Porin asuntomessuilla esillä Porotherm-kennoharkkotalo

Talon rakenne voi olla myös yksinkertainen. Porotherm-kennoharkkotalossa  on vain kennoharkko ja molemmille puolin tuleva pinnoite tai vaihtoehtoisesti kennoharkko ja julkisivumuuraus.
 

Moderni Jokiduo

Wienerberger JokiDuon kytketyt pientalot Kokemäenjoen rannassa edustavat modernia ja kestävää kivirakentamista. Talon runkorakenteena on hengittävä, yksiaineinen Porotherm-kennoharkko, joka on energiataloudellinen ja kosteusteknisesti turvallinen ratkaisu.

Porin Asuntomessujen näyttelykohde nro 22 koostuu kahdesta huoneistoalaltaan 130 m2 kokoisesta talosta. Pohjaratkaisultaan talot ovat toistensa peilikuvat, joissa on tilakohtaisesti pieniä perheiden toiveisiin ja tarpeisiin perustuvia eroavaisuuksia. Talot kytkeytyvät talojen väliin jäävän suojaisan terassin, autokatoksen ja varastotilan kautta toisiinsa.

Talo B:n olohuone.Talo B:n olohuone.

Jokinäkymän maksimaalinen hyödyntäminen tärkeää

Kohteen arkkitehtisuunnittelussa keskeisiä lähtökohtia ovat olleet jokimaiseman hyödyntäminen sekä luonteva ja helppo liikkuminen sisä- ja ulkotilojen välillä. Talon molemmissa kerroksissa on näyttävät, isot ikkunat jokirantaan sekä liukuovien kautta kulku terassipihalle sekä avaralle parvekkeelle.  Ulko-oleskelutiloja suojaavat lasitukset, jotka jatkavat tilojen käyttöaikaa kesäkuukausien yli.

A-talo on suunniteltu nuoren pariskunnan tarpeisiin ja B-talon asukkaina tulee olemaan kolmehenkinen perhe, kaksi aikuista ja opiskelijatyttö. Molemmat kodit toimivat myös osin työpaikkana, joka on huomioitu talojen suunnittelussa ensihetkistä alkaen. Tutustu kohteen seurantaan

Talo B:n opiskelijatytön huoneen taustaseinällä on upea yhdestä vuodasta tehty ruusutapetti.Talo B:n opiskelijatytön huoneen taustaseinällä on upea yhdestä vuodasta tehty ruusutapetti.

Näin JokiDuo rakentuu

Yksinkertainen ja turvallinen rakenneratkaisu

JokiDuo-talojen runkomateriaaliksi valittiin massiivinen, täystiilinen kennoharkko.

– Vertaillessamme eri kivirakenteisia vaihtoehtoja keskenään täytti keraaminen Porotherm-kennoharkko parhaiten ratkaisulle asettamamme laatukriteerit. Erityisesti materiaalin yksiaineisuus ja hengittävyys olivat meille tärkeitä ominaisuuksia, pääsuunnittelija Birgitta Hjelm-Luontola perustelee valintaa.

1L3A7052

Porotherm-harkon eristävyys perustuu kennomaisen rakenteen sisään jäävään ilmaan. Rakenne täyttää sellaisenaan, ilman erillistä lämmöneristekerrosta, ulkoseiniltä vaadittavan 0,17 W/m2K lämmöneristävyysvaatimuksen.

– Yksiaineisuus on merkittävä etu, kun halutaan varmistaa seinärakenteen riskitön toimivuus pitkällä aikavälillä. Jos useita eri tiiveyden omaavia materiaaleja sisältävän seinärakenteen sisään joutuu kosteutta, sen haihtuminen luonnollisesti rakenteen läpi ei välttämättä aina onnistu. Tällöin riski kosteus- tai homevauriolle kasvaa.  Yksiaineisella epäorgaanisella massiivitiilirakenteella on suuri kosteuskapasiteetti ja oikeanlainen huokosrakenne, jolloin se pystyy sitomaan ja luovuttamaan kosteutta ympäröivien olosuhteiden vaihdellessa, eli kansankielellä rakenne ”hengittää”, Wienerbergerin rakennustekninen johtaja Juha Karilainen toteaa. 

Talvella lämmin ja kesällä sopivan viileä

Hyvän kosteustasapainon ylläpidon lisäksi massiivitiilirakenne toimii tehokkaasti myös lämpötilaerojen tasaajana. Paksu seinärakenne tasoittaa ulkoilman helle- ja pakkashuippujen vaikutukset sisäilmaan toimien ikään kuin termostaattina ulko- ja sisätilojen välissä. Huoneilma pysyy miellyttävänä läpi vuoden ilman tuntuvia lämpötilavaihteluita. Lämmönvarauskykynsä ansiosta massiivinen tiilirakenne on myös energiataloudellinen ja säästää siten asumisen aikaisia kustannuksia kevyempiin seinäratkaisuihin verrattuna.

porotherm_runko

Tiilirakenne sopii hyvin allergiaperheille

Porotherm-kennoharkot valmistetaan uunissa polttamalla puhtaista luonnon materiaaleista pääraaka-aineena savi. Materiaali on neutraali ja soveltuu siksi rakennusmateriaaliksi myös erilaisista allergioista ja altistumista kärsiville perheille. Etuna moniin muihin kivimateriaaleihin verrattuna on myös se, että kennoharkkorakenne on kaikista kivirakenteista nopeimmin kuivuva, mikä nopeuttaa rakentamista ja vähentää myös rakennusaikaisia kosteusriskejä. 

Kennoharkkorakentaminen kovassa nousussa

Pientalorakentajien kiinnostus Porotherm-rakentamista kohtaan kasvaa koko ajan.  Vaikka nykyiset lämmöneristysvaatimukset täyttävä kennoharkko on ollut vasta joitakin vuosia saatavissa Suomessa, Porotherm-taloja on jo rakennettu kymmeniä eri puolille Suomea.

Monoliittista yksiaineista rakennetta arvostetaan myös ammattirakentamisessa. Tällä hetkellä kennoharkoista ollaan rakentamassa jo muutamia koulu- ja kerrostalokohteita. Esimerkiksi Oulun Metsokankaalle on aloitettu kahden terveen periaatteen koulun rakentaminen. Myös asuinkerrostaloja on sekä suunnitteilla että rakenteilla. Kotkan keskustorin laidalle nousee maan ensimmäinen nelikerroksinen kennoharkkokerrostalo ja Joensuun Penttilänrantaan on alkamassa useamman kennoharkoilla rakennettavan kerrostalon kokonaisuus.   

Porotherm-kennoharkon tekniset tiedot

Pituus: 250 mm (125 mm puolikas harkko kulmiin ja aukkojen pieliin)
Leveys: 500 mm
Korkeus: 249 mm
Paino: 20,2 kg/kpl (12 kg/kpl puolikas harkko)
Menekki: 16 kpl/m²
Kuivalaastin menekki: 8,5 kg/m² (7 l/m²)
Puristuslujuus: 8,0 N/mm²
Lämmönjohtavuus λ equ: 0,09 W/mK
Rakenteen lämmönläpäisykerroin: 0,16-0,17 W/m²K (rakenteesta riippuen)


Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö:


 
Julkaistu
28.5.2018