• Etusivu
  • Talo

Aluskatteen asennus

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Ormax Monier Oy
Päivitetty 18.06.2019
20196_58616.jpg

Aluskatteen ja katemateriaalin välitila on myös tuuletettava hyvin.

Aluskate on tärkeä osa kattoa ja on tarkoitettu kestämään katolla yhtä kauan kuin varsinaisen katemateriaalikin. Sitä ei tule jättää pitkäksi aikaa säälle yms. ulkopuolisille rasituksille alttiiksi. Aluskate ei ole tarkoitettu rakennusaikaiseksi sääsuojaksi vaan rakennus tulee sääsuojata erikseen. Aluskatteen asennuksen jälkeen varsinainen kate tulee asentaa mahdollisimman nopeasti, mielellään muutaman viikon kuluessa.

Tuuletus

Tarkan rakennuskohtaisen tuuletussuunnitelman tekee aina rakennesuunnittelija. Räystäältä on johdettava tarpeeksi korvausilmaa katon tuuletustilaan. Vain tässä tapauksessa kattorakenne toimii kunnolla vieden pois lämpimän vesihöyrypitoisen ilman.

Aluskatteen ja lämmöneristeen välitilaan johdetaan riittävästi korvausilmaa räystäiltä ja poistetaan joko päätykolmioiden tai tuulettuvan harjan kautta. Tarvittaessa poisto voidaan hoitaa esim. alipainetuuletusputkia käyttämällä. Aluskatteen ja kattotiilen välitilan riittävä tuuletus varmistetaan käyttämällä aina tuuletusrimoja. Aluskatteen ja katemateriaalin välistä on poistettava ylimääräinen rakennusmateriaali kuten puutavara ym. roskat, jotka saattaisivat estää hyvän tuuletuksen.

Asennus

Aluskate asennetaan kattotuolien päälle yleensä vaakasuuntaan. Sen menekki on noin 1,15 kertaa katon pinta-ala. Monimuotoisissa sekä vaativissa olosuhteissa rakennettaviin kattoihin suositellaan käytettävän aluskatteena liimareunaista Divoroll TOP RU –aluskatetta tai umpilaudoitusta ja aluskatehuopaa.

20196_58611.jpg

Aluskatteen työstämiseen käytetään puukkoa, vasaraa ja nitojaa. Aluskatteen kiinnitys käy hakasilla tai isoilla huopanauloilla. Aluskate limitetään vähintään 150 mm vaaka- ja pystysaumoissa. Aluskate jätetään hieman löysästi (10-30mm), jotta sillä on elämisvaraa.

Jos aluskatteeseen joutuu tekemään jatkoskohtia, on ne tehtävä kattotuolien kohdalle. Kattotuolien kohdalle aluskatteen päälle asennetaan esim. 25x50 mm:n tuuletusrimat.

20196_58620.jpg

Alaräystäillä aluskate asennetaan reilusti seinälinjan yli.

Lappeen liittyessä seinään, aluskate nostetaan seinälle 300 mm matkalta ja päälle asennetaan rintataitepelti.

20196_58622.jpg
Huomio

Huomio

Huom!

Kun katolla liikutaan aluskatteen asennuksen aikana, on astuttava ruoteiden päälle.

Vesikaton taitokset


Sisätaitteissa eli jiireissä käytetään Ormax -sisätaitteenpohjapelti taikka sisätaitteelle tehdään laudoitus min. 300 mm molemmin puolin taitetta.

Sisätaitteenpohjapellin päälle asennetaan yksi vuota sisätaitteen suuntaisesti varmistamaan sisätaitteen vesitiiviys. Tämän päälle asennetaan aluskate normaalisti ja lopuksi sisätaitepelti päällimmäiseksi.

Sisätaitteen ala- ja yläpäähän laitetaan sisätaitteen päätykappaleet. Peltien limityskohdassa käytetään tiivistysmassaa.

Sisätaitteen nostopellin asennus

Sisätaitteen lopetuksen asentaminen

20196_58612.jpg

Ulkotaitoksissa taitoksen kummallekin puolelle laitetaan aluskate 150 mm taitteen yli ja sen jälkeen laitetaan tuuletusrimat ja ruoteet. Ruoteiden päälle laitetaan harjalauta. Taitteeseen voidaan laittaa tuulettuvaa ulkotaitetiivistettä harjatiilen alle, jottei vesi ja tuiskulumi tunkeudu tiilen alle.

Läpivientien teko

Läpivientityöt tehdään aluskatteen varsinaisen asentamisen yhteydessä, jotta läpivientien yläpuolelle tehtävät vesiohjurit veden johtamiseksi läpiviennin sivuitse, saadaan tehtyä kunnolla. Läpiviennin ollessa suorakaiteen muotoinen leikataan aluskatteeseen aukko niin, että aluskatteen reunaat pystytään läpiviennin kohdalla taivuttaa ylös. Kulmat tiivistetään joustavalla liimanauhalla esimerkiksi Flexirollilla tai vastaavalla tiivistystuotteella.

20196_58613.jpg

Putkien läpivienneissä noudatetaan aina valmistajan ohjeita.

Esimerkki Monierin läpivientikauluksen asennuksesta aluskatteeseen.
Esimerkki Monierin läpivientikauluksen asennuksesta aluskatteeseen.

Avaimet käteen tiilikattoremontti

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Ormax Monier Oy
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20071_3216.jpg
Kaunis ja kestävä tiilikate
Tiilikatto on Suomen suosituin, uusien pientalojen katemateriaali. Suomalaiseen arkkitehtuuriin ja maisemaan sopiva tiilikatto on kestävä, äänetön ja talon arvoa nostava vesikatevaihtoehto. Tiilikatto on kaunis ja kestävä laatukatto, joka sopii erinomaisesti niin uudisrakennukseen kuin vanhan talon korjaukseen.
20072_3476.jpg
Tiilikatto nostaa talosi arvoa!
Tiilikatto on Suomen suosituin uusien pientalojen katemateriaali. Suomalaiseen arkkitehtuuriin ja maisemaan sopiva tiilikatto on kestävä, äänetön ja talon arvoa nostava vesikatevaihtoehto. Tiilikatto on kaunis laatukatto, joka sopii erinomaisesti niin uudisrakennukseen kuin vanhan talon korjaukseen. Lafarge Roofing Oy:n avaimet käteen -paketti on uskomattoman kätevä ja helppo tapa tehdä tiilikatto. Katon ostajan tarvitsee vain valita tiilimalli ja väri, me hoidamme asennuksen luotettavasti!
20073_3979.jpg
Tilaa nyt - etusi 300 euroa!
- kattotuvatuotteita kaupan päälle (edun arvo 300€)!Kun tilaat tiilikaton tarvikkeineen meiltä valmiiksi asennettuna ennen 30.4.2007 saat 300 € arvosta kattoturvatuotteita kaupan päälle. Etu annetaan alennuksena meiltä tilaamistastasi kattoturvatuotteista (lumiesteet, kattosillat, tikasaskelmat ja tikkaat). Etua ei voi siirtää muihin tuotteisiin eikä sitä voi muuttaa rahaksi. Etu koskee vain asennuspalvelumme asentamana toimitettuja tilauksia.Pidä kiirettä, parhaat asennusajat myydään nyt!Pyydä tarjous Jäsentukusta...Lisätietoa tiilikatteesta...Lisätietoa kattoturvatuotteista...
20081_7984.jpg
Nortegl
Pohjoismaiseen makuun kehitetty Nortegl-savikattotiili on ulkonäöltään viimeistelty, voimakas ja klassinen. Suunnittelussa on otettu huomioon pohjoismainen maku ja ankarat sääolosuhteet. Nortegl-savitiilikatto on helppo ja edullinen asentaa, sillä mittatarkka, vesiurilla varustettu tiili mahdollistaa kevyen aluskatteen käytön ja vaihtelevan limityksen. Nortegkin tekninen toimivuus on pitkälle testattu. Se on kehitetty kestämään ankaria sää- ja ilmasto-olosuhteita, myrskyä, sadetta ja jäätä. Kaikki testitulokset ovat eurooppalaista huipputasoa yli kaikkien standardien.
20195_57737.jpg
Puhdasta korvausilmaa myös katupölykaudella
Suomessa pitkä siitepölykausi sekä keväinen katupöly aiheuttavat kuormituspiikin ilmanvaihdon suodattimille.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Asuntomessujen 100 000. kävijä kukitettiin
Koko perheen tapahtumassa viihtyvät myös lapsivieraatKeravalaiset Sanna Liikanen ja Kalle Pesonen yllättyivät iloisesti saapuessaan Hämeenlinnan messuportille. 100 000. kävijän raja rikottiin juuri heidän kohdallaan. Syitä Liikasen ja Pesosen messuvierailuun olivat lyhyt matka ja tulevaisuudessa siintävä oma rakennusprojekti. Pariskunnan 3,5-vuotias Antti-poika ilmoitti testaavansa salamannopean juoksunopeutensa messualueen Ministadionilla. Antti viihtyykin varmasti muiden lasten tavoin Harvoilanmäen messualueella, sillä sen lisäksi, että itse alue on lapsiystävällinen ja lapset on huomioitu jo suunnitteluvaiheessa, on perheen pienimmille monenlaista tekemistä messukäynnillä.Perheet ovat viihtyneet hyvin Hämeenlinnan asuntomessuilla, ja tänä vuonna messutarjonnassa onkin paljon tekemistä koko perheelle. Lapset pääsevät kokeilemaan rakentamista Pikkutaitajassa, voivat leikkiä alueen leikkipuistoissa, pelata jalkapalloa Ministadionilla tai touhuta Muksulassa. Yksi lasten ideoima sisustuskin löytyy asuntomessujen kohteesta numero viisi. Oheiskohteen perinneleikkimökit ovat puolestaan ihastuttaneet niin aikuisia kuin lapsiakin.Rakennus- ja kiinteistöpalvelualan Vetovoima ry:n ja Suomen Asuntomessujen yhteistyöllä toteuttamassa Pikkutaitajat talossa lapset voivat puuhailla rakennus- ja kiinteistöpalvelualojen parissa ja opetella samalla rakennusalaa. Vetovoima ry:n tavoitteena on markkinoida rakennus- ja kiinteistöpalvelualaa nuorille sekä edistää asumistietoutta, alan koulutusta ja tietoa työllisyysmahdollisuuksista.– Pikkutaitajassa on kuusi työpistettä lapsille. Täällä saa esimerkiksi muurata mosaiikkia, maalata seinää ja kokeilla oikeaa kaivinkonetta. Palaute on ollut todella positiivista. Tämä on koko perheelle mukava kokemus, ohjaustoiminnan artenomiopiskelija Suvi Heikkinen Pikkutaitajasta kertoo.Pikkutaitaja on suunnattu 5–12-vuotiaille lapsille. – Toki myös nuorempia ja vanhempiakin on käynyt. Kaivuria kokeili viime viikolla 3-vuotias innokas salaojan kaivaja, Heikkinen lisää.Jalkapallosta innostuneet lapset voivat käydä Suomen Palloliiton ja Hämeenlinnan jalkapalloseuran Ministadionilla suorittamassa taitoradan tai potkimassa palloa muuten vaan. Stadionilla on päivittäin kaksi HJS:n B-junioria vetämässä taitorataa ja pelaamassa lasten kanssa. Taitoradan suorittanut saa vihreän Fair Play -kortin sekä HJS:n kausikirjan ja postikortin. Ministadionilla voi myös osallistua arvontaan, josta voi voittaa viikkopalkintoja sekä messujen jälkeen arvottavia palkintoja.Messukohteissa kiertelyn ajaksi lapsen voi myös jättää 3–5 euron maksusta Muksulaan lastenhoitajien seuraan. Muksulaan voi jättää 2–7-vuotiaat lapset, korkeintaan kolmeksi tunniksi kerrallaan. Muksulassa lapsi voi leikkiä leikkihuoneessa, piirtää, värittää ja askarrella sekä lukea ja kokeilla pihalla olevaa temppurataa. Muksulasta löytyy myös vauvojen hoitotila hoitopöytineen ja pesumahdollisuuksineen.Messualueelle Harvoilanmäelle on myös rakennettu lapsille suunnattu leikkipuisto, Kortteenpuisto, joka on lasten käytettävissä alueella myös messujen jälkeen. Puistossa lapset voivat mm. leikkiä kiipeilytelineissä sekä keinuissa.Retki Vanhaankaupunkiin, Hämeenlinnan asuntomessujen toiselle oheiskohteelle, on myös kokemus koko perheelle. Oheiskohteella käy noin 500–600 kävijää päivässä. Lapsia kiinnostavassa perinneleikkimökkien näyttelyssä on esillä yhteensä yhdeksän leikkimökkiä. Leikkimökit on suunnitellut arkkitehdit Tuula Rauma ja Matti Huusari. Leikkimökkien ulkonäkö noudattaa eri aikakausien rakennustyyliä. Yksi leikkimökeistä jääkin Vanhankaupungin asuntoalueen lasten käyttöön.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton