• Etusivu
  • Talo

Helluntai päättää pääsiäisen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
20085_10819.jpg

jos ei heilaa helluntaina...

Helluntai on kristikunnan kolmanneksi suurin juhla pääsiäisen ja joulun jälkeen. Alunperin se kuitenkin oli juutalainen kiitos- ja elonkorjuujuhla.

Helluntaita vietetään 50. päivänä pääsiäisestä, ja se on aina sunnuntai. Joissain maissa myös seuraava maanantai, toinen helluntaipäivä, on juhlapyhä. Suomessakin oli tämä käytäntö aina vuoteen 1972 saakka. Vuonna 1973 maanantain pyhä siirrettiin lauantaiksi, valmistelemaan helluntaita. Aiemmin, 1700-luvulla, helluntai oli jopa neljän perättäisen pyhäpäivän juhla.

Kansanperinteellä vahvat juuret

Moni nykyajan kansalainen on varmasti kuullut sanonnan "Jos ei heilaa helluntaina, ei koko kesänä". Sanonta juontaa juurensa suomalaiseen kansanperinteeseen. Helluntai olikin aikoinaan "näkyvä piikki kumppaneiden etsintätilastoissa".

Heilan etsimisen lisäksi kansanperinteissä kerrotaan helluntaivalkeiden polttamisperinteistä sekä sananparsista, joiden avulla ennustettiin tulevaa. Säätä povattiin muun muassa sananparsilla "millainen on helluntain lauantai, sellainen koko kesä", "jos helluntaina sataa, sataa joka sunnuntai juhannukseen saakka" sekä "jok'ei helota helluntaina, ei helota koko kesänä".

Helluntaisauna oli osa pyhien juhlamenoja. Kevään myötä koivun lehdet olivat vehreinä, uudet vihdat antoivat näin oivan perustan ennustuksille. Saunomisen päätteeksi vihta heitettiin saunan katolle ja tyven suunta osoitti millainen oli naimaonni, tulevaisuus, ja jopa kuolema. Tästä perinteestä on lähtöisin myös morsiussaunominen, jolla tuleva morsian puhdistetaan menneistä synneistä ja povataan tulevan liiton käänteitä.

Saunomisen lisäksi tanssit esittivät suurta roolia helluntain juhlallisuuksissa. Pohjoisen tyttärien tiedetään sanoneen "En joutunut joululle, enkä päässyt pääsiäiselle, vaan kyllä hellun helluntaille". Helluntaitansseihin sopi hyvin myös sanonta "Liiku likka helluntaina, juhannuksena et jouva".

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201710_50521.jpg
Muuttovalmis Play-talo netistä vartissa
Kastelli avaa talojen verkkokaupan PLAY-uutuusmallistollaKastellin uusi Osta talo verkosta -palvelu tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden suunnitella ja ostaa muuttovalmis omakotitalo suoraan verkosta. Palvelu on tehty pelinomaisen helpoksi, jossa oman Play-talon saa suunniteltua jopa vartissa. Kastelli haluaa näin helpottaa omakotirakentajien arkea.Osta talo verkosta -palvelu keventää talon hankintaprosessia huomattavasti, kun omakotitalon ostaja voi valita valmiista asiantuntijoiden valitsemista vaihtoehdoista itselleen sopivimmat ratkaisut. Näin rakentamista ei tarvitse enää aloittaa tyhjältä pöydältä."Aloimme Kastellilla pohtia, että miksei taloakin voisi ostaa verkon kautta, kun kaikki muukin ostetaan sieltä nykyään", kertoo Kastellin toimitusjohtaja Jukka Vaaramo.Aluksi palvelussa on tarjolla nyt esiteltävän Play-uutuusmalliston kaksi taloa, joihin voi valita muunmuassa haluamansa huoneet, ulkovärin, sisustuksellisen linjan sekä lisävarusteet. Oman Play-talon voi suunnitellaja ostaa kätevällä pelinomaisella työkalulla. Osta talo verkosta -palvelussa asiakas näkee välittömästi, kuinka hänen tekemänsä valinnat vaikuttavat kokonaisuuteen ja miten hinta kehittyy eri valintojen myötä.
20232_80872.jpg
Viisi vinkkiä turvalliseen kylpyhuoneeseen
Useat vahingot sattuvat kotona ja yleensä vielä täysin yllättäen. Nyt ei kuitenkaan oteta tarkasteluun tuoleilta putoamista tai maton reunaan kompastumista, keskitytään hetkeksi oman turvallisuuden lisäämiseen kylpyhuoneessa.
20093_15326.jpg
Katon vaihto kannattaa
Katto on talosi suoja. Sen toimivuus on mitä tärkein koko talon toiminnallisuutta ajatellen. Katto joutuu vuosien kuluessa alttiiksi sään vaihteluille ja vähitellen tulee aika arvioida kattoremontin tarve. Katto on myös talon viides julkisivu, joka vaikuttaa oleellisesti koko talon ulkoasuun. Katon uusimisella voi kohentaa oleellisesti talosi ilmettä ja samalla nostaa sen arvoa.Kattotiiliä on asennettu katoille tuhansien vuosien ajan. Ja hyvällä syyllä. Kattotiili toimii ja kestää pitkään. Eikö sinunkin kotisi olekin aidon betoni- tai savitiilikaton arvoinen? On tietysti ja tiilikatto sopii jokaiseen taloon.Lisätietoa tiilikatteesta...
20146_39966.jpg
Uusia ideoita saunaan Loma-asuntomessuilta!
Kaipaatko omaan saunaasi jotain uutta ja ehkä erilaistakin? Onko saunasi kenties vasta suunnitelmana ruutupaperilla? Vuoden 2014 Loma-asuntomessut pidetään Kalajoella, joka on erinomainen mahdollisuus päästä hakemaan uusia ideoita.Mikä on mielestäsi saunaan kuuluva värimaailma? Jotkut puhuvat tumman värityksen puolesta, jolloin saunaan saadaan ehkä hieman savusaunamainen tunnelma. Toiset taas mieltävät saunan erittäin vaaleaksi, jolloin mieli virkistyy valoisuudesta ja rentouttavasta lämmöstä.Tässä esittelyssä muutamien kohteiden uskomattomat saunat.
20115_25622.jpg
Ilmanvaihdolla
Ilmanvaihdon toimintaperiaateIlmanvaihdon tarkoituksena on tuoda asuntoon puhdasta ja raitista korvausilmaa. Tämä tapahtuu olohuoneen, makuuhuoneiden ja muiden oleskelutilojen ulkoseiniin sijoitettujen tuloilma- eli korvausilmaventtiilien kautta. Huono, käytetty ilma puolestaan johdetaan ulos keittiössä, vaatehuoneessa, WC:ssa ja kylpyhuoneessa olevista poistoilmaventtiileistä. Käytetty ilma kulkee poistoilmakanavaa pitkin katolle ja sitä kautta ulos. Kun ilmanvaihto toimii, jokaisessa huoneessa on joko korvausilmaventtiili tai poistoilmaventtiili - ei kuitenkaan molempia samassa huoneessa eikä huonetta ilman minkäänlaista venttiiliä. Ilmanvaihdon riittävyyden voit tarkistaa kokeilemalla, pysyykö talouspaperiarkki itsestään kiinni WC:n poistoilmaventtiilin imussa. Poistoventtiili toimii, jos paperi pysyy kiinni venttiilissä. Mikäli näin ei tapahdu, avaa tuuletusikkuna, odota muutama minuutti ja kokeile uudestaan. Jos arkki pysyy nyt, tiedät, että tuloilman määrä ei ole normaalisti riittävä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ikkunat soveltuvat vain lyhytaikaiseen tuuletukseen, eivät jatkuvaan ilmanvaihtoon.Venttiilit Jäsentukusta
20149_40926.jpg
Rintamamiestalo on säilyttänyt suosionsa
Rintamamiestaloja löytyy maastamme satojatuhansia ja tätä rakennustyyppiä voidaankin pitää suomalaisten kestosuosikkina sukupolvesta toiseen. Suurta suosiota rintamamiestalo nauttii nuorten ensiasunnon ostajien keskuudessa. Perusratkaisuiltaan talot ovat toimivia, ja oikein korjattuna ne tarjoavat hyvän kodin pitkäksi aikaa.Rintamamiestalojen suurina etuuksina voidaan pitää niiden sijaintia taajamissa sekä tonttien suurta kokoa taajamien ulkopuolella. Yleensä näillä suurilla tonteilla on vielä rakennusoikeuttakin jäljellä runsaasti esimerkiksi laajennusta ajatellen. Vanhan kiinteistön ostajan kannattaa kuitenkin varautua monenlaisiin peruskorjauksiin ja -parannuksiin. Remontoinnin perusteellisuus sekä järjestys kannattaa miettiä huolella, jotta turhilta töiltä vältyttäisiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton