• Etusivu
  • Talo

Asuntomessukohteessa 12 Palo kannustetaan paloturvalliseen asumiseen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 10.07.2008
29_P_20670.jpg

- Paloturvallisuus alkaa jo talon suunnittelusta

Kodin ja asukkaiden paloturvallisuuteen voidaan vaikuttaa merkittävästi jo suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Tulipaloja ehkäistään ennalta esimerkiksi teettämällä kaikki sähkötyöt alan ammattilaisilla ja ottamalla huomioon kiukaan vaatimat suojaetäisyydet. Vaasan asuntomessuilla kohteessa 12 Palo kävijät saavat tietoa siitä, miten he voivat tuntuvasti lisätä tulevan kotinsa paloturvallisuutta. Kohteessa päivystävät Pohjanmaan pelastuslaitos ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö.

Talonrakentajien on syytä muistaa tulipalosta pelastautuminen jo suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Tärkeintä on, että taloon rakennetaan riittävästi hyviä poistumisreittejä ja asennetaan tarpeellinen määrä palovaroittimia, jotka sijoitetaan oikein ja kytketään sähköverkkoon.

Automaattinen sammutuslaitteisto eli sprinkleri antaa kodille ja sen asukkaille parhaan suojan tulipalotilanteessa. Nykyisin on saatavissa myös vesisumulaitteistoja, jotka käyttävät sammuttamiseen hyvin pieniä vesimääriä. Rakennusvaiheessa sammutuslaitteiston asentaminen on kohtuuhintaista.

Asumisen paloturvallisuus on asukkaiden omalla vastuulla

Asukkaat viime kädessä päättävät, montako palovaroitinta taloonsa sijoittavat ja pitävätkö ne toimintakunnossa. He ratkaisevat, hankkivatko kotiin sekä alkusammutusvälineitä että taidon käyttää niitä. Asukkaista on myös kiinni se, miten turvallisesti sähkölaitteiden tai tulen kanssa toimitaan. Esimerkiksi kodin sähkölaitteet aiheuttavat vuosittain noin tuhat tulipaloa.

Asumisen paloturvallisuutta voidaan kohentaa monin eri keinoin. Tietoa niistä saa asuntomessujen kohteessa 12 Palo. Kohteessa on nähtävissä myös palaneita kodinkoneita. Pohjanmaan pelastuslaitoksen ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ammattilaiset opastavat paloturvallisuusasioissa ja vastaavat kävijöiden kysymyksiin.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20196_58616.jpg
Aluskatteen asennus
Aluskate on tärkeä osa kattoa ja on tarkoitettu kestämään katolla yhtä kauan kuin varsinaisen katemateriaalikin. Sitä ei tule jättää pitkäksi aikaa säälle yms. ulkopuolisille rasituksille alttiiksi. Aluskate ei ole tarkoitettu rakennusaikaiseksi sääsuojaksi vaan rakennus tulee sääsuojata erikseen. Aluskatteen asennuksen jälkeen varsinainen kate tulee asentaa mahdollisimman nopeasti, mielellään muutaman viikon kuluessa.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Työmaakokoukset
Toimenpiteet:Työmaakokouksia pidetään vähintään kerran kuukaudessa. Niiden pääasiallinen tehtävä on seurata sopimuksen noudattamista. Niissä käsitellään seuraavia asioita: · urakkasuoritusten suunnitelmien ja sopimuksen mukaisuus · urakkasuoritusten aikataulun mukaisuus · mahdolliset muutostarpeet suunnitelmiin sekä suunnitelmien täydentäminen · muutos- ja lisätyöt · urakoitsijoiden välinen koordinaatio · tehdyt työt ja työmaan resurssit · työturvallisuuteen liittyvät asiat · tehdyt ja tehtävät tarkastukset.Työmaakokouksissa pääosin kirjataan ja todetaan jo tehtyjä päätöksiä ja sopimuksia. Urakoitsijakokouksia ( viikkopalavereja ) pidetään tarvittaessa.Vastuuhenkilöt:Työmaan valvojat ja projektipäällikkö ( rakennuttajainsinööri )Dokumentit:Esityslistat Pöytäkirjat, malli RT 16-10005Hyväksyntä:Kokouspöytäkirjat hyväksyy tilaajan puolesta projektipäällikkö. Pöytäkirjat lähetetään tilaajan edustajille tiedoksi.
20087_12140.jpg
Viheriö omalle pihalle
Mitäpä ei isä tekisi tyttärensä eteenAnnastiina on innostunut golfista ja pihassa on mukavasti tilaa. Näistä asetelmista perheen isän päähän syttyi ajatus omasta golf-viheriöstä, jonka kuitenkin pitäisi olla helppohoitoinen ja kestävä. Oikean nurmiviheriön ylläpitäminen vaatii sekä kalliita laitteita että lähes päivittäistä hoitotyötä, joten piti löytää helpompi ratkaisu. Eipä aikaakaan, kun pihaan ilmestyi golf-tekonurmirullia, siirtonurmea ja kaivinkone.Isä oli tehnyt tarkan suunnitelman greenin koosta, korkeuseroista ja hiekkabunkkerin paikasta. Alueet merkattiin pihaan kepeillä, ja niin kaivinkone päästettiin irti...
20234_81349.jpg
Tiesitkö? Älykodin voi asentaa myös langattomana
Haluaisitko, että kodissasi valaistusta säädellään sen mukaan, missä huoneissa liikutaan? Kiinnostaako energiankulutuksen seuranta suoraan pistorasiasta tai ilmoitus vesivuodosta? Älykoti on vihdoinkin helposti saatavilla ja ennen kaikkea muokattavissa muuttuviin tarpeisiin. Kohde voi olla uusi tai saneerattava.
202210_79687.jpg
Talvikauden voimaruokaa juureksista
Juurekset sopivat Pohjolan kylmään kauteen loistavasti, koska niistä saa lämpimän makuista, hellivää ruokaa. Juuresten pehmeisiin makuihin kannattaa tutustua vähin erin, yhteen kerrallaan.
20239_83151.jpg
Syksyn sävyjä ja takan lämmön lumoa
Syksy on saapunut, illat viilenevät ja luonto maalaa värikkäitä sävyjä maisemaan. Samalla kun luonto valmistautuu talveen, on sinun aikasi miettiä kodin lämpöä, sähkön säästöä ja tunnelman luomista.Tulikivi on yli 40 vuoden ajan tuonut innovaatioita ja edelläkävijyyttä tulisijamarkkinoille. Tulikiven missio on jatkaa ekologisempien ja energiatehokkaampien ratkaisujen kehittämistä kotiisi. Studioiden syysedut ovat voimassa kuun loppuun, ja ammattitaitoiset myyjät ovat valmiita ohjaamaan sinua kohti lämpimämpää kotia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton