• Etusivu
  • Rakentaminen

Uusia pientaloasuntoja aloitettiin viime vuonna 14.446

Rakentajan toimitus
Julkaistu 30.05.2008
20085_11229.jpg

Asuntorakentaminen on muutaman vuoden ajan selkeästi hiipunut rakentamisen huippuvuosista. Vuoden 2005 huipusta rakentaminen väheni vuoteen 2006 yhteensä 0,8 prosenttia, ja vuodesta 2006 viime vuoteen 9,5 prosenttia.

Pientaloasuntojen rakentaminen väheni viime vuonna 7,7 prosenttia, ja uusia pientaloasuntoja aloitettiin lopulta 14.446. Jyrkintä lasku oli rivitaloasunnoissa, joiden rakentaminen väheni reilun neljänneksen, -25,4 prosenttia. Kerrostaloasuntojen aloitus taittui myös, mutta selvästi vähemmän – 5,9 prosenttia. Rakennusluvat ennakoivat tälle vuodelle rivitaloille ja omakotitaloille samansuuntaista laskua. Kerrostaloasuntotuotannon odotetaan kuitenkin kääntyvän nousuun.

Kustannusten ja korkojen nousu hiipumisen syinä

Rakentamisen hiipumisen taustalta löytyy selkeitä syitä. Vuodesta 2006 asuntolainojen korot ovat nousseet noin kaksi prosenttiyksikköä. Esimerkiksi 200.000 euron asuntolainassa nousu merkitsee verovähennysten jälkeen 240 euron lisäkulua kuukaudessa. Kun samaan aikaan kustannukset ovat kahdessa vuodessa nousseet reilut 10 prosenttia, saavuttiin viime vuonna kipupisteeseen, ja rakennusmäärät lähtivät selvään laskuun.

Valoa tunnelissa

Nyt on kuitenkin näkyvissä käänne parempaan suuntaan, sillä mm. rakennuspuutavaran hinta on kääntynyt selvään laskuun. Lasku tulee jatkumaan, sillä sahojen pihat notkuvat myymätöntä puuta. Myös rakentajat ovat ottaneet lusikan kauniiseen käteen ja tehneet rakennussuunnitelmistaan realistisempia. Uudet talot ovat olleet viime vuosina jo ylisuuria, mutta nyt rakennetaan jälleen perheen todellisia tarpeita silmälläpitäen.

Ei muuta kuin rukkaset käteen ja rakentamaan!

Hannu Myöhänen
hannu.myohanen@rakentaja.fi

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Mineriittilevyjen poisto purettavasta talosta?
Kysymys:Purettavassa talossa on mineriittilevyjulkisivu. Talo puretaan kaatamalla se pihamaalle ja purkamalla maassa rakennusmateriaalit. Pitäisikö mineriittilevyt poistaa ennen talon kaatamista? Kaatamisessa suuri osa mineriiteistä luultavasti rikkoutuisi ja niissä mahdollisesti olevasta asbestista osa vapautuisi. Paras varmasti olisi purkaa mineriitit talon ollessa pystyssä, mutta kuinka suuri riski muodostuu jos kaadetaan mineriittien vielä ollessa paikallaan?
20235_81987.jpg
Talopaketin ABC - kuinka talopaketti muuntuu kodiksi
Jokainen unelmoi omasta kodista jossakin vaiheessa elämäänsä. Elämäntilanteiden muuttuessa, aikuisuuden kynnyksellä, perhekoon kasvaessa tai pienentyessä, haaveet uudesta kodista ovat väistämättä erilaiset. Kastelli tarjoaa lähes 20 erilaista talomallistoa täyttääkseen nämä tarpeet. Kastellin suosikkimallistot ovat kokeneet vuosien aikana muodonmuutosta asiakkaiden toiveet huomioonottaen, muun muassa lyhyempien räystäiden, suurempien ikkunoiden ja freesimpien väsisävyjen kautta, ja siksipä kai Kastelli on vuosi toisensa jälkeen ollut suomalaisten ykkössuosikki talopakettien toimittajista.
Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
20167_46977.jpg
Samsung Galaxy Xcover työmaakäytössä
Samsungin Xcover -malleille luvataan kestävyyttä vaikeissa olosuhteissa ja toimivuus päätettiin pistää testiin. Testaajaksi löytyi Mepora Oy:n asennustyöjohtaja Jukka Ojanen, joka pääsääntöisesti työskentelee elementtirakentamisen parissa. Mepora Oyn päätoimiala on rakentaa PARMAperustuksia ja tehdä betonielementtiasennuksia, joten työmaa on ympäri vuoden taivasalla säästä riippumatta.
20133_34105.jpg
Nämä ovat tärkeimmät kattotarvikkeet
Kattotarvikkeiden tehtävänä on suojata ja varmistaa katon luotettava ja turvallinen toiminta. Katto on täydellisesti valmis kun se sisältää tiilet, aluskatteet, läpiviennit, kattoturvatuotteet, kiinnikkeet ja tiivisteet sekä sadevesijärjestelmän. Ormax-tiilikattojen kaikki kattotarvikkeet on testattu perusteellisesti, joten voit olla varma hankkimasi katon laadusta. Tarvikkeet täyttävät kaikki viranomaisvaatimukset ja standardit.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton