• Etusivu
  • Rakentaminen

Vapaa-ajan kiinteistöjen jätevesien käsittely

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.07.2011
20117_27094.jpg

Haja-asutusalueella sijaitsevien vapaa-ajan kiinteistöjen jätevesien käsittelyä koskevat mm. seuraavat määräykset:

Hajajätevesiasetus (209/2011), joka edellyttää, että kiinteistöjen jätevesien käsittely on asetuksen vaatimusten mukaisella tasolla 15.3.2016 mennessä.

Alueellisesti löytyy paikallisia ympäristönsuojelumääräyksiä.

Esimerkiksi Porissa:

Porin kaupungin ympäristönsuojelumääräykset (14.6.2010), joiden mukaan ranta- ja pohjavesialueilla sovelletaan hajajätevesiasetuksen mukaisia tiukempia puhdistustehovaatimuksia. Määräyksissä on säädelty jätevesijärjestelmien vähimmäisetäisyydet vesistöön (20m), teihin (5m), talousvesikaivoihin (30-50m) ja pohjaveden pintaan (0,25-1,0m). Lisäksi saostuskaivojen ja umpisäiliöiden tyhjennystiheyksille on annettu vähimmäisvaatimukset (umpisäiliöt riittävän usein ja saostuskaivot riittävän usein, kuitenkin vähintään kerran vuodessa).

Jos kesämökilläsi on (esimerkkejä)…

- Kuivakäymälä ja käyttövesi kannetaan sisään ja ulos (ns. kantovesi); vähäiset pesuvedet voi johtaa suoraan maahan, huolehdit vain etteivät pesuvedet valu suoraan vesistöön.

- Kuivakäymälä ja käyttövesi pumpataan käsin käyttöön, pesuvedet johdetaan viemäriä pitkin ulos (tiskiallas, lavuaari); pesuvedet voidaan esim. johtaa pienen saostussäiliön (200-300 litraa) kautta yksinkertaiseen imeytysjärjestelmään (esim. imeytyskaivo) tai suoraan tehdasvalmisteiseen, mökkien pesuvesille suunniteltuun harmaavesisuodattimeen tms.

- Kuivakäymälä ja juokseva vesi (paineellinen); pesuvedet voi johtaa esim. 2-osaisen saostussäiliön kautta maaperäkäsittelyyn (maaperäimeyttämö tai -suodattamo) tai suoraan esim. harmaavesisuodattimeen.

- Vesivessa (wc) ja juokseva vesi (paineellinen); jätevesien käsittelyjärjestelmä on valittava asiantuntijan kanssa.

Miten tulee edetä, kun rakennetaan kiinteistökohtainen jätevesijärjestelmä tai sitä parannetaan?

Kiinteistön jätevesijärjestelmän rakentaminen tai parantaminen edellyttää rakennusvalvontaviranomaisen myöntämää toimenpidelupaa. Uudisrakentamisessa tai laajennuskohteissa jätevesiasiat käsitellään rakennusluvan yhteydessä. Joka tapauksessa hanke aloitetaan ottamalla yhteyttä LVI-suunnittelijaan, joka laatii lupahakemukseen liitettävän suunnitelman juuri kyseessä olevalle kiinteistölle. Suunnitelma on kansankielellä sanottuna perustelu sille, miksi kyseiselle kiinteistölle on suunniteltu juuri tietty järjestelmä. Hyvän suunnittelijan ominaisuuksiin kuuluu vaihtoehtoisten järjestelmien esittäminen kiinteistön omistajalle. Kun suunnitelma on tehty ja asianmukaiset luvat hankittu, järjestelmä voidaan asentaa.

Vesivessa vai kuivakäymälä mökille?

Kuivakäymälä eli huussi sopii hyvin kesämökille. Se on vesivessaa edullisempi ja ympäristöystävällisempi. Oikein hoidettuna kuivakäymälä on siisti ja hajuton. Nykyisin on olemassa useita erilaisia ja käyttökelpoisia käymäläratkaisuja, joista lisätietoa saa mm. www.huussi.net.

20117_27093.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202010_66825.jpg
Pyöreä talo mullistaa suomalaista asuntorakentamista
Ensi kesän asuntomessuille 2021 Lohjalle valmistuu talo, jollaista ei varmasti ole ennen nähty. Arkkitehti Matti Kuittisen suunnittelema ja Aulis Lundell Oy:n toteuttama pyöreä talo on yksi vastaus hiilineutraaliin rakentamiseen ja kiertotalouskonseptiin, joita ympäristöministeriö ajaa 2025 voimaan tulevalla asetuksella. Poikkeuksellisen talosta tekevät esimerkiksi muoto ja teräselementtien käyttö runkoratkaisuissa.
20106_22429.jpg
VTT:n Ihme-tila avattiin yleisölle Lempäälän Ideaparkissa
VTT avasi 21.6.2010 Lempäälän Ideaparkissa VTT Ihme -tilan, jossa se kehittää uusia elämyksellisiä vapaa-ajan palveluita yritysten ja kuluttajien kanssa. Tila on ennen kaikkea yhteissuunnittelutila uusille UBI-teknologiaan eli jokapaikan tietotekniikkaan perustu-ville palveluille. Tila toimii Ideaparkissa IHME-tutkimusprojektin kehitystilana 15.8. asti. Tila on avoinna yleisölle viitenä päivänä viikossa.
20216_70985.jpg
Bitumikatto paras valinta loivalle ja monimuotoiselle katolle
Tällä hetkellä yksi rakentamisen trendeistä on loivat pulpettikatot. Loivan katon katemateriaali kannattaakin miettiä tarkkaan parhaan ratkaisun löytämiseksi. Bitumi on ylivoimaisesti paras ratkaisu loivalle ja monimuotoisille katolle. Taipuisalla bitumikatteella saadaan toimivasti tiivistettyä myös jiirit, kulmat ja muut yksityiskohdat.Nyt onkin hyvä aika harkita kattoremonttia ja tarttua BMI Icopalin kesätarjoukseen. Valitse Icopalin avaimet käteen –kattoremontti ammattilaisen asentamana. Jätä yhteystietosi niin saat ilmaisen kuntotarkastuksen katollesi. Pyydä tarjous jo tänään!Pyydä tarjous
1976_495066416_201241095546.jpg
Artikelit
Artikkelit ovat iso osa palvelun sisältöä
20152_42310.jpg
Energiatehokkuudesta pientaloissa Osallistu keskusteluun!
Meillä Suomessa puhutaan hyvin paljon rintamamiestaloista ja nykyaikaisista taloista, joita jotkut henkilöt nimittelevät " pullotaloiksi ". Monissa keskusteluissa kehutaan rintamamiestaloja, jotka ovat hyvin ja oikeaoppisesti rakennettuja, lähinnä siksi, että niissä ei ole käytetty höyrynsulkua ja talot ovat "hengittäviä". Minulla on omakohtaisia kokemuksia niiden " hengittävyydestä ", tuulisilla ja varsinkin pakkasilmoilla.Sänkyni sijaitsi pääpuoli ulkoseinää vasten, huoneen nurkka oli pääpuolesta vajaan metrin päässä, ulkona 25 astetta pakkasta ja aamuyöllä herätessäni tuntui kuin hiukset olisivat jäätyneet kiinni sängyn päätyyn. Siihen aikaan oli yleisesti käytössä polttotekniikan ihmesaavutus Upo-kultaliekki, polttoöljyllä toimiva jatkuvalämmitteinen kamiina. Ei auttanut muu kuin pipo päähän ja uinailemaan, koska kamiinassa oli jo täydet tehot päällä, lisäksi illalla lämmitetyt pari Porin Matti kamiinaa ja iso leivinuuni.
20176_49690.jpg
Automaattinen ilmanvaihto energiaa ja rahaa säästäen
Näin teet energiatehokkaan ilmanvaihdon helposti VILPE® ECo Ideal Wireless -järjestelmällä:Asenna katollesi energiaa säästävä tasavirtamoottorillinen VILPE® ECo -huippuimuri vaihtovirtamoottorilliseen huippuimuriin verrattuna VILPE® ECo -huippuimuri säästää energiaa käyttötarkoituksesta riippuen jopa 40 - 60 % Käytä huippuimurin ohjaamiseen johdotonta VILPE® ECo Ideal Wireless -järjestelmää langattomat anturit mittaavat sisätilojen kosteus- tai hiilidioksiditasoja ja ohjainyksikkö säätää huippuimurin tehoa automaattisesti aina tarpeen mukaan

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton