• Etusivu
  • Talo

Tiilestä muuratut tulisijat

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Päivitetty 21.12.2023
20099_18824.jpg

Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.

Muuratuista tulisijoista on kertynyt hyviä kokemuksia jo vuosisatojen ajalta. Kun niihin yhdistetään tiilien ja laastien kehitystyö, ei tiilestä muurattujen tulisijojen suuri suosio tule yllätyksenä. Tiilestä muuratun tulisijan valintaan on monta hyvää syytä.

Yksilöllisyys ja sopivuus arkkitehtuuriin

Tiilestä voit rakentaa juuri omien toivomustesi ja tarpeidesi mukaisen tulisijan.

Tiilien väri-, pinta- ja kokovaihtoehdot tarjoavat mahdollisuuden toteuttaa kotisi arkkitehtuuriin, sisustukseen ja henkeen sopivan tulisijan. Puhtaaksimuurauksen lisäksi tulisija voidaan kaakeloida, rapata, slammata (ohutrapata) tai maalata.

Hyvä lämmönvarausominaisuus ja tasainen lämmönjakautuminen

Tiilestä muuratun tulisijan hyvä lämmönvarausominaisuus perustuu materiaalien lisäksi sen kokonaismassaan. Massiivisena rakenteena muurattu tulisija varaa ja tasaa asunnon lämpöä, vaikka sitä ei lämmitettäisikään.

Alhainen pintalämpötila

Alhaisen pintalämpötilan vuoksi tiilestä muurattu tulisija luovuttaa lämpöä hitaasti ja pitkään; lämpötila ei nouse kiusallisen korkeaksi pitkänkään lämmitysvaiheen aikana, joten se on myös turvallinen.

Tehokas palaminen ja hyvä hyötysuhde

Koska tiili kestää kovaa kuumuutta, on puhtaan palamisen edellyttämä korkea lämpötila (yläpalotilassa jopa 800–900 °C) muuratussa tulisijassa mahdollinen. Koska puusta irtoavat kaasut palavat loppuun asti, on hormiin johdettavien savukaasujen lämpötila alhainen ja tulisijan hyötysuhde tästä johtuen korkea sekä hiukkaspäästöt alhaiset.

Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.
Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.
Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.
Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.

Muurattu rakenne – Tiili ja laasti

Muurattu rakenne koostuu kahdesta perin eriluonteisesta materiaalista, kovasta tiilestä ja plastisesta laastista. Laasti on tiilen pari, voidaan puhua yhdistetystä rakenteesta, ei tiiltä ilman laastia. Eri materiaalien suhde on noin 3:1 eli neljäsosa muurista on laastia.

Eikä kaksi ilman kolmatta, tätä paria ei voida ajatella ilman muuraria. Ja tämä lisätekijä antaakin hengen muuratulle rakenteelle, muurauksen luonne ja viehätys syntyy ihmiskäden jäljestä. Pienistä inhimillisistä vaihteluista, niihin kone ei pysty.

Sen ilme puhtaaksimuurattuna tai pinnoitettuna eri tavoin antaa riittävän laajat mahdollisuudet tyydyttämään asukkaitten erilaisia toiveita. Sen fysikaaliset ominaisuudet ovat ilmeisen sopivat tulisijakäyttöön.

Tulitiili muodostaa tulipesän seinämänä sopivan kestävän rakenteen, joka kestää polttopuitten kovakouraisenkin syötön. Toinen tärkeä ominaisuus on tulitiilien oikea lämmönjohtavuus. Tulipesän seinämien pintalämpötila kohoaa riittävän korkeaksi puhtaan palamisen kannalta. Tulitiilimuurauksessa laastin osuus on vain 5% koska saumojen paksuus on 2-3 mm.

Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.
Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.
Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.
Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.
Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.
Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.
Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.
Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.

Tulisijan osissa, jotka eivät ole liekkien kanssa tekemisissä, käytetään tavallista poltettua tiiltä. Sisäosissa käytetään savilaastia, sillä se on joustavaa ja sen lämpölaajeneminen on lähes sama kuin tiilen. Lämpölaajenemisen hallinta onkin tulisijojen keskeisin erikoisvaatimus. Tulisijojen kehitys on johtanut liikuntasaumojen käyttöön eri aikaan lämpeävien ja eri tavalla laajenevien tulisijan osien välillä. Alun perin koettiin selvitä massiivisen rakenteen ja myöhemmin ns. kuivasaumojen avulla. Nykyään tehdään liikuntasauma, joka täytetään 10 mm paksuisella vuorivillalevyllä, nopeimmin lämpiävän tulipesän ja tulisijan rungon väliin.

Runko muurataan yleensä peruskokoisesta umpitiilestä. Lämpö siirtyy rungon massaan ja savukaasuista säteilemällä ja johtumalla. Nykyään rakennetaan melkein poikkeuksetta tulisijan rungon ympärille kuori, joka myös erotetaan sisäosasta liikuntasaumalla. Sauma sallii muurauksen lämpöliikkeet ja samalla tasaa merkittävästi pinnan lämpötiloja. Sauman hyvällä toiminnalla on suuri merkitys tulisijan käyttöiälle.

Kuori tehdään usein kapeasta moduulitiilestä ja voidaan muurata myös muuraussementtilaastilla. Lämpö kulkee kuoren läpi tulisijan pintaan ja säteilee siitä tasaisesti huoneeseen. Kuorellisen muuratun tulisijan lämmöntuotto on tasaista ympäri vuorokauden.

Muuratun tulisijan hankinta

Tulisijan teko kannattaa antaa ammattitaitoisen muurarin tehtäväksi, jolloin muurari määrittelee tarvittaessa toivomustenne mukaisen tulisijan materiaalimäärät. Voit hakea ammattilaisen tulisijan muuraukseen muurarien aluejärjestöistä tai tulisijamuurariyhdistyksestä. Kaikki muurattavaan tulisijaan tarvittavat materiaalit löydät rautakaupoista.

Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.
Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.
Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.
Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.
Wienerberger Oy Ab
Talo
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20168_47193.jpg
Mitä tiilipiipun suunnittelussa tulee huomioida?
Perinteisen tiilipiipun rakentamisesta, käytöstä ja toimivuudesta on pitkäaikaiset ja hyvät kokemukset. Tiilipiippu on edullinen rakentaa, se on energiatehokas ja paloturvallinen. Kevyenkin tulisijan parina massiivinen tiilipiippu toimii tehokkaana lämmönvaraajana. Tämä parantaa sekä puun polton hyötysuhdetta että käyttömukavuutta, koska polttamisjaksojen aikaväli pitenee samassa suhteessa lämmönluovutusajan kanssa. Tiilipiippu voi toimia myös kauniina sisustuselementtinä.Tiilipiipun edut korostuvat erityisesti korkeissa huonetiloissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Näissä tiloissa muurattu piippu jakaa lämmön tehokkaasti ylempiin kerroksiin samalla lisäten tulisijalämmityksen kokonaisosuutta. Parhaimmillaan tiilipiipun energiateho vastaa toista tulisijaa ja sen ominaisuudet korostuvat erityisesti matala- ja passiivienergiataloissa.
20072_3689.jpg
Terca -julkisivutiilet
Tiilestä on muurattu taloja jo vuosituhansien ajan. Aikojen kuluessa tiilenvalmistuksen tekniikka on kehittynyt, mutta kestävä tiili on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa ja luonteensa. Tiilen väri- ja pintavalikoima sen sijaan on kasvanut. Tiili on turvallinen materiaali: se ei pala eikä lahoa ja se kestää hyvin sekä kosteus- että lämpötilan vaihteluja. Muuratun julkisivun kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen ja ikääntyessäänkin tiiliseinä patinoituu kauniisti.Tiili sopii julkisivuksi lähes kaikkiin runkovaihtoehtoihin ja se sopeutuu myös muiden julkisivumateriaalien rinnalle osaksi julkisivua.
20074_4308.jpg
TERCA -tiililaatat sisustamiseen
Kodin sisustamisen suosio on koko ajan lisääntynyt. Yksi tapa muuttaa kotia persoonallisemmaksi on päällystää seiniä tai seinän osia aidoilla käsinlyödyillä TERCA -tiililaatoilla. Näillä luot persoonallista tunnelmaa kotiisi. Voit helposti tehdä erilaisia yksityiskohtia niin keittiöön kuin olohuoneeseenkin. Valikoimassa on useita eri värejä ja ne on helppo asentaa vaikka itse.
20219_72425.jpg
Näin 70-luvun taloon toteutettiin upea Alvar Aalto -tyylinen takka
Mitä takkaprojektissa kannattaa huomioida, kun haaveena on yksilöllinen, omaan kotiin suunniteltu tulisija? Rakennetaan Yhdessä -yhteisö haastoi some-seuraajiaan esittelemään taidokkaita toteutuksiaan. Yleisö äänesti "onnistuneimman lopputuloksen" -tittelin Hannan upealle tulisijalle, jonka vaiheet nyt avaamme.
20202_62773.jpg
Takkojen energiamerkinnät pakollisiksi
Vuodenvaihteessa myynnissä oleviin takkoihin ilmestyivät kodinkoneliikkeistä tutut energiamerkit. Sähkölaitteissa energiamerkin tarkoitus on auttaa vähentämään sähkönkulutusta omilla ostovalinnoilla. Takkojen energiatehokkuudella tarkoitetaan sitä, kuinka hyvin puun palamisessa vapautuva lämpöenergia saadaan hyötykäyttöön. Olennaista on, että lämpö ohjautuu huoneisiin, eikä karkaa harakoille savukaasujen mukana. Asetus takkojen energiamerkinnöistä julkaistiin jo vuonna 2015, mutta se astui voimaan 1.1.2018. Asetus liittyy EU:n ekosuunnitteludirektiiviin, jolla ohjataan valmistajia parantamaan tuotteiden energiatehokkuutta.
20192_56200.jpg
Totta vai tarua: Kiertoilmatakka, joka on aidosti varaava?
Yleensä kiertoilmatakka ei varaa lämpöä, vaan sen lämmitysteho perustuu nopeaan lämmöntuottoon. Tulikivi kuitenkin tunnetaan varaavien vuolukivitakkojen valmistajana, joten ei yllätä, että Tulikiven kiertoilmatakat sekoittavat tätä perinteistä pakkaa. Aidosti varaava kiertoilmatakka on siis totta.Tulikiven Pielinen-takkamallisto koostuu useammasta pienikokoisesta kiertoilmatakasta, jotka sopivat monipuoliseen lämmittämiseen – myös mökille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton