• Etusivu
  • Talo

Keittiö tilana

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.01.2008
20081_8388.jpg

Keittiön rooli

Keittiö on kodin sydän. Hellan lämmössä on kotoisaa. Ystävät kokoontuvat ja valmistavat ruokaa yhdessä seurustellen. Avoimessa keittiössä äidin ei tarvitse olla yksin hääräämässä. Opiskelijaboksin keittokomerossa ympäripyörähtämällä yltää kaikkeen. Ja niin edelleen...

Kiireisen sinkkumiehen tai –naisen keittiökoneiksi voivat riittää mikro ja punainen retro espressokeitin. Suurpiirteisessä suurperheessä valtavan ruokapöydän ääressä eletään elämää koko päivä; läksykirja saa muistotahran välipalavoileivästä, äiti surauttaa ompelukoneella uudet verhot – pöydällä leivotut pullat paistuvat uunissa, isä kirjaa läppäriin palaverimuistion, vieraita kestitään. Teknokeittiössä kokataan viimeisen-päälle vempaimilla katsellen huippukokin makumatkaa teräsjääkaapinovitelkkarista ja siemaillaan juuri oikeanasteisesti viinikaapissa säilytettyä punaviiniä. Hektisessä arjessa perheenjäsenet kohtaavat edes kerran päivässä päivällispöydässä. Keittiöllä on erilainen rooli eri kotien näyttämöillä.

20081_8389.jpg

Tyyli ja väritys

Nykyisin keittiöt rakennetaan avoimiksi muuhun tilaan. Matala kaapisto voi olla rajaamassa keittiöreviiriä tai saarekkeen toista reunaa nostetaan parikymmentä senttiä. Remonttikohteissakin väliseiniä kaadetaan, linjakas keittiö saa näkyä. Liesituulettimen pitää olla tehokas viedäkseen kalanpaiston tuoksut, tiskikoneen täyttö ja tyhjennys toimivaa ja pöydän nurkalle kasaantuvat lehti- ja postipinot saavat mieluusti etsiä toisen paikan.

Korkeat yläkaapit ovat saaneet antaa tilaa avohyllyille ja maitolasisille kippioville. Korkeakiiltoiset vetimettömät vaakalinjoja korostavat ratkaisut eivät vieläkään ole antaneet periksi mattapinnoille. Alaosassa ei ole kaappeja vaan käytännöllisiä leveitä laatikostoja. Yläosan värinä on valkoinen, alaosan tummanruskea. Ranskalaisen madonsyömän ruskean ja ruotsalaisen kermanvalkoisen maalaiskeittiön kannattajiakin toki aina on.

Valkoista, rosterista vai integroitua kodinkoneteknologiaa? Onko liesituuletin kuin huonekalu tai valaisin? Löytyykö välitilan seinästä perheen rakkaita kuvia lasin alla tai kaakeleille printattuna vaiko terästä tai mosaiikkia? Hanakin kertoo muodollaan omaa kieltään. Vaalea keltainen tuo keittiöön aurinkoisuutta. Ranskalaisessa keittiössä voisi olla luonnonvalkoisen kaverina oliivinvihreää ja laventelinsinistä, yrttikimppuja ja kuivakukkia.

20081_8366.jpg

Keittiösuunnittelu

Tässäkin suunnittelussa lähdetään liikkeelle perheen tarpeista ja toiminnoista. Toisaalta ajatellaan keittiötyön tehokkuutta ja toimivuutta; työkolmiota pesualtaan, lieden ja jääkaapin sijoittelussa, toisaalta visuaalista ilmettä. Ergonomia on otettava huomioon, kodinkoneet sijoitetaan selkää säästävälle työskentelykorkeudelle. Vapaata laskutilaa pitää olla lieden molemmin puolin. Turvallisuusnäkökohdat, kuten uunin luukun avautuminen ja astianpesukoneen höyryjen nousu sekä vesipisteen ja sähköpistokkeen välimatka, on otettava huomioon. Ruokaillaanko keittiössä vai erillisessä ruokailutilassa, ja jääkö keittiöön vain pieni aamiaistaso? Minkä verran käytetään pienlaitteita, ovatko ne aina esillä vai helposti käyttöönotettavissa tason korkeudella esim. rulo-oven takana?

Kaapistoista löytyy varmasti jokaisen makuun sopivaa. Kalustevalmistajat ovat suunnitelleet hienoja ratkaisuja ja apuvälineitä säilytykseen ja työskentelyyn: apteekkikaapit, suurtakin painoa kestävät hidasteiset äänettömästi kiinniliukuvat laatikot, leivinlautalokerot, jäteastiajärjestelmät, kippioviset yläkaapit, suihkupäiset hanat, maustelokerikot jne. jne. Monenlaisia oviprofiileita, täytepilastereita, tasoja saa kivestä duratiin ja massiivipuusta betoniin. Kalusteista löytyy ratkaisuja niin pieniin kuin suuriinkin keittiöihin. Ja suunnittelussa saa asiantuntevaa apua.

20081_8371.jpg

Koneet ja laitteet

Koneet ja laitteet helpottavat kotitöitä. Laiteviidakossa on kuitenkin hyvä pitää mielessä niiden todellinen käyttöaste, ja minkä tilan ne vievät työtasolta. Hankalasti käyttöönotettavat laitteet jäävät auttamattomasti kaapin kätköihin. Kylmäkalusteista valitaan litratilavuuden mukaan perheen koolle sopiva. Ruoanlaittoinnostuksen mukaan uuneista ja liesistä löytyy monenlaisia ominaisuuksia. Ympäristövalveutunut kiinnittää hankinnoissa huomiota myös energiankulutusluokkaan. Värillä on väliä; valkoisten, rosteristen ja kalusteovi-integroitujen lisäksi on saatavana mitä hurmaavimman värisiä ja muotoisia kodinkoneita.

20081_8390.jpg
20081_8391.jpg

Materiaalit ja pinnat

Seinissä kiiltävämpi maalipinta puolustaa keittiössä paikkaansa. Kiilto antaa tehokkuuden ja toiminnan tuntua ja mahdolliset tahrat on helpompi pyyhkiä. Tapetti taasen, vaikka suurikuvioinen sellainen, muokkaa keittiötä enemmän oleskelutilan oloiseksi.

Korkeakiiltoisten maalattujen mdf-kaapinovien kiillon korostajana käytetään kivityötasoa, vastakohtaisuutta ilmentää öljytty lämmin puutyötaso. Runsailla teräspinnoilla saadaan kliininen laitosvaikutelma. Sisustuskivien, esim. tiiliseinä-struktuurin käyttö välitilassa luo tilan ja muut materiaalit huomioiden joko loft- tai maalaiskeittiön fiilistä. Värilliset lasit ja laatoille painetut kuvapinnat antavat tunnelmoinnille aivan uudet ulottuvuudet.

20081_8369.jpg
20081_8370.jpg

Valaistus

Keittiössä tarvitaan tehokasta työskentelyvaloa ruoanvalmistuksessa. Loisteputket yläkaappien alapinnassa antavat sitä. Häikäisy estetään koristelistalla. Upotetut halogeenit pitää suunnata niin, etteivät niiden heijastukset sokaise kokkailijaa kiiltävästä mustasta kivipinnasta. On hyvä, jos keittiössä on käytössä monta erilaista säädettävää valonlähdettä. Silloin tunnelmaakin voidaan säätää – mikäli säätö on valaistuksesta kiinni!

Myös ruokailutilassa huolehditaan, että pöydän yläpuolella oleva valaisin on oikealla korkeudella eikä häikäise ruokailijoita. Valon värin tulee korostaa kulinaristista nautintoa.

20081_8379.jpg
20081_8377.jpg
20081_8378.jpg

Astiat ja tekstiilit

20081_8382.jpg
20081_8383.jpg

On meitä, jotka rakastavat tehdä erilaisia kattauksia erilaisilla astioilla. Vähintäänkin arkeen ja juhlaan on omat astiastonsa. Kuppeja ja kippoja kertyy kuin Imeldalle tai Sarah Jessicalle kenkiä. Ja on heitä, joilla on inhottavan upea taito pidättäytyä oleellisessa astiavalikoimassa. Heille ei synny kaappitilaongelmaa. Mutta kun… pelkästään kotimaisilla valmistajilla on hienoja astioita herkullisissa väreissä. Lapsillekin ruoka maistuu paljon paremmin Muumi-lautaselta, ja kaakao juodaan Pupuliini-mukista. Hackmanin haarukka lienee suomalaiselle tutuin lihapullan hampaisiin kuljetin. Juhlissa sitten perintöhopeoilla. Suomalainen lasimuotoiluhan on kansainvälisestikin tunnustettua.

Keittiöverhoissa suositaan laskosverhoja sisustukseen sointuvissa väreissä. Myös pellavasekoitteiset paneeliverhot ovat paljon käytettyjä. Isoäidin tuvan mallisissa ikkunoissa on herkät pitsiset salusiinit. Pöytäliinan tilalla voi kaunistajana olla ruokailijoiden kohdilla pöytää halkovat kaitaliinat, joiden väri vaihtuu vuodenaikojen mukaan. Laseilla ja peileillä, kivillä ja kristalleilla saa kasvikoristeiden kanssa uutta elävöitystä kattaukseen. Tuoleja muovaavat pestävät irtokoristeiset kokohuput tai istuintyynyosasta jatkuvat helmat. Arkinen puutuoli voi näin pukeutua juhlamekkoon.

20081_8380.jpg
20081_8381.jpg
Teksti: Sisustustoimittaja Anu Tuovinen
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20222_77027.jpg
Tervetuloa hakemaan parhaat vinkit ja uudet ideat Raksa-messuille Lahteen 1.-3.10.
Suomen suurimpiin rakennusalan erikoistapahtumiin lukeutuva Raksa järjestetään Lahden Messukeskuksessa 11.-13.03.2022. Raksa onkin kevään ensimmäisiä koronarajoitusten kevenemisen jälkeen toteutettavia suurtapahtumia. Tapahtuma täyttää hallit tuote- ja palvelutarjonnalla niin omakoti-, rivi- ja kerrostaloasukkaille kuin uudisrakentajille sekä mökin kunnostajillekin. Messuilla on myös pihasuunnitteluun ja -rakentamiseen keskittynyt teema-alue.
201710_50610.jpg
Ekohumlantie, Porvoo
Klassinen, kartanotyylinen omakotitalo, jonka harja-/mansardikatto sai modernin betonitiilikatteenKATTOJEN KUNKKU 2018 -REMONTTIKOHDETOTEUTUS /Suomen KattoCenter OyKesällä uudet omistajat saaneen tyylikkään, vuonna 1988 valmistuneen porvoolaistalon betonitiilikatto oli remontoitava, sillä sen aikanaan tavanomainen ratkaisu, muovinen aluskate, oli jo monin paikoin pahasti repeillyt. Vanhat Ormaxin Mahti -betonikattotiilet sen sijaan olivat vielä ehjät.
20092_14873.jpg
Asuntomarkkinapäivillä orastavaa toiveikkuutta
Suomen Asuntotietokeskuksen vuosittain järjestämä Asuntomarkkinat –huippuseminaari järjestettiin nyt varsin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Maailmantalouden ravistelut näkyvät vahvasti myös suomalaisessa asuntorakentamisessa. Tilannetta ja näkymiä tarkasteltiin Kalastajatorpalla koko päivän kestäneessä seminaarissa, jossa lukuisat alan vaikuttajat arvioivat asuntomarkkinoiden tilaa ja tulevaisuutta omien yrityksiensä tai yhteisöjensä näkökulmista.
20194_57196.jpg
Kivi on monipuolinen materiaali pihan rakentamisessa
PortaatRakenna juuri omaan pihaasi sopivat portaat valmiilla Porraskivillä tai latoen pienempiä kiviä.Katso ideakuvat täältä >>
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Takuuajan toimenpiteet
Vastaanottotarkastuksessa sovittujen töiden valvontaToimenpiteet:Rakennuttajan edustajat valvovat vastaanottotarkastuksessa / jälkitarkastuksessa urakoitsijan toimitusvastuuseen kuuluvien, takuuaikana tehtäväksi sovittujen töiden suorittamisen.Vastuuhenkilöt:Projektipäällikkö ja valvojatDokumentit:TarkastuspöytäkirjatHyväksyntä:Projektipäällikkö
20138_35939.jpg
Poista veto ja korjaa lattia lämpimäksi
Samalla, kun vanhassa talossa tehdään ulkopuolista lisäeristämisestä, saadaan alapohjien ja sokkelin liityntä sekä alapohjan ja väliseinien kohtien eristys yhtenäiseksi. Terveen, kunnostetun talon perusteet ovat samat kuin uudenkin: kuivat, hyvin eristetyt ja tiivistetyt rakenteet sekä oikein mitoitettu hallittu ilmanvaihto.Alapohjan sekä alapohjan ja seinän liitoksen oikea eristys on tärkeää asumismukavuuden ja sisäilman laadun kannalta. Lämmin lattia on asuinviihtyvyyden kannalta tärkeä, koska lattian pinnan lämpötila tuntuu sen päällä käveltäessä. Routaeristys puolestaan suojaa rakenteita maan routimiselta.Tutustu tarkemmin alapohjan eristys ja routaeristys -tuotteisiin

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton