• Etusivu
  • Rakentaminen

Vanhan 30-luvun hirsitalon kunnostamisesta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.01.2014
20115_25991.jpg

Kysymys:

Remontoin 30-luvun hirsitaloa.
Aloitin massiivisen projektin kun purin lastulevy sekä lankkulattiat, piikkasin laatan pois. Purueristeet olivat kunnossa, sekä lattian kannatinhirret. Osassa taloa oli 70-luvulla valettu toinen laatta vanhan laatan päälle sekä muovi välissä. Hienolla hiekalla oli täyttöä alla n. 40-50 cm. Tarkoitus olisi valaa uusi laatta. Vanhan laatan alla ei ollut eristystä, joten nyt eristykseksi 150-100mm EPS lattiaeristettä. Sen alle tulisi suodatinkangas sekä 8-16mm soraa n. 300mm, johon asennan radon putkiston salaojaputkesta.

Koska kivijalka on erittäin epätasainen sisäpuolelta, millä ja miten sen voi eristää? Jotkut kivet ovat poikittain ja erittäin vinoja joka suuntaan. En uskaltaisi lohkoa kivijalkaa tasaiseksi. Ja tarvitsenko bitumi ym. eristettä kun teen uuden puukorotetun lattian uuden laatan päälle, vai riittääkö vain tolppien alle esim. huopakaista, olisi tarkoitus puhaltaa villaeriste lattioihin?

Vastaus:

Tuon ikäisessä talossa on perinteisesti ollut rossilattia riittävällä ryömintätilalla. Betonilaatat ovat ilmeisesti myöhempää tuotantoa. Onneksi niillä ei ilmeisesti ole pilattu koko rakennusta. Suositukseni on, että palautat rakennukseen perinteisen rossilattian.

Jos kuitenkin pysyt alkuperäisessä suunnitelmassasi, asenna perusmaan päälle kapillaarivapaata kiviainesta vähintään 300 mm ja päälle voi asentaa 10 cm lämpöeristeen. Päälle valetaan betonilaatta. Laatan yläpuolelle jäävän sokkelin voi eristää uretaanivaahdolla. Betonilaatan päälle tehdään lattiarakenteet puusta niin, että betonin ja puun väliin laitetaan bitumihuopakaista. Huolehdi, että uusi betonirakenne ei missään kohtaa ota kiinni vanhoihin puurakenteisiin.

Kun en tunne rakennetta kokonaisuudessaan, suosittelen, että pyydät asiantuntijan varmistamaan esittämäni rakenteen oikeellisuuden.

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää rakentamisaiheisia kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Lue kysymyksiä ja vastauksia tai esitä uusi kysymys

Keskustelupalsta

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20081_7860.jpg
Makuuhuone tilana
Makuuhuoneet pyritään sijoittamaan asunnon itä- ja pohjoispuolelle, jotta huoneet pysyisivät hieman viileämpinä ja jotta valoa kaipaavat huoneet voitaisiin sijoittaa etelä- ja länsisivuille. Aina tällainen sijoittelu ei ole mahdollista eikä välttämättä tarkoituksenmukaisintakaan. Joskus vanhempien makuuhuone voi olla sijoitettu mielenkiintoisestikin. Jo Turun asuntomessuilla 1988 nähtiin uudenlaista ajattelua, kun eräässä näyttelytalossa vanhempien makuuhuoneen lasiset pariovet avautuivat suoraan olohuoneeseen.
20235_81706.jpg
Tunkkainen haju ei kuulu kesämökille - näin saat raikkaan sisäilman helposti
Tunkkainen tai kostea sisäilma ei ole normaalia eikä se ole mökin ominaisuus. Onneksi on olemassa helppoja keinoja, joilla mökille saa raikkaan sisäilman. Avainasemassa on toimiva ilmanvaihto.
20235_81762.jpg
Mekaanisen lukituksen varmuus yhdistettynä älykkään lukituksen hyötyihin
Patentoitu mekaaninen lukitusjärjestelmä on kaikille tuttu ja turvallinen lukitusmuoto. Siihen on tänä päivänä yhdistettävissä myös älykkään lukituksen kaikki mahdollisuudet. Yhdistämällä mobiilikäyttöisen Yale Linus -älylukon mekaaniseen lukitusjärjestelmään nautit molempien maailmojen parhaista puolista.
20115_25991.jpg
Muovimatto parketin päälle?
Olen tekemässä lattiaan pintaremonttia eli vaihdan lattian pintamateriaalin. Ajattelin asentaa muovimaton nykyisen parkettilattian päälle.Voiko muovimaton asentaa parketin päälle ilman ongelmia? Kannattaako minun alkaa asentaa muovimattoa, kun ei ole mitään kokemusta asiasta? Onko maton asennus kovinkin hankalaa? Onko matto parempi asentaa liimaten vai kellumaan?
201712_51172.jpg
Kosteudenhallintatyökalut käyttöön Kuivaketju 10 -koulutuksessa
Kosteudenhallinnan roolin vahvistuminen on suurimpia viimeaikaisia muutoksia niin suunnittelussa, työmailla, kuin myös kiinteistöjen ylläpidossa.Kuivaketju 10 -konsepti yhdistettynä vahvaan ymmärrykseen kosteuden käyttäytymisestä erilaisissa rakenteissa sekä turvallisista rakennustavoista luo pohjan kosteusturvallisella rakentamiselle. Laadunvarmistusmittaukset ja niiden tulosten oikea tulkinta ohjaavat laadukkaaseen lopputulokseen.TTS Työtehoseura järjestää aiheesta koulutuksia alan ammattilaisille.Ilmoittaudu koulutukseen tästä
20223_77093.jpg
Öljylämmityksen vaihtamiseen ryhdytään myöntämään nyt EU-rahaa
Avustusten myöntäminen öljylämmityksen vaihtajille jatkuu ELY-keskuksessa nyt EU:n elpymisvälineestä (Next Generation EU). Öljylämmityksen vaihtajille on varattu EU-rahaa 65 miljoonaa euroa, mikä riittää noin 15 000 kotitaloudelle. Jonossa on valmiiksi lähes 10 000 hakemusta. EU:n määrärahoja ei voida myöntää kaukolämpöön, joten öljylämmityksestä kaukolämpöön vaihtavien avustushakemuksia ei voida ottaa vastaan kuluvan helmikuun jälkeen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton