• Etusivu
  • Rakentaminen

Omakotitalon tontin hankinta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.12.2014
201412_41969.jpg

Tontteja kannattaa vertailla keskenään ennen varsinaista valintaa.

Kun ajatus omasta omakotitalosta syttyy, tonttiasia nousee ensimmäisenä isona asiana esille. Seuraavaksi on päätettävä minkälainen tontti hankitaan. Suunnitellaanko talo tontille vai hankitaanko tontti talolle?

Tontti ja siihen liittyvät vaatimukset määrittävät minkälaisen talon voi rakentaa?

Aika nopeasti selviää, kuinka monimutkaisesta asiasta on oikeastaan kysymys. Helpoin tapa hankkia tontti on kävellä kunnanvirastoon ja selvittää kunnan kaavoittamien tonttien sijainti sekä luovutusehdot ja tavat. Tällöin tontilla on usein jo kunnallistekniikka valmiina. Mahdollisesti tietkin ovat asfaltoituja ja liittymät valmiina tontin puolella. Hintakin on usein edullinen tai, jos on kyseessä vuokratontti, niin vuokra on yleensä kohtuullinen.

Kaikki tuntuu hyvältä, koska tontti on sopivalla etäisyydellä työpaikasta, koulusta, harrastuspaikoista ja joukkoliikenne toimii ja muutkin palvelut on saavutettavissa. Varjopuolena on kuitenkin tiukat kaavamääräykset ja velvoitteet. Talon muoto, seinien ja vesikaton materiaalit, katon kaltevuus, harjan suunta ikkunoiden koko, istutettavien puiden määrä jne. määrätään tarkasti. Samoin tontille ajotien paikka on myös määritelty. Tontille annettu rakennustehokkuus määrää talon koon. Myös piharakennuksen paikka tontilla ja koko määrätty. Usein tonteista on kova kilpailu, jolloin on tyytyminen tonttiin, jonka ilmansuunnat eivät ole toivottuja. Tässä tilanteessa talo on suunniteltava tontille sopivaksi.

Rakennettavan talon ominaisuudet määrittävät tontin

Usein on tilanne, jolloin perheelle on muodostunut selvä käsitys minkälaisen talo he haluavat. Tällaisessa tapauksessa tarvitaan tontti, johon haluttu talo voidaan rakentaa. Jos tarpeet ovat koon, ulkomuodon tai värin suhteen poikkeava, niin rakennuslupa tälle unelmien talolle heltiää helpoimmin haja-asutusalueelle isohkolle tontille. Joudutaan tinkimään lyhyistä etäisyyksistä työpaikalle, kouluun tai harrastuksiin. Joukkoliikennekään ei välttämättä toimi. Kunnallistekniikkaakaan ei aina ole tarjolla. On selvää, että kustannukset nousevat kaava-alueen tonttiin verrattuna. Saadaan kuitenkin sellainen talo perheen asunnoksi, josta on unelmoitu.

Perustamisolosuhteiden huomioiminen

Kaava-alueen tontista on yleensä tietoa maaperästä riittävästi, jotta ilman pohjatutkimusta voidaan päätellä paalutustarpeesta. Jos rakennus joudutaan paaluttamaan, tulee pohjatyöt kalliimmaksi kuin suoraan maan varaan perustettaessa. Asemakaava-alueiden ulkopuolella maaperästä syytä tehdä alustava maaperätutkimus ennen lopullisen tonttikaupan tekemistä. Kaikissa tilanteissa on ennen perustussuunnittelua tehtävä pohjatutkimus ja sen perusteella perustustapalausunto. Näitten pohjalta perustussuunnittelija pystyy tekemää perustussuunnitelmat, jos talon rakennesuunnitelmat ovat käytettävissä.

Tontin ostaminen

Ennen tontin ostoa on tulevan talon suunnittelijalta varmistettava, että halutunlainen talo tontille voidaan todella rakentaa. On myös varmistettava, myyjä hallitsee tonttia niin, että hän voi tontin myydä. Myös tonttiin liittyvät rasitteet ja niiden vaikutus rakentamiseen on selvitettävä.

Asiantuntija apuna tonttia ostettaessa

Jos rakennushankkeessa ollaan vakavasti liikkeellä, asiantuntijaa kannattaa käyttää apuna. Asiantuntijan kokemus auttaa välttämään turhaa työtä ja tarpeetonta selvittämistä. Asiantuntija tuntee lähialueen markkinat ja hänellä on käytössään oma verkostonsa, minkä kautta tietoa myynnissä olevasta tontista löytyy.

Asiantuntija on paras ottaa mukaan projektiin jo tontin hankintavaiheessa.
Asiantuntija on paras ottaa mukaan projektiin jo tontin hankintavaiheessa.

Olli Hanhiniemi RI(amk)

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20087_11798.jpg
Painolastikasveille omat alueet
Reposaaren Konepajanrannan loma-asuntomessualueelle on rakennettu kaksi uutta puistoa Kelponpuisto ja Eikanpuisto. Niitä rakennettaessa on muistettu myös saaren luontoon kuuluvia harvinaisia painolasti- eli paarlastikasveja.Puistot on nimetty syntyperäisten reposaarelaisten Kelpo Gröndahlin ja Eino Grönin mukaan. Molemmat olivat painijoita, Gröndahl olympiavoittaja, kansanedustaja ja kunnallispoliitikko. Eino Grönin tuntee koko Suomen kansa laulajana ja viime vuoden Iskelmä-Finlandian voittajana. Puistoissa on purjelaivavakaudella saarelle kulkeutuneita, muualla maassa harvinaisia kasveja varten kaksi erillistä aluetta.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Urakkasopimusasiakirjojen valmistelu
Toimenpiteet:Urakkapäätösten ja sopimusneuvottelujen jälkeen tarjouspyyntöasiakirjat, urakkaneuvottelupöytäkirja, sopimusneuvottelupöytäkirja, urakkatarjous ja sen mahdolliset täsmennykset kootaan urakkasopimusasiakirjoiksi.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:UrakkasopimuksetHyväksyntä:Projektipäällikkö
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Laitejärjestelmien tarkastukset
Laitteiden ja komponenttien tarkastusToimenpiteet:Rakennuttajan edustajat tarkistavat urakoitsijoiden esittämien laitteiden ja komponenttien vastaavuuden hyväksyttyihin laite- ja komponenttivalintoihin ja urakka-asiakirjoihin verrattuna.Vastuuhenkilöt:LVIS- valvojat LVIS- suunnittelijatDokumentit:Tarkastusmuistio, merkintä työmaakokouspöytäkirjassaHyväksyntä:Projektipäällikkö
20081_8150.jpg
Säväytä värikkäästi puupaneelilla
Puulla sisustaminen on aina vain suositumpaa. Puun esteettisyyden ja lämpöisyyden lisäksi se valitaan usein myös ekologisista syistä. Puu on uusiutuva luonnonmateriaali, jota voidaan korjata, kierrättää ja elinkaarensa lopuksi hyödyntää energian lähteenä. Läpikuultavaksi pinnoitettujen, vaaleiden puumateriaalien rinnalle muotiin ovat tulossa lämminsävyiset sisustustuotteet. Kokeile sinäkin.Color-paneelilla voit säväyttää sisustamisessa uudella tavalla. Se on tyylikäs vaihtoehto, jos olet rakentamassa uutta tai remontoimassa vanhaa. Unohda perinteiset paneelin käyttötavat ja heittäydy villiin mielikuvitusleikkiin.Color-paneeli täydentää kotimaisten puupaneelien värimaailmaa. Sitä on saatavana viittä eri sävyä: kirkas vaalea, tervalepän sävyinen, kaksi pähkinänsävyistä – vaalea ja tumma – sekä hieman yllätyksellinen hopeansävy.
20071_3216.jpg
Kaunis ja kestävä tiilikate
Tiilikatto on Suomen suosituin, uusien pientalojen katemateriaali. Suomalaiseen arkkitehtuuriin ja maisemaan sopiva tiilikatto on kestävä, äänetön ja talon arvoa nostava vesikatevaihtoehto. Tiilikatto on kaunis ja kestävä laatukatto, joka sopii erinomaisesti niin uudisrakennukseen kuin vanhan talon korjaukseen.
20183_52060.jpg
Kaikkiin kohteisiin oikein toimiva eriste
Lämmöneristyksen käyttökohteet ja vaatimukset vaihtelevat, mutta muutama asia ei muutu: aika on rahaa, jokaiselle rakenteelle on olemassa oikea optimaalinen lämmöneriste ja laatu ratkaisee. Kotimainen Finnfoam vastaa näihin vaatimuksiin: homehtumattomien lämmöneristeiden tuoteperhe tarjoaa kuhunkin käyttökohteeseen juuri oikean eristeen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton