• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee Se Itse - Lintuhuvila

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.11.2020
20086_11334.jpg

Tämänkertaisessa Tee Se Itse -artikkelissa käsittelemme pihaa koristavan lintuhuvilan eli lintulaudan rakentamista. Nikkaroinnissa tarvittavat materiaalit voit löytää vaikka talon rakentamisesta ja remontoinnista jääneistä hukkapaloista!

Materiaalit

Katto:

18 kpl 21x95 mm (painekyllästettyä) lautaa, L = 400 mm


1 kpl 50x50 mm (painekyllästettyä) puuta,


L = 550 mm

Runkotolpat:
4 kpl 50x50 mm (painekyllästettyä) puuta, L = 240 mm

Pohja:
1 kpl 21x95 mm (painekyllästettyä) lautaa, L = 500 mm
1 kpl 21x95 mm (painekyllästettyä) lautaa, L = 550 mm
1 kpl 508x500 mm (vesi)vanerilevyjä

Tuet:
4 kpl 50x50 mm (painekyllästettyä) puuta, L = 300 mm
1 kpl 50x50 mm (painekyllästettyä) puuta,
L = 1000 mm

nauloja / ruuveja

Työkalut

Pientäkin rakennusprojektia varten tarvitaan työkaluja. Seuraavat työkalut on hyvä olla käytössä tätä tekelettä rakennettaessa:

- käsisaha
- mitta
- kynä
- vasara / ruuvinväännin
- käsi/pöytäsirkkeli

20086_11333.jpg

Runko

Lintuhuvilan rakentaminen aloitetaan katkaisemalla puutavara sopivan mittaiseksi. Katon rakentamiseen käytettävät palat voivat olla hieman reilun pituisia, jotta jää varaa niiden käsittelyyn. Jos on mahdollista, ja lintuhuvilasta halutaan tehdä säänkestävä, kannattaa käyttää materiaalivalinnoissa suluissa mainittuja vaihtoehtoja. Painekyllästetty puu ja vesivaneri kestävät ulkoilman säävaihtelut kesällä ja talvella.

Ensimmäisenä lähdetään kokoamaan lintuhuvilan pohjaa. 500 ja 550 mm laudat halkaistaan käsi- tai pöytäsirkkelillä ja näistä kootaan pohjalevyn päälle kehikko. Kiinnityksessä voi käyttää nauloja tai ruuveja, mielellään ruostumattomia. Kun kehikko on saatu kasaan, kiinnitetään kattoa tukevat "runkotolpat". Tässä ohjeessa tolpat asetetaan n. 75 asteen kaltevuuteen.

Katto

Seuraavaksi aloitetaan katon rakentaminen. 550 mm pitkä kakkoskakkonen viistetään tai käytetään sellaisenaan katon harjan tueksi. Katon lappeet kootaan erikseen valmiiksi ennen kuin ne liitetään yhteen. Laudat asetellaan maahan tai jollekin tukevalle alustalle lappeen muotoisesti. Lautojen väliin jätetään 55 mm leveät raot. Ylempi kerros peittää näin alempia lautoja 20 mm. Kun laudat on ruuvattu toisiinsa kiinni, voidaan harjanpuoleinen pää katkaista sopivaan kulmaan ja toinen pää tasata. Molempien lappeiden kokoamisen jälkeen ne kiinnitetään harjaa varten sahattuun tukeen.

Viimeistely

Ennen kuin katto kiinnitetään runkotolppiin, asetetaan huvila oikealle korkeudelle 1000 mm pitkän kakkoskakkosen avulla. Tätä tukemaan on sahattu 4 kappaletta 300 mm pitkiä kakkoskakkosia. Nämä halkaistaan, jolloin saadaan 8 kappaletta tukia. Ylä- ja alapäähän kiinnitetään 4 kappaletta vinotukia. Alas voi vielä sahata tukien alle sopivan kokoisen vanerilevyn, joka peitetään hiekalla tai muulla maa-aineksella. Tämän jälkeen kiinnitetään katto tolppiin ja lintuhuvila on valmiina käyttöön.

Valmis lintuhuvila koristaa pihaa ja pitää linnut ruokittuina.
Valmis lintuhuvila koristaa pihaa ja pitää linnut ruokittuina.
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201610_47461.jpg
Miksi ikkunat ovat aamulla sisäpinnastaan märät?
Eletään sellaista aikaa vuodesta, että moni saattaa havahtua siihen, että ikkuna onkin sisäpinnasta märkä. Ongelmana on mitä todennäköisemmin ko. tilan ilmanvaihdossa, mikä aiheuttaa sisäilman liian korkean kosteuspitoisuuden. Syynä voi olla myös se, ettei ikkunan alla oleva patteri ole päällä tai riittävän lämmin tai muuten lämmin huoneilma ei pääse virtaamaan lasipintaa pitkin. Ongelmana voi olla myös se, että ulkopuitetta ei ole tiivistetty tai sieltä pääsee läpi kylmää ilmaa ikkunoiden väliin. Suurempi todennäköisyys on kuitenkin ongelma sisäilmassa.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Ylläpitovastuun siirtäminen ylläpito-organisaatiolle
Toimenpiteet:Rakennuksen ylläpitovastuu siirtyy tilaajan ylläpito-organisaatiolle vastaanottotarkastuksesta.Vastuuhenkilöt:Valvojat, projektipäällikkö, isännöitsijä tai huollon johtaja.Dokumentit:VastaanottotarkastuspöytäkirjaHyväksyntä:Projektipäällikkö
20224_77763.jpg
Asenna lämmitetty lattia helposti kodin eri huoneisiin
Kukapa ei rakastaisi lämmitettyä lattiaa paljaiden jalkojen alla, mutta monesti lattialämmityksen asennus voi tuntua ylitsepääsemättömän isolta projektilta ja asia jää hautumaan unelmien tasolle. Mitäpä jos kertoisimme, että lattialämmityksen asennus voi helppoa, nopeaa sekä kustannustehokasta Tycroc-aluslevyjen avulla. Asennus onnistuu jopa yhdessä päivässä, eikä kuivumisajoista tarvitse huolehtia.
201811_55296.jpg
5 vinkkiä raidallisten rännien pesuun
Katon huoltotöitä tehdessä katse kiinnittyy usein likaisiin, raidallisiin ränneihin. Jos haluat lopullisesti eroon raitaongelmasta, valitse katollesi raidattomat Arvo-kourut.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: OKT-tontti yksityiseltä?
Kysymys:Hei!Olen suunnitellut okt- tontin ostoa ja olen nyt löytänyt itselleni täydellisen tontin. Itse olen täysin tietämätön näistä kaikista tontti asioista. -tontti on yksityiseltä -tontille menee ajokelpoinen hiekkatie -sähkö- ja vesiliittymät lähellä tonttia -tontti on kaadetulla metsä alueella -omakotitalo tonttiSiinä oli asioita jotka käy ilmi myynti-ilmoituksesta. Mitä kaikkea minun tulisi ottaa huomioon? Mitä kaikkea vielä pitää kysyä myyjältä?
20096_17153.jpg
Uusien asuntolainojen korko laski 2,6 prosenttiin
Kotitalouksien uusien asuntolainojen nostot kasvoivat huhtikuussa neljäntenä perättäisenä kuukautena. Nostettujen asuntolainojen keskikorko laski Suomen Pankin ennakkotietojen mukaan 2,61 prosenttiin.Asuntolainoja nostettiin huhtikuussa 1,4 miljardia euroa. Uusia lainasopimuksia tehtiin 1,7 miljardin euron arvosta keskimäärin 2,59 prosentin korolla. Kotitalouksien asuntolainojen nostot alkoivat kasvaa vuoden vaihteessa.Asuntolainojen korko on yli puolittunut rahoitusmarkkinoiden kriisin syksyllä aiheuttamasta korkopiikistä. Uusien asuntolainojen keskikorko kävi lokakuussa korkeimmillaan 5,53 prosentissa.Kotitalouksien asuntolainakanta kasvoi huhtikuussa 6,9 prosenttia vuotta aiemmasta. Maaliskuussa kasvuvauhti oli 7,6 prosenttia. Kotitalouksilla oli huhtikuun lopussa asuntolainoja yhteensä 68,1 miljardia euroa. Koko asuntoluottokannan keskikorko laski 3,29 prosenttiin.Lähde: STT

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton