• Etusivu
  • Rakentaminen

Vuoden asuntovaikuttajat 2007

Rakentajan toimitus
Julkaistu 30.01.2008
20081_8487.jpg

Olavi Louko ja seminaarin puheenjohtaja, Suomen Asuntotietokeskuksen toimitusjohtaja Juha Salmi.

Asunto- ja kaavoitusministeri Jan Vapaavuori ja Espoon kaupungin teknisen toimen johtaja Olavi Louko on valittu vuoden 2007 asuntovaikuttajiksi. Molemmat ovat toimineet aktiivisesti ja ennakkoluulottomasti varsinkin pääkaupunkiseudun asuntotuotantoa rajoittavan tonttipulan lieventämiseksi ja kaavoituksen vauhdittamiseksi.

Asunto- ja kaavoitusministeri Jan Vapaavuori on rohkeilla avauksillaan nostanut asumisen ja asuntopolitiikan tärkeäksi osaksi valtakunnallista elinkeino-, metropoli-, hyvinvointi- ja ilmastopolitiikkaa sekä tuonut esille hyvän asumisen merkityksen maamme kansallisen kilpailukyvyn peruskivenä. Hän on esimerkillään ja käynnistämillään toimenpiteillä pakottanut pääkaupunkiseudun kunnat etsimään yhteistä tahtotilaa kohtuuhintaisen asuntotuotannon turvaamiseksi ja lisäämiseksi. Vapaavuoren toimeksiannosta on valmisteltu valtioneuvoston asuntopoliittista toimenpideohjelmaa, tehty 14 kunnan aiesopimus asunto- ja tonttitarjonnan lisäämisestä Helsingin seudulla sekä selvitys pitkäaikaisasunnottomuuden lievittämiseksi ja poistamiseksi.

Espoon teknisen toimen johtaja Olavi Louko on tehnyt ansiokkaan uran asuntoasioihin vaikuttavana virkamiehenä sekä Espoossa että sitä ennen Helsingissä. Hän osallistui valtioneuvoston asuntopoliittisen toimenpideohjelman valmisteluun, mutta ennen kaikkea hän on antanut kasvot ja äänen pääkaupunkiseutua hiertävän tonttipulan poistamiseen tähtäävälle toiminnalle. Hän on uraauurtavalla tavalla ollut edistämässä kunnan ja yritysten kumppanuutta kaavoituksen vauhdittamiseksi ja tasapainoisten yhdyskuntien aikaansaamiseksi. Hyvä esimerkki on Espoon Suurpellon alue, jossa on käynnistynyt 7 000 asukkaalle tarkoitetun ja 9 000 työpaikkaa tarjoavan modernin puistokaupunginosan rakentaminen. Louko on ollut myös länsimetron näkyvä keulahahmo.

Palkitut ja Jouko Taskinen Suomen Asuntotietokeskuksesta.
Palkitut ja Jouko Taskinen Suomen Asuntotietokeskuksesta.

Vapaavuoren ja Loukon valinta vuoden 2007 asuntovaikuttajiksi julkistettiin Helsingissä 29.1.2008 pidetyssä Asuntomarkkinat 2008 -huippuseminaarissa. Valinta perustui Nordean ja Suomen Asuntotietokeskuksen Internetissä järjestämään äänestykseen. Neljä muuta eniten ääniä saanutta ovat aakkosjärjestyksessä:

Risto Kyhälä, toimitusjohtaja, Realia Group Oy
Kyhälä on yhdistänyt kiinteistönvälityksen ja isännöinnin johtavat yritykset ja brändit toimivaksi palvelukokonaisuudeksi.

Hannu Puttonen, toimitusjohtaja, Y-säätiö
Niin kutsutussa neljän viisaan ryhmässä mukana ollut Puttonen on toiminut pitkään taitavasti asunnottomien asumisolojen parantamiseksi.

Suomen Isännöintiliitto ry
Suomen Isännöintiliitto on vauhdittanut asuinkiinteistöjen johtamiskäytäntöjen uudistumista sekä isännöintipalveluiden kehittymistä.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20122_29379.jpg
Pihasuunnittelun tärkeys
Suunniteltu, rakennettu ja hoidettu piha on oleellinen osa nykypäivän omakotiasumista.Rakennukseen ja ympäristöön hyvin suunnitellulla pihalla on monia myönteisiä vaikutuksia:Asukkaiden tarpeiden ja toivomusten mukainen piha lisää hyvinvointia, viihtyisyyttä ja pihan käyttöäLaadukas piha nostaa kiinteistön arvoaHyvin hoidettu piha nopeuttaa kiinteistön myyntiä
201710_50727.jpg
Ilmanvaihdon avulla terve talo ja terveet asukkaat
Talot ja asunnot rakennetaan nykyisten rakenusmääräysten myötä aina vain tiiviimmiksi, jotta ne kuluttaisivat mahdollisimman vähän lämmitysenergiaa. Se tarkoittaa kuitenkin, että myöskään sisäilman kosteus ei poistu rakenteiden aukoista, vaan tiivis talo tarvitsee koneellista ilmanvaihtoa. Tarpeenmukainen ilmanvaihto varmistaa, että ihmiset ja rakenteet pysyvät terveinä: ylimääräinen kosteus ja hiilidioksidi poistetuvat sisäilmasta ja tilalle tuodaan raikasta ja suodatettua ilmaa. Lämmöntalteenottolaitteet tuovat puhtaan ulkoilman lämmöntalteenottokennon läpi, missä poistoilmasta talteenotettu lämpö siirtyy tuloilmaan ja lämmitysenergian tarve vähenee.Anna ilmanvaihtoratkaisu aina ammattilaisen suunniteltavaksi. Suunnittelija varmistaa, että asuntoosi valitaan oikean kokoinen ilmanvaihtokone ilman, että se kuluttaa liikaa energiaa.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20216_71243.jpg
Viikon sisustusidea: Oliko vika maalissa vai maalarissa?
Kaikki ei mene maalausurakassa aina niin kuin strömsössä. Maali halkeilee, nahkottuu, vaahtoaa tai irtoaa. Tässä listaus yleisimmistä ongelmista maalattaessa sekä vinkkejä, miten virheet voi välttää.
20115_25991.jpg
Vanhan 30-luvun hirsitalon kunnostamisesta
Kysymys:Remontoin 30-luvun hirsitaloa. Aloitin massiivisen projektin kun purin lastulevy sekä lankkulattiat, piikkasin laatan pois. Purueristeet olivat kunnossa, sekä lattian kannatinhirret. Osassa taloa oli 70-luvulla valettu toinen laatta vanhan laatan päälle sekä muovi välissä. Hienolla hiekalla oli täyttöä alla n. 40-50 cm. Tarkoitus olisi valaa uusi laatta. Vanhan laatan alla ei ollut eristystä, joten nyt eristykseksi 150-100mm EPS lattiaeristettä. Sen alle tulisi suodatinkangas sekä 8-16mm soraa n. 300mm, johon asennan radon putkiston salaojaputkesta.Koska kivijalka on erittäin epätasainen sisäpuolelta, millä ja miten sen voi eristää? Jotkut kivet ovat poikittain ja erittäin vinoja joka suuntaan. En uskaltaisi lohkoa kivijalkaa tasaiseksi. Ja tarvitsenko bitumi ym. eristettä kun teen uuden puukorotetun lattian uuden laatan päälle, vai riittääkö vain tolppien alle esim. huopakaista, olisi tarkoitus puhaltaa villaeriste lattioihin?
20117_27184.jpg
Kokkolan asuntomessujen mallikohteet valittu
Asiantuntijajärjestöt ovat valinneet Asuntomessut Kokkolassa -messutalojen malliesimerkit rakennustuotannossa, energiatehokkuudessa, talotekniikassa, pihoissa ja hoidettavuudessa. Asiantuntijaraadit tekivät arvioinnit ja mallitalojen valinnat Suomen Asuntomessujen toimeksiannosta.– Olemme pyytäneet asiantuntijatahoja arvioimaan kohteet kannustaaksemme rakentajia tekemään parhaansa ja valitsemaan hyviä ratkaisuja sekä auttaaksemme yleisöä löytämään malliratkaisut näistä näkökulmista, sanoo Suomen Asuntomessujen kehitysjohtaja Pasi Hulkkonen.
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton