• Etusivu
  • Talo

Vesikaton rakenteet

Rakentajan toimitus
Julkaistu 18.11.2011
201111_28764.jpg

Harjakatto

Vesikatto on osa talosi julkisivua. Sitä kutsutaan myös talon viidenneksi julkisivuksi, joka vaikuttaa olennaisesti talon kokonaisilmeeseen. Vesikaton tärkein tehtävä on silti suojata taloa sateelta, tuulelta ja tuiskulta. Hyvä vesikatto suojaa taloa sen elinkaaren aikana ja on samalla näyttävä osa taloa. Vesikatteen pintamateriaalina käytetään mm. tiiltä, bitumia tai kiviterästä. Kokonaisuuden täydentävät toimiva aluskate ja sadevesijärjestelmä.

Aumakatto
Aumakatto
Lapekatto
Lapekatto

Vesikaton kaltevuus

Rakennuksen vesikaton kaltevuuden määräävät usein asemakaavamääräykset ja viranomaisten suunnitteluohjeet. Rakennussuunnittelussa vesikaton kaltevuuden valinnassa tulee kiinnittää huomiota maaston muotoon, puuston laatuun ja kokoon sekä ympäröivien rakennusten muotoon ja kattokaltevuuksiin. Katon rakenteelliset seikat, kuten katon kantava runko ja katteen rakenne vaikuttavat myös kaltevuuden valintaan.

Vesikaton katteet ja kaltevuudet, esimerkkejä:

- Bitumihuopa, yksinkertainen, kolmiorimakiinnitys: 4:1 - 1:3
- Betonikattotiili, aluskatteella: 1,5 - 1:4
- Poimulevy, metallia: 1,5 - 1:7
- Alumiinipelti, kaksinkertaisin saumoin: 4:1 - 1:6

Esitetyt kaltevuudet edellyttävät, että katteen kiinnitysalusta on rakennussuunnitelmien mukainen sekä puhdas, kiinteä ja suora. Lappeen ristimitat eivät saa poiketa haitallisesti toisistaan. Katteen alapuolella olevan tilan tulee olla hyvin tuulettuva, ettei haitallista kosteuden tiivistymistä pääse tapahtumaan katteen alapinnalle. Suositeltava katon kaltevuus on vähintään 1:40.

Esimerkki katon lappeen kaltevuuden määrittelemisestä ja merkitsemisestä. Kaltevuussuhde 1:3
Esimerkki katon lappeen kaltevuuden määrittelemisestä ja merkitsemisestä. Kaltevuussuhde 1:3

Tuuletus

Lappeen suuntaisesti lämmöneristetyt harjakatot tuuletetaan räystään lisäksi harjalla tai päädyissä olevien tuuletusaukkojen kautta. Tuuletusvälin on oltava avoin koko suunnitellulla virtaustiellä sisääntulokohdasta poistumiskohtaan. Kattoikkunat yms. tuuletusesteet eivät saa katkaista tuuletusväliä niin, että rakenteeseen jää vain yhdeltä reunalta avoin tuuletusväli.

Kylmien ullakkotilojen ja muiden tuuletustilojen riittävä tuuletus voi tapahtua tilaan ulkopuolelta johtavien tuuletusaukkojen, -rakojen tai venttiilien kautta. Näiden yhteenlasketun pinta-alan tulisi olla vähintään 4 promillea yläpohjan pinta-alasta. Tilaan johtavat aukot, raot ja venttiilit sijoitetaan siten, että koko yläpohja tuulettuu. Pientaloissa riittävät yleensä 20 mm rako räystäillä ja 200 x 200 mm tuuletussäleiköt päätykolmiossa.

Vesikatteen osat

• vesikate ja kermikatteen mahdollinen suojakiveys
• ruode- tai aluslaudoitus, orret ja korokepuut
• vesikatteen aluskate
• liittymien ja läpivientien tiivistykset ja pellitykset
• kattokaivot

Aluskatetta käytetään epäjatkuvien katteiden alla. Katteen ja aluskatteen välin tulee olla tuulettuva. Aluskate limitetään riittävästi ja ulotetaan katon räystäillä niin kauaksi ulkoseinälinjoista, ettei aluskatetta pitkin valuva vesi aiheuta haittaa rakenteille. Aluskatteen liittymien ja läpivientien tiivistykset suunnitellaan huolellisesti.

Vesikatevaihtoehtoja, joita voidaan yhdistää useimpiin yläpohjarakenteisiin:

Tiilikate:
- Kattotiilet rakennusselostuksen mukaan
- Ruoteet rakennesuunnitelman mukaan
- 22 mm Korokerimat 22 x 50...100 / tuulettuva ilmaväli
- Aluskate
- Kattokannattajat ja tuulettuva ilmatila (vähintään 100 mm) rakennesuunnitelman mukaan

Bitumikermikate:
- Bitumikermikate rakennusselostuksen mukaan
- 20 mm Raakaponttilaudoitus rakennesuunnitelman mukaan
- Kattokannattajat ja tuulettuva ilmatila (vähintään 100 mm) rakennesuunnitelman mukaan

Konesaumattu peltikate:
- Konesaumattu peltikate rakennusselostuksen mukaan, 2-kertaiset tiivistetyt saumat
- 5 mm Vaimennuskaista (5 x 50...100), peltirivien keskellä
- Ruodelaudoitus rakennesuunnitelman mukaan
- 50 mm Korokerimat (50 x 50) kattokannattajien kohdalla / tuulettuva ilmaväli
- Aluskate
- Kattokannattajat ja tuulettuva ilmatila (vähintään 100 mm) rakennesuunnitelman mukaan

Lisää tietoa vesikatoista

Ullakon tuuletustilojen tuuletusaukkojen yhteenlasketun pinta-alan tulisi olla vähintään 4 promillea yläpohjan pinta-alasta.
Ullakon tuuletustilojen tuuletusaukkojen yhteenlasketun pinta-alan tulisi olla vähintään 4 promillea yläpohjan pinta-alasta.
Lähteet:

RakMK
RT-kortisto

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20144_39032.jpg
Laadukas ja kestävä hirsimökki kohtuuhinnalla?
Kesän lähestyessä alkaa suomalaisilla mökkikausi. Arjen kiireet jätetään taakse ja suunnataan mökin rauhaan. Onko sinun hirsihuvilasi tai –mökkisi vielä haaveissa? Hongan laaja hirsihuvila- ja mökkimallisto tarjoaa monenlaisia vaihtoehtoja jotka soveltuvat maisemaan kuin maisemaan ja oman perheesi tarpeisiin. Hongalta sinulla on myös mahdollista saada toiveidesi mukaan suunniteltu hirsimökki, -huvila sekä sauna vanhan mökin laajennusta unohtamatta.
20188_54347.jpg
Sadevesijärjestelmä kruunaa ja suojaa kotisi
Monella omakotiasujalla on varmasti vielä muistissa viime syksyn runsaat sateet, varsinkin jos sadevedet tulvivat rännien yli ja valuivat kodin sokkelia ja seinärakenteita vasten. Puutteellinen sadevesijärjestelmä onkin todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi suomalaisten kotien homevaurioihin. Siksi ei ole yhdentekevää, millaisen sadevesijärjestelmän kotiisi valitset.Kahdeksan syytä valita Arvo-kouru:1. Raidattomuus2. Ruostumattomuus3. Helppo puhdistus4. Kestävimmät kannakkeet5. Maksimaalinen vedenvirtaus6. Sileät syöksytorven mutkat7. Parhaat takuut8. Mittatilaustyönä sinun kotiisiTilaa esite >>
200710_7093.jpg
Kermansaven uusi astiasto
Kermasaven uusi Neilikka-astiasto on raikas, tyylikäs ja selkeä. Neilikka sopii moneen kattaukseen: nyt markkinoille tulleet Neilikan reilun kokoinen teekannu ja kaunis kaadin täydentävät kokonaisuuden. Neilikka-astiasto on suunniteltu yhteistyössä Lahden Ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin Taideteollisen muotoilun opiskelijoiden kanssa. Astian pääsuunnittelijat ovat Anni Ylönen ja Riina Åttman. Nuorekkaat, käytännölliset ja ajattomat astiat vastaavat nykytrendien haasteisiin esteettisesti miellyttävillä kokonaisuuksilla.
200810_13551.jpg
Palveluhakemisto saa kiitosta
Palveluhakemisto on Rakentaja.fi-, Puutarha.net- ja Sisustaja.com-sivustoilla toimiva yrityshakemisto, josta palvelukokonaisuuden käyttäjien on helppo löytää tekijät ja tuotteet erilaisiin rakennus-, puutarha- ja sisustushankkeisiinsa. Palveluhakemistoon liittyneille yrityksille hakemisto puolestaan tarjoaa edullisen ja helpon tavan saada palvelut ja tuotteet näkyville juuri oikeassa kohderyhmässä. Palveluhakemisto on jatkuvasti kasvattanut suosiotaan ja saanut runsaasti kiitosta niin hakemistossa mukana olevilta yrityksiltä kuin käyttäjiltäänkin.Tutustu PalveluhakemistoonLiity Palveluhakemistoon
20222_76969.jpg
Rakentaja.Fi on Suomen tunnetuin rakentajan ja remontoijan media
Tuore bränditutkimus kertoo, että Rakentaja.fin tunnettuus on kasvanut entisestään. Nyt yli puolet suomalaisista tuntee palvelun tai on käyttänyt sitä äskettäin.
201710_50558.jpg
Palokuitu takkaluukkuihin, uuneihin ja hormiliitoksiin
Tytan B1 Palokuitu on joustava erikoismateriaali, jota voidaan käyttää taustamateriaalina Tytan B1-palokatkoratkaisuissa, tai esim. takkaluukkujen ja uunien tiivistämiseen sekä hormiliitoksiin. B1 Palokuitu on kehitetty käytettäväksi rakennus- ja meriteollisuudessa. Tuote kestää erittäin korkeita lämpötiloja sulamatta. Tyypillinen jatkuva lämpötilanesto kuidulla on + 1250°C (kivivillalla on noin + 850°C). Kuitua voidaan käyttää myös teräsrakentamisessa palosuojaverhoiluun tai esim. teräsventtiilien eristämiseen. Kemiallisesti inertti, ei reagoi muiden materiaalien kanssa ja voidaan jättää esim. palokipsimassavalun tai juotosbetonin sisään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton