• Etusivu
  • LVI

Vinkit puhtaaseen sisäilmaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.11.2009
20095_17048.jpg

Hyvä sisäilma on pölytön, hajuton, vedoton ja meluton. Jokainen voi toiminnallaan vaikuttaa sisäilman laatuun. Tärkeimmät tekijät rakennuksen sisäilman laatuvaihteluihin ovat kuitenkin kunnossa olevat rakenteet sekä toimivat ilmanvaihto- ja lämmityslaitteet.

Yleisimmät sisäilmahaitat

Rakennuksissa, joissa koneellinen ilmanvaihto puuttuu kokonaan tai se on puutteellinen, voidaan havaita hyvinkin lyhyessä ajassa monia eri haittoja. Yleisimmät haitat ovat tunkkainen, kuiva, epäpuhdas ilma, lämpötila on liian korkea tai liian alhainen, ilma ei ole raikasta vaan sisätiloissa havaitaan epämiellyttäviä hajuja.

Koneellisen ilmanvaihdon lisäksi sisäilman puhtauteen voidaan vaikuttaa muun muassa rakennus- ja sisustusmateriaaleilla, omilla toiminnoillaan sekä puhtaudesta huolehtimalla.

Ilmanvaihdon parantaminen

Ilmanvaihtojärjestelmä poistaa tehokkaasti epäpuhtauksia ja kosteutta sekä tuo raitista ulkoilmaa korvausilmaksi. Järjestelmän etuja ovat lisäksi lämmöntalteenotto sekä tuloilman lämmitys ja suodatus.

Ilmanvaihdon toiminnan edellytyksenä on aina se, että ilmavirrat on säädetty suunnitelmien mukaisiksi. Tyypillinen virhe onkin, että korvausilmaventtiili puuttuu tai korvausilman tulo estetään vedon tunteen takia. On syytä muistaa myös se, että koneellinen ilmanvaihto on pidettävä toiminnassa keskeytyksettä.

Lisää terveellisestä sisäilmasta

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20147_40341.jpg
Asuntomessujen saunoissa paljon nähtävää
Suunnitteletko saunaremonttia vai oletko rakentamassa kokonaan uutta? Asuntomessukohteiden saunoista löytyy varmasti jokaiseen makuun jotain mielenkiintoista nähtävää sekä ideaa omaan saunaan.Sauna on suomalaiselle tärkeä paikka, siellä puhdistaudutaan sekä rentoudutaan arjen kiireistä ja huolista. Hyvä sauna ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, vaan hyvä toteutus edellyttää myös hyvää ja huolellista suunnittelua. Oikeanlainen mitoitus sekä materiaalit, oikean kokoisen kiukaan valinta, sekä ilmanvaihto ja valaistus ovat asioita joihin tulee kiinnittää huomiota.Kun olet rakentamassa tai kunnostamassa saunaa, ota huomioon tilan kosteustekninen toiminta, millaiset lämmöneristeet saunaan vaaditaan, miten saunatila mitoitetaan ja mitä kaikkea mitoituksessa tarvitsee huomioida lopullisia pintamateriaaleja sekä kiuasta unohtamatta.
20224_77839.jpg
Robottiruohonleikkurien suosikkinimet ovat Robo, Roope ja Rolle, keräsimme 1700 nimeä
Rakkaalla robottileikkurilla on monta nimeä. Kysyimme, millä nimellä ihmiset nimittävät robottiapulaisiaan ja suomalaiset todella innostuivat vastaamaan. Saimme muutamassa viikossa 1 700 vastausta. Listasimme Top-10 nimeä ja esittelemme muutaman uniikin erikoisuuden.
20229_79478.jpg
Löydä suosikkisi Hongan uudesta mallistosta ja toteuta hirsikotiunelmasi kustannustehokkaasti
Unelmien hirsikoti syntyy juuri omalle perheelle tärkeistä elementeistä ja tilatarpeista, puhtaasta sisäilmasta ja levollisesta tunnelmasta – laadusta tinkimättä. Hongan syksyn 2022 uutuusmallisto on suunniteltu perheille, jotka toivovat kodiltaan huolellisesti mietittyjä tilaratkaisuja sekä arjen sujuvuutta.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Loma-asuntomessut Lappeenrannassa
Vuoden 2012 Loma-asuntomessut järjestetään Lappeenrannassa Saimaan rannalla sijaitsevalla Rauhan alueella. Luonnonkauniilla messualueella on 22 tonttia, joista osa on omarantaisia. Osa tonteista on jo varattu – loppuja tontteja voi hakea maaliskuun loppuun asti.Osuuskunta Suomen Asuntomessut ja Lappeenrannan kaupunki järjestävät yhteistyössä Loma-asuntomessut 25.6.–8.7.2012 Lappeenrannan Rauhan alueella noin 35 kilometrin päässä Lappeenrannan keskustasta.Messualue Saimaan äärellä tarjoaa mahdollisuudet monipuoliseen lomarakentamiseen. Alueen tonttien hinta- ja kokovalikoima on laaja ja tonteille on mahdollista rakentaa erityyppisiä loma-asuntoja.– Tavoitteena on, että jokainen kävijä löytää omat kiinnostuksen kohteensa messualueen monipuolisesta tarjonnasta ja saa ideoita vapaa-ajan asunnon rakentamiseen ja remontointiin, sanoo Suomen Asuntomessujen kehitysjohtaja Pasi Hulkkonen.9 tontille haetaan innovatiivisia rakennussuunnitelmiaKymmenen hehtaarin messualueen tontit sijaitsevat asemakaavoitetulla alueella Saimaan rannalla tai sen välittömässä läheisyydessä. Alueen rakentaminen kunnallistekniikan ja katujen osalta on lähes valmis. Messualueen 22 tontista 9 on vapaana ja haettavissa. Jäljellä olevien tonttien haku päättyy 31.3.2011.Messualueelle haetaan rakentajiksi yksityisiä henkilöitä, talotehtaita ja rakennusalan yrityksiä, jotka tarjoavat innovatiivisia, energiatehokkaita ja ekologisia rakentamisen ja sisustamisen ratkaisuja. Messujen teemoissa painotetaan myös monipuolista piha- ja saunarakentamista.– Rakentajien valintaan vaikuttavat rakennussuunnitelmien laatu, messuteemojen huomiointi ja suunnitelmien sopivuus Loma-asuntomessujen kokonaisuuteen. Valinnoissa painotetaan myös esitettyjen hankkeiden innovatiivisuutta, uutuusarvoa ja pieniä kohteita, jatkaa Hulkkonen.Loma-asuntomessut työllistävät ja piristävät yritystoimintaaLappeenrannan Seudun Yrityspalveluiden toimitusjohtaja Markus Lankinen uskoo messujen tarjoavan alueen elinkeinoelämälle ja yritystoiminnalle merkittävän liiketoiminnan kasvu- ja markkinointimahdollisuuden.– Messujen työllistävä vaikutus sekä suoraan että välillisesti seuraavan puolentoista vuoden aikana on merkittävä. Loma-asuntomessuista hyötyvät muun muassa rakennusala, majoitustoimijat, ravintolapalvelut, huolto- ja kunnossapitoyritykset sekä kaikki matkailuun liittyvät toimijat, Lankinen lisää.Seudullisen hyödyn maksimoimiseksi paikallisille yrittäjille järjestetään info- ja kontaktitori keskiviikkona 23.3.2011 kello 18.00.Tonttihakuohje ja -lomake, karttoja ja muita messutontteihin liittyviä ohjeita ja tietoa on saatavana Lappeenrannan loma-asuntomessutoimistolta, Valtakatu 44, 3. krs, 53100 Lappeenranta tai verkosta www.asuntomessut.fi/lappeenranta.
20224_77883.jpg
Nyt on oikea aika laittaa mökin ilmanvaihto kuntoon
Suomessa on lähes puoli miljoonaa kesämökkiä. Suurin osa niistä on rakennettu 80-luvulla tai aikaisemmin. Useimmilla mökeillä ilmanvaihto on jäänyt kokonaan huomiotta tai se on puutteellista. Ilmanvaihto kannattaa laittaa kuntoon nyt käyttökauden kynnyksellä.
20081_8388.jpg
Keittiö tilana
Keittiön rooliKeittiö on kodin sydän. Hellan lämmössä on kotoisaa. Ystävät kokoontuvat ja valmistavat ruokaa yhdessä seurustellen. Avoimessa keittiössä äidin ei tarvitse olla yksin hääräämässä. Opiskelijaboksin keittokomerossa ympäripyörähtämällä yltää kaikkeen. Ja niin edelleen...Kiireisen sinkkumiehen tai –naisen keittiökoneiksi voivat riittää mikro ja punainen retro espressokeitin. Suurpiirteisessä suurperheessä valtavan ruokapöydän ääressä eletään elämää koko päivä; läksykirja saa muistotahran välipalavoileivästä, äiti surauttaa ompelukoneella uudet verhot – pöydällä leivotut pullat paistuvat uunissa, isä kirjaa läppäriin palaverimuistion, vieraita kestitään. Teknokeittiössä kokataan viimeisen-päälle vempaimilla katsellen huippukokin makumatkaa teräsjääkaapinovitelkkarista ja siemaillaan juuri oikeanasteisesti viinikaapissa säilytettyä punaviiniä. Hektisessä arjessa perheenjäsenet kohtaavat edes kerran päivässä päivällispöydässä. Keittiöllä on erilainen rooli eri kotien näyttämöillä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton