• Etusivu
  • Talo

Miten suojaan hormin, kun vaihdan öljykattilan lämpöpumppuun?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.11.2021
202111_73491.jpg

Olet vaihtamassa öljykattilaa esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppuun ja vanha pannuhuoneen savupiippu jää tarpeettomaksi. Vanha hormi pitäisi varmaankin suojata, mutta voisiko sinne laittaa esimerkiksi vanerista tai styroxista tulppaa? Näin voisi ajatella ehkäistäkseen pakkasilman vapaan pääsyn tekniseen tilaan. Mutta mitä sanovat asiantuntijat?

Hormi ja sen kosteusvauriot nuohoojan silmin

Nuohousalan keskusliiton teknisen valiokunnan puheenjohtaja ja nuohousalanyrittäjä Marko Davidsson neuvoo, ettei hormia kannata lähteä tukkimaan tutkimatta asiaa tarkemmin. Lähtökohtaisesti hormi tulisi pitää auki, vaikka öljykattila olisikin poistettu käytöstä.

– Jos esimerkiksi talon tiilipiippuun on asennettu teräksinen sisäpiippu, on tärkeää pitää huolta siitä, ettei piippuun sada vettä. Teräksinen pinta valuttaa veden vauhdilla hormin pohjalle ja sitä kautta myös rakenteisiin. Tästä saattaa helposti kehittyä kosteusvaurioita talon rakenteisiin. Tähän tarkoitukseen on erinomaisena apuna piipunhattu.

Tiilipintainen piippu ei taas valuta vettä hormin pohjalle, joten sen suojaamisella ei ole valtava kiire. Toki tämäkin hormityyppi hyötyy piipunhatun suojasta. Moni onkin ottanut vanhan hormin ilmastointihormikäyttöön.

Raumalainen nuohooja Jouko Lehtimäki vinkkaa, että hormin alapäähän kannattaa asentaa venttiili, jolla hormi saadaan tukkoon ja hormia voidaan käyttää myös ilmanvaihtona. – Ja jos joskus haluaa laittaa tilaan uuden tulisijan, on se helppo asentaa venttiilin tilalle.

Vältä tee se itse niksejä hormeissa

Tee se itse niksi, esimerkiksi piipun täyttämisestä kevytsoralla, on Davidssonin mukaan ehdottomasti huono ajatus. – Kevytsora on kuitenkin melko painavaa ja hormikanavan pituudesta riippuen hormiin mahtuu melko paljon tavaraa. Tämä paine aiheuttaa sen, että alemmat "pavut" alkavat murskautua ja kevytsoraa saa olla jatkuvasti lisäämässä.

Myöskään ideaa hormin tukkimista styroxilla tai muulla ilmaa läpäisemättömällä ei Davidsson pidä hyvänä. Ilman pitäisi päästä kiertämään hormissa, jotta se pysyy kuivana. Jos hormi suljetaan, kun se on vielä kostea, jää kosteus hormiin eikä poistu rakenteista.

Davidsson on nähnyt kaikenlaista hormia toimiessaan jo yli 20 vuotta nuohoojana omassa yrityksessään. Hormeja on sekä suojattu että tukittu monella tapaa.

– Naakat huolehtivat hormin sulkemisesta kuitenkin automaattisesti, naurahtaa Davidsson.

202111_73492.jpg

Viranomaisten kanta hormin peittämiseen

Porin pelastuslaitoksen palotarkastajan Tuomas Klimoffin mukaan paloviranomaisilla ei ole hormien käytöstä poiston suhteen mitään suurempaa huomioitavaa. Klimoff neuvoi kääntymään kuitenkin paikkakunnan rakennustarkastuksen puoleen, jos on aikeissa muuttaa hormien käyttötarkoitusta.

Pelastuslaitokselle tulee tehdä ilmoitus öljylämmitysjärjestelmästä luopumisesta ja lämmitysmuodon vaihtumisesta tulee tehdä ilmoitus rakennusvalvontaviranomaiselle. Näin ainakin on käytäntönä Porin alueella, kertoo Porin kaupungin tarkastusinsinööri Jukka Ojanen.

202111_73493.jpg

Kun taas hormin käytöstä poistoon ei ole mitään yleispätevää ohjetta. Huomioitavaa kuitenkin on, että täysin avonaisiksi molemmista päistään niitä ei kuitenkaan tule jättää kertoo Ojanen.

– Jokainen hormi ja tapaus on erilainen jo rakennusteknisistäkin syistä. Ojanen neuvoo olemaan yhteydessä rakennusalan ammattilaiseen ja keskustelemaan heidän kanssaan siitä, mikä on rakennusteknisesti oikea ratkaisu kyseiseen kohteeseen.

Käyttämättömien hormien suojaamiseen ei siksi ole täysin yksiselitteistä vastausta, eikä jokaiseen kohteeseen päde täysin samankaltainen ohjeistus.

Mikäli savuhormi aiotaan ottaa uudelleen savuhormikäyttöön, sen kunto tulee tarkastaa ja soveltuvuus uudelle tulisijalle varmistaa.

Ojanen toteaa kuitenkin, että – Jotain kannattaa varmasti tehdä ja muistuttaa että lämmitysjärjestelmän muutoshankkeessa mahdollisesti tarvittavat lupa-asiat kannattaa varmistaa oman paikkakunnan rakennusvalvontaviranomaisilta.

Info

Info

Ota selvää!

Teknisessä tilassa tapahtuvat muutokset edellyttävät joissain tapauksissa luvan hankkimista. Luvan hankkiminen kannattaa varmistaa aina tapauskohtaisesti. Jos teknisessä tilassa ei tapahdu mitään muita muutoksia, kuin lämmityskattilan poisto ja uuden yksikön tilalle asentaminen, lupaa ei useinkaan tarvita. Mutta jos uusi lämmitysjärjestelmä sijoitetaankin viereiseen tilaan, tilaa laajennetaan, tai muuta sellaista, tulee eteen tilan käyttötarkoituksen muutos. Tämä on jo luvanvarainen asia.

Ota huomioon myös säiliö ja luvat

Jos öljysäiliö aiotaan jättää maahan, täytyy se Tukesin hyväksymän urakoijan toimesta ensin tyhjentää, puhdistaa ja todeta ehjäksi. Maahan jättämiselle tulee hakea ympäristöviranomaiselta lupa. Näin ainakin edellytetään Porin alueella.

Kaupunkien ja kuntien ympäristövalvonnalta löytyy yleensä ohjeet paikkakuntakohtaisesti.

Lisäksi jos säiliö aiotaan jättää maahan, on se syytä täyttää – maassa olevat täyttämättömät ja ankkuroimattomat säiliöt saattavat ajan myötä nousta pintaan. Vanhoista ankkuroiduista säiliöistä monesti normi raudasta tehdyt ankkurointiketjut ja kiinnikkeet ovat usein ajan saatossa merkittävästi heikentyneet tai jopa kokonaan ruostuneet pois, toteaa Ojanen.

Info

Info

Piipunhatut verkkokaupasta

Kestävät ja kotimaiset Kikka-piipunhatut saat kätevästi ostettua myös luotettavasta Rakentaja -verkkokaupasta.

Talo
hormistot
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201510_44713.jpg
Huolellisuus ilmanvaihdon parantamisessa takaa hyvän lopputuloksen
As Oy Museokatu 30:ssa päätettiin toteuttaa putkiremontin yhteydessä laaja perusparannus ja ullakkorakentaminen. Hanketta suunniteltaessa osakkaat nostivat esille painovoimaisen ilmanvaihdon parantamisen tärkeyden.
Kynttilä ikkunan edessä
Hormi-imurilla parempi sisäilma - Nyt vielä tarjouksessa
Toimivan ilmanvaihdon ansiosta nukumme paremmat yöunet, pysymme virkeinä, työtehomme paranee ja huonosta sisäilmasta aiheutuvat sairaudet helpottavat. Toimivaan ilmanvaihtojärjestelmään tarvitaan raikasta tuloilmaa sekä poistohormi, joka vetää käytetyn ilman ulos. Aina ei kuitenkaan poistohormin oma veto riitä, jolloin sisäilma jää tunkkaiseksi tai alkaa toimimaan väärinpäin. Tällöin kannattaa hankkia hormi-imuri tehostamaan ilmanvaihtoa.
20158_44277.jpg
Ekologinen talo tehdään puusta
Kastelli Green™ on aito ja ekologinen puutalo, jonka koko eristerakenne on puuta. Luonnollinen puukuitueriste on valittavissa kaikkiin Kastellin talomalleihin. Kun valitset Kastellin mallistosta kotia itsellesi, voit halutessasi tehdä talosi rakenteesta ekologisen ja talostasi todellisen puutalon puukuitueristettä myöten.Aidossa puutalossa on hyvä sisäilmaPuukuidusta valmistettujen lämmöneristeiden ja tuulensuojalevyjen sekä höyryä läpäisevän ilmansulun ansiosta Kastelli Green™ -talojen rakenne on hengittävä. Ilmatiiveys on määräysten mukainen ja eristeenä puukuitu on massiivipuuta lämpimämpi.Luonnollinen ilmankosteus lisää asumisviihtyvyyttäEkologisessa puutalossa huoneilma pysyy miellyttävänä ympäri vuoden kosteutta tasaavan rakenteen ansiosta. Oikealla kosteudella huoneilmassa on asumisviihtyvyyteen suuri merkitys. Luonnollisesti hengittävä talo on myös allergiaperheille mainio valinta, sillä puukuitueristeen ansiosta sisäilman laatu on hyvä.Ekologinen valintaIlmastonmuutosta voidaan hillitä puun käytöllä: tonniin puuta on sitoutunut kaksi tonnia ilmakehän hiilidioksidia. Puutalo sitoo varastoimansa hiilen koko käyttöikänsä ajan. Puukuitueriste rasittaa ympäristöä mahdollisimman vähän, sillä sen raaka-aineena on käytetty kierrätysmateriaalia. Puulla eristetty puutalo on ekoteko!Kastellin laajan talomalliston kaikki talot ovat toteutettavissa Kastelli GreenTM -rakenteella. Tutustu tarkemmin valikoimaan Kastellin www-sivuilla.Jätä yhteydenottopyyntö Kastelli-talosta
201510_44570.jpg
Tilaa säästävät liukuovet lisäävät kodin pinta-alaa
Liukuovi on trendikäs ja nerokas oviratkaisu. Se jakaa tilan tarvittaessa kahdeksi. Liukuvat ovet hyödyntävät kodin kaikki kallisarvoiset neliöt. Saranoituun sisäoveen verrattuna liukuovet säästävät lattiapinta-alaa. Liukuvat ovet sopivatkin erinomaisesti pienemmänkin asunnon oviratkaisuksi.Liukuovet sisustuksen mukaan
200711_7427.jpg
Terveellinen koti
Vietämme päivittäin lähes 90 % ajastamme sisätiloissa, joko kotona, koulussa, työpaikalla tai harrastuksissa. Työpaikoilla on kiinnitetty huomiota sisäilman laatuun jo pitkään, koska sen on todettu vähentävän ihmisten sairastelua ja parantavan työtehoa. Sen sijaan koti-ilman laatu on jäänyt pienemmälle huomiolle homeongelmaisia koteja lukuunottamatta.Kuitenkin tutkimuksissa on todettu, että normaalin kodin ilmanlaatu saattaa olla jopa yhtä huonoa kuin suurehkon kaupungin ilma. Tätä ovat edesauttaneet mm. tiiviimmin rakennetut talot, keskuslämmitys ja vähentynyt tuulettaminen.Keskuspölynimuri on yksi ratkaisu parantamaan sisäilman laatua ja tekemään kodistasi miellyttävämmän ja terveellisemmän ympäristön.Lisätietoa keskuspölynimureista...
200912_19582.jpg
Vesihuolto-osuuskunnille oma etujärjestö
Haja-asutusalueilla olevat vesiosuuskunnat ja vesihuolto-osuuskunnat ovat saaneet oman etu- ja palvelujärjestönsä. SVOSK, eli Suomen Vesihuolto-osuuskunnat yhdistyksen toimintaa on pohjustettu järjestelmällisesti 2008 syksystä lähtien. Keskusteluissa ovat olleet mukana kommentoimassa myös mm. Maa- ja metsätalousministeriö, Pellervo-seura, Suomen ympäristökeskus sekä myös Vesi- ja viemärilaitosyhdistys. Tavoitteeksi asetettiin yhdistyksen perustaminen syksyllä 2009 ja perustamiskokous toteutuikin suunnitellussa aikataulussa 17.10.2009.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton