• Etusivu
  • Rakentaminen

Yhteistyö siivittää luovan projektin lentoon

Rakentajan toimitus
Julkaistu 24.02.2011
20112_24621.jpg

Rakentaminen on parhaimmillaan unelmien täyttymystä; ylellisyyttä arkipäiviin uusien tilaratkaisujen myötä, paljon kauniita materiaaleja, mielenkiintoisia keskusteluja elämisestä ja tunnelmista. Kun laitetaan kaikki peliin, paljon aikaa ja rahaa, kannattaa valita team huolella. Hyvä yhteistyö näkyy lopputuloksessa.

Sisustaja täydentää arkkitehdin näkemystä

Arkkitehdin, sisustussuunnittelijan ja sähkösuunnittelijan yhteistyö on enemmän kuin yksi plus yksi. Jokainen uusi idea synnyttää lisää ajatuksia ja intoa lopputuloksen onnistumiseen. Asiakkaan rooli hyvän yhteistyön synnyttäjänä on ratkaiseva. Yhteiset kokoukset lisäävät samaan hiileen puhaltamista ja avoin, innostunut henki palavereissa on alkulähde onnistuneelle projektille.

20112_24622.jpg

Sisustaja viimeistelee tilaa

Sisustaja voi esittää projektin aikana muutostoiveita arkkitehdille esimerkiksi ikkunoista, väliseinistä, ovista tai vaikkapa huonetilan korkeudesta. Samoin tarkennettavaa erilaisten teknisten osien suhteen tulee helposti sähkö- ja ilmastointitöihin. Muutostoiveet eivät ole moitteita, vaan viilausta parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.

Sisustaja neuvottelee aina ensin kokonaisuudesta asiakkaan kanssa, koska on tärkeää, että tilaaja ymmärtää tilan toimivuuden ja esteettisyyden ja sitoutuu itsekin muutostarpeeseen, ennen kuin teetetään muutostöitä varsinaiseen suunnitelmaan. Sisustajan valitessa kiintokalusteita, yhtä hyvin kuin irtokalusteitakin tilaan, hän näkee työpöydällään mikäli tilojen mitoituksessa olisi jotain korjattavaa. Sen vuoksi olisikin ehdottoman tärkeää, että kaikki ammattilaiset ovat mukana työssä heti alkuvaiheessa.

Persoonallisuus näkyviin

Koko hankkeen kannalta on ensiarvoista, että suunnittelija tavoittaa asiakkaan ajatukset ja toiveet tulevasta tilanteesta. Noiden toiveiden pohjalta sisustaja luo kohteeseen tyylin, joka määrittelee lopputuloksen hengen. Asiakkaasta sekä kohteen olemuksesta lähtöisin olevat seikat toimivat ohjenuorana kaikissa sisustussuunnittelijan valinnoissa.

20112_24614.jpg

Yhteistyö on kultaa

Asiakkaan kannalta tärkein anti ammattilaisten käytössä on varmasti yhteistyö. Kymmenien vuosien kokemus erilaisten sisustusprojektien toteutuksissa on sitä osaamista, minkä suunnittelija tuo kokonaisuudessaan jokaisen uuden hankkeen käyttöön. Niissäkin yksityiskohdissa, missä asiakas on jo tehnyt valintansa, suunnittelija osaa konsultoida mistä tuotteet olisi järkevintä hankkia ja täsmentää onko markkinoilla muita vastaavanlaisia tai jopa parempia tuotteita. Lisäksi ammattilainen pitää jatkuvasti hallinnassa kokonaisuuden, johon yksityiskohdat liittyvät.

Valmiilla suunnitelmilla tarjouksen pyytäminen on helppoa ja nopeaa. Sisustussuunnittelijan laatimia suunnitelmia voidaan käsitellä työmaakokouksissa ja viilata sitten kaikki yksityiskohdat huomioon ottaen. Hyvä suunnittelu vie aikaa, mutta palkitsee asiakkaan toteutusvaiheessa. Hyvin suunniteltu on todella jo puoliksi tehty.

20112_24615.jpg
20112_24616.jpg

Asiakas ostaa aikaa

Päätöksiä tukevan ja varmuutta luovan yhteistyön lisäksi asiakas päätyy ostamaan suunnittelua myös järkevän ajankäytön vuoksi. Kunnianhimoisesti suunnittelija haluaa ohjata projektia siihen suuntaan, että lopputulos palkitsee vielä vuosien päästä. Vaikka internet helpottaa tuotteiden etsimistä, pitää myös tietää mitä etsiä. Asiakas ostaa suunnittelijalta ennen kaikkea näkemystä ja kohti tavoitetta etenemistä. Jokaiseen materiaali-vaihtoehtoon ja tuotteeseen tutustuminen veisi alaa seuranneeltakin tolkuttomasti aikaa. Joten asiakas ostaa suunnittelijalta myös järkevää ajankäyttöä. Toinen haluaa valmiin suunnitelman, toinen haluaa erilaisia vaihtoehtoja ja joku tukea omille valinnoilleen.

20112_24611.jpg

Kapellimestari ohjaa

Asiakas toimii projektissa kapellimestarina. Hän määrää tahdin ja nyanssit. Usein vaikuttava ja yksinkertaisen selkeä lopputulos on hyvin johdetun ja työstetyn projektin ansiota. Kuitenkin aina kaikkein raskain työvaihe on toteutus. Kaikki muutokset ja veivaamiset työmaalla aiheuttavat lisäkustannuksia ja aikataulumuutoksia. Paperilla ennen toteutusta asioita on helppo arvioida ja muunnella.

Hyvä kapellimestari varaa riittävästi aikaa suunnittelutyöhön, tuotehankintoihin, tavarantoimituksiin sekä toteutuksiin. Ja ennen kaikkea johtaja nauttii koko hankkeesta ja arvostaa valitsemiaan yhteistyökumppaneita.

Teksti: Virpi Illman, sisustusuunnittelija SI
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20204_64131.jpg
Mitä laki sanoo naapureista?
Mitä saa tehdä naapurin omenapuulle, jonka oksat varjostavat ikävästi auringonvalon pääsyn olohuoneeseen? Entä sen juurille, kun ne kulkevat aikomasi kasvimaan kohdalla? Naapurisopu rikkoutuu silloin tällöin näiden kysymysten äärellä. Kuka on oikeassa ja mitä voi tehdä? –Toisaalta on niin, että vaikka noudattaa lakia ja on sinänsä oikeassa, naapurisopu voi rikkoontua siitä huolimatta. Usein onkin paras vaihtoehto luopua joistakin oikeuksista kuin saada naapurista vihamies! Asiasta säätää vuonna 1920 säädetty laki eräistä naapuruussuhteista. Laki on iästään huolimatta relevantti moniin tämänkin päivän ongelmiin. –Toki monesta muustakin laista löytyy säännöksiä, jotka voivat säätää asiasta. Tässä on perehdytty ainoastaan naapuruussuhdelain säännöksiin.
20082_8750.jpg
Antti Raiskille Eila-takkauuni
Antti Raiski piti itsestään selvänä jo rakennushankkeeseen lähtiessään, että talo on perinnetalo ja että siihen tulee myös samaan tyyliin sopiva kaakeliuuni, jonka ulkonäöstä Raiskilla oli jo jonkinlainen käsitys astuessaan Vantaan Tulikivi-studioon. Timo Majasalmi käynnisti uuden Uuniräätäli-suunnitteluohjelman, johon syötettiin ajateltu mitoitus, kaakelien väri ja halutut yksityiskohdat, vaikkapa hyllyjä, kransseja, omenanoksia jne. Ohjelman avulla uunia voitiin sitten "pyöritellä" kuvaruudulla ja tarkastella sitä sitten monesta eri kulmasta. Kun lopputulos tyydytti, saatiin ohjelmasta saman tien tarjoushinta.
20124_30340.jpg
Mitä ihmeen asennuskalusteita?
Sähköistyksessä tarvitaan asennuskalusteita. Mutta mitä ne ovat, mitä niihin kuuluu ja miten tärkeää osaa ne näyttelevät omassa talossa? Lue alta, niin asia selviää.
202110_72977.jpg
Viisi + yksi vinkkiä vastuulliseen keittiöremonttiin
Keittiö on kodin sydän, jossa vietetään paljon aikaa. Se on merkittävässä roolissa myös arjen vastuullisuuden näkökulmasta: keittiön kautta kulkee muun muassa suurin osa kodin jätteistä. Miten tehdään vastuullinen keittiöremontti ja mitä keittiön suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon? Keittiömaailma kokosi vinkit vastuullisen keittiön suunnitteluun.
20174_49050.jpg
Nopeasti kuivuva lattiatasoite, pienempi kosteusrasitus
Kun halutaan nopeuttaa rakentamisen aikatauluja, rakennusaineiden valinta nousee näkyvään osaan. Erityisesti kosteuden hallinta eri rakentamisvaiheissa on enemmän kuin tärkeää. Peittyviin rakennusmateriaaleihin jäävä kosteus on lähes mahdoton poistaa pintojen peittämisen jälkeen. Kun käytetään nopeasti kuivuvia lattiatasoitteita pintarakenteen alla, aikataulut nopeutuvat ja kosteusrasitus pienenee.
20095_17048.jpg
Puhdas sisäilma pitää terveenä
Hyvä sisäilma on pölytön, hajuton, vedoton ja meluton. Jokainen voi toiminnallaan vaikuttaa sisäilman laatuun. Tärkeimmät tekijät rakennuksen sisäilman laatuvaihteluihin ovat kuitenkin kunnossa olevat rakenteet sekä toimivat ilmanvaihto- ja lämmityslaitteet.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton