• Etusivu
  • Rakentaminen

Pientalorakentaminen on haasteellista

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.10.2007
200710_6980.jpg

Pientalorakentaminen on kieltämättä aika haasteellisessa tilanteessa koko rakentamisketjun osalta, toteaa asuntoministeri Jan Vapaavuori.
– Rakentajan haaveet saattavat karista jo alkuvaiheessa, kun rakentamiseen soveltuvaa tonttia ei oikein tahdo löytyä tai sitten sillä on liian kova hinta. Tällä hetkellä jarruina ovat myös rakennustarviketuotteiden nousseet kustannukset ja työvoiman saatavuus. Nämä ovat asioita, jotka eivät ole yhteiskunnan ratkaistavissa ainakaan nopealla aikataululla.

Valtio ei voi tehdä nyt mitään hokkuspokkustemppuja esimerkiksi tonttipulan nopeaksi ratkaisemiseksi, koska kunnilla on rakentamista säätelevä kaavoitusmonopoli. Aito pyrkimys tilanteen helpottamiseksi kuitenkin on ja uskonkin, että siihen päästään parhaiten avoimella vuorovaikutteisella keskustelulla, jollaisia nyt käydäänkin mm. pääkaupungin ja ympäristökuntien kanssa, sanoo ministeri Vapaavuori.

Pitkäjänteistä asuntopolitiikkaa


On tietysti yleisesti tiedossa, että isolla osalla kansalaisista – varsinkin nuorilla lapsiperheillä – on toiveasuntona omakotitalo pihoineen. Tässä on nyt kuitenkin huomattava pari reunaehtoa. Ensiksikin rakentamista tulee aina tarkastella ns. pitkässä juoksussa, mm. ikääntymisen näkökulmasta. Jo aivan lähivuosina yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä tulee kaksinkertaistumaan ja asettaa siten omat haasteensa asuntopolitiikalle. Toisaalta meidän on otettava vastuu ympäristöstämme, mm. ilmastonmuutoksen hillitsemisestä ja tätä ei oikein tue harvaan rakennettu omakotitaloalue, summaa Vapaavuori.

Lähimaista löytyy hyviä esimerkkejä kaupunkimaisesta pientalorakentamisesta; tiivistä ja eheää hyvien liikenneyhteyksien ääressä ja toisaalta asukkailla on silti käytettävissään omakotitalon piha ja sen rauha. Veikkaanpa että tämä asumismuoto kiinnostaa myös suuria, eläköityviä ikäluokkia enemmän kuin kerrostalovaihtoehto. Nyt tulisikin löytää riittävän isoja alueita, joita voidaan kehittää kuntien ja rakentajien kanssa, esittää Vapaavuori.

Hartiapankkirakentaminen kunniaan


Rakentamisen korkeasuhdanne vaikuttaa tietysti siihen, että vaikka olisikin tarve rakentaa, niin tuotanto- ja ennen kaikkea työvoimakapasiteetti saattaa asettaa rajoitteita hankkeelle. Peräänkuulutankin tässä perinteisen hartiapankkirakentamisen elvyttämistä siten, että kaikki yhteiskunnan eri osapuolet pyrkisivät luomaan edellytyksiä hartiapankkirakentamisen säilymiselle ja kasvulle, haastaa asuntoministeri rakentajat, viranomaiset ja vaikuttajat kehitystyöhön.

Asuntoministeri kävi luonnollisesti myös tämän vuoden asuntomessuilla Hämeenlinnassa, mutta vastaa diplomaattisesti kysymykseen messuista ja mieleisestä talosta: - Asuntomessut toimivat oman logiikkansa mukaan ja markkinat omansa. Messut olivat sinänsä kiva tapahtuma, olihan siellä todellisia ratkaisuja, jopa realistisia ja jokainen omansa näköisiä. Rakentajat löysivät sieltä varmaan mieluisia ratkaisuja. Uskon myös ihmisten valinnanvapauteen, haluun toteuttaa omia ratkaisuja. Olen itsekin aika neutraali mm. kaikkien materiaalivaihtoehtojen suhteen, tiivistää asuntoministeri Jan Vapaavuori.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20086_11492.jpg
Tee se itse –aitta, vaihe 3
Runko ja tasakerta on pystytetty. Seuraavaksi tehdään kattorakenteet.
20186_53656.jpg
Talon eristäminen välipohjaa unohtamatta
Välipohjan eristys on lisääntynyt lattialämmitysten myötä. Jotta lämpö saadaan kohdistettua lattiaan eikä alakerran kattoon, on välissä oltava lämmöneriste. Välipohjan eristys on tarpeen myös silloin, kun esimerkiksi kellarissa on viileätila.Finnfoamilta löytyy kolme erilaista eristettä, jotka kaikki soveltuvat välipohjan eristämiseen.
20084_10211.jpg
Kestävät ja kauniit terästuotteet
Teräs on rakenne, joka ei petä. Se on kosteudenkestävä eikä home pilaa sitä. Se ei kutistu tai turpoa. Olivatpa sääolosuhteet rakentamisen aikana millaiset hyvänsä, teräs pitää alkuperäisen lujuutensa ja muotonsa. Ja vaikka se on kevyttä, sen kantokyky on uskomaton.
20161_45117.jpg
Talvitulet 2016 avaavat rakentamisvuoden
Tervetuloa Kastellin Talvitulille!AVAUSVIIKONLOPPUa vietetään la-su 9.-10.1.2016.Kastelli sytyttää Talvitulet ja avaa rakentamisvuoden 2016! Tule talonäytöksiin jo avausviikonloppuna ja suuntaa ajatuksesi rakentamiskesään.Talvitulilla pääset tutustumaan valmiisiin Kastelli-taloihin talonäytöksissä. Hae näytöksistä tai netistä käyttöösi uusi Talokirja 2016 sekä tutustu uuteen pienten omakotitalojen Cubic-mallistoon ja Skaala-malliston 2-kerroksiseen uutuusmalliin.Talvitulilla 2016 mahtava etu: 22 000 €:n alennus saattaa osua juuri sinun talo- tai huvilakauppaasi!Jätä yhteydenottopyyntö Kastelli-talosta
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20214_69757.jpg
Oikea perävaunu oikeaan tarpeeseen
Onko sinulla edessä muutto tai remontti – tai oletko kenties lähdössä mökille? Onko auton tavaratilat jääneet liian pieneksi tavaroiden kuljetuksessa? Perävaunu sopii monenlaisiin kuljetuksiin työssä ja vapaa-ajalla. Sen valinnassa kannattaa olla huolellinen, että siitä olisi hyötyä mahdollisimman pitkään erilaisissa elämäntilanteissa. IKH:n Perävaunupäivä on erinomainen vaihtoehto tutustua perävaunuihin alan ammattilaisten avustuksella!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton