• Etusivu
  • Rakentaminen

Puurakentaminen vaalii perinteitä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.07.2011
20117_26980.jpg

Luonnonhelmaan rakennettu puurakennus mukautuu hyvin ympäristöön.

Puu päämateriaalina

Puurakentaminen on isossa roolissa Loma-asuntomessut Mäntyharjussa -tapahtumassa 27.6.–10.7.2011. Kahdestakymmenestäkahdesta messukohteesta 21 on rakennettu puusta. Hirsirakenteisia kohteita näistä on kymmenen.

Perinteinen puurakennus ja erityisesti hirrestä tehdyt loma-asunnot ovat kaikkein suosituimpia. Hirsi rakennusmateriaalina sulautuu luontoon ja on tunnelmallinen. Mökkihän on vuosikymmeniä mielletty juuri hirsirakenteiseksi rakennukseksi.

Perinteikäs rakennusmateriaali

Hirsi on perinteikäs ja pitkän historian omaava rakennusmateriaali. Sitä on käytetty vuosisatoja ja edelleen se on etenkin kesämökkien ja vapaa-ajanasuntojen käytetyin rakennusmateriaali. Hirsiseinä antaa jykevän vaikutelman ja se sulautuu hyvin Suomalaiseen metsä-, ja järvimaisemaan.

Yleisesti loma-asuntomessujen päämateriaali on puu ja sitä on käytetty muun muassa rakennusten rungoissa, ulko-, ja sisäverhouksissa sekä terasseissa. Materiaalina puu on pitkäikäinen ja säännöllisellä huollolla se kestää useita sukupolvia.

Puun eri sävyjä yhdistämällä saadaan tyylikäs lopputulos.
Puun eri sävyjä yhdistämällä saadaan tyylikäs lopputulos.

Isot lasiseinät ja ikkunat tuovat valoa

Luonnonvalo on hyödynnetty useassa kohteessa tehokkaasti isojen ikkunoiden avulla, joten lasi materiaalina on myös merkittävässä osassa rakennusmateriaaleista puhuttaessa. Terassien puoleisilla julkisivuilla on osassa kohteita käytetty lasiseinä-ratkaisua tuomaan tilan tuntua esimerkiksi olohuoneen ja ulkoterassin välille. Isojen lasisten terassiovien avaaminen tuo selvästi lisää tilantuntua sekä luonnon lähemmäs sisätiloja. Katetut ja lasitetut terassit tuovat myös selvästi lisää suojaisia ja valoisia neliöitä mukavaan oleskeluun.

Makuuhuoneesta pääsee suoraan terassille.
Makuuhuoneesta pääsee suoraan terassille.
Lasitettuterassi toimii kakkosolohuoneena.
Lasitettuterassi toimii kakkosolohuoneena.

Perustana kivi

Kivi materiaalina näyttelee messualueen asuntojen rakenteissa suhteellisen pientä osaa, tyypillisesti rakennusten alapohjaratkaisuissa on käytetty kiviainesta. Useat kohteet ovat toteutettu maanvaraisella betonilaatalla, muutamissa kohteissa perustusratkaisu on tehty tuulettuvalla alapohjarakenteella. Messualueelta löytyy kuitenkin yksi loma-asunto joka on toteutettu kivitaloratkaisuna.

Jykevä kivirakennus tuo loma-asumiseen luksustunnelmaa.
Jykevä kivirakennus tuo loma-asumiseen luksustunnelmaa.

Kivipintoja ulko- ja sisätiloissa

Osassa asunnoista on kiveä hyödynnetty myös lattiamateriaalina. Yhdistetyt kivi- ja puulattiat soveltuvat hyvin loma-asuntojen eri huoneratkaisujen ja tilojen lattiapinnoiksi. Ulkotiloissa taas terassilaudoituksia jatkaa pihan kivilaatoitukset jotka tuovat osaltaan lisää tasaista luonnonpäällysteistä oleskelualuetta.

Puu- ja kivilattia yhdistettyinä.
Puu- ja kivilattia yhdistettyinä.
Kivilaatoista tehty oleskelualue.
Kivilaatoista tehty oleskelualue.

Kiveä on työstetty ja muotoiltu tulisijoissa

Takka kuuluu olennaisesti loma-asuntojen varustukseen. Messuilla on nähtävissä useita eri takkamalleja. Vuolukivitakat ovat suosittuja kivitakkoja joiden muotoilussa löytyy valinnan varaa aina kulmikkaista pyöreisiin. Tunnelman luomisen lisäksi takka myös lämmittää mukavasti huonetiloja viileinä iltoina.

Kivitakkojen muotoilu voi poiketa perinteisestä.
Kivitakkojen muotoilu voi poiketa perinteisestä.
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20071_3186.jpg
Miksi tiilestä?
Uusi voimaan astunut energiamerkkijärjestelmä, ilmaston muutoksesta johtuva kasvihuonepäästöjen rajoittaminen sekä jatkuvasti kohoava energian hintataso asettaa omakotirakentajat miettimään entistä tarkemmin, millä rakenneratkaisulla oma koti kannattaa rakentaa. Enää ei valintaperusteeksi riitä pelkästään ulkonäkö, vaan rakenteen alhaiset käyttökustannukset ja pitkäaikaiskestävyys tulevat olemaan yhä tärkeämpi syy myös ulkoseinän rakennetta ja julkisivua valittaessa.
20227_79147.jpg
Tutustu erilaisiin sisustustyyleihin
Kokosimme yhteen omia sisustusaiheisia artikkeleitamme sekä jäsenien Eeva Hauta-Heikkilälle jättämiä sisustuskysymyksiä. Täältä löydät vinkit uusiin sisustustyyleihin ja trendeihin sekä sisustus- ja asennuspulmiin.
201610_47520.jpg
Seurantakohteessa yläkerta valmistuu
Seurantakohteessa seurataan vanhan hirsirunkoisen omakotitalon remontoimista pariskunnan ja heidän lapsensa kodiksi. Kertojana toimii perheen äiti. Talon remontoinnissa on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä.Nyt päästiin suojaamaan parrut, jotta katto päästään maalaamaan, eli homma etenee!Tutustu seurannan muihin osiin!
20196_58697.jpg
Yhden luukun mallia koskevat lait
Yhden luukun mallia koskevat lait vahvistettiin tänään 19.6. tasavallan presidentin esittelyssä. Uudistuksen tavoitteena on, että tiettyjen ympäristöä koskevien lupamenettelyjen yhteensovittaminen tekee lupa-asioinnista asiakkaalle mahdollisimman sujuvaa.Laki eräiden ympäristöllisten lupamenettelyjen yhteensovittamisesta tekee mahdolliseksi ns. yhden luukun mallin. Luvanhakija asioi eri viranomaisten kanssa yhdellä asiointipisteellä, josta voi hoitaa keskeiset tiettyyn hankkeeseen tarvittavat luvat kerralla. Lisäksi yhteensovittaminen tarkoittaa sitä, että vireillä olevien eri lupahakemusten käsittelyvaiheet tapahtuvat yhtä aikaa. Yhden luukun menettely pohjautuu sähköiseen asiointiin. Hakija toimittaa lupahakemuksen viranomaisille sähköisen asiointijärjestelmän kautta.
20149_40752.jpg
Perusta pientalotyömaa oikein ja aloita työt
Rakentamisen suunnitteluun kuuluu olennaisesti työmaan perustaminen. Työmaan suunnitteluun kannattaa kiinnittää huomiota, sillä rakentaminen vaatii tilaa, jota monilla taajama-alueiden tonteilla on varsin rajoitetusti. Työmaalla täytyy olla paikka mm. maamassojen ja rakennustarvikkeiden varastoimiseen siten, että tilaa jää turvalliselle kulkemiselle, rakennustelineille, jätepisteelle, sosiaalitiloille ja WC:lle. Vesi ja sähkö ovat myös perusasioita, joita tontilla tarvitaan varsin aikaisessa vaiheessa, joten liittymäasioista tulee huolehtia ajoissa. Työmaa voi edellyttää myös aitaamista, jotta sivulliset eivät joudu alttiiksi työmaan vaaroille.
20157_43898.jpg
Taloautomaatio sinun apunasi
Tilanneohjauksilla helppoa hallintaaHuonelämpötilan ohjaus KNX-taloautomaatiolla on helppoa. Yhdellä napinpainalluksella voi kytkeä päälle tietyn tilanneohjauksen, joka säätää saman tien kodin toiminnot ennalta määritettyyn tilaan.Kotona/poissa-ohjauksella talo ohjataan niin sanottuihin perustiloihin. Poissa ollessa ilmanvaihto laskee minimiin ja lämpötilaa voidaan pudottaa. Samalla liesi ja halutut pistorasiat kytkeytyvät pois päältä ja vesiventtiili sulkeutuu vesivuodon välttämiseksi. Kotiin saapuessa toiminnot palautetaan normaaliin käyttötilaan.Lue lisää: KNX ohjaa kodin toimintojaTilaa KNX-taloautomaatio- ja sähköasennusesite

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton