• Etusivu
  • Rakentaminen

Kokkolan asuntomessujen mallikohteet valittu

Rakentajan toimitus
Julkaistu 21.07.2011
20117_27184.jpg

Kohde 26: Tiileri koti, matalaenergiatalo

Asiantuntijajärjestöt ovat valinneet Asuntomessut Kokkolassa -messutalojen malliesimerkit rakennustuotannossa, energiatehokkuudessa, talotekniikassa, pihoissa ja hoidettavuudessa. Asiantuntijaraadit tekivät arvioinnit ja mallitalojen valinnat Suomen Asuntomessujen toimeksiannosta.

– Olemme pyytäneet asiantuntijatahoja arvioimaan kohteet kannustaaksemme rakentajia tekemään parhaansa ja valitsemaan hyviä ratkaisuja sekä auttaaksemme yleisöä löytämään malliratkaisut näistä näkökulmista, sanoo Suomen Asuntomessujen kehitysjohtaja Pasi Hulkkonen.

Tiileri-koti Matalaenergiatalo rakennustuotannon mallikohde

Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL:n asiantuntijaraati on valinnut rakennustuotannon näkökulmasta mallikohteeksi numeron 26, Tiileri-koti Matalaenergiatalon. Mallikohteen valinta perustuu RKL:n rakennusasiantuntemukseen ja pitkäaikaiseen yhteistyöhön Suomen Asuntomessujen kanssa.

– Valinta ei suinkaan ollut helppo, sillä asuntomessualueella Kokkolassa on useita erinomaisesti toteutettuja kohteita. Haastajien energiatehokkuus ja tiiviys panivat raadin pohtimaan valintaa huolellisesti. Valinnassaan raati antoi arvoa hyvälle työn jäljelle, sillä kohde edustaa erinomaisesti suomalaista rakentamisosaamista, sanoo RKL:n toimitusjohtaja Ahti Junttila.

Energiatehokkuuden mallitalo on Merilinna

Motiva valitsi Asuntomessujen kohteen 6, Merilinna Kreivi-talo, energiatehokkuuden mallitaloksi. Puurunkoinen Merilinna on energiatehokkuusluokkaa A ja sen energiatehokkuusarvo (ET) on 109. Talossa on panostettu hyvään eristykseen sekä ikkunoihin.

Päälämmitysjärjestelmänä käytetään ilma‐vesilämpöpumppua tuettuna nestekiertoisilla aurinkokeräimillä. Talon valaistus on toteutettu kokonaisuudessaan 12 voltin LED‐valoilla. Valaistuksen toimivuus myös sähkökatkojen yllättäessä on varmistettu 12 voltin akulla.

– Merilinnan valinnalla haluttiin nostaa esiin energiatehokasta rakentamista ja talotekniikkaa sekä uusiutuvan energian hyödyntämistä. Puurunko parantaa myös talon materiaalitehokkuutta – sen valmistus on ympäristöystävällisempää kuin kivitalon, kertoo viestintäpäällikkö Kirsi‐Maaria Forssell Motivasta.

Talotekniikassa Meritähti kokosi parhaat pisteet

LVI-talotekniikkateollisuus piti kohdetta 5, Meritähti Jetta-Talo, talotekniikan malliesimerkkinä. Kohteen talotekniikan yhtenä keskeisenä ratkaisuna on tehdasvalmisteinen tekninen tila, joka on asennettu paikoilleen talopaketin pystytysvaiheessa. Tämä vähentää tekniselle tilalle tarvittavaa pinta-alaa, koska suurin osa taloteknisistä huoltokohteista on keskitetty yhteen paikkaan. Kohteessa käytetään ainoastaan energiatehokkaita ja pitkäikäisiä 12 voltin led-valaisimia. Valaistusta ja koko taloautomaation ohjausjärjestelmää palvelevaa akkua ladataan kahdella aurinkopaneelilla.

– Tämä talotekniikan mallitalo tarjoaa järkevän ja kaikille omaa taloaan harkitseville vertailukelpoisen kokonaisuuden, miettii Marko Pulliainen LVI-talotekniikkateollisuudesta.

Anvia Kodin piha ylitse muiden

Viheralan järjestöjen edustajat nostivat yhden pihan ylitse muiden asuntomessukohteiden piha-arvioinnissa. Kohteen 32, Anvia Koti, piha on hallittu ja siisti kokonaisuus, jossa on hyvin hyödynnetty tontin lähtökohdat.

– Meren puolella rantakiveys jatkuu pihassa kiviaiheena erittäin korkeatasoisesti – aivan kuin kivet olisivat olleet paikallaan aina. Kivet on asennettu erittäin kauniiksi kokonaisuudeksi. Piha on helppohoitoinen ja kasvivalinnat ovat onnistuneet. Myös pihan metsäpohjaistutus, kuntta, on juurtunut hyvin paikoilleen. Kaikilta osin pihassa työnjälki on korkeatasoinen ja ammattimainen, pohtivat Viheraluerakentajien Seppo Närhi ja Viherympäristöliiton Pekka Leskinen valintaa.

Hoidettavuudeltaan paras Tiileri-koti Matalaenergiatalo

Tiileri-koti Matalaenergiatalo, kohde 26, sai hoidettavuudeltaan parhaan arvosanan. Hyvä puhtaus -lehden tekemän arvioinnin perusteina olivat harkiten valitut pintamateriaalit sekä helppohoitoiset tilaratkaisut. Kohde sai korkeat pisteet muun muassa pesu- ja WC-tiloista.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20145_39508.jpg
Solar aurinkokeräinten läpivienteihin
VILPE® Solar –läpivienti on markkinoiden ensimmäinen tuote, joka tarjoaa pienputkien ammattimaisen läpiviennin katon läpi. Muiden VILPE®-läpivientien tavoin Solar-läpivienti on tiivis, turvallinen ja joustava ratkaisu esimerkiksi aurinkokeräinten meno- ja paluuputkien, kaapeleiden tai muiden pienempien putkien läpivientiin katolle.Solar-valikoimassa on läpivientiratkaisu kaikille katemateriaaleille. Tavallisesta läpiviennistä poiketen Solar-läpivientiin on valmiiksi ruuvattu kiinni liitosrengas. Sarjaan kuuluu läpiviennin lisäksi kaulus, kansi, kutistesukka sekä tuotteen kiinnitykseen tarvittavat ruuvit. Solar-läpiviennin kauluksen etuosan aukon koko putkistolle on 100 x 60 mm.
201810_54902.jpg
Julkisivun kuivana pitävä rappaus
Uusi rappausjärjestelmä pitää kivirakenteisen rakennuksen kuivana. Weber VarmaRappaus on totetutettu kuituvahvistetulla sementtilaastilla ja uuden sukupolven AquaBalance-tekniikalla valmistetulla VarmaPinnoitteella. Pinnoite pitää julkisivun pinnan kuivana, mikä vähentää merkittävästi levä- ja homekasvustoa.
7_P_17659.jpg
Vaasan asuntomessuilla
Tavoitteena on saada kesäksi kauniita pihoja ja viihtyisiä puistojaPuutarhakaupunginosaksikin kutsuttu Suvilahden kaupunginosa tarjoaa loistavat puitteet viherrakentamiseen. Merenrannassa sijaitsevalla messualueella on tietoisesti panostettu viheralueisiin ja pihoihin. Ympäristössä on yhteensä kahdeksan erilaista puistoa, joita on alettu rakentaa jo vuoden 2007 kesällä. Tavoitteena on saada koko alue kukoistamaan, jotta se viihtyisyydessään palvelee sekä messukävijöitä että suvilahtelaisia ja kaikkia vaasalaisia.
20083_9275.jpg
Kysy, vastaamme -palsta avautunut
"Miten luoda makuuhuoneesta täydellinen unimaailma?" "Ovatko paneeliverhot toimivia?" "Miten pimentää kotiteatterihuone?" "Mitkä ovat kevään trendivärit?" "Millä löytää kodin tiloihin oma, selkeä tyyli?"Tässä muutamia esimerkkikysymyksiä, joihin olisi mahdollista saada vastaus Sisustaja.comin kysy, vastaamme -palstalta. Palstalla käyttäjämme voivat esittää sisustamiseen liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Kysymykseensä voi liittää myös kuvan, jolla havainnollistaa esimerkiksi johonkin tilaan liittyvää kysymystä. Uusiin kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa. Palstalla aikaisemmin esitetyt kysymykset arkistoituvat aihepiireittäin, jolloin myös muiden esittämiin kysymyksiin pääsee tutustumaan.Sisustaja.comista löytyy myös keskustelupalsta, jossa käyttäjämme voivat esittää kysymyksiä muille jäsenille ja vastaavasti tuoda omia näkemyksiä esiin. Jos mielessä on siis jokin sisustamiseen liittyvä asia, johon kaipaa kommentteja ja mielipiteitä, ei kun aloittamaan uutta keskustelua tai kommentoimaan.Kysy, vastaamme -palstalle...Keskustelupalstalle...
20214_70272.jpg
Olisiko sinunkin aika aloittaa kevään parhaat pihatreenit?
Suuren kysynnän vuoksi, olemme päättäneet jatkaa kampanjaamme vielä 23.5.2021 asti!Nyt sinun kannattaa olla nopea, jotta saat hyödynnettyä erinomaisen tarjouksen.
202212_80512.jpg
Asuinrakennusten energia-avustukset jatkuvat - tukea tarjolla lähes 100 miljoonaa euroa
Asuinrakennusten energia-avustuksia päätettiin jatkaa myös vuonna 2023. Energiatehokkuutta parantavia korjaushankkeita voidaan avustaa yhteensä 98,67 miljoonalla eurolla. Avustuksen ehdot säilyvät ennallaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton