• Etusivu
  • Talo

Mullaton vaihtoehto eli mullanvaihto historiaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.10.2018
20101_19748.jpg

Vesiviljely eli hydroviljely

Hydroviljely on vielä melko vähän käytetty huonekasvien viljelytapa. Siinä multa korvataan kokonaan puhtaalla kevytsoralla. Kastelu helpottuu ja mullanvaihto jää historiaan. Hydroviljelyssä olevat viherkasvit soveltuvat erityisen hyvin julkisiin ja liiketiloihin. Ne sopivat mainiosti myös allergiselle, joka voi saada oireita kasvin mullassa majailevista itiöistä.

Kevytsoraa mullan tilalle

Hydro- eli vesiviljelyssä kasvi kasvaa täysin mullattomasti, pelkässä kevytsorassa, joka varastoi vettä ja tarjoilee sen kasvin juurille. Se säilyttää koostumuksensa, ei maadu eikä tiivisty. Tiivistyneessä mullassahan kasvin juuriston hapensaanti huononee. Myös mullan liikakastelu heikentää juurien hapensaantia ja kuntoa.

Kevytsoran on oltava puhdasta ja hajutonta, eli rakennusteollisuuden käyttämä kevytsora ei sovellu tähän käyttöön. Kuumentamalla steriloidusta sorasta häviävät kaikki mikrobit ja muut taudin aiheuttajat. Kevytsoran raekoko valitaan istutettavan kasvin mukaan; pienille kasveille raekokoa 4-8 mm, suuremmille 8-16 mm.

Pienet tuholaiset eivät pääse lisääntymään kevytsorassa kuten mullassa. Siinä ei myöskään muhi homeiden tai muiden sienten itiöitä, joten se sopii kasvualustaksi allergikkojen kotiin.

1. ulkoruukku, 2. puhdas kevytsora, 3. reiällinen viljelyruukku, 4. kasvi, 5. vesitasomittari, 6. vesitila
1. ulkoruukku, 2. puhdas kevytsora, 3. reiällinen viljelyruukku, 4. kasvi, 5. vesitasomittari, 6. vesitila

Kevytsoraa ei tarvitse vaihtaa. Sitä voi huuhtoa, jos pinnalle on kertynyt suoloja. Myös kasteluvälejä voidaan harventaa, sillä kevytsora imee kosteutta ja luovuttaa sitä kasville vähitellen. Sora huuhdellaan ja kuivatetaan ennen istuttamista.

Ruukut valittava oikein

Istutusruukkuina kannattaa käyttää nimenomaan hydroviljelyyn tarkoitettuja ruukkuja. Ulkoruukun on oltava paitsi vedenpitävä, myös valoa läpäisemätön. Se voi olla muutamaa senttiä suurempi kuin sisempi viljelyruukku. Viljelyruukun on oltava reiällinen. Vesitasomittari asetetaan viljelyruukkuun, ja sen on oltava oikean mittainen. Mittarit on standardoitu viljelyruukkujen koon mukaan.

Istuttaminen

Hydroviljelyyn sopivat lähes kaikki kasvit. Helpoimmalla pääsee, kun hankkii kasvin, joka on alusta asti kasvanut hydroviljelyssä. Vesilasissa juurrutetut pistokkaat sopivat myös mainiosti. Suuria kasveja on tuettava, kunnes juuret ovat kasvaneet ja sitovat kasvin itse. Jos kasvi on kasvanut mullassa, on juurista ennen istuttamista pestävä huolellisesti multa pois. Samalla poistetaan huonot juuret. Kasvi voi olla yön yli vesiämpärissä, jotta sen nestejännitys on istutettaessa mahdollisimman hyvä.

Viljelyruukku täytetään puhtaalla kevytsoralla, johon puhdasjuurinen kasvi istutetaan, samaan syvyyteen kuin multaistutuksessakin. Ruukku laitetaan ulkoruukun sisälle. Vettä annetaan vesitasomittarin optimiin saakka.

Kasvi sijoitetaan pariksi viikoksi suojaan auringolta ja sumutellaan tarvittaessa. Vaarana on, että kasvi kuivuu ennen kuin hydroviljelyjuuret ovat kunnolla kasvaneet. Kasvin voi myös sulkea ruukkuineen puhtaaseen, läpinäkyvään muovipussiin.

Kasteluvirheet vähenevät

Kasvien vedenkulutusta tarkkaillaan ruukussa olevan vesitasomittarin avulla. Se näyttää veden korkeuden astiassa. Kastelutarpeen määrittäminen on siis äärimmäisen helppoa: vettä lisätään vasta, kun mittari näyttää veden olevan minimitasossa – ei yhtään aikaisemmin. Kasteluvälit voivat siis pidentyä, eikä haittaa vaikka vesi olisi muutaman päivän ajan kokonaan loppu: Alin sorakerros toimii vesivarastona. Se johtaa kosteutta juuristolle. Kun vesivarasto on tyhjentynyt, alkaa kevytsora kuivua hitaasti ylhäältä alaspäin, joten kosteutta riittää juuristolle vielä pariksi päiväksi. Keskimäärin kastelua tarvitaan 3-4 viikon välein.

Kädenlämpöinen kasteluvesi kaadetaan soran päälle kasvin tyvelle. Vesi valuu soran läpi ruukun pohjalle. Erillistä kasteluputkea ei hydroviljelyssä tarvita.

Vettä on annettu tarpeeksi, kun veden pinta on optimi-tasolla. Aurinkoisella ikkunalla olevat ja paljon vettä kuluttavat kasvit tai pidemmälle lomalle lähdettäessä voidaan kastella maksimi-merkkiin asti. Maksimiin asti kasteltaessa vedenpinta nousee alimmaisten juurien tasolle. Tätä kasvit sietävät vain hetkellisesti.

Kasvukaudella kasvien vedentarve on suurempaa kuin talvella lepokautena, jolloin kasteluväli voi siis pidentyä ja kasteluveden määrää voi vähentää.

Sadevesi ei sovi hydroistutuksille. Se on hieman hapanta ja liian pehmeää.

Pitkät lannoitusvälit

Markkinoilta löytyy nimenomaan vesiviljelyyn tarkoitettuja pitkävaikutteisia lannoitteita. Mm. Substral Kasviravinne soveltuu erinomaisesti vesiviljelyyn. Ravinnetta annostellaan 1/4 -korkillista yhteen litraan vettä. Ravinneliuos vaihdetaan noin kolmen kuukauden välein. Samalla kannattaa suihkuttaa kasvin juuret ja kevytsora.

Muu hoito

Muuten kasvia hoidetaan kuten mullassa kasvavaa kasvia: kuivassa huoneilmassa olevia kasveja voi sumutella ja lehdet pyyhitään tarvittaessa puhtaaksi pölystä. Lehtikiilto-spraytä ja -pyyhkeitä voi käyttää normaalisti.

20101_19743.jpg

Kevytsoraan istutettu ylikukkinut kasvi on helppoa vaihtaa toiseen. Jotkut kasvit kasvattavat nopeasti suuren juuriston, joten ruukku saattaa käydä ahtaaksi. Tällöin se vaihdetaan suurempaan ruukkusettiin. Samalla juuria voi hieman leikata.

Hydroviljelyyn sopivia huonekasveja

Hyviä hydroviljelykasveja ovat mm. flamingonkukat (Anthurium), tuonenkielo (Aspidistra elatior), nukkumaijat (Calathea), kissukset (Cissus), amatsoninlilja (Eucharis amazonica), viikunat (Ficus), timanttiananakset (Guzmania), muratit (Hedera), kentiapalmut (Howea), posliinikukat (Hoya), jättipeikonlehti (Monstera deliciosa), muorinkukat (Peperomia), piileat (Pilea), paavalinkukat (Saintpaulia), anopinkielet (Sansevieria), viirivehkat (Spathiphyllum), juorut (Tradescantia), jukat (Yucca), palmuvehka (Zamioculcas zamiifolia), kaktukset ja orkideat.

Tomaatin ja chilin kasvatus onnistuu myös mainiosti hydrona. Kasvuvauhdin ja maun kerrotaan parantuvan vesiviljelyn avulla...

Rionjuoru (Tradescantia fluminensis)
Rionjuoru (Tradescantia fluminensis)

Kasveja voi istuttaa myös suurempaan altaaseen. Ryhmään istutetaan usein vähintään yksi kukkiva kasvi.

Syklaami (Cyclamen persicum), joulutähti (Euphorbia pulcherrima), pelargoniat (Pelargonium) ja atsaleat (Rhododendron) eivät viihdy hydroviljelyssä. Korkeita ja painavia kasveja ei tahdo saada tuettua kevytsoraan, joten niitäkin kannattaa välttää.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20226_78836.jpg
Huolehdi työtasot kuntoon niin sisällä kuin ulkonakin
Jokaisen keittiöön kuuluu olennaisena osana työtasot. On keittiö sitten kodin sisätiloissa tai ulkona, tarvitsee työtaso oikeanlaisen pintakäsittelyn kestääkseen käyttöä ja kulutusta.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Asuntomessuilla Hämeenlinnassa Ammattilaispäivät
Aukioloaikaa pidennetty neljänä päivänä kahdeksaanAsuntomessuilla Hämeenlinnassa järjestetään ensimmäistä kertaa asuntomessutapahtuman historiassa Ammattilaispäivät 1.-2.8. ja 8.-9.8. eli keskiviikkona ja torstaina niin tällä kuin ensi viikollakin. Päivät näkyvät erityisesti kerrostalon perusparannusta esittelevässä oheiskohteessa. Niin oheiskohde kuin asuntomessualue kaikkine kohteineen on Ammattilaispäivinä avoinna koko messuyleisölle.Hämeenlinnan asuntomessuilla voi vierailla huomenna keskiviikkona ja ylihuomenna torstaina vaikkapa töiden jälkeen, sillä aukioloaikaa on pidennetty kahdeksaan saakka. Messut ovatkin Ammattilaispäivinä auki klo 11-20. Samat aukioloajat ovat voimassa myös ensi viikon keskiviikkona ja torstaina.– Haluamme palvella työssäkäyviä ihmisiä, jotta hekin ehtivät hyvin messuille työpäivän jälkeen. Esimerkiksi Espoon messuilla pidennetyt aukiolopäivät kahtena viimeisenä torstaina olivat suosittuja. Toisena torstaina Espoossa tehtiin myös yleisöennätys, kertoo Suomen Asuntomessujen messupäällikkö Pasi Hulkkonen.Ammattilaispäivinä messukohteissa on esittelijöinä normaalia enemmän ammattilaisia, jotka osaavat neuvoa messuvieraita tarkemmin rakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. Hämeenlinnan asuntomessuilla ovatkin esillä mm. kaikki lämmitysmallit. Energianlähteeksi on valittu joko maalämpö, kaukolämpö, sähkö, bioöljy tai pelletti. Messutaloissa on myös esillä painovoimainen ilmanvaihto sekä aurinkoenergia. Näytteillä ovat lisäksi erilaiset runkoratkaisut sekä monia tämän hetken uusimpia teknisiä ratkaisuja kuten sähkölasit tai vaikkapa itsestään puhdistuva ulkorappaus. Asumisen tietoutta täydentävät vielä näyttelytarjonta sisustushallissa sekä rakentajahallissa.Työtehoseura (TTS) on lisäksi arvioinut messukohteita, joissa on tehty hyviä ratkaisuja sekä tilakohtaisesti että kokonaisuuksina. TTS:n arvioitavina olivat asunnon eri tilojen ominaisuudet, joita kannattaa ottaa huomioon, kun rakentaa tai remontoi asuntoa omaan tarpeeseen. Asuntokohteiden arviointikriteerit sovittiin yhteistyössä hanketta rahoittaneen kauppa- ja teollisuusministeriön asiantuntijoiden kanssa. Työtehoseura arvioi mm. keittiöiden toimivuutta, millainen on hyvä toimiva keittiö ja mitä on huomioitava suunnitteluvaiheessa. Arvioinnin kohteena olivat myös eteistilat, pesu-, pukuhuone- ja vaatehuoltotilat, olo- ja makuuhuoneet, työhuoneet sekä säilytystilat.– Messuvieraille on jaossa moniste, jossa on tiedot arvioiduista kohteista ja niiden sijainnista messualueella. Kohteet on myös merkitty opastavilla tauluilla sekä asunnon ulkopuolella että tilakohtaisesti sisällä, toteaa Hulkkonen.
20205_64521.jpg
Etätyöpistekilpailu on ratkennut - ja voittaja on...
Kiitos kaikille osallistujille. Kuvia tuli mitä erilaisimmista ja innovatiivisista kokoonpanoista. Kaikkea kotoa löytyvää oli käytetty onnistuneesti hyväksi. Myös työpisteiden valvojat olivat päässeet mukavasti esille ja ovat suoriutuneet vaativasta tehtävästään varmasti kunnialla.
20167_46977.jpg
Samsung Galaxy Xcover työmaakäytössä
Samsungin Xcover -malleille luvataan kestävyyttä vaikeissa olosuhteissa ja toimivuus päätettiin pistää testiin. Testaajaksi löytyi Mepora Oy:n asennustyöjohtaja Jukka Ojanen, joka pääsääntöisesti työskentelee elementtirakentamisen parissa. Mepora Oyn päätoimiala on rakentaa PARMAperustuksia ja tehdä betonielementtiasennuksia, joten työmaa on ympäri vuoden taivasalla säästä riippumatta.
200810_13781.jpg
Säästä sähköä, polta puuta!
Kotimainen varaava tulisija on ympäristöystävällinen ja pitkän päälle taloudellinen kodin lämmittäjä. Tehokkuutensa lisäksi se luo kotiin ainutlaatuisen lämpimän tunnelman. Puulämmitys leikkaa muita energiakuluja tehokkaasti ja toimii yhdessä eri järjestelmien kanssa. Varaava tulisija sopii siis hyvin kodin lämmitysjärjestelmän osaksi.
20115_25991.jpg
Miksi kaakelit tummuvat?
Kylpyhuonetta on vaivannut parin vuoden ajan kaakeleiden tummuminen ja etenkin saumojen tummuminen. Myös listat ja ovi ovat tummuneet. Tummuminen johtuu ilmeisesti liiallisesta kosteudesta. Viemärit kyllä vetävät, mutta välillä aika hitaasti.Olisikohan ilmastoinnissa korjaamista ja säätämistä? Meillä on koneellinen ilmastointi, lämmön talteenotto.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton