• Etusivu
  • Talo

Miksi ikkunat ovat aamulla sisäpinnastaan märät?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 05.10.2016
201610_47461.jpg

Makuuhuoneen ikkunassa valui vesi aamulla. Kosteus on tiivistynyt kylmään pintaan. (Vrt. kylmä juomatölkki kesällä.) Ongelma poistui, kun ikkunan alla oleva patterin termostaattia säädettiin ja rullaverhon alareunaa ei vedetty yhtä alas.

Eletään sellaista aikaa vuodesta, että moni saattaa havahtua siihen, että ikkuna onkin sisäpinnasta märkä. Ongelmana on mitä todennäköisemmin ko. tilan ilmanvaihdossa, mikä aiheuttaa sisäilman liian korkean kosteuspitoisuuden. Syynä voi olla myös se, ettei ikkunan alla oleva patteri ole päällä tai riittävän lämmin tai muuten lämmin huoneilma ei pääse virtaamaan lasipintaa pitkin. Ongelmana voi olla myös se, että ulkopuitetta ei ole tiivistetty tai sieltä pääsee läpi kylmää ilmaa ikkunoiden väliin. Suurempi todennäköisyys on kuitenkin ongelma sisäilmassa.

Ongelman ratkaisun hakeminen

- Ensimmäiset pakkasyöt "yllättävät" liian pienellä tai pois päältä olevan lämmityksen. Patteritermostaattia voi koittaa säätää vähän suuremmalle. Huonelämpöä ei kuitenkaan kannata nostaa paljoa.

- Estääkö pimennysverho tai joku muu vastaava ilman kierron ikkunan sisäpinnalla?

- Pääseekö huoneessa ilma vaihtumaan riittävästi. Ovatko poisto- ja korvausilman reitit auki? Onko esim. suodattimia, jotka mahdollisesti pitäisi vaihtaa?

- Tyypillisesti makuuhuoneen ikkuna aamulla saattaa olla kostea, mutta jos ongelma on laajempi, saattaa olla koko talon ilmanvaihtojärjestelmä huollon tarpeessa.

Ongelma ei sinänsä ole välttämättä kovinkaan suuri, mutta pitkittyessään saattaa aiheuttaa muita ongelmia.

Kosteutta ikkunoiden välissä?

Mikäli kosteutta esiintyy lasipintojen välissä, ongelmana voi olla ikkunan tiivistyksessä. Lämmintä sisäilmaa pääsee ikkunoiden väliin, mutta ei poistu sieltä ulos ja sen sisältämä ilmankosteus tiivistyy kylmään lasipintaan. Sisäpuitteen on oltava ilmatiivis ja ulkopuitteen ylä- ja alatiivisteessä täytyy olla tuuletusreiät. Ulkopuite tulee tiivistää niin, että tiivisteeseen jätetään n. 20 mm rako ylä- ja alapuitteen tiivisteen molempiin päihin, mutta pystypuite tiivistetään kokonaan. Näin estetään veden, lumen, kylmän, pölyn ja melun pääsy puitteiden väliin.

Ilmanvaihdon toimivuus kannattaa kuitenkin tarkastaa, sillä se voi olla osasyyllinen ikkunan huurtumiseen.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20217_71486.jpg
Suomen ensimmäinen älykylä on suunnitteilla Mynämäelle
Muuttaisitko älykylään? Varsinais-Suomen Mynämäelle nousevan kylän asukkaan ei tarvitse olla Mensan jäsen, vaan haluta asumiselta ja rakentamiselta digitalisuutta, ekologisuutta ja yhteisöllisyyttä. Jos hankkeen takana oleva Arctic Smart Village Oy ja Mynämäen kunta onnistuvat suunnitelmissaan, älykylän rakennuksia alkaa nousta keväällä 2022. Selvitimme, mistä on kyse.
201610_47506.jpg
Vallox FinnBuild-messuilla
Vallox palasi vanhoille Valmet-juurilleen esittelemällä Finnbuild 2016 -messuilla Vallox Aito Kotilämpö -ilmalämmityskoneen. Yritys lanseerasi messuilla markkinoille myös uuden Vallox Capto-liesikupusarjan.
202110_72873.jpg
Syysiltojen upeimmat valaisijat - katso äänestyksen tulokset
Rakentaja.fin järjestämän pihavalaisinäänestyksen voittajaksi nousi kuuden ehdokkaan joukosta modernin linjakas Konstsmiden Ravello-lyhty, joka on UBS-ladattavuutensa ansiosta kätevästi siirrettävissä eri paikkoihin. Kakkossijan nappasi moneen eri rakennustyyliin sopiva Airamin Näsby-seinävalaisin, jonka näyttävät valokeilat voi helposti säätää eri levyisiksi. Kolmanneksi äänestettiin kauniin tasaisesti valaiseva LedStoren Helmeile-led-nauha, joka toimii esimerkiksi upeana piharakenteiden korostajana. 8.–13.9.2021 järjestetyssä äänestyksessä annettiin yhteensä 1 380 ääntä. Kaikkien äänestäjien kesken arvottiin palkintona 3 kappaletta valitsemiaan pihavalaisimia. Voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti.
20229_79579.jpg
Jätevesijärjestelmän asennus on nopeaa haastavallekin tontille
Satakuntalaiset Johanna ja Sauli halusivat nelihenkiselle perheelleen uuden kodin metsäiseltä tontilta ja mielellään idyllisessä maalaismaisemassa. Unelma kuulostaa melkeinpä maalaukselta, mutta todellisuus oli lähempänä kuin he osasivat arvatakkaan. Tontti uudelle kodille löytyi totuttujen lähiöiden ja keskustan ulkopuolelta. Tästä on nyt aikaa kolmisen vuotta. Löytämässään tontissa he ihastuivat erityisesti sen korkeuseroihin ja kallioiseen maastoon.Johanna ja Sauli arvostavat ekologisuutta ja kunnioittavat luontoa, joten rakennusprojekti tuli toteuttaa arvojen mukaisesti.
20204_64445.jpg
Vinkit led-nauhavalaistuksen suunnitteluun
Led-nauhavalaistus on moneen kohteeseen ja käyttötarkoitukseen sopiva valaistusmuoto. Kuten muukin valaistus, myös se tarvitsee jonkin verran suunnittelua. Tässä viisi yleistä ohjetta, joiden mukaan tehtynä led-nauhavalaistus varmasti onnistuu.
201112_28944.jpg
UUTUUS: takkaleivinuuni Nea
Takkaleivinuuni Nea on selkeälinjainen uutuusmalli. Suuret kaakelit, terävät kulmat ja uutuusluukut antavat Nealle modernin ilmeen.Kuten kaikissa Kermansavi-takkaleivinuuneissa, voi leivinuunin luukun sijoittaa joko eteen, taakse tai sivulle. Näin takkaleivinuunin voi sijoittaa kätevästi myös tilanjakajaksi.Yksiovinen teräsluukku monipuolisilla ilmansäädöillä on saatavana kahdella värillä, satiini mattakromi ja grafiitti. Takka- ja tuhkaluukku ovat vasenkätisiä ja leivinluukun saa sekä vasen- että oikeakätisenä.Nea-malliin on myös yhteensopiva Tulikivi Green W10-lämmitysjärjestelmän kanssa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton