• Etusivu
  • Rakentaminen

Kastelli-talo Lempäälään, 6. osa:Pystyttäminen alkaa - suojaan sateelta ja tuulelta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kastelli-Talot Oy
Päivitetty 09.11.2012
201211_32842.jpg

Kun rakennustyömaa pidetään alusta asti järjestyksessä, ei alueelle synny missään vaiheessa työläästi selvitettävää kaaosta.

Kesällä 2012 alkaneessa seurantakohteessamme seuraamme asiakkaan omien suunnitelmien pohjalta toteutetun Kastelli-talon rakentamista Lempäälään. Lähtökohtana oli lehti-ilmoituksen perusteella yksityiseltä ostettu yli 2000 neliön tontti, jolle haluttiin yksikerroksinen omakotitalo.

Seurannan edellisessä osassa seurasimme talopaketin toimitusta tontille, jolla perustukset olivat jo valmiina. Tämän jälkeen rakennusta ryhdyttiin pystyttämään sateelta suojaan. Kastellin Marja Jantunen kertoo rakennusprojektin etenemisen tähän vaiheeseen merkitsevän rakennuttajalle aikaisempaa vähemmän velvoitteita; ne päättyvät suureksi osaksi, kun asennusporukka hoitaa asennuksen aikana työmaan ylläpidon.

Lajittelu ja työmaan hoito kannattaa

Rakennuttajalle jää tällöin lähinnä rakennusjätteiden lajittelu työmaalla sekä talvella rakennettaessa lumitöiden järjestäminen.

- Rakennuttajan kannattaa käydä työmaalla lajittelemassa sinne syntyvä rakennusjäte, jotta alueelle ei synny vähitellen kaaosta. Helpoin, mutta myös kallein tapa, on järjestää paikalle siirtolava, jolle kaikki rakennusjäte heitetään lajittelematta. Lajittelemalla säästää kuitenkin huomattavasti, lisäksi esimerkiksi yli jäävän puutavaran voi myöhemmin käyttää itse joko polttopuuna tai nikkaroidessa vaikkapa leikkimökkiä, Jantunen sanoo.

Talvirakentamisessa alueen järjestelemisellä ja rakennusjätteen lajittelemisella on vielä suurempi merkitys, sillä rakennusjäte hautautuu lumisena kautena nopeasti hankeen, jolloin työmaa voi olla keväällä kauheassa kunnossa. Työmaan huoltoa kannattaa siten harrastaa samalla, kun seuraa iloisin mielin uuden kodin valmistumista.

- Sääolosuhteet, ilkivallan mahdollisuus, tavaran myöhempi käyttö… Jantunen luettelee hyviä syitä.

Talvella huolehdittava lumityöt ja vesijohdon eristys

Kun rakennetaan talvella, rakennuttajan tehtävänä on huolehtia rakennustyömaan lumitöistä joko itse tai järjestämällä alueelle "talkkari".

- Jos aluskate on päällä, sisäpuoli ei vaadi toimenpiteitä. Lumitöitä tulee, jos rakenteita ei ole vielä suojattu, kun lumisateet alkavat. Jos ulkoverhous tehdään talven aikana, on lumikinokset pidettävä poissa talon ympäriltä. Pakkanen ei talven aivan kovimpia paukkupakkaspäiviä lukuun ottamatta kuitenkaan haittaa rakennustöiden sujumista. Lumitöitäkin on talvesta riippuen vain 1-2 kuukauden ajan. Ilman suhteellinen kosteus on talvisin aina alhainen, mikä merkitsee sitä, että kosteus on helppo puhaltaa ulos rakennuksesta puhaltimilla. Talvi on siis mitä mainioin aika rakentaa, hän toteaa.

- Lämpötilojen vaihtelu on kuitenkin huomioitava. Vesijohto rakennustyömaalla on eristettävä siten, ettei se pääse jäätymään. Syöttöputken ja vesimittarin päälle rakennetaan suoja, johon asennetaan usein myös sähkövastukset. Suojaaminen on rakennuttajan vastuulla.

Talvirakentamisen hyviä ja huonoja puolia

Rakentamisen alkuvaiheessa mitään lämmitettävää ei ole, mutta siinä vaiheessa, kun lattia valetaan ja tehdään betonitöitä, myös tilan lämmittäminen tulee ajankohtaiseksi. Lämpöpuhaltimien hankkiminen on rakennuttajan vastuulla. Kun talo on rakennettu lämmitysvalmiuteen asti, sitä ei saa päästää enää jäätymään.

- Talvirakentamisen kustannukset riippuvat tämän vaiheen sääolosuhteista. Toisaalta hyvin kosteana kesänä rakennusta on lämmitettävä samalla tavalla kosteuden irti pitämiseksi rakenteista. Kova pakkanen on korkeintaan lyhyt viivästys; jos rakennus ei satu olemaan aivan kriittisessä vaiheessa, voi olla kannattavaa antaa töiden seistä kaikkein kireimpinä pakkaspäivinä, Jantunen kertoo.

Puhaltimien lisäksi lämmittämisessä voi käyttää myös takkaa, joka on muurattu paikalleen varhaisessa vaiheessa. Tällöin voidaan polttaa myös rakennusjätteeksi jäänyttä polttopuuta. Joskus takan käyttöönotto halutaan kuitenkin siirtää myöhemmäksi, jotta myös se tuntuisi aivan uudelta uuteen kotiin muutettaessa. Taloudellisinta on kuitenkin käyttää sitä jo rakennusaikana, ja monet niin tekevätkin. Toinen vaihtoehto on käyttää väliaikaista aputulisijaa, joka voidaan asentaa siinä vaiheessa, kun piippu on tehty.

- Talon rakentaminen kestää joka tapauksessa niin kauan, että hanke näkee väistämättä erilaisia vuodenaikoja. Sen kannalta ei ole kovin merkityksellistä, mihin aikaan vuodesta hanke käynnistetään ja milloin työt rakennustyömaalla alkavat, Jantunen summaa.

Seurantakohteemme on nyt harjassa, mutta ei vielä sateelta tai tuulelta suojassa. Talvi on tulossa, mutta talvi on hyvää aikaa rakentaa.
Seurantakohteemme on nyt harjassa, mutta ei vielä sateelta tai tuulelta suojassa. Talvi on tulossa, mutta talvi on hyvää aikaa rakentaa.
Kastelli-Talot Oy
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20071_3134.jpg
Suositut Kastelli-talot
Suomen ostetuimman talomerkin Kastellin suosio perustuu vahvasti sen järkevään rakentamistapaan. Paikallarakentamiseen perustuva Kastelli-järjestelmä varmistaa parhaiten turvalliset ja oikeaoppiset rakenteet ja se on joustava yksilöllisille muutoksille. Kastelli-rakentaja voi myös joustavasti hyödyntää omaa työpanostaaan haluamassaan laajuudessa.
20072_3675.jpg
Markkinajohtaja Kastellilta muuttovalmiit kodit
Suomen ostetuin talomerkki Kastelli on julkistanut oman valmiskotimallistonsa. Rakentajien toivomuksesta syntyneeseen ValmisKastelli-mallistoon on valittu kymmenen erikokoista ja erityylistä valmiskotia. Arkkitehtien suunnittelemat talot ovat 1- ja 2-kerroksisia malleja, joiden suunnittelussa suomalaisten perheiden toiveet ovat olleet etusijalla. Taitavalla arkkitehtisuunnittelulla neliöt on hyödynnetty tehokkaasti, jolloin myös rakentamiskustannuksia on voitu alentaa. ValmisKastelli-talojen tyyli vaihtelee perinteisestä moderniin.
20073_4031.jpg
Vk 6-10 Tapetointiongelmia
Helmikuu on todella lyhyt kuukausi. Tuntuu, että se tuli ja meni saman tien. Kaikkien mahdollisten epidemioiden jälkeen saimme vihdoin aikaa tapetointiin. Jossain aivolohkon takanurkassa oli matkan varrella syntynyt pakkomielle, jonka mukaan makuuhuoneen päätyseinään oli saatava yksivärinen, eläväpintainen tummansininen tapetti. Oli muuten tosi epätoivoinen idea. Kukaan muu ei ilmeisesti ole saanut vastaavaa kuningasajatusta tai ainakaan tämä suuri trendi ei ollut ehtinyt valmistajien tietoon. Ei ollut helppo nakki etsiä sopivaa versiota, mutta tunnetusti härkäpäisinä emme voineet antaa periksikään. Ja lopussa kiitos seisoi, kuten sananlasku lupaa. Sandudd Oy:n maahantuoma Livingwalls –tapetti pelasti meidät julmetulta bensalaskulta ja menetetyiltä hermoilta.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
VTT: Omakotitalon rakentaminen kallistuu edelleen
Rakennuskustannusindeksin mukaan pientalorakentamisen kustannukset nousivat syyskuussa 2007 noin 6 prosentin vuosivauhtia. Asuinrakentamisen väheneminen parantaa monien rakennustuotteiden tarjontaa, mikä merkitsee paineita kustannusten alentamiseen. Monien raaka-aineiden nousseet hinnat eivät kuitenkaan ole vielä näkyneet tuotteiden hinnoissa. Tuotteiden ja yleensäkin rakennuskustannusten sekä tonttien hintojen nousu pitävät omakotirakentamisen kustannukset edelleen nousussa.Vilkas rakentaminen ja siitä johtuva kova rakennustarvikkeiden ja työn kysyntä ovat nostaneet viime vuosina omakotitalon rakentamiskustannuksia. Merkittävä tekijä kustannusten nousussa on ollut myös metallien, öljyn ja sahatavaran maailmanmarkkinahintojen nousu. Ne ovat tärkeitä raaka-aineita rakennustuotteille.Sahatavarasta on jo liikatarjontaa markkinoilla niin USA:ssa, Euroopassa kuin Suomessakin, mikä johtuu mm. omakotirakentamisen hiljentymisestä. Tällä perusteella sahatavaran hinnan odotetaan laskevan nykytasolta. Rakennuskustannusindeksin mukaan hinta onkin laskenut Suomessa elokuusta syyskuuhun. Paluuta vuoden takaisiin lukemiin ei kuitenkaan ole odotettavissa.Omakotitalotonttien kysyntä on edelleen runsasta, ja myös tarjontaa on tullut lisää. Kalliiden tonttien ja rakennustuotteiden hintojen nousun takia omakotirakentamista aikovia on aiempaa vähemmän. Uusien omakotitalojen aloitusmäärä on vähenemässä ehkä hieman nopeammin kuin aiemmin on ennustettu. Asuntolainojen korkojen merkittävä nousu vuosien 2006 ja 2007 aikana on myös tärkeä vaikuttava tekijä.Rakennustuotteiden hinnat eivät palaa lähtötasolle, vaikka niiden nousu pysähtyy ja joidenkin hinta laskee. Kustannuskehitykseen vaikuttaa myös se, että korjausrakentamisen kasvu säilyy voimakkaana ja monissa tuotteissa korjausrakentamisen kysyntä on suurempaa kuin uudisrakentamisen. Rakentajien kannattaa hyödyntää myös talotehtaiden kiristynyttä kilpailutilannetta.Kustannusnousuista huolimatta omakotirakentajan ei kannata tinkiä rakentamisen laadusta ja energiatehokkuudesta. Parempi talo merkitsee käytön taloudellisuutta.
200710_6980.jpg
Asuntoministeri tunnistaa haasteet
Pientalorakentaminen on kieltämättä aika haasteellisessa tilanteessa koko rakentamisketjun osalta, toteaa asuntoministeri Jan Vapaavuori. – Rakentajan haaveet saattavat karista jo alkuvaiheessa, kun rakentamiseen soveltuvaa tonttia ei oikein tahdo löytyä tai sitten sillä on liian kova hinta. Tällä hetkellä jarruina ovat myös rakennustarviketuotteiden nousseet kustannukset ja työvoiman saatavuus. Nämä ovat asioita, jotka eivät ole yhteiskunnan ratkaistavissa ainakaan nopealla aikataululla.Valtio ei voi tehdä nyt mitään hokkuspokkustemppuja esimerkiksi tonttipulan nopeaksi ratkaisemiseksi, koska kunnilla on rakentamista säätelevä kaavoitusmonopoli. Aito pyrkimys tilanteen helpottamiseksi kuitenkin on ja uskonkin, että siihen päästään parhaiten avoimella vuorovaikutteisella keskustelulla, jollaisia nyt käydäänkin mm. pääkaupungin ja ympäristökuntien kanssa, sanoo ministeri Vapaavuori.
20135_35045.jpg
Kastellitalo Plazia onnistui nappiin
Kastellitalo Plazia 126 P - lähes täydellinenKastellin uutuusmalli Plazia 126 P on vantaalaisen Jussi Lylyn kolmas itse rakentama omakotitalo ja rakentajan mielestä lopputulokseltaan lähes täydellinen. Uudessa kodissa yhdistyvät erinomainen talomalli ja aikaisemmissa rakennusprojekteissa mukaan tarttuneet kokemukset ja ideat.Tutustu Kastellitalojen mallistoonJätä yhteydenottopyyntö Kastelli-talostaJussi ja Mia Lylyn kaavaillessa uutta omakotitaloa vuonna 2009, oli Plazia 126 P juuri markkinoille tullut, moderni talomalli. Jussi harkitsi myös perinteisempää Kastellin Raatiherra 123:a, mutta pian vaaka kallistui Plazian puolelle.–Tykkäsimme Plazian pohjaratkaisusta. Siinä ei ole hukkatilaa ja neliöihin nähden talo on tilavan tuntuinen. Se passasi myös tontille, joka on todella haastavan pieni. Talo mahtuu tontille just ja just, Jussi kertoo.Plazian valmis pohja miellytti Lylyn perhettä lähes sellaisenaan. Vaikka yksilöllisiin muutoksiin oli hyvinkin joustavat mahdollisuudet, niitä tehtiin vain vähän.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton