• Etusivu
  • Energia

Vihreä Sormenjälki -kampanja haastaa suomalaiset säästämään energiaa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 19.09.2008
20089_13159.jpg

Koko Suomen halki pyöräilevä ja kiertue-isäntänä toimiva Mika Wikström saa matkalle mukaansa lukuisia tunnettuja suomalaisia kirittäjikseen. Kilpisjärveltä Mikan kanssa kiertueelle starttaa Tommi Evilä. Karoliina Blackburn taas aloittaa oman urakkansa Valkeakoskelta. Kuva: Cision Wire

Energianeuvoja.fi -palvelussa annettavat Energialupaukset liikuttavat kampanjan Energiakaksikkoa koko Suomen halki kohti Helsinkiä.

Helsingin Energian, Motivan ja WWF Suomen Vihreä Sormenjälki -kampanja käynnistyy ensi lauantaina Kilpisjärvellä, mistä Vihreä Sormenjälki -tiimin kapteeni kirjailija Mika Wickström ja pituushyppääjä Tommi Evilä lähtevät polkemaan nojapyörillään kohti Rovaniemeä. Sinne kuitenkin saavutaan vain siinä tapauksessa, että suomalaiset innostuvat antamaan tarpeeksi Energialupauksia nettiosoitteessa www.energianeuvoja.fi.

Rovaniemeltä matka jatkuu kohti Helsinkiä ja Wickström saa kaverikseen yhä uusia polkijoita, joiden joukossa ovat mm. näyttelijä Samuli Vauramo, pyöräilijä Mira Kasslin, ohjaaja Aku Louhimies, näyttelijä-juontaja Karoliina Blackburn, imitaattori Jarkko Tamminen ja Suomen luotettavimman miehen mainetta edelleen kantava ex-uutisankkuri Arvi Lind.

– Tässä mitataan nyt tosi konkreettisella tavalla suomalaisten halua tehdä jotain ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Jos Energialupauksia ei ala tulla niin mehän jäädään kököttämään tien poskeen, naurahtavat Wickström ja Evilä.

Kiertueella matka taittuu kampanjaa varten suunnitellulla nojapyörällä. Kuva: Cision Wire
Kiertueella matka taittuu kampanjaa varten suunnitellulla nojapyörällä. Kuva: Cision Wire

Mitä ihmettä pituushyppääjä ylipäätään tekee Lapissa polkupyörän päällä kokonaisen viikon verran?

– Ensinnäkään en todellakaan tiedä, miten tästä selviydyn. Enkä varmaan olisi lähtenytkään tämmöiseen minkään muun asian takia. Kun Mika soitti ja pyysi tähän niin sanoin heti, että mää olen fölissä, kävi kuinka kävi.

Kampanjan ideana on, että jokainen suomalainen voi jättää oman Vihreän Sormenjälkensä tekemällä Energialupauksen. Energialupaukset ovat pieniä tai isoja henkilökohtaisia päätöksiä säästää energiaa tai edistää oman elämän energiatehokkuutta. Ne ovat joskus myös aika hauskoja, kuten Energianeuvoja.fi -palvelussa vierailemalla voi todeta.

Vihreän Sormenjäljen jättäminen tekee hyvää ympäristölle, mutta on välttämätöntä myös kampanjan edistymiselle, sillä jokainen Energialupaus liikuttaa Energiakaksikkoa sadan metrin verran eteenpäin.

Kampanjan etenemistä ja kertyneitä Energialupauksia voi seurata osoitteessa www.energianeuvoja.fi

Vihreän Sormenjäljen taustalla olevat Helsingin Energia, Motiva ja WWF Suomi löysivät toisensa yhteisen tavoitteen kautta: kaikki ovat sitoutuneet omalla tavallaan energiansäästöön ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

– Energian säästäminen ja energiatehokkuuden edistäminen on kaikkein tärkein tapa hillitä ilmastonmuutosta. Se on myös tapa, jossa kaikki voivat olla mukana, sanoo hankkeen käynnistävänä voimana toiminut Helsingin Energian ympäristöasiantuntija Rauno Tolonen.

Helsingin Energian johtaja Jarmo Karjalainen kannusti suomalaisia joukolla energialupausten tekoon, jotta urhoolliset pyöräilijät saadaan Kilpisjärveltä Helsinkiin. Kuva: Cision Wire
Helsingin Energian johtaja Jarmo Karjalainen kannusti suomalaisia joukolla energialupausten tekoon, jotta urhoolliset pyöräilijät saadaan Kilpisjärveltä Helsinkiin. Kuva: Cision Wire
Pituushyppääjä Tommi Evilä starttaa lauantaina 20.9 Kilpisjärveltä matkaan hyvän asian puolesta. Kuva: Cision Wire
Pituushyppääjä Tommi Evilä starttaa lauantaina 20.9 Kilpisjärveltä matkaan hyvän asian puolesta. Kuva: Cision Wire

Vihreä Sormenjälki -konsertti Energiansäästöviikolla

Vihreä Sormenjälki -kampanja huipentuu Vihreä Sormenjälki -konserttiin Energiansäästöviikolla. Helsingin Jäähallissa lauantaina 11.10. järjestettävän konsertin esiintyjinä ovat ruotsalainen The Sounds, Apocalyptica ja Don Johnson Big Band. Konsertin juontaa Mikko Leppilampi. Ainut tapa saada liput konserttiin on osallistua Vihreä Sormenjälki -kampanjaan antamalla oma Energialupaus.

Kaupunkitapahtumia ympäri Suomea

Vihreä Sormenjälki -tapahtumia järjestetään kampanjan aikana Rovaniemellä, Oulussa, Jyväskylässä, Tampereella, Lahdessa ja Helsingissä.

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20195_57743.jpg
Nykyaikainen hirsiarkkitehtuuri antaa mahdollisuuksia moneen
Sinun ja perheesi elämäntapa ja yksilölliset toiveenne ratkaisevat, minkälainen on juuri teille sopiva hirsitalo. Hirsikodin suunnittelun lähtökohtana on aina laadukas arki. Siksi toimivan kodin suunnitteluun kannattaa ottaa avuksi hirsirakentamisen asiantuntija. Yhteistyö hirsirakentamiseen erikoistuneen suunnittelijan kanssa tarkoittaa, että pääset vaikuttamaan taloprojektiisi konkreettisesti heti alusta alkaen.Nykyaikainen hirsiarkkitehtuuri mahdollistaa melkein mitä tahansa, ultramoderneista kaupunkikodeista perinteiseen hirsitaloon. Suomalaiseen maisemaan suunniteltu hirsikoti on esteettinen, terveellinen ja turvallinen valinta, jossa arki toimii varmasti. Sillä ei ole merkitystä, sijaitseeko tonttisi kaupungissa, taajamassa tai vaikka haja-asutusalueella, hirsikoti nousee sinne missä haluat asua.
20095_17048.jpg
Puhdas sisäilma pitää terveenä
Hyvä sisäilma on pölytön, hajuton, vedoton ja meluton. Jokainen voi toiminnallaan vaikuttaa sisäilman laatuun. Tärkeimmät tekijät rakennuksen sisäilman laatuvaihteluihin ovat kuitenkin kunnossa olevat rakenteet sekä toimivat ilmanvaihto- ja lämmityslaitteet.
200712_7718.jpg
Uuden vuoden tarjoiluun
Mausteiset keitot maistuvat viileämpinäkin ja ne tarjoillaan tuoreen leivän kera. Maukas liemi on hyvän keiton kulmakivi.Itämaiset keitot tuovat uutta näkemystä arkisiin lounaskeittoihin ja keittoja valmistettaessa huomaa niiden olevan melko helppo tekosia ja maukkaita.Keitto on trendikäs...
20087_11894.jpg
AIKA-talo mukautuu tilatarpeisiin
Kastelli-talot tuo Vaasan Asuntomessuille psykologiseen talosuunnitteluun perustuvan uutuusmalliston AIKA 188 -talon. Muunneltavuus eri sukupolvien tarpeisiin ja lapsiperheen arjen hallinta uudenlaisten tilaratkaisujen avulla ovat tämän talon avainsanoja..Messutalon numero 20 suunnittelusta on vastannut arkkitehti Jouko Saari. Hän on hyödyntänyt puutalorakentamisen perinteitä modernilla tavalla– Vanhat ja toimivat asiat on säilytetty, mutta ilme on moderni ja katse suunnattu tulevaisuuteen, Jouko Saari tiivistää.
201311_37009.jpg
Huono sisäilma sai aikaan ilmanvaihtoremontin
Asunto Oy Kalkun Rivitaloissa kyllästyttiin huonoon sisäilmaan!Asunto Oy Kalkun Rivitalot on rakennettu 70-luvun puolivälin jälkeen. Taloyhtiön ilmanvaihto perustui painovoimaiseen poistoon ja korvausilmaan, joka tuli milloin mistäkin välistä. Huonon sisäilman laatu korostui entisestään, kun taloyhtiön ulko- ja terassiovet uusittiin vuonna 2011. Tässä yhteydessä se vähäinenkin raikasilma jäi tulematta sisään huoneistoihin. Asunto Oy Kalkun Rivitalot ei ole mikään pieni yhtiö vaan se käsittää kymmenen rivitaloa ja yhteensä 52 huoneistoa. Näistä kaksioita 16, kolmioita 26 ja neljän huoneen huoneistoja 10 kpl.Osta venttiilit JäsentukustaLue lisää painovoimaisen ilmanvaihdon parantamisesta
20194_57243.jpg
Säästä - Kerää lämpösi maasta
Maalämpöpumppu antaa parhaimmillaan jopa 80 prosentin säästön. Se kytketään olemassa olevaan vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Maalämpöpumppu lämmittää talon sekä käyttöveden. Kun hyödynnetään ilmaiseksi maaperään varastoitunutta energiaa optimaalisella tavalla, saadaan lämpöä ja käyttövettä varmasti ja edullisesti.Ympäristö on valtava energianlähde. Jopa silloin, kun lämpötila ulkona on alhainen, on maassa ja ilmassa riittävästi lämpöä käytettäväksi lämmitykseen. Varsinkin meillä Suomessa lämmityskustannukset muodostavat suuren osan asumiskustannuksista, johtuen kylmästä ilmastosta. Siksi on erityisen tärkeää valita lämmitysjärjestelmä, joka pienentää kustannuksia ja antaa tarvittavan määrän lämpöä myös talvella. Lämmitysjärjestelmän valinta on tärkeä päätös, joka vaikuttaa ympäristöön ja talon arvoon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton