän passiivitalon kohdalla tämä on äärimmäisen tärkeää, jotta ylimääräinen kosteus ja epäpuhtaudet saadaan johdettua huoneilmasta ulos.

Paroc Lupaus passiivitalon arkkitehtisuunnittelussa pyrittiin siihen, ettei passiivitalon edellyttämistä eristevahvuuksista huolimatta talo poikkeaisi juuri mitenkään perinteisistä puutaloista.
Paroc Lupaus passiivitalon arkkitehtisuunnittelussa pyrittiin siihen, ettei passiivitalon edellyttämistä eristevahvuuksista huolimatta talo poikkeaisi juuri mitenkään perinteisistä puutaloista.

Uudet keinot käyttöön

Lähes viidennes Suomessa käytetystä energiasta kuluu rakennusten lämmittämiseen, joten energiaremontti onkin paikallaan. Muillakin keinoin pyritään kontrolloimaan asumisen energiankulutusta, kuten rakennusten energiatodistuksilla ja nyt uutena kuntien mahdollisuudella velvoittaa uudisrakentajat liittymään kaukolämpöverkkoon. Luonnollisesti matalaenergiatalot eivät kuulu tämän määräyksen piiriin, eikä muilla ekologisilla lämmitysjärjestelmillä varustettuja rakennuksia velvoiteta liittymään kaukolämpöön.

Suomalaista perinnerakentamista pyritään säilyttämään ja hirsitalojen kohdalla onkin poikkeuksia määräyksissä. Hirsiseinälle (paksuus vähintään 180mm) annettiin oma U-arvonsa 0,40 W/(m²K),
joka siis poikkeaa selvästi normaalin ulkoseinän arvosta.

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL on julkaissut uuden ohjeen helpottamaan matalaenergia- ja passiivitalojen suunnittelua. RIL 249 – 2010 Matalaenergiarakentaminen on yksien kansien väliin koottu kattava tietopaketti kaikille rakennushankkeen osapuolille.

Vuonna 2012 vaatimustasoa tullaan kiristämään edelleen 20%.

Lähteet:
Ympäristöministeriö, Suomen rakentamismääräyskokoelma
Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL
VTT
Pekka Kalliomäki, ympäristöministeriö

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200611_789.jpg
Luonnonkivi on vaivaton ratkaisu
Luonnonkivi henkii yksilöllisyyttä, aitoutta ja arvokkuutta. Rakennusmateriaalina siinä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla käytännöllisyys, esteettisyys ja kestävyys. Luonnonkivi on myös vaivaton ratkaisu, kun luotat ammattilaisiin jo suunnitteluvaiheessa.Useimpien rakentajien toiveena on valita materiaalit, jotka tarjoavat silmänruokaa, mutta vaativat vähän huolenpitoa. Luonnonkivet helpottavat olennaisesti pintojen kunnossapitoa, sillä ne ovat kestäviä ja helppohoitoisia. Ne sopivat yhtä hyvin niin uudispihoihin kuin saneerattavaan pihaan. Luonnonkiven ominaisuuksia arvostetaan, mikä merkitsee arvonnousua kiinteistölle.Lisätietoa luonnonivistä
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Tapettipinnan uusiminen?
Kysymys:Asunnon seinäpinnat pitäisi uusia. Vanhat tapetit ovat pääosin 60-luvun kiiltokuvio-väritapettia. Vanhojen poisrevintä kunnolla tuntuu työläältä ja mahdottomalta. Onko helppoa keinoa saada vanhat tapetit irti? Vai voisiko vanhan päälle asentaa jonkun levyn, jonka voisi sitten tapetoida tai maalata?
20117_26980.jpg
Puu keskeinen materiaali
Puu päämateriaalinaPuurakentaminen on isossa roolissa Loma-asuntomessut Mäntyharjussa -tapahtumassa 27.6.–10.7.2011. Kahdestakymmenestäkahdesta messukohteesta 21 on rakennettu puusta. Hirsirakenteisia kohteita näistä on kymmenen.Perinteinen puurakennus ja erityisesti hirrestä tehdyt loma-asunnot ovat kaikkein suosituimpia. Hirsi rakennusmateriaalina sulautuu luontoon ja on tunnelmallinen. Mökkihän on vuosikymmeniä mielletty juuri hirsirakenteiseksi rakennukseksi.
20085_10819.jpg
Helluntai päättää pääsiäisen
Helluntai on kristikunnan kolmanneksi suurin juhla pääsiäisen ja joulun jälkeen. Alunperin se kuitenkin oli juutalainen kiitos- ja elonkorjuujuhla.Helluntaita vietetään 50. päivänä pääsiäisestä, ja se on aina sunnuntai. Joissain maissa myös seuraava maanantai, toinen helluntaipäivä, on juhlapyhä. Suomessakin oli tämä käytäntö aina vuoteen 1972 saakka. Vuonna 1973 maanantain pyhä siirrettiin lauantaiksi, valmistelemaan helluntaita. Aiemmin, 1700-luvulla, helluntai oli jopa neljän perättäisen pyhäpäivän juhla.
20195_57810.jpg
Miten valesokkelitalo hyötyy salaojista?
Valesokkeli oli yleinen pientalojen perustusrakenne erityisesti 1970−1980-luvuilla, minkä jälkeen alettiin havahtua rakenteen riskialttiuteen. Toimivalla salaojituksella kosteusvaurioiden riskiä voidaan vähentää huomattavasti.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Asuntomessuilla Hämeenlinnassa Ammattilaispäivät
Aukioloaikaa pidennetty neljänä päivänä kahdeksaanAsuntomessuilla Hämeenlinnassa järjestetään ensimmäistä kertaa asuntomessutapahtuman historiassa Ammattilaispäivät 1.-2.8. ja 8.-9.8. eli keskiviikkona ja torstaina niin tällä kuin ensi viikollakin. Päivät näkyvät erityisesti kerrostalon perusparannusta esittelevässä oheiskohteessa. Niin oheiskohde kuin asuntomessualue kaikkine kohteineen on Ammattilaispäivinä avoinna koko messuyleisölle.Hämeenlinnan asuntomessuilla voi vierailla huomenna keskiviikkona ja ylihuomenna torstaina vaikkapa töiden jälkeen, sillä aukioloaikaa on pidennetty kahdeksaan saakka. Messut ovatkin Ammattilaispäivinä auki klo 11-20. Samat aukioloajat ovat voimassa myös ensi viikon keskiviikkona ja torstaina.– Haluamme palvella työssäkäyviä ihmisiä, jotta hekin ehtivät hyvin messuille työpäivän jälkeen. Esimerkiksi Espoon messuilla pidennetyt aukiolopäivät kahtena viimeisenä torstaina olivat suosittuja. Toisena torstaina Espoossa tehtiin myös yleisöennätys, kertoo Suomen Asuntomessujen messupäällikkö Pasi Hulkkonen.Ammattilaispäivinä messukohteissa on esittelijöinä normaalia enemmän ammattilaisia, jotka osaavat neuvoa messuvieraita tarkemmin rakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. Hämeenlinnan asuntomessuilla ovatkin esillä mm. kaikki lämmitysmallit. Energianlähteeksi on valittu joko maalämpö, kaukolämpö, sähkö, bioöljy tai pelletti. Messutaloissa on myös esillä painovoimainen ilmanvaihto sekä aurinkoenergia. Näytteillä ovat lisäksi erilaiset runkoratkaisut sekä monia tämän hetken uusimpia teknisiä ratkaisuja kuten sähkölasit tai vaikkapa itsestään puhdistuva ulkorappaus. Asumisen tietoutta täydentävät vielä näyttelytarjonta sisustushallissa sekä rakentajahallissa.Työtehoseura (TTS) on lisäksi arvioinut messukohteita, joissa on tehty hyviä ratkaisuja sekä tilakohtaisesti että kokonaisuuksina. TTS:n arvioitavina olivat asunnon eri tilojen ominaisuudet, joita kannattaa ottaa huomioon, kun rakentaa tai remontoi asuntoa omaan tarpeeseen. Asuntokohteiden arviointikriteerit sovittiin yhteistyössä hanketta rahoittaneen kauppa- ja teollisuusministeriön asiantuntijoiden kanssa. Työtehoseura arvioi mm. keittiöiden toimivuutta, millainen on hyvä toimiva keittiö ja mitä on huomioitava suunnitteluvaiheessa. Arvioinnin kohteena olivat myös eteistilat, pesu-, pukuhuone- ja vaatehuoltotilat, olo- ja makuuhuoneet, työhuoneet sekä säilytystilat.– Messuvieraille on jaossa moniste, jossa on tiedot arvioiduista kohteista ja niiden sijainnista messualueella. Kohteet on myös merkitty opastavilla tauluilla sekä asunnon ulkopuolella että tilakohtaisesti sisällä, toteaa Hulkkonen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton